Norcu smanjena kazna za tri godine
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_category=64&nav_id=445327

Rijeka -- Županijski sud u Rijeci objedinio generalu Mirku Norcu kazne za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću i Medačkom džepu na 15 godina zatvora.

Tako bi Norac u zatvoru, umesto 18, trebalo da provede 15 godina.

Predlog za objedinjavanje kazni uputili su Norčevi advokati, pošto je u martu presuda za Medački džep postala pravosnažna. Norac je u zatvoru od 2001. godine.

Norac je 2003. godine za ratne zločine u Gospiću, gde je ubijeno oko četrdeset civila, na sudu u Rijeci osuđen na 12 godina zatvora, a posle toga optužen je i osuđen za ratne zločine u Medačkom džepu na još šest godina, prvobitno na sedam.

Za ratne zločine u Medačkom džepu po komandnoj odgovornosti Norcu se sudilo zajedno s generalom Rahimom Ademijem, ali je Ademi oslobođen, jer je utvrđeno da je na terenu bio još jedan komandant, admiral Davorin Domazet Lošo, koji je bio izaslanik načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka.

Prema optužnici, na području Medačkog džepa od 9. do 17. septembra 1993. godine, kada su se hrvatske snage povukle i područje predale snagama UN, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno 300 različitih građevina.

Hrvatski mediji spekulišu da bi objedinjavanje kazni Norcu bilo temelj za njegov brži izlazak iz zatvora, za pomilovanje i zahtev za prevremeni otpust nakon što izdrži veći do kazne.

Krugovi bliski Norcu nadaju da bi on mogao da bude na slobodi već za godinu-dve, jer njegov slučaj upoređuju sa slučajevima Srba osuđenih za ratne zločine u Hagu koji su posle odslužene dve trećine kazne bili pušteni na slobodu, navode mediji.