I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!
Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 103

Tema: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

 1. #1
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.051
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  ЦДНК и П.Е.Н: Закон о попису маргинализује црногорску нацију  Питање о етничкој а не националној припадности становништва у Закону о попису политички је срачунато да би потпуно маргинализовало црногорску нацију и пројектовало Црну Гору као другу српску државу, сматрају у Црногорском друштва независних књижевника и Црногорском П.Е.Н. Центру.

  Они подјсећају да је црногорска Скупштина недавно усвојила Закон о попису становништва 2011. године, у којему поставља питање о етничкој а не о националној припадности становништва Црне Горе.

  “Што је у погледу људских права дискриминирајуће, а у политичком смислу је срачунато на потпуну маргинализацију црногорске нације, и на пројектовање Црне Горе као друге српске државе”, наводи се у заједничком саопштењу Црногорском друштва независних књижевника (ЦДНК) и П.Е.Н-а.

  Они наводе да је национално право једно од темељних људских права и да ће само питање о исказивању етничке а не националне припадности онемогућити многе грађане који су до сада слободно исказивали национално осјећање, без обзира на стварну или замишљену етничку припадност, да остварују своја темељна људска права.

  Оцјењују да су у грађанским друштвима племенска и етничка припадност синоними за крвну заједницу, то јест за предмодерна друштв а, док је нација, као модерна политичка заједница, хетерогена у етничком, па и културном смислу.

  Пописивање етничке припадности у народу за којега је, у посљедњих петсто година израсло пет националних идентитета (Црногорци, Срби, знатан дио црногорских Бошњака, Муслимани, Хрвати) створиће опасну конфузију, као и осјећање дискриминисаности, нарочито код оних грађана који националну припадност не темеље на етничком поријеклу”, каже се у саопштењу.

  Упозорава се да таква класификација становништва, како наводе, повампирује идеологију крви и тла, која је у посљедњих двадесет година на Балкану узроковала најстрашније злочине против човјечности и да ће бити пресудан у савременој Европи.

  ЦДНК и П.Е.Н наводе да не постоји ни једна европска земља у којој је истовјетна етничка са националном структуром .

  Политичка позадина овакве беспримјерне етнонационалистичке класификације црногорског становништва има првенствени циљ да се они припадници црногорске нације који вјерују да су Црногорци једна грана из српског етничког стабла на сљедећем попису изјасне као Срби, и да Црногорци постану национална мањина у сопственој земљи”, тврде у ЦДНК и П.Е.Н-у.

  ЦДНК и ПЕН позвали су представнике извршне и законодавне власти, националне институције, организације за људска права да спријече имплементацију актуелног Закона о попису становништва, који, како тврде на најгрубљи начин онемогућава грађанима Црне Горе да остварују елементарна људска права.

  Попис становништва, домаћинстава и станова биће обављен у априлу 2011. године.
  "Narod jer pučina i ne pamti niti zna išto, to je skup poluidiota koje svaka budala zafrkava i vuče za nos." --FORMICA 2. #2
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.051
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Попис иде на Уставни суд

  Попис иде на Уставни суд  Социјалдемократска партија највјероватније ће поднијети Уставном суду предлог за оцјену уставности члана 5 Закона о попису становништва, у којем се поставља питање о етничкој, а не националној припадности грађана Црне Горе. Како је "Вијестима" казао потпредсједник СДП-а Рифат Растодер још трају консултације са правницима у тој странци, али "99 одсто" ће поднијети предлог Уставном суду и то ће бити први корак након чега ће видјети да ли има потребе за новим корацима.Такав закон усвојили су прошле седмице посланици ДПС-а и опозиције, док је СДП био против.

  Док у Монстату тврде да је та одредба узета због препоруке Уједињених нација и веће транспаретности, Црногорско друштво независних књижевника (ЦДНК) и Црногорски ПЕН центар сматрају да је то у погледу људских права дискриминирајуће и да се покушава приказати да има мање Црногораца.
  "У политичком смислу је срачунато на потпуну маргинализацију црногорске нације, и на пројектовање Црне Горе као друге српске државе", пише у саопштењу које су потписали Милорад Поповић, предсједник ЦДНК и Младен Ломпар, предсједник ПЕН центра.

