Argonautika - Potraga za zlatnim runom
Prikazujem rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

 1. #1
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Jer kao što na razbesnelom moru koje, ni s jedne strane nesputano, hučeći diže i spušta goleme talase - u čamcu sedi brodar, verujući svom slabom prevoznom sredstvu, isto tako, usred sveta punog patnje, spokojno sedi pojedinac, oslanjajući se na principium individuationis i uzdajući se u njega, to jest u način na koji jedinka stvari saznaje kao pojave.
  Artur Sopenhauer
  Kada je covek dosao do svesti , spoznao je da je nasred ladje i da ide etapama plovidbe zivota pravo prema nepoznatom. Da li kao brodari mozemo imati pomoc, neku mapu, naznaku kuda ploviti i zasto? Upravo su ta pitanja i stvorila filozofiju. Ta pitanja su sustinska jer onaj ko se probudi na brodu, moze se zanimati sta ce sledeceg sata jesti, gde ce spavati ali pre svega mora se zainteresovati kuda plovi brod i gde je luka.
  Argonauti i misticno putovanje kroz beskrajno more u potrazi za prosvetljnjem -zlatnim runom, mozda mogu dati odgovore koji su utkani u te arhetipe kao simboli
  Argo je objektivacija volje ili materjalno telo. Jason je stanovnik tela koga dozivljavamo kao "JA", ostali Argonauti su um, snaga, sposobnosti svih vrsta koji na nacin prozimanja upotpunjuju "JA". To je Argo! Brod koji plovi kroz more zivota.
  Pocetak plovidbe jeste rodjenje na ovom svetu. Cilj je pronaci prosvetljenje (Zlatno runo).
  Na tom putu ceka bezbroj prepreka.

  Prva prepreka: Ostrvo Lemnos
  Argonauti su isplovili iz tesalskog zaliva na modro more koje se tada još nije zvalo Egejsko. Usmerili su lađu prema ostrvu Lemnosu, gde je vladala kraljica Hipsipila. Tamo su bili toplo primljeni jer su Lemnjanke pre kratkog vremena bile poubijale sve svoje muževe (zbog nevere), a iskustvo ih je naučilo da je život s muževima doduše težak, ali bez njih još teži. Argonauti su tu postali predmet posebne pažnje i junacima se uopšte nije odlazilo sa ostrva. Da nije bilo Herkula, koji ih je energično podsetio na cilj pohoda, možda bi i zauvek ostali na Lemnosu.
  Posle detinjstva dolazi doba puberteta gde kormilo arga preuzima nagon za produzenjem vrste. Pritisak polnog zadovljenja postaje ogroman. Budi se zov seksualnosti. Mladic biva zarobljen medju zadovoljstvima koje pruza Lemnos i Lemnjanke. Argonauti godinama zive opijeni telesnim zadovljstvima potpuno nesvesni cilja svoje plovidbe.
  Na cilj ih konacno podseca Herakale.
  Posramljeni oni nastavljaju plovidbu. Ili jednog trenutka covek shvata da polno zadovljenje nije ultimativni cilj zivota i da je "Zlatno runo" negde drugde.

  Druga prepreka: Trakija i kralj Finej
  Jason je odlučio da se neko vreme odmore. Naredio je Tifiju da brod skrene na zapad, u Trakiju. Kad su se iskrcali, na obali su sreli slepog starca koji se od slabosti jedva držao na nogama. Iznenađeni su shvatili da je pred njima trački kralj Finej, slavni vrač i vidovnjak. Bogovi su ga kaznili glađu . Kad god bi Finej seo za sto, doletale su nasrtljive Herpije, krilate žene , i pojele mu jelo, a ono što nisu mogle da pojedu, zagadile bi.
  [img]http://4.*****************/_CAoFDpupTaY/RcQRgIzZ_oI/AAAAAAAAADI/_hrmalsdpes/s400/harpy%5B1%5D.gif[/img]
  Finej se požalio Argonautima pa su odlučili da mu pomognu. Iz njihovih redova su istupili krilati junaci Zeto i Kalais, oslobodili utamničene Finejeve sinove i vinuli se u visine da dočekaju Harpije. Kad su se Harpije pojavile, bacili su se na njih i progonili ih čak do Plotskih ostrva u Jonskom moru. Sve bi ih ubili, ali ih je Irida, glasnica bogova, uverila da bogovi ubuduće neće dozvoliti Harpijama da muče Fineja.
  Kormilo Arga preuzumaju zelje za hranom i sitnim zadovoljstvima svih vrsta. Medjutim, gde god imamo zadovoljstvo nad njim vreba Harpija spremna da nam pokvari uzivanje svojim kandzama. Prilikom obicnih zadovoljstava proisteklih iz principa homeostaze, Harpije nikada ni ne odlaze vec je nase "zadovoljstvo" zapravo igranje sa Harpijama potpuno nesvesni da je "zaodovljstvo vrsta bola" kako kaze Nice.
  Ili kako kaze Sopenhauer
  Zadovoljenje ili usrecenje ne može biti nikada nešto više do oslobodjenje od nekog bola, od neke patnje. Svako zadovoljstvo ili kako se to obično naziva , sreća u stvari je po sustini svojoj negativno.”
  Da bismo uzivali u hrani moramo uz nju trpeti i glad. Moramo biti gladni da bi uzivali u hrani. Sto duze trpimo glad, to ce negacija gladi ili zadovoljstvo biti intenzivnije. Znaci neophodan uslov svakog zadovoljstva jeste prethodna oskudica, nemastina, patnja. Patnja mora trajati dugo da bi negacija patnje ili „zadovljstvo” dalo sto veću iluziju nečega lepog ,koje će i pored toga trajati samo hiljaditi deo vremena prethodne patnje, tj samo za vreme negacije iste.
  Jedino pravo zadovljstvo na ovom svetu jeste estetsko. Prevazilazenje individualne volje i na trenutak stapanje sa visim sferama. To je jedino zadovoljstvo slobodno od Haprija, ali cak i na njega one kidisu, besne sto se covek na trenutak oslobodio. Pred slikom umetnickog dela..uzivamo ..ali uskoro dolecu Haprije.
  Veliko je preduzece osloboditi se toga i krenuti Argom napred. U prici su Argonauti oterali Harpije, ali u zivotu, one nas izgleda prate skoro do samog nalazenja zlatnog runa.
  Mozda su one i pomagaci jer da njih nema niko ne bi ni tragao, ostali bi zarobljeni medju stolovima kralja Fineja.
  Dakle, Argonauti ostavljaju Trakiju i krecu dalje u potragu za prosvetljenjem.


