cisto da smo u toku do 22.
obratite paznju na dva boldovana dela

ŠTA JE KOMPROMIS U VEZI SA KOSOVOM

Ponedeljak, 19. Juli, 2010.| (3) Send to friend Print
Stručnjaci za kosovsko pitanje ocenjuju da će maksimum koji će Srbija dobiti biti autonomija za severni deo pokrajine

BEOGRAD - Nakon izjave predsednika Borisa Tadića da je Srbija spremna na kompromis u vezi s Kosovom, analitičari smatraju da bi to moglo da podrazumeva dobijanje specijalnog statusa za sever pokrajine i srpske enklave na jugu!

Državni sekretar za KiM Oliver Ivanović kaže za Kurir da nije zahvalno o tome pričati pre odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji će se oglasiti 22. jula.
- MSP će samo doneti mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova legalno. Kada budu počeli pregovori, a izvesno je da će ih biti, onda ćemo videti koje su opcije na stolu - ističe Ivanović. Upitan da li je jedna od prihvatljivih opcija i specijalni status za sever Kosova, odnosno široka autonomija, naš sagovornik daje delimično potvrdan odgovor.

- U principu, to je moguće, ali pregovarački tim vodiće razgovore u skladu s platformom i širokim konsenzusom u javnosti. Šta će biti platforma, videćemo kada počnu pregovori - zagonetan je Ivanović.

Profesor FPN Predrag Simić tvrdi da kosovski Albanci računaju da će predlog o specijalnoj autonomiji za sever biti sastavni deo savetodavnog mišljenja MSP.
- To se može zaključiti iz pisanja kosovske štampe, tako da bi možda o tome trebalo da se razmišlja. Ipak, treba biti oprezan, budući da je sličan plan Z-4 bio nuđen našoj zemlji za Srbe u Hrvatskoj, što je odbijeno, a poslužilo je kao alibi za akciju „Oluja“. S druge strane, Istočna Slavonija je prihvatila nešto slično, pa je nestala posle nekoliko meseci. Zato je teško iz ovih iskustava automatski izvoditi zaključke za Kosovo. I u međunarodnim krugovima bilo je opreznih izjava o mogućoj promeni granica - ocenjuje Simić.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će taj predlog stići iz Evrope, uz podršku SAD, a ne iz MSP.
- Srbija, odnosno oni koji budu pregovarali, trebalo bi da prihvate ovaj predlog jer će mnogo značiti za budući proces. Ukoliko budemo tražili nešto nemoguće, izgubićemo sve. Još pre nekoliko godina, kada sam vodio ekspertsku grupu, predlog o autonomiji za sever bio je na stolu, ne znam zašto se stalo s time - pita se Janjić.

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri poručuje da je autonomija na severu i u enklavama maksimum kome Srbija može da se nada