  Ипак, Поповић и Ломпар су објаснили да су у грађанским друштвима племенска и етничка припадност синоними за крвну заједницу, односно за предмодерна друштва: "Нација, као модерна политичка заједница, хетерогена је у етничком, па и културном смислу".

  Растодер истиче да је спорном одредбом члана 5 Закона о попису, гдје се национална замјењује етничком припадношћу, нарушена уставност закона.
  "Усвојеном одредбом законски је уграђена дискриминација и стављене су сугестивне одредбе које упућују грађанина како би требало да се изјасни. Замјена појма националност, појмом етничка припадност, је противуставна јер се у Уставу помиње и етничка припадност и националност", рекао је Растодер.
  Он је додао да се овом одредбом елиминише прва одредница и право на самоидентификацију грађана који се упућују како да се изјасне, "што је недопустиво".

  Прецизирајући да говори о уставним одредницама и појмовима, Растодер је истакао да се овдје ради о "изостављању основног појма права на самоидентификацију по основу националности".

  Поповић и Ломпар такође наглашавју да је национално право једно од темељних људских права и тврде да оваква класификација становништва "повампирује идеологију крви и тла, која је у посљедњих двадесет година на Балкану узроковала најстрашније злочине против човјечности, и биће преседан у савременој Европи".

  "ЦДНК и ПЕН Центар позивају представнике извршне и законодавне власти, националне институције, организације за људска права да спријече примјену оваквог Закона о попису становништва, који на најгрубљи начин онемогућава грађанима Црне Горе да остварују елементарна људска права", нагласили су Поповић и Ломпар.

  Све ћемо да објаснимо грађанима

  Препорука УН-а у рунди пописа 2010-2011. године каже да би умјесто термина национална и етничка припадност, требало користити термин етничка припадност. Тиме се губи могућност да се подаци о етничкој припадности поистовјете са подацима који се односе на држављанство. Ми смо ту препоруку само испоштовали, казао је "Вијестима" директор Монстат-а Радомир Ђуровић.

  Пробни попис је, како је додао, показао да је етничка припадност збуњивала грађане, али ће у упутствима Монстата за наредну рунду пописа бити јасно објашњено шта значи етничка припадност, односно да се мисли и на националну односно припадност народу.

  "Етничка припадност је мало мање разумљива грађанима који се буду пописивали, али ми ћемо у сваком случају појаснити на шта се мисли. Држављанство је посебан статус и има питање о држављанству, а етничка и национална припадност је нешто друго", казао је Ђуровић.

  На питање "Вијести" у чему је, по његовом мишљењу, разлика између етничке и националне припадности, он је казао да ту и нема неке разлике "јер етнос на грчком значи народ".

  "Што се мене тиче, нема никакве разлике, а ми ћемо настојати да се на најлакши начин објасни грађанима да не би дошло до било какве врсте забуне или нејасноће поводом тог питања", рекао је директор Монстата.

  Која је разлика између нације и етничке припадности

  Милорад Поповић напомиње да у Црној Гори из једног етничког корјена има пет националних осјећања - Црногорци, Срби, Бошњаци, Муслимани и Хрвати. У Француској, додао је Поповић, поред доминантне групе Гала, има Бретонаца, Корзиканаца, а сви они се национално изјашњавају као Французи, док у Србији поред Срба постоје Цинцари, Власи, Бугари, који се сви такође изјашњавају да су Срби.

  "Данас у Црној Гори, када је у питању црногорска нација, има значајан број људи који кажу да су национални Црногорци српског поријекла", казао је Поповић "Вијестима".

  Он је као примјер због чега је изјашњавање по етничкој припадности лоше, навео писца Андреја Николаидиса: "Он је етнички Грк и у том случају не би се могао национално изјаснити као Црногорац".

  Истичући да има Муслимана који се национално изјашњавају као Црногорци, Поповић је спорну одредбу Закона о попису окарактерисао као "расистичку теорију": "Етнички принцип као једини валидан принцип, није грађански већ расистички постулат. Нигдје се тај принцип не практикује".