  Treca prepreka - Simplegade
  Zahvalni Finej savetovao je Argonaute kako da savladaju teškoće na putu do Kolhide, a pre svega kako da prođu kroz nedaleki tesnac koji spaja Propontidu i Negostoljubivo more. Taj tesnac, koji se danas zove Bosfor, čuvale su Simplegade, dve ogromne stene, koje su se neprekidno primicale i razmicale, tako da se između njih nije moglo ploviti.

  Po Finejevom savetu Argonauti su ispred sebe pustili golubicu da im pomogne pri prolazu. Kad je poletela (izgubivši samo nekoliko krila iz repa), poverovali su da će to uspeti i njima. Nalegli su na vesla i kad su se stene razmaknule, pojurili su napred. Uz pomoć boginje Atene, koja je jednu stenu načas zadržala, uspeli su da preplove tesnac (s manjim oštećenjem na krmi lađe). Otada se Simplegade više ne miču. Ispunilo se davno proročanstvo da će zauvek ostati nepomične ako između njih prođe lađa.
  Dve stene koje cuvaju prolaz na putu ka Kolhidi jesu materija sama. Prepreka inertnosti materije naspram zivotne sile Elan vitala.
  Vrste u prirodi su medju stene zarobljena zivotna sila. One su pokusale da probiju opstu entropiju i u tom pokusaju bile zarobljene nuznoscu i inertnoscu materije ili prignjecene medju Simplegadskim stenama.
  O cemu se tu radi mozamo steci jasniji uvidi sledeci ovu Bergsonovu analogiju:

  Zamislimo sad da moja ruka, mesto da se kreće kroz vazduh, ima da prođe kroz strugotine gvozda koje se sabijaju i čine otpor ukoliko ruka odmiče. U izvesnom momentu, moja ruka će iscrpsti svoj napor, i baš u ovom momentu staviće se zrnca strugotine jedan pored drugog i srediće se u određen oblik, baš u oblik zaustavljene šake i jednog dela ruke.
  Pretpostavimo sad da su šaka i ruka ostale nevidljive. Posmatrači će tražiti razlog uređenja u samim zrncima strugotine, i u unutarnjim silama gomile. Jedni će dovoditi u vezu položaj svakog zrnca sa akcijom koju susedna zrnca vrše na nju: to će biti mehanisti. Drugi će tvrditi da je jedan plan celine upravljao pojedinostima ovih elementarnih akcija: to će biti pristalice učenja o celishodnosti. Dok u stvari tu je bio jedan prost i nedeljiv akt, akt ruke koja je prolazila kroz strugotine. Neiscrpne pojedinosti kretanja zrnaca, kao i poredak njihovog konačnog uređenja, izražavaju, takoreći, negativno ovo nedeljeno kretanje, jer ono je ukupni oblik otpora, a ne sinteza pozitivnih elementarnih akcija. Bergson iz Stvaralacke evolucije
  Covek je takodje ostao zarobljen medju stenama ali on barem ima izvesnu slobodu i sansu da se izvuce i krene dalje ka prosvetljenju. Posle toga, onaj ko uspe da se otrgne materiji, susresce se sa sada vec metafizickim svetom ...Kolhidom (nesvesnim), Medejom(arhetipom Anime).
  Zlatnim runom (Sopstvom).

  Svi smo Argonauti. Svi smo Jason. Znamo put, znamo i prepreke. Ostaje nam da trazimo Zlatno runo..... ..u sebi samima.

