Izvanredna ispitivanja kakvoće mora na svih 11 točaka u Kaštelima, koje je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije odradio nakon što se u subotu u Centar 112 s teškim želučanim tegobama javila majka s dvoje djece koja se toga dana kupala na Baletnoj školi, dala su zabrinjavajuće rezultate. Kako nam je i službeno potvrdila ravnateljica Zavoda dr. Jasna Ninčević, more je zagađeno (s visokim vrijednostima) na području sućuračke Gojače, na Baletnoj školi te na plaži ispod hotela “Palace”.

Inače, radi se o najkritičnijim točkama u Kaštelima, a zbog nepostojanja kanalizacijskog sustava i divljih ispusta fekalija u more putem raznih potoka ovakvo stanje doista i nije čudno. Godinama se na području Kaštela gase “fekalni požari”, međutim, spas za taj grad stići će tek onda kada u funkciju bude pušten projekt EKO-Kaštelanski zaljev.

- Moram vam kazati kako su uzorci mora koje smo izvanredno odradili napravljeni mimo pravila odredbi, jer su uzeti u popodnevnim satima, umjesto tijekom jutra. Unatoč tome, od jučer tri dana uzastopno uzimamo uzorke mora kroz jutro i, utvrdi li se isto stanje, bit ću prisiljena obavijestiti inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša da na te tri spomenute plaže postave ploče o zabrani kupanja - potvrdila je ravnateljica dr. Jasna Ninčević.

TZ Kaštela nema novca za tjedno uzorkovanje mora
Nadalje, kazala nam je kako je od Grada Kaštela i Sanitarne inspekcije službeno zatražila da odmah od danas krenu u pojačane mjere nadzora i zatvaranje nelegalnih fekalnih ispusta kako bi se situacija stabilizirala, te je dodala kako je Turistička zajednica Grada Kaštela ove godine otkazala ugovor o tjednim uzorkovanjima mora, što su do sada radili, vjerojatno zbog financijske krize.

Jesu li najnovija zagađenja mora u Kaštelima uzrokovala brojne intervencije kaštelanske Hitne pomoći, gdje se javio velik broj djece sa želučanim tegobama, proljevom, povraćanjem i visokom temperaturom, još nam službeno nije potvrđeno

No, voditeljica kaštelanske Hitne pomoći dr. Brankica Božinović-Karauz Vranić potvrdila nam je kako su zadnjih dana imali velik broj prijama djece, više nego prošle godine u isto vrijeme, kod kojih je utvrđen rota-virus – enterovirus koji napada probavni sustav, a simptomi su mu mučnina, proljev, povraćanje i povišena temperatura.

Dr. Božinović kazala je kako nema mjesta panici, a roditeljima je savjetovala da s oboljelom djecom trebaju mirovati i nadoknađivati im tekućinu, a u slučaju da im se ponovno pojavi visoka temperatura i učestalo povraćanje i proljev, hitno se trebaju javiti svojem osobnom liječniku.

Legalnih ispusta ima 70, ilegalni su na svakom koraku
A da učestala zagađenja mora tijekom turističke sezone, kada se vrše ispitivanja, i nisu začuđujuća, svjedoči podatak da danas u Kaštelima postoji više od 70 legalnih ispusta fekalija u more. A oni divlji, ilegalni, nikada zasigurno nisu ni prebrojeni, jer ih ima doslovce na svakom koraku.Berket: U ispuste se prazne i septičke jame
Gradonačelnik Joško Berket: Pretpostavljamo da se na onečišćenim lokacijama dogodio incident, a ono što je naša dužnost, odnosno obveza, jest to da ćemo još više pojačati nadzor redara na terenu kako bismo zaustavili ilegalne ispuste fakalija u oborinske kanale.

Što se tiče legalnih ispusta, tu ne možemo napraviti ništa, no posebno ćemo voditi računa o tome da se u njih u starim gradskim jezgrama ne prazne cisterne sa sadržajima iz septičkih jama, što se do sada znalo događati .

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...0/Default.aspx

************

Najcistije more je njihovo more, kazu nasi susjedi???