  Он и Ломпар су у писму истакли да политичка позадина овакве "беспримјерне етнонационалистичке класификације црногорског становништва има првенствени циљ да се они припадници црногорске нације који вјерују да су Црногорци једна грана из српског етничког стабла на сљедећем попису изјасне као Срби, и да Црногорци постану национална мањина у сопственој земљи".

  Ми.БОШКОВИЋ
  "Narod jer pučina i ne pamti niti zna išto, to je skup poluidiota koje svaka budala zafrkava i vuče za nos." --FORMICA

 3. #3
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Vladika Vasilije Petrović, pismo grofu Šuvalovu - fototipski


  Vladika Vasilije Petrović Njegoš


  Vladika Vasilije u ovom dokumentu jasno razdvaja i nabraja balkanske narode.
  Jasno odvaja Srbe i Crnogorce.  http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/petrovici_xviii_vijek/vladika_vasilije_pismo_grofu_suvalovu.htm

 4. #4
  Domaćin AVTOVAZ (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  TRIPOLI
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  ЦДНК и П.Е.Н: Закон о попису маргинализује црногорску нацију  Питање о етничкој а не националној припадности становништва у Закону о попису политички је срачунато да би потпуно маргинализовало црногорску нацију и пројектовало Црну Гору као другу српску државу, сматрају у Црногорском друштва независних књижевника и Црногорском П.Е.Н. Центру.

  Они подјсећају да је црногорска Скупштина недавно усвојила Закон о попису становништва 2011. године, у којему поставља питање о етничкој а не о националној припадности становништва Црне Горе.

  “Што је у погледу људских права дискриминирајуће, а у политичком смислу је срачунато на потпуну маргинализацију црногорске нације, и на пројектовање Црне Горе као друге српске државе”, наводи се у заједничком саопштењу Црногорском друштва независних књижевника (ЦДНК) и П.Е.Н-а.

  Они наводе да је национално право једно од темељних људских права и да ће само питање о исказивању етничке а не националне припадности онемогућити многе грађане који су до сада слободно исказивали национално осјећање, без обзира на стварну или замишљену етничку припадност, да остварују своја темељна људска права.

  Оцјењују да су у грађанским друштвима племенска и етничка припадност синоними за крвну заједницу, то јест за предмодерна друштв а, док је нација, као модерна политичка заједница, хетерогена у етничком, па и културном смислу.

  Пописивање етничке припадности у народу за којега је, у посљедњих петсто година израсло пет националних идентитета (Црногорци, Срби, знатан дио црногорских Бошњака, Муслимани, Хрвати) створиће опасну конфузију, као и осјећање дискриминисаности, нарочито код оних грађана који националну припадност не темеље на етничком поријеклу”, каже се у саопштењу.

  Упозорава се да таква класификација становништва, како наводе, повампирује идеологију крви и тла, која је у посљедњих двадесет година на Балкану узроковала најстрашније злочине против човјечности и да ће бити пресудан у савременој Европи.

  ЦДНК и П.Е.Н наводе да не постоји ни једна европска земља у којој је истовјетна етничка са националном структуром .

  Политичка позадина овакве беспримјерне етнонационалистичке класификације црногорског становништва има првенствени циљ да се они припадници црногорске нације који вјерују да су Црногорци једна грана из српског етничког стабла на сљедећем попису изјасне као Срби, и да Црногорци постану национална мањина у сопственој земљи”, тврде у ЦДНК и П.Е.Н-у.

  ЦДНК и ПЕН позвали су представнике извршне и законодавне власти, националне институције, организације за људска права да спријече имплементацију актуелног Закона о попису становништва, који, како тврде на најгрубљи начин онемогућава грађанима Црне Горе да остварују елементарна људска права.

  Попис становништва, домаћинстава и станова биће обављен у априлу 2011. године.
  Sta je pjesnik htio da kaze???
  U.S. AND NATO TROOPS WILL END UP IN THE DUMP OF HISTORY!!!