  Na kojoj ste etapi potrage za zlatnim runom zapeli?
  Da li ste jos uvek na Lemnosu, i medju stolovima kralja Fineja... pa opet na Lemnosu i tako u krug?
  Ili se ponekad vratite u Argo i pokusate da nadjete put do zlatnog runa? 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vozdovac (OVO-ONO)
  Poruke
  12.484
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Nacicesh zlatno runo kada shvatish da nema zlatnog runa, ali samim tim shvaticesh i da si ti koji si zlatno runo nashao na istoj ravni sa onima koji nisu jer runa zapravo nema...

 3. #3
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio Ne_Vazim_Se Pogledaj poruku
  Nacicesh zlatno runo kada shvatish da nema zlatnog runa, ali samim tim shvaticesh i da si ti koji si zlatno runo nashao na istoj ravni sa onima koji nisu jer runa zapravo nema...
  A iz ovoga prosto izbija materijalizam i realisticki pogled na svet gde imamo "realan svet" objekata koji postoje sami po sebi..kao takvi i izvan svesti. Tako da ako na osvnou tog aksioma sada razmisljamo o ovom mitu gde je Argonautika putovanje duse od rodjenja do smrti...realista moze samo da izvede svoj zakljucak da na cilju nema "nista". Mi nestajemo ..ostaje svet...dok subjektivno za nas je "nista". Ma nemoj?

  Vidis, taj tvoj stav jeste APSURD.

  Sto se tice smrti i "NISTA" pogledaj ovu temu:

  NISTA
  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=259411&highlight=nista

  Sto se tice" Mi nestajemo a objektivni svet ostaje ..odogvor je Dzord Barkli i korelativnost subjekta i objekta ..temelj filozofije.
  Za informacije o tome najbolje da pogledas ovaj blog:
  http://forum.krstarica.com/blog.php?b=17180

  A kada ti sve ovo bude jasno, mozes zakljuciti da brod zivota plovi.. ne prema "nista" ..vec prema transcendentnom...gde nas ceka "Kolhida" i zlatno runo.
  Da li ce se tada ostvariti scenario Argonauitike i Jason doci do spasenja od "samsare" ili ne, umnogome zavisi od etapa ovoga zivota i znanja koga steknes u istom.
  A ako pratis logiku tkz. "sirovog zdravog razuma" polazeci od apsurda realisitickog pogleda na svet ...neces stici nigde. Ustvari stici ces. U luku zivota dospevaju svi...ali sta te tamo ceka? Ne znamo ali znamo da nije "nista" i da je tamo "zlatno runo".

 4. #4
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  руно, па још златно?
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 5. #5
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.725
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4355

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Ja tražim Mobi Dika. Mada, privlači me i potraga za kolumbarom.
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 6. #6
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio Borac za prava zivotinja Pogledaj poruku
  Ja tražim Mobi Dika. Mada, privlači me i potraga za kolumbarom.
  http://www.tvorac-grada.com/knjige/zen/riznica.html
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 7. #7
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio Borac za prava zivotinja Pogledaj poruku
  Ja tražim Mobi Dika. Mada, privlači me i potraga za kolumbarom.
  Kako raspravljati kada i moderatorkinja izgleda tera šegu.

  Za mene je prica o Argonautima nesto najdublje ikada napisano. To je nesto sto samo filozofija moze da se uopste usudi da tumaci.

  Sto se tice "zlatnog runa".... smatra se da je taj motiv nastao na osnovu postupka kojim se i dan danas u Gruziji (nekada Kolhidi) uz pomoc ovcjeg runa izvlaci zlato iz reka . U mitu, zlatno runo je, kao sto vec rekoh, simbol cilja , sopstva. Simbol potrage za jedinom supstancijom svega...duhom.

 8. #8
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.725
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4355

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Kako raspravljati kada i moderatorkinja izgleda tera šegu.

  Za mene je prica o Argonautima nesto najdublje ikada napisano. To je nesto sto samo filozofija moze da se uopste usudi da tumaci.

  Sto se tice "zlatnog runa".... smatra se da je taj motiv nastao na osnovu postupka kojim se i dan danas u Gruziji (nekada Kolhidi) uz pomoc ovcjeg runa izvlaci zlato iz reka . U mitu, zlatno runo je, kao sto vec rekoh, simbol cilja , sopstva. Simbol potrage za jedinom supstancijom svega...duhom.
  Pa dobro, valja se ponekad i našaliti.

  Slažem se da je priča o Argonautima sjajna i puna simbolike.

  I priča o kolumbaru je zanimljiva; znaš li je?

  Nije off, ima veze s temom.
  Poslednji put ažurirao/la Borac za prava zivotinja : 17.07.2010. u 17:43
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 9. #9
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio Borac za prava zivotinja Pogledaj poruku
  I priča o kolumbaru je zanimljiva; znaš li je?

  Nije off, ima veze s temom.
  Nisam nikada ranije cuo za tu pricu ali sam se raspitao i nasao je na internetu. Pisac je Dino Bukati.
  U pravu si, prica je odlicna. Sami motivi nose u sebi arhetipsku snagu. More kao simbol nesvesnog (ili transcendentnog svejedno) i ribu kao simbol sadrzaja nesvesnog. arhetipa ili "ideja" (u smislu Platona).

