Beograd -- Problem Srbije u ovom trenutku nije inflacija, ni kurs, ni budžetski deficit - već nezaposlenost, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je najavio da će idućeg meseca razgovarati sa Misijom MMF-a o odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru.

Dinkić smatra da u vreme krize treba više trošiti, a ne stezati kaiš, jer ako se više novca usmeri u zarade, povećaće se potrošnja, posledično i proizvodnja, a tako će se otvoriti nova radna mesta.

"Osnovni problem naše države u ovom trenutku nije inflacija, niti je to budžetski deficit, ni kurs, već nezaposlenost. Ono što je ključno jeste podstaći građevinsku industriju. Privatni sektor nema novca da ulaže u građevinarstvo, nema ko drugi da pokrene tražnju osim države. Važnije je da se građanima omogući da rade, pa makar država imala kratkoročno veći budžetski deficit", rekao je Dinkić.

On je kazao da je najbolje rešenje da još više podstaknemo javnu investicionu potrošnju, ali izbalansiranu.

Dinkić smatra da postkrizne mere treba postepeno ukidati i to onda kada ne budu potrebne privredi i građanima, ali je ocenio da smo daleko od tog trenutka.

On smatra i da bi trebalo uvesti neku vrstu obavezujućeg depozita radi namirenja štete ljudima koji bi eventualno bili prevareni od turističkih agencija.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=19&nav_category=206&nav_id=446375