 5. #5
  Domaćin AVTOVAZ (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  TRIPOLI
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  Vladika Vasilije Petrović, pismo grofu Šuvalovu - fototipski


  Vladika Vasilije Petrović Njegoš


  Vladika Vasilije u ovom dokumentu jasno razdvaja i nabraja balkanske narode.
  Jasno odvaja Srbe i Crnogorce.  http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/petrovici_xviii_vijek/vladika_vasilije_pismo_grofu_suvalovu.htm
  Kako ako ne tako pa mi jesmo dva različita naroda ko drukcije kaze klevece i laze
  U.S. AND NATO TROOPS WILL END UP IN THE DUMP OF HISTORY!!!

 6. #6
  Poznat lav8 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.061
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  Kako ako ne tako pa mi jesmo dva različita naroda ko drukcije kaze klevece i laze
  Dje si Nivas,srbendo ljudska!
  Vec su mnoge pale vlasti,pa ces i ti Bota pasti!

 7. #7
  Domaćin Peśo (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.609
  Reputaciona moć
  64

  Podrazumevano Re: Попис иде на Уставни суд

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  ....
  Ne podmeći ljudima. Niđe niko ne reče to što ti napisa u naslov. A, kako je ko protumačio sadržinu budućega popisa sasvijem je drugo pitanje. Po mojemu mišljenju, oni su to prosto odnekuđ prepisali i ne vjerujem e će ta odredba ostat. U protivnome popis će bit bezvrijedan. Najveći dio ljudi neće ni razumjet što to znači "etnički", a popis mora postavljat jasna pitanja. Ako popisivači budu što tumačili biće to opet sprdnja od popisa.
  U drugu ruku, ne viđu što u istome smislu to ne bi bila "gvožđa" za Muslimane/Bošnjake, a može bit i neke katolike da se priśete svojijeh pravoslavno-crnogorskijeh korijena? Možda misle e se Crnogorci neće "primit" na taj trik, a od ovijeh drugijeh bi poneko i moga? Opet, možda misle i na ove političke Srbe koji ne mogu poreć svoje crnogorske korijene? Sve je moguće, ali u osnovi je to podvala kome gođ je namijenjena.

 8. #8
  Primećen član
  Učlanjen
  28.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ВЕЛИКА СРБИЈА
  Poruke
  662
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  Kako ako ne tako pa mi jesmo dva različita naroda ko drukcije kaze klevece i laze
  Вама арбанасима човек мора да црта!

  ТО СУ ГЕОГРАФСКЕ ОДРЕДНИЦЕ СРБСКЕ ДРЖАВЕ!
  За човека из Краљева кажеш Краљевчанин..а из Београда.. Београђанин!
  И сада ће неки морон попут тебе за 100 година..****ти на Крстарици о нацији Краљевчана..јер ето "ја" јасно навео као засебне групе.. Краљевчане и Београђане!
  ave Serbia nostra vera Patria
  ЂЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЋ-ХЕРОЈ СРБСКИ!

 9. #9
  Domaćin Peśo (avatar)
  Učlanjen
  03.07.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.609
  Reputaciona moć
  64

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio Section 31 Pogledaj poruku
  Вама арбанасима човек мора да црта!

  ТО СУ ГЕОГРАФСКЕ ОДРЕДНИЦЕ СРБСКЕ ДРЖАВЕ!
  За човека из Краљева кажеш Краљевчанин..а из Београда.. Београђанин!
  И сада ће неки морон попут тебе за 100 година..****ти на Крстарици о нацији Краљевчана..јер ето "ја" јасно навео као засебне групе.. Краљевчане и Београђане!
  Ko gubi ima se pravo ijedit.

 10. #10
  Ističe se
  Učlanjen
  05.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СРБСКА ЗЕМЉА-ГЛАВАМА СЕ ПЛАЋА!
  Poruke
  2.350
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  Kako ako ne tako pa mi jesmo dva različita naroda ko drukcije kaze klevece i laze
  A,dje nauči tako,jesu li te u Mletke šiljali?Kada svoje tako osijecaš,ada što bi s tudjijem činio?
  No meni je zánimljivo to što uglavnom komunisti (pritom mislim na djukanovićeve)i liberali tvrde da nijesu Srbi.Bilo što će biti vazdan,ali Srbi nikäko.
  Jesmo Crnogorci, po porijeklu,deo smo Srpskoga naroda,iz plemena Cuce i što ćeš?
  Poslednji put ažurirao/la tomcat318 : 18.07.2010. u 20:05 Razlog: Edit