  Poruka je jasna. Kulumbar je isto sto i Harpije u Argonautici. Simbol patosa koji uzasava ali i tera na potragu, na trazenje smisla sveta i zivota, na suocavanje sa nepoznatim..sa nesvesnim.
  Preko trnja do ruza, jedino vatra moze skinuti rdju sa gvozdja kako kaze Hermes Trismegistos. Da bismo dosli do bisera moramo savaldati strah od nepoznatog..strah od transcendencije. Ne bezati nego se suociti, boriti se.

  Ove price o Kulumbaru kao i o Harpijama pred Argonautima su dublje nego sto deluju na prvi pogled. One ukazuju na sustinsko prepoznavanje , na prevazilazanje iluzije ovoga sveta. Ako si citala Bardo Thodol ili Tibetansku knjigu mrtvih, setices se da je prvo i osnovno suceljavanje sa svetom Bardo ravni shvatanje da je on iluzija. Pred dusom se non stop pojavljuju zastrasujuce vizije bas poput ovog kulumbara. Ali Bardo thodol neprestano podseca : Podji napred, ne budi uzasnut, to su samo tvoja sopstvena mislena oblicja.
  Kako je tvoje telo sad mentalno telo, ono je nesposobno da umre, čak i ako je obezglavljeno i raščetvoreno. U stvarnosti, tvoje je telo od prirode praznine; ti ne treba da se plašiš. Gospodari Smrti, tvoje su sopstvene halucinacije. Tvoje telo želja je telo sklonosti, i prazno. Praznina ne može povrediti prazninu; bezkvalitetno ne može povrediti bezkvalitetno.
  Izuzev u nečijim halucinacijama, u stvarnosti ne postoje takve stvari izvan nekoga, kao što je Gospod Smrti, ili bog, ili demon, ili Duh Smrti . Delaj tako da spoznaš ovo.
  U ovo vreme, delaj tako da spoznaš da si ti u Bardou.

  citat iz Bardo thodola
  Ovi saveti nisu namenjeni samo onima koji lutaju u carstvu senki vec svima nama. Kulumbar je svuda oko nas a poruke Bardo Thodola, Argonautike i poruke Dina Bukatija jesu jedne iste. Ne budi uzasnut, prepoznaj svoja sopstevna mislena oblicja. Konopac koji lici na zmiju moze da uzasava samo donde dok covek ne shvati da zmije nema.

 10. #10
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tami svoje prazne glave
  Poruke
  1.232
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Ako se zlatno runo nikad ne moze naci cemu onda smisao potrage? Ili je smisao upravo sama potraga?

 11. #11
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  A iz ovoga prosto izbija materijalizam i realisticki pogled na svet gde imamo "realan svet" objekata koji postoje sami po sebi..kao takvi i izvan svesti. Tako da ako na osvnou tog aksioma sada razmisljamo o ovom mitu gde je Argonautika putovanje duse od rodjenja do smrti...realista moze samo da izvede svoj zakljucak da na cilju nema "nista". Mi nestajemo ..ostaje svet...dok subjektivno za nas je "nista". Ma nemoj?

  Vidis, taj tvoj stav jeste APSURD.

  Sto se tice smrti i "NISTA" pogledaj ovu temu:

  NISTA
  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=259411&highlight=nista

  Sto se tice" Mi nestajemo a objektivni svet ostaje ..odogvor je Dzord Barkli i korelativnost subjekta i objekta ..temelj filozofije.
  Za informacije o tome najbolje da pogledas ovaj blog:
  http://forum.krstarica.com/blog.php?b=17180

  A kada ti sve ovo bude jasno, mozes zakljuciti da brod zivota plovi.. ne prema "nista" ..vec prema transcendentnom...gde nas ceka "Kolhida" i zlatno runo.
  Da li ce se tada ostvariti scenario Argonauitike i Jason doci do spasenja od "samsare" ili ne, umnogome zavisi od etapa ovoga zivota i znanja koga steknes u istom.
  A ako pratis logiku tkz. "sirovog zdravog razuma" polazeci od apsurda realisitickog pogleda na svet ...neces stici nigde. Ustvari stici ces. U luku zivota dospevaju svi...ali sta te tamo ceka? Ne znamo ali znamo da nije "nista" i da je tamo "zlatno runo".
  Neprestano zalaziš u onostrani / zamišljeni / ideološki / teološki svet , verovatno
  zbog beskonačnog manipulativnog prostora ( ili zbog straha od života ) .

  Pitanje transcedentnog / onostranog , dovoljno je veliko kao pitanje Boga .
  I ako je čovek merilo svega , svakog postojanja u koliko ono postoji i svakog
  nepostojanja u toliko koliko ono ne postoji ; o transcedentnom / onostranom
  on ne može reći ništa ni da postoji ni da nepostoji ; mnogo toga onemogućava
  čoveka da to zna , naprimer : zamršenost tog pitanja i kratkoća života ( svakog
  od nas ponaosob , a i kao kosmičkog događaja ).
  Po tom pitanju veslanje argonauta besmisleno je ( jer barka je u mrtvom moru ),
  : oj čoveče stoko grdna , što se pučiš , što se mučiš ( zašto samo ne živiš ) .

