Dobre ribe nikad dosta – tako bismo ukratko mogli opisati iskustva ugostitelja, ali i turista kad je u pitanju najtraženije jelo po splitskim restoranima. Osim ribe, rado će se furešti mašit i za manistre frutti di mare, dakle, sve morsko i više nego dobro ide, a ne zaostaju ni domaći gulaši, punjene paprike i tikvice. No, krenimo redom.

- Restoran “Šperun“ svojim gostima nudi ponešto drukčiji meni po sistemu “svega po malo“, a ko baš gušta u raznovrsnim okusima spize, ode se uvik vraća. Gosti najviše vole prirodnu i zdravu hranu koja je jednostavno pripremljena, s puno maslinova ulja. Mi nudimo dosta plave ribe – srdele, inćune i tunjevinu - a puno se traže od bile ribe frigani gavuni. Turisti jako vole punjene paprike i polpete na dalmatinski – kaže nam Zdravko Banović, vlasnik restorana “Šperun“, koji nam je složio jednu od brojnih kombinacija za hladno predjelo - marinirane inćune i sušene pome zajedno s feta sirom u maslinovu ulju.

Obližnji “Fife“, koji godinama mami turiste domaćom spizom, i sada sladi svoje goste domaćim gulašem s pire krumpirom, a i “ode dobro kure punjene paprike”.

- Vole i miješanu ribu – mole, trlje, plavu ribu...- ali ove je godine promet slabiji bar 30 posto. Neki dan mi je došlo šest Amerikanaca s kruzera, a naručili su samo tri jela – požalio nam se vlasnik Dragomir Sekulić.

Baš smo u “Fife“ zatekli na marendi desetak Norvežana – dvije obitelji koje su već proputovale dobar dio Dalmacije, a posljednja dva dana uživaju u Splitu.

- Riba je odlična i svježa, a dobro je i meso s roštilja. Cijene su jako povoljne, što i nije čudno jer dolazimo iz Norveške, a sve što smo jeli bilo je ukusno – pohvalila je našu spizu simpatična Hege Sandvold, koju smo prekinuli u domaćem gulašu.

Ipak, dobili smo i malu kritiku od njezina prijatelja Steinunga Holta, koji je kazao kako nam je hrana odlična, ali nije – raznovrsna.

- Bili smo u pet-šest restorana i svi imaju istu ponudu. Htjeli bismo kušati nešto drukčije – veli Steinung, između zalogaja pohane piletine s pomfritom.

Apetit u recesiji
Slično razmišljaju i mladi Londonci John i Becky, koje smo susreli dok su fotografirali Peristil. Najvišu su ocjeni dali, a čemu drugo nego ribi na gradele, a i cijene su im, kažu, razumne u usporedbi s engleskom metropolom. Štekat restoran-kavane “Central“ na Pjaci uvik je u ovo doba godine pun furešti, koji u ovom lokalu oboritu ribu baš ne jedu prečesto, više vole manistre i rižote.

- Naručuju ono što je najjeftinije, a to su špageti bolognese, carbonara ili tortelini. Od ribe dobro se prodaje samo ona iz ribogojilišta – lubini i komarče – kaže nam zamjenica voditelja Verica Savić.

- U “Posejdonu”, primjerice, dobro idu salate i juve, u kojima se dave Česi, ali - kaže konobar Tomislav Udovičić - sve dile popola – jedna juva, dva pjata i slične kombinacije. - Naš je specijalitet miješana salata s dvi-tri vrste sira, to baš traže, ali i rižote i manistre s plodovima mora – kaže.

- U restoranu-pizzeriji “Maslina“ najbolje ide pizza popola i bokal vode s četiri čaše – našalila se vlasnica Biserka Pezo.

- Ljudi jedu u skladu s recesijom, to je normalno. Lani je dobro išla piletina, a ove je godine i ona preskupa. Lasagne i manistre – to se danas najviše traži – govori nam Biserka i dodaje kako je najveći problem što je ove godine sezona kasno počela.

Sve, samo da je friško
Trattoria ‘Bajamonti’ svojim gostima servira ono što se friško ujutro kupi na peškariji. Kad smo došli, u maloj kužini vonjala je juva od raže i brujet od škampi. Mlada djelatnica Renata Mašković sve radi sama – kuva tri jela odjedanput, poslužuje, pere sude...

- Kod nas se meso malo traži, uglavnom su to gregade, brujeti, škampi na buzaru, a vole turisti i manistre s brbavicama i pedoćama. Samo da je friško – veli simpatična Renata


http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/109337/Default.aspx


*********************

Lepo rece ovaj Rvat na komentarima clanka

A sta bi ste vi tili da svaki stranac izi nesto i ostavi 1000 euri mance.TO CETE VIDIT MALO *****,STOKO