 11. #11
  Domaćin AVTOVAZ (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  TRIPOLI
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio tomcat318 Pogledaj poruku
  A,dje nauči tako,jesu li te u Mletke šiljali?Kada svoje tako osijecaš,ada što bi s tudjijem činio?
  No meni je zánimljivo to što uglavnom komunisti (pritom mislim na djukanovićeve)i liberali tvrde da nijesu Srbi.Bilo što će biti vazdan,ali Srbi nikäko.
  Jesmo Crnogorci, po porijeklu,deo smo Srpskoga naroda,iz plemena Cuce i što ćeš?
  Ja sam iz Ćeklića i mi nikada niesmo bili dio Srbskog naroda to sam zboria već 100 puta i CG je vazda bila samostalna....to tek pocetkom 20 vijeka smo osnivali nzajednicke drzave ....i jos nesto nema rasprave cija je CG zemlja i njen narod...ako hocete vec tako nemojte se vracati par godina unazad nego se vratite par vjekova i svatite da smo svi mi juzhni slaveni dosli ovamo na tuđuz zemlju...a ne par godina kada smo imali zajednicku drzavu...
  e a mlecima se nerugajte jer su 100 puta bili razvijeniji od nas i vas i nemate sto tu da diskutujete...
  U.S. AND NATO TROOPS WILL END UP IN THE DUMP OF HISTORY!!!

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  05.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  СРБСКА ЗЕМЉА-ГЛАВАМА СЕ ПЛАЋА!
  Poruke
  2.350
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  @Avtovaz
  Njegoša sam citirá s Njegošem se raspravljaš.
  ...
  Народна химна Црне Горе је
  била српска родољубива
  пјесма краља Николе, Онамо
  'намо. У њој је садржана сва
  замисао краља Николе, сав
  његов државнички рад и жеља
  Црногораца да се обнови
  Душаново Српско Царство, тј.
  створи држава свих Срба, са
  Призреном као главним
  градом. Приликом Николине
  посјете Русији, 1868. године,
  цар Александар II му је
  поклонио сабљу српског
  краља Милутина Немањића са
  ријечима: "Имам једну сабљу
  ваших старих предака. Она ће
  на бољем мјесту бити у вашој
  руци него у мојој оружници".

 13. #13
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.051
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: Попис иде на Уставни суд

  Ne podmećem ja ništa.

  Svi sve vrijeme govore kako se očekuje veliki demografski rast crnogorske populacije u Crnoj Gori, te kako će i Srbi značajno opasti u njihovu korist, i brojčano i procentualno. Međutim, sada kada se konačno govori o popisu stanovništva i formalno, iskazuje se strah da broj i udio Srba ne bude još i veći, pa i relativna većina stanovništva države - a to mora da nešto znači.

  To bi tehnički značilo čak i da su ustvari većina Srbi, i da to čak i danas priznaju Socijaldemokratska partija Crne Gore, Crnogorski P.E.N. Centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.
  "Narod jer pučina i ne pamti niti zna išto, to je skup poluidiota koje svaka budala zafrkava i vuče za nos." --FORMICA

 14. #14
  Domaćin AVTOVAZ (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  TRIPOLI
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  ЦДНК и П.Е.Н: Закон о попису маргинализује црногорску нацију  Питање о етничкој а не националној припадности становништва у Закону о попису политички је срачунато да би потпуно маргинализовало црногорску нацију и пројектовало Црну Гору као другу српску државу, сматрају у Црногорском друштва независних књижевника и Црногорском П.Е.Н. Центру.

  Они подјсећају да је црногорска Скупштина недавно усвојила Закон о попису становништва 2011. године, у којему поставља питање о етничкој а не о националној припадности становништва Црне Горе.

  “Што је у погледу људских права дискриминирајуће, а у политичком смислу је срачунато на потпуну маргинализацију црногорске нације, и на пројектовање Црне Горе као друге српске државе”, наводи се у заједничком саопштењу Црногорском друштва независних књижевника (ЦДНК) и П.Е.Н-а.

  Они наводе да је национално право једно од темељних људских права и да ће само питање о исказивању етничке а не националне припадности онемогућити многе грађане који су до сада слободно исказивали национално осјећање, без обзира на стварну или замишљену етничку припадност, да остварују своја темељна људска права.