  Čovek kao razumno - promišljeno - racionalno biće , dobro i lepo vidi samo u
  znanju i mudrosti . Da dosegne ta saznanja , ne oslanja se isključivo na sudove
  i spoznaje koje mu pruža percepciona moć , ili pak onostrane hipoteze i njihovi
  prostori . Dakle , on ima Sofiju i njene lepe kćeri .

  Filozofija ne može biti beg iz ovostranog ; za to su ideologije i teologije .  Niko se iz ''NIŠTA'' nije vrati ; pa stoga nije niko iz ''NIŠTA'' došao .
  Ovo nit je dokaz za nepostojanje , ili pak postojanje onostranog ; ali
  upućuje na belodanu istinu o rađanju iz živog/života . A kad kažem
  rađanje , mislim na sve ( pa čak i na objektivne istine i na dokazivanje
  njihovih neautentičnosti / falšnosti - kad odsluže spoznajnoj svrsi ) .

 12. #12
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio Kajzerih Pogledaj poruku
  Ako se zlatno runo nikad ne moze naci cemu onda smisao potrage? Ili je smisao upravo sama potraga?
  Potraga za onostranom istinom može biti samo beskrajno mučenje i pučenje
  čoveka , kao stoke grdne .Tuđinovanje !

 13. #13
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio 123loncar Pogledaj poruku
  Neprestano zalaziš u onostrani / zamišljeni / ideološki / teološki svet , verovatno
  zbog beskonačnog manipulativnog prostora ( ili zbog straha od života ) .

  Pitanje transcedentnog / onostranog , dovoljno je veliko kao pitanje Boga .
  I ako je čovek merilo svega , svakog postojanja u koliko ono postoji i svakog
  nepostojanja u toliko koliko ono ne postoji ; o transcedentnom / onostranom
  on ne može reći ništa ni da postoji ni da nepostoji ; mnogo toga onemogućava
  čoveka da to zna , naprimer : zamršenost tog pitanja i kratkoća života ( svakog
  od nas ponaosob , a i kao kosmičkog događaja ).
  Pojedinac naoruzan svojim tkz. "prostim zdravim razumom" naravno da ne moze ni dodirnuti ove istine, ali zajednicki trud hiljada genija kroz milenijume staru filozofsku misao itekako moze.

  Sama defincija "transcendento" znaci da taj pojam ukazuje da smo dosli do granice mogucnosti ljudskog saznanja. Ali, "nema jasnog zaseka" kako kaze Bergson. Oko granice mozemo da naslutimo sta je sustina izvan svake mogucnsoti saznanja..ne saznanjem vec svojevrsnom intuicijom.

  Takodje, o transcendentnom ne mozemo imati pozitivno znanje ali mozemo itekako imati negativno. Ne znamo sta ono jeste ali mozemo reci sta nije.

  Ono nije sadrzitelj pojma "nista" koji je pseudopojam bez znacenja ..prazna rec, samim tim to je nesto ma koliko to nesto bilo drugacije od svega sto poznajemo.

  Zatim, znamo da je sustina ovog sveta duh..a da izvan svesti nema nikakvog objektivnog realnog sveta kao takvog...objektivnog. vec kao stvari po sebi.
  ITD.ITD.

  Znamo mnogo. Ne mi kao pojedinci nego mi kao naslednici filozofskih znanja.

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Oziman :
  '' Ne znamo sta ono jeste ali mozemo reci sta nije.''

  Treba biti hrabar pa beskonačno živeti u '' Deza vu '' .

  Verovatno zbog toga reče onaj premudri : Oj čoveče ............. što se mučiš što se pučiš .

  Poznat je postupak otkrivanja istine , navođenjem očiglednih neistina .
  Ali tako se zasigurno ne spoznavaju krucijalne / esencijalne stvari .
  To je trapava dečija igra .
  Postoje naučne metode za spoznavanje objektivnih istina ( koje opet ponekad ne daju
  naučne rezultate / uspeh i u realnom svetu ) .

 15. #15
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio 123loncar Pogledaj poruku
  Oziman :
  '' Ne znamo sta ono jeste ali mozemo reci sta nije.''

  Treba biti hrabar pa beskonačno živeti u '' Deza vu '' .

  Verovatno zbog toga reče onaj premudri : Oj čoveče ............. što se mučiš što se pučiš .

  Poznat je postupak otkrivanja istine , navođenjem očiglednih neistina .
  Ali tako se zasigurno ne spoznavaju krucijalne / esencijalne stvari .
  To je trapava dečija igra .
  Postoje naučne metode za spoznavanje objektivnih istina ( koje opet ponekad ne daju
  naučne rezultate / uspeh i u realnom svetu ) .
  набасати на нешто је једна од могућности, или веровати оном ко зна. како знати коме веровати?
  златно јер аура, руно јер расте.
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 16. #16
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio 123loncar Pogledaj poruku
  Oziman :
  '' Ne znamo sta ono jeste ali mozemo reci sta nije.''

  Treba biti hrabar pa beskonačno živeti u '' Deza vu '' .

