Predsednici parlamentarnih stranaka retko svraćaju u parlament, osim onih koji su istovremeno i šefovi poslaničkih klubova, i bezmalo nikad ne održavaju sastanke isključivo sa poslaničkim grupama, tako da se može reći da su zaboravljeni od početka mandata, pre dve i po godine. Uglavnom su to sastanci nekim drugim povodom i na nekom drugom nivou, što govori o tome koliko lideri drže do mišljenja poslanika, a koliko od njih tek očekuju da ispunjavaju naređenja koja im obično saopštavaju telefonom.

Ne interesuje ih mišljenje ljudi koje su izabrali: Koštunica i Tadić

Naravno, sve stranke u Skupštini Srbije tvrde da imaju izuzetnu komunikaciju sa svojim stranačkim vođama. Osim Tomislava Nikolića i Čedomira Jovanovića, Velimira Ilića i Dragana Markovića Palme koji su istovremeno predsednici i šefovi poslaničkih grupa SNS, LDP, NS i JS, ostale partije nemaju priliku da ugoste svoje lidere u prostorijama poslaničkih klubova u Domu Narodne skupštine. Jedan od njih, predsednik DSS Vojislav Koštunica, recimo, nije viđen da je kročio u parlament u ovom sazivu. Međutim, portparol DSS Petar Petković kaže za „Blic“ da je komunikacija između poslanika te stranke i njihovog lidera „više nego zadovoljavajuća“ i da se održava svake nedelje na sednicama Predsedništva stranke gde „veći deo članova poslaničkog kluba učestvuje u funkciji potpredsednika stranke“. Petković, međutim, tvrdi da „nije važno koliko često predsednik posećuje poslanički klub ukoliko poslanička grupa dobro radi“.


- Na sednicama Predsedništva predsednik učestvuje u odlukama koje donosi poslanička grupa i daje smernice. Pored toga, tu su i intenzivni razgovori sa šefom poslaničke grupe, kao i svakim poslanikom koji zatraži da razgovara s njim - kaže Petković.Poslanička grupa „Za evropsku Srbiju“ sastala se dva puta do sada sa svojim nosiocem liste Borisom Tadićem, nakon sednica Glavnog odbora Demokratske stranke.


- Uglavnom se sastajemo sa zamenikom predsednika DS Dušanom Petrovićem sa kojim usaglašavamo operativnu politiku ili sa ministrima u zavisnosti od toga šta je na dnevnom redu Skupštine. To se dešava jedno mesečno - tvrdi Jelena Trivan.


Šef poslaničke grupe SPS - JS Branko Ružić kaže za „Blic“ da ova poslanička grupa ima veoma dobre odnose sa partijskim liderom Ivicom Dačićem. „Mi smo u SPS-u kao jedna porodica“, tvrdi Ružić. Doduše, kako kaže, viđaju se jednom mesečno u zavisnosti od toga kada Ministar unutrašnjih poslova dolazi u Skupštinu da brani neki od zakona svog ministarstva ili na sednice skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost.


Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić kaže za „Blic“ da sa liderom te stranke Mlađanom Dinkićem imaju sastanke „po potrebi“. U njegovom slučaju, kaže Grubješićeva, to znači da se obično sastaje sa poslaničkim klubom kada je na dnevnom redu sednice parlamenta neki od zakona koje je predložilo Ministarstvo ekonomije. Naravno, dodaje ona, poslanici mogu bez problema da kontaktiraju s njim kad god imaju potrebu. Na pitanje, kada su se poslednji put sastali sa predsednikom, ona kaže da je to bilo prošle nedelje na sastanku Uprave ujedinjenih regiona čiji su članovi svi poslanici G17 plus.


Direktor SPO