  Оцјењују да су у грађанским друштвима племенска и етничка припадност синоними за крвну заједницу, то јест за предмодерна друштв а, док је нација, као модерна политичка заједница, хетерогена у етничком, па и културном смислу.

  Пописивање етничке припадности у народу за којега је, у посљедњих петсто година израсло пет националних идентитета (Црногорци, Срби, знатан дио црногорских Бошњака, Муслимани, Хрвати) створиће опасну конфузију, као и осјећање дискриминисаности, нарочито код оних грађана који националну припадност не темеље на етничком поријеклу”, каже се у саопштењу.

  Упозорава се да таква класификација становништва, како наводе, повампирује идеологију крви и тла, која је у посљедњих двадесет година на Балкану узроковала најстрашније злочине против човјечности и да ће бити пресудан у савременој Европи.

  ЦДНК и П.Е.Н наводе да не постоји ни једна европска земља у којој је истовјетна етничка са националном структуром .

  Политичка позадина овакве беспримјерне етнонационалистичке класификације црногорског становништва има првенствени циљ да се они припадници црногорске нације који вјерују да су Црногорци једна грана из српског етничког стабла на сљедећем попису изјасне као Срби, и да Црногорци постану национална мањина у сопственој земљи”, тврде у ЦДНК и П.Е.Н-у.

  ЦДНК и ПЕН позвали су представнике извршне и законодавне власти, националне институције, организације за људска права да спријече имплементацију актуелног Закона о попису становништва, који, како тврде на најгрубљи начин онемогућава грађанима Црне Горе да остварују елементарна људска права.

  Попис становништва, домаћинстава и станова биће обављен у априлу 2011. године.
  OPETE OVAJ .......STA BLEIS ?????????????????????????
  U.S. AND NATO TROOPS WILL END UP IN THE DUMP OF HISTORY!!!

 15. #15
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  а шта је то "црногорска" нација?
  Да ли је то оно што су комунисти измислили 1945. као што су и седамдесетих измислили "самоуправљање?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 16. #16
  Domaćin AVTOVAZ (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  TRIPOLI
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Попис иде на Уставни суд

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Ne podmećem ja ništa.

  Svi sve vrijeme govore kako se očekuje veliki demografski rast crnogorske populacije u Crnoj Gori, te kako će i Srbi značajno opasti u njihovu korist, i brojčano i procentualno. Međutim, sada kada se konačno govori o popisu stanovništva i formalno, iskazuje se strah da broj i udio Srba ne bude još i veći, pa i relativna većina stanovništva države - a to mora da nešto znači.

  To bi tehnički značilo čak i da su ustvari većina Srbi, i da to čak i danas priznaju Socijaldemokratska partija Crne Gore, Crnogorski P.E.N. Centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.
  ufffffffffffffffffffffff mi nismo Srbi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
  U.S. AND NATO TROOPS WILL END UP IN THE DUMP OF HISTORY!!!

 17. #17
  Domaćin AVTOVAZ (avatar)
  Učlanjen
  25.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  TRIPOLI
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  а шта је то "црногорска" нација?
  Да ли је то оно што су комунисти измислили 1945. као што су и седамдесетих измислили "самоуправљање?
  CG NACIJA JE POSTOJALA I PRIJEEEEEEEEEEEEEE 1945 VJEKOVIMA A VI STE 1945 IZMISLILI ZAJEDENICKU DRZAVU U KOJOJ STE CG SVOJATALI KAO SVOJU DRZAVU...I NE .................
  U.S. AND NATO TROOPS WILL END UP IN THE DUMP OF HISTORY!!!