  Verovatno zbog toga reče onaj premudri : Oj čoveče ............. što se mučiš što se pučiš .

  Poznat je postupak otkrivanja istine , navođenjem očiglednih neistina .
  Ali tako se zasigurno ne spoznavaju krucijalne / esencijalne stvari .

  Mislis da neposredan uvid u idealnu prirodu opazajnog sveta nije esencijalna istina?

  Ili spoznanje da su "nista" i "nepostojanje" psedupojmovi bez znacenja?

  Ili da pravo vreme trajanje nije isto sto i oprostoreno "vreme" linija koje je zapravo prostor.

  Ovo su krucijalne istine. Kvintesencija filozofske misli.

  To sto spoznati "stvar po sebi" nije moguce ne umanjuje znacaj otkrica koja sam spomenuo a koja nam barem daju slabasnu intuiciju sta bi stvar po sebi mogla biti.

  To je trapava dečija igra .
  Postoje naučne metode za spoznavanje objektivnih istina ( koje opet ponekad ne daju
  naučne rezultate / uspeh i u realnom svetu ) .
  Znanje koje se tice neposrednih cinjenica svesti dolazi pre posrednog znanja izvedenog iz opazanja. Tako da naucni metod nema sta da trazi pred sustinskim pitanjima filozofije. A neposrednost ima svoje pravo nad posrednim. Jedino u filozofiji mozes naci apodikticke (neosporne) sudove, u naucnom metodu imas posla samo sa problematicnim sudovima tako da presipitaj malo bolje samog sebe sta je tu decja igra.

  ps. Umesto sto odustajes od potrage ,bolje se malo zainteresuj za filozofiju. Jer znanje postoji.

 17. #17
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  ps. Umesto sto odustajes od potrage , bolje se malo zainteresuj za filozofiju. Jer znanje postoji.
  Hoćeš da kažeš da je znanje nepromenljiva kategorija / večno ( kao zlatno runo ) .

  Ako je takvo , onda je ono apsolut / autoritet, kome je sve podređeno .
  A ako je znanje takvo , da je njemu sve podređeno , onda je ono onostrano
  ( za čoveka ).

  Onda ova tvoja paralela sa argonautima ima smisla .

  No postoji opet problem ( kod racionalnog uma ) , čemu biti argonaut
  ( stoka grdna koja se muči i puči ) , kad je svaka potraga osmišljena
  od strane apsoluta ( zar sa argonautima se ne poigravaju božanstva
  - apsoluti / znanja ) ; stoga je i ishod potrage definisan ( uvek i samo
  uvek neuspeh ) . Dakle , onostrano znanje definiše sve tokove i zbivanja
  u vremenu i prostoru - ono je sudbina ( za čoveka argonauta ) sa ove i
  one strane postojanja ( ono odlučuje o svakoj mojoj misli - zapravo ja
  i nemam misli jer sam samo izraz volje onostranog znanja )

  Dakle , onostrano znanje je moć ( zlatno runo ) , a ta moć na zemlji
  daje neograničenu vlast .


  Ako ja razumem priču , onda razumem i postavljenu paralelu ; onda
  razumem i potragu tolikih tragača - čak i svrhu traganja za zlatnim
  runom ( za moćima i vlašću nad svim i svačim postojećim i nepostojećim) .

  Racionalan um kaže da hoće da se oslobodi sudbine ; a to znači da
  želi slobodu i život izvan apsoluta / onostranog znanja . Dakle on želi
  da kreira svoj život ( jadan , nikakav , mali ) , želi da bude odgovoran
  za njega sa svim svojim neznanjima i tumaranjima . On uviđa
  da takozvano onostrano znanje za njega je sofistička frazologija ;
  kao pojam ništa/prazno/beztežinsko/transcendentno .

  Dakle , racionalan um ne priznaje nikakvu zemaljsku vlast sa onostranim
  moćima . Dakle, za njega ne postoji autoritet vlasti . A ako ne
  postoji autoritet vlasti , onda ne postoji ni autoritet znanja .

  Sve je to racionalan um srušio , zahvaljujući onom premudrom što
  reče da zna samo koliko nezna i šta nezna , te da je samo za toliko
  mudriji od onih što pričaju šta sve znaju . Naravno , ubiše ga ovi što
  pričaju šta sve znaju ; ali nam ostavi filozofsku mogućnost da otkrivamo
  i saznajemo šta sve neznamo ( dakle od tad , došlo je vreme da
  sva znanja opravdaju svoja postojanja
  ).

  Dakle , filozofija je srušila takozvana večna znanja o ovome i onme , i dokazala
  da ona kao autoriteti ne postoje , stoga i nepotrebuju čuvare , branioce i štićenike.
  Još manje su čovečanstvu potrebni argonauti / intelektualni gusari / otimači kamena
  mutrosti -- sanjari , sofisti i njima intelektualno kosmopolitski slični .

  Ona , filozofija , u tom smislu preporučuje optimalnu istinu o ovome ili onome ,
  kao sigurno polazište za njeno osporavanje . Pa ako se razumno ospori , odlično ,
  imamo novu optimalnu istinu kao polazište za nova osporavanja . Korak po korak,
  filozofija je osporila sve dosadašnje autoritete /znanja ( ovostrana - a naročito onostrana ) .

