Лим важи за једну од најатрактивнијих река за сплаварење и развој тог атрактивног спорта и туризма уопште. Дуг је 220 километара и протиче кроз 4 државе: Црну Гору, Албанију, Србију и Босну и Херцеговину.


У Србији се налази прелепа Куманичка клисура, где је и државна граница са Црном Гором. Лим, потом, улази у Бродаревску котлину, после које се речне обале поново сужавају да би се отвориле у Пријепољско поље, где се Лиму придружује речица Милешевка.

Од када је најављено да канадска и италијанска компанија треба на Лиму да граде неколико хидроцентрала, у Пријепољу и суседном Бродареву страсти се не стишавају.

Да ли ће Лим, та "жила куцавица Полимља", изградњом хидроцентрала бити зауздан, укроћен, еколошки и естетски наружен? Да ли ће градњом брана та река бити очишћена од разноразног отпада, а обале уређене? Да ли ће то допринети развоју туризма и читавог тог краја?


Еколози, љубитељи природе, риболовци, сплавари и многи други окупљени око Координационог одбора за заштиту и очување реке Лим, у акцији Стоп бранама, прикупили су неколико хиљада потписа грађана који се противе градњи 4 бране на Лиму. Сматрају да ће се тиме нарушити приобаље, биљни и животињски свет, да ће Лим постати мртва река и да ће, како тврде, доћи до промене микроклиме и појаве магле, што ће утицати на здравље људи.

Канадска фирма "РЕВ д.о.о Београд", чији власник је Reservoar Capital Corporation добила је енергетске дозволе Министарства за рударство и енергенитику Србије за градњу 2 хидроелектране код Бродарева. И италијанска фирма "Енервода и - ви" је, такође, добила две енергетске дозволе.


Представници тих фирми сматрају да се неће битно променити природни амбијент, да ће будућа акумулациона језера пружити могућност за развој туризма, да управо таквим инвестицијама Србија повећава производњу електричне енергије из чистих, обновљивих извора и да је управо градња хидроелектране на опште добро грађана, општине и државе.

(Не)укротиви Лим је прича о еколошким и економским аргументима "за и против" градње брана на Лиму, али је и прича о човеку и реци, о оним људима који цене ту реку и уживају у њеним чарима, којима Лим представља, као што је њиховим прецима некада, реку живота и опстанка.


Аутор емисије Драгана Васиљевић, сниматељ Александар Агбаба, монтажер


.Милица Живојиновић.


Bravo RTS... Upravo je isla emisija ....


http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/734296/Еко+караван%3A+(Не)укротиви+Лим.html