 18. #18
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Попис иде на Уставни суд

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  ufffffffffffffffffffffff mi nismo Srbi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
  Као што ни Његош није био Србин (иако је под утицајем дрога то стално понаваљао) баш као ни остали Петровићи ............и није битно што се "црногорска" нација први пут помиње 1945. када су је комунисти измислили, и није битно што нам се ђедови у гробу окрећу од стида и срама, и није битно што смо на име, част и образ наших предака пљунули, и није важно то што смо се зарад пар милових долара свега одрекли и што смо постали оно чега у Црној Гори, све до 1945. никада није било - "црногорци" по националности!
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 19. #19
  Veoma poznat
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vozdovac (OVO-ONO)
  Poruke
  12.484
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  CG NACIJA JE POSTOJALA I PRIJEEEEEEEEEEEEEE 1945 VJEKOVIMA A VI STE 1945 IZMISLILI ZAJEDENICKU DRZAVU U KOJOJ STE CG SVOJATALI KAO SVOJU DRZAVU...I NE .................
  Ma kako da ne... moj pokojni deda, 21. godishte, rodjen u Beranama, bio Srbin iz Crne Gore!?

  ... to nekoga ko ne vodi poreklo od dole i ne zna mozesh da slazesh, ali nas ne... "crnogorac" postoji samo kao teritorijalna odrednica, kao shto imash Srbe iz Vojvodine tako imash i Srbe iz Crne Gore... ali "crnogorac" kao nacija nije nikada postojao dok vi to niste napravili... tako da... pusti nas tih pricha.

 20. #20
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  CG NACIJA JE POSTOJALA I PRIJEEEEEEEEEEEEEE 1945 VJEKOVIMA A VI STE 1945 IZMISLILI ZAJEDENICKU DRZAVU U KOJOJ STE CG SVOJATALI KAO SVOJU DRZAVU...I NE .................  Први помен 1945.
  Demografski okvir Crne Gore se može pratiti od 1909. godine kada je Kneževina Crna Gora obavila svoj prvi popis stanovništva : UKUPNO stanovnika: 317.856 od toga srpskih pravoslavnih hrišćana 94,38% i nešto muslimana, dok je po maternjem jeziku bilo 95% onih kojima je srpski bio maternji jezik, a u većem broju je bilo i stanovništva sa albanskim jezikom kao maternjim. Smatra se da je tadašlji broj stanovnika bio precenjen i procenjen je na oko 220.000.

  Даклле ни у књажевини Црној Гори није било тих изрода који су на образ пљунули................брате мој Србине
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 21. #21
  Veoma poznat
  Učlanjen
  08.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hrvatska, Dalmacija
  Poruke
  10.056
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  tema@
  ma svi od Tokya do Milwokya su srbi

 22. #22
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Попис иде на Уставни суд

  Citat Original postavio AVTOVAZ Pogledaj poruku
  ufffffffffffffffffffffff mi nismo Srbi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
  mi smo Ekrem Jevric!!!!!!!!!!
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 23. #23
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.051
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Crnogorci izrasli na srpskom korijenu  Profesor Miloš Bešić rekao je juče da će i predstojeći popis stanovništva, koji će biti održan od 1. do 15. aprila naredne godine, bez ikakve sumnje biti ispolitizovan. Istakao je da je i prethodni popis, održan 2003. godine, bio ispolitizovan, tako da će bez sumnje, sa istim ili sličnim argumentima, doći i do politizacije predstojećeg. Bešić u razgovoru za "Dan" ukazuje da nacionalno pitanje u Crnoj Gori nije zatvoreno.

  - Nema nikakve sumnje da crnogorska i srpska nacija imaju isti korijen. Imate jako dobre istorijske i političke argumente da crnogorska nacija zapravo jeste srpska ili da je makar izrasla na srpskom etničkom korijenu. Ti istorijski argumenti teško mogu da se spore. - kazao je Bešić.

  Problem podjela po nacionalnoj osnovi povezan je, ističe on, i sa referendumom o državnom statusu održanim 2006. godine. Tada je, kako je rekao, ta unutrašnja podjela bila doboka. Srpsko biće u Crnoj Gori, navodi Bešić, inkliniralo je ka zajedničkoj državi, dok su nacionalne manjine i većina onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci inklinirali ka nezavisnosti.

  - Sticajem okolnosti, ta druga opcija je na referendumu pobijedila. Nakon referenduma nacionalna diverzifikacija i dalje prati ukupan politički život u Crnoj Gori. Partije se dobrim dijelom svog identiteta vezuju za etničku ili nacionalnu dimenziju kao jednu od bitnih. Nema sumnje da će brojke koje ćemo dobiti na popisu na neki način govoriti i o odnosu političkih snaga u Crnoj Gori - tvrdi Bešić.