  E sad malo o mitovima :
  jedan premudri reče :pesnici u bunilu neznaju šta čine .

  Preko dva milenijuma osporavaju i nipodištavaju njegova razmišljanja
  sofisti / vlastodržci / argonauti svih fela . Verovatno što je čoveku pokazao
  put ka spoznaji , a samim tim i put ka očovečenju . ( dojadilo mu da živi
  u iluziji / hipnozi , da je on voljna slika onostranog uma - i ništa više )

  Nemam ništa protivu sofista i pesničke mitologije o onostranom / transcedentnom
  ............. i tako to . No posle toliko divnih umova koji nam pokloniše svoja saznanja ,
  da se vraćamo dva tri milenijuma u nazad , zaista nema smisla . Još može da se desi u celoj stvari da neki naš akademik ustvrdi kako je našao brod Argo - kao što je onaj
  dokazivao srpsko poreklo Aleksandra velikog i njegova osvajanja nazvao velikom srbijom
  ( i takvi su argonauti / van vremeni / onostrani ) .

  Nepotrebno je intelektualno gusarenje / argonautiranje .

 18. #18
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio 123loncar Pogledaj poruku
  Hoćeš da kažeš da je znanje nepromenljiva kategorija / večno ( kao zlatno runo ) .
  Ako je takvo , onda je ono apsolut / autoritet, kome je sve podređeno .
  A ako je znanje takvo , da je njemu sve podređeno , onda je ono onostrano
  ( za čoveka ).
  Onda ova tvoja paralela sa argonautima ima smisla .
  Ne mozes luku ka kojoj plovimo ili transcedentno tek tako nazvati "znanje" i time dobiti subjekat spekulacija.
  Spekulacije o transcendentnom su prestale pre dvesta godina posle Kantove Kritike cistog uma.
  Zlatno runo nije znanje. Znanje je samo sredstvo da do istog dodjemo. Mozemo reci, ne bas lepom analogijom,.da je znanje gorivo koje pokrece Argo.
  Filozofija sa svojim znanjima vodi nas za ruku do granica mogucnosti ljudskog intelekta ..pri cemu dolazimo do granice gde prestaje saznanje a nastupa svojevrsna "intuicija".
  Znanje je vodic ka tome, a "iza" nema nikavog saznanja.. iza je nesto sasvim drugacije od svega sto poznajemo. Ama bas nikakav atribut ne mozes dodeliti tome.

  Sa druge strane neposredno iskustvo koje mozemo naci u sebi i koje dodiruje transcendentno, nije saznanje niti se moze iskazati recima, niti postati subjekat analize. Jedino je pojava podlozna analiziranju ne i stvar po sebi.

  od strane apsoluta ( zar sa argonautima se ne poigravaju božanstva
  - apsoluti / znanja ) ; stoga je i ishod potrage definisan ( uvek i samo
  uvek neuspeh ) . Dakle , onostrano znanje definiše sve tokove i zbivanja
  u vremenu i prostoru - ono je sudbina ( za čoveka argonauta ) sa ove i
  one strane postojanja ( ono odlučuje o svakoj mojoj misli - zapravo ja
  i nemam misli jer sam samo izraz volje onostranog znanja )
  Ili empiriski karakter je odraz u pojavi inteligibilnog karaktera pri cemu je ovaj drugi transcendentan.
  Ali kao sto rekoh transcendentno nije isto sto i znanje..Nazvavsi Zlatno runo "znanjem" dobio si subjekat spekulacija ali to ne stoji. Proslo je vreme spekulativne metafizike.

  Nepotrebno je intelektualno gusarenje / argonautiranje .
  Grešiš!!!! Argonuatiranje.. pa i intelektulano gusarenje ako treba! . Sve u cilju nalazenja Zlatnog runa.

 19. #19
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tami svoje prazne glave
  Poruke
  1.232
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Grešiš!!!! Argonuatiranje.. pa i intelektulano gusarenje ako treba! . Sve u cilju nalazenja Zlatnog runa.
  Sa srecom Jasone... Mi cemo da budemo pametni pa ces ti da nadjes gde je zlatno runo locirano, i da nam kazes adresu i onda necemo morati da ga trazimo...

 20. #20
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio Kajzerih Pogledaj poruku
  Sa srecom Jasone... Mi cemo da budemo pametni pa ces ti da nadjes gde je zlatno runo locirano, i da nam kazes adresu i onda necemo morati da ga trazimo...
  Hvala ti za ovu primedbu .

 21. #21
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Ne mozes luku ka kojoj plovimo ili transcedentno tek tako nazvati "znanje" i time dobiti subjekat spekulacija.

  Zlatno runo nije znanje. Znanje je samo sredstvo da do istog dodjemo. Mozemo reci, ne bas lepom analogijom,.da je znanje gorivo koje pokrece Argo.
  Filozofija sa svojim znanjima vodi nas za ruku do granica mogucnosti ljudskog intelekta ..pri cemu dolazimo do granice gde prestaje saznanje a nastupa svojevrsna "intuicija".
  Znanje je vodic ka tome, a "iza" nema nikavog saznanja.. iza je nesto sasvim drugacije od svega sto poznajemo. Ama bas nikakav atribut ne mozes dodeliti tome.

  Argonuatiranje.. pa i intelektulano gusarenje ako treba! . Sve u cilju nalazenja Zlatnog runa.
  Dakle , koliko vidim : adresu imaš , kartu imaš , brod imaš , gorivo imaš ,
  govoriš i opisuješ nešto tebi poznato ( dakle na ovaj ili onaj način si tamo
  bio - ovosveto / onosveto -- kako tako bio si ) --- ipak ne razumem zašto
  argonauti nikako da isplove ( elem , sve se ima ) . Šta fali ? , argonautima
  nešto fali , kad brod nikako da isplovi : kapetan , navigator , kormilar ------
  ili onostrana ideja sa transcedetalnom voljom o putovanju argonauta ( ili
  apsolut traži nečije žrtvovanje / klanje , pre nego što sopstvenom voljom
  omogući argonautima intelektualno gusarenje ) .

  Sad mi argonauti liče na one koji u pećini stoje ispred svetlosti i znaju
  samo za svet senki , te žrtvuju one koji im govore o svetu svetlosti ---
  ---intelektulano gusarenje .


  a
  Poslednji put ažurirao/la 123loncar : 18.07.2010. u 17:15

 22. #22
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.459
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio 123loncar Pogledaj poruku
  Dakle , koliko vidim : adresu imaš , kartu imaš , brod imaš , gorivo imaš ,
  govoriš i opisuješ nešto tebi poznato ( dakle na ovaj ili onaj način si tamo
  bio - ovosveto / onosveto -- kako tako bio si ) --- ipak ne razumem zašto
  argonauti nikako da isplove ( elem , sve se ima ) .
  Ko kaze da nismo isplovili.?
  Svi smo mi Argonauti ali je vecina zaglavila na Lemnosu medju Lemnjankama potpuno nesvesni da se trebaju vratiti u Argo i nastaviti potragu za Zlatnim runom.
  Potreban je Herakle da ih podseti i prekori. Mozda su filozofi takvi Herkulesi.
  Kao sto rekoh u uvodnom postu, Argonauti se vrte izmedju ostrva Lemnos i stolova sa hranom kralja Fineja. Tek poneko od njih se vrati u Argo i nastavi potragu.

  Šta fali ? , argonautima
  nešto fali , kad brod nikako da isplovi : kapetan , navigator , kormilar ------
  ili onostrana ideja sa transcedetalnom voljom o putovanju argonauta ( ili
  apsolut traži nečije žrtvovanje / klanje , pre nego što sopstvenom voljom
  omogući argonautima intelektualno gusarenje ) .
  Sad mi argonauti liče na one koji u pećini stoje ispred svetlosti i znaju
  samo za svet senki , te žrtvuju one koji im govore o svetu svetlosti ---
  ---intelektulano gusarenje .
  A ne.. Upravo suprotno! Traziti znanje svim sredstvima pa i intelektualnim gusarenjem.


 23. #23
  Domaćin
  Učlanjen
  23.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.238
  Tekstova u blogu
  854
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Argonautika - Potraga za zlatnim runom

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Ko kaze da nismo isplovili.?
  Svi smo mi Argonauti ali je vecina zaglavila na Lemnosu medju Lemnjankama potpuno nesvesni da se trebaju vratiti u Argo i nastaviti potragu za Zlatnim runom.
  Potreban je Herakle da ih podseti i prekori. Mozda su filozofi takvi Herkulesi.
  Kao sto rekoh u uvodnom postu, Argonauti se vrte izmedju ostrva Lemnos i stolova sa hranom kralja Fineja. Tek poneko od njih se vrati u Argo i nastavi potragu.  A ne.. Upravo suprotno! Traziti znanje svim sredstvima pa i intelektualnim gusarenjem.

  Da ti čestitam i skinem kapu na brzini po ovoj vrućini .
  Bravo !

  E sad , dobro su pomenuo tog polu boga sa tojagom ( ako se ne varam ,
  on bejaše takvo mitsko čuteso --- onostran ) , jer onostranom kao što
  rekoh , treba mit i razbijač / ubica sa motkom da zdrav razum zajuri .
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Hercules_Musei_Capitolini_MC1265.jpg/395px-Hercules_Musei_Capitolini_MC1265.jpg

Slične teme

 1. mi smo svi rodjeni pod zlatnim suncem srbije
  Autor ema k u forumu Muzika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 09.10.2011., 13:47
 2. Devojčica od 6 godina sa zlatnim glasom!!!
  Autor *Anchy* u forumu Muzika
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 08.09.2007., 18:37
 3. potraga
  Autor vruuum u forumu Strip
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 11.09.2006., 21:50
 4. [color=blue]NASIM ZLATNIM ODBOJKASIMA[/color]
  Autor ne-bi-tno u forumu Ostali sportovi
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 11.09.2003., 12:14

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •