Zemun - Borča sa Dalekog istoka

Boris Tadić i Vu Bangu u sredu položili kamen temeljac za izgradnju novog mosta preko Dunava. Potpisano više veoma važnih sporazuma Srbije i Kine

MNOGO ljudi, mnogo i poslova. I sporazuma. Tako je to kada dolaze predstavnici najmnogoljudnije zemlje sveta. A, u sredu je, na poziv predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, u trodnevnu posetu Beogradu stiglo oko 140 članova Svekineskog narodnog kongresa, na čelu sa predsednikom Stalnog komiteta Vu Banguom.

Najbitniji deo posete bilo je postavljanje kamena-temeljca za izgradnju Mosta prijateljstva Zemun - Borča, preko Dunava. Položili su ga predsednik Srbije Boris Tadić i Vu Banguo.

- Izgradnja Mosta prijateljstva Kine i Srbije predstavlja novi model izgradnje naše infrastrukture, i on je još jedan dokaz bliskosti dveju kultura i dvaju naroda - rekao je Tadić. - Njegovom izgradnjom Beograd će snažno iskoračiti na drugu obalu Dunava, gde će se graditi stambeni i poslovni prostor. Simbolično, od postavljanja ugaonog kamena, počinjemo novi sistem za poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji, povećanje proizvodnje i zaposlenosti.

Tadić je dodao i da Kina „postaje jedan od najznačajnijih činilaca svetske politike i da ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje“.
MOST Zemun - Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je potpisan u avgustu prošle godine u Pekingu. Vrednost investicije je 170 miliona evra. Radovi će početi sredinom aprila 2011. godine, a most će preći Dunav do 2014. godine. Rok za izgradnju je tri godine. Biće dugačak 1.507 metara, sa pristupnim saobraćajnicama od 22 kilometra.

POKLON RAČUNARI

Na poklon našem parlamentu Kinezi su doneli četiri televizora, 20 računara, 65 laptopa, 20 štampača i 15 multifunkcionalnih mašina. Inače, naši nisu imali nameru da darove izlože u skupštinski hol. Na isnistiranje Kineza, pokloni su naslagani na sto u centralni hol, gde su stajali dok su potpisivani brojni sporazumi.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:292274-Zemun---Borca-sa-Dalekog-istoka

Foto galerijaOdlicna vest, nema odmora dok traje obnova