  Po njegovim riječima, vrlo čest argument partija koje su prosrpske orijentacije je broj Srba u Crnoj Gori sa posljednjeg popisa. Vjeruje da je tim partijama stalo da broj Srba na predstojećem popisu bude isti ili veći. Ista je stvar, kaže profesor Bešić, i sa drugom političkom snagom, koja doživljava crnogorski nacionalni korpus kao samostalan i koja će težiti da ima što veći broj Crnogoraca na popisu. Zbog svega navedenog, rekao je on, sasvim je izvjesno da će popis po brojkama, karakteru i terminologiji da poprimi i političke karakteristike.

  - Jedan od ključnih argumenata partija prosrpske orijentacije bio je da većina Crnogoraca u Crnoj Gori govori srpskim jezikom. Nedavno je usvojena gramatika crnogorskog jezika koju veliki broj veoma stručnih ljudi osporava i koja na artificijelan način pokušava da definiše autonomiju crnogorskog jezika kao nešto što treba da predstavlja jezik crnogorske nacije. Biće interesantno, imajući u vidu da je od vladajućih struktura dominantan diskurs crnogorskog jezika favorizovan, da li će se broj ljudi koji govore srpskim jezikom na predstojećem popisu orijentisati na crnogorski ili neće - mišljenja je Bešić.

  I taj broj će, uvjeren je on, govoriti nešto o odnosu političkih snaga i sigurno će biti korišćen u političkoj komunikaciji. Isto je, kako je zaključio, i kada je u pitanju izjašnjavanje građana o vjeroispovijesti.

  V.R.

  Poranila politika

  Po ocjeni profesora Miloša Bešića, iako popis još nije ni počeo, njegova politizacija se već dešava. Podsjeća da je u parlamentu usvojen Zakon o popisu po kojem će se građani izjašnjavati o etničkoj pripadnosti, a ne o nacionalnoj.

  - Argument je da je to preporuka Ujedinjenih nacija i da bi se zapravo ako bi se građani izjašnjavali o nacionalnoj pripadnosti to miješalo sa državnošću. Taj argument može da važi za neke druge zemlje, ali smatram da nije baš prigodan za Crnu Goru. Da stvar bude interesantnija, vladajuća partija je sa opozicijom, uz protivljenje SDP-a, usvojila takav zakon. Zbog miješanja termina etnička i nacionalna pripadnost, sada možemo da očekujemo da će se to dešavati kao problem i da će određene političke strukture da dovode u pitanje validnost podataka sa popisa imajući u vidu tu činjenicu - rekao je on.
  "Narod jer pučina i ne pamti niti zna išto, to je skup poluidiota koje svaka budala zafrkava i vuče za nos." --FORMICA

 24. #24
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.809
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio mi hrvati Pogledaj poruku
  tema@
  ma svi od Tokya do Milwokya su srbi
  Нема те да наставимо дискусију на теми о Санадеру?

  Зашто бежиш?
  Од чега се кријеш?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 25. #25
  Veoma poznat
  Učlanjen
  08.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hrvatska, Dalmacija
  Poruke
  10.056
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: I za Krivokapićev SDP i tzv. 'Dukljano-Montenegrine' Crnogorci su Srbi!

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Нема те да наставимо дискусију на теми о Санадеру?

  Зашто бежиш?
  Од чега се кријеш?
  spasite nas
  uvatite ga i zatvorite umjesto nas.

Slične teme

 1. ko su veci srbi ,krajisnici ili crnogorci?
  Autor gost 226460 u forumu Istorija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 09.05.2010., 23:50
 2. Srbi & Crnogorci
  Autor Altar u forumu Istorija
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 23.09.2007., 00:53
 3. Crnogorci i Srbi
  Autor Diocles u forumu Politika
  Odgovora: 74
  Poslednja poruka: 04.09.2005., 00:41
 4. Ljudi hajde dosta o temi Crnogorci - Srbi!
  Autor Guliverr u forumu Istorija
  Odgovora: 43
  Poslednja poruka: 13.12.2004., 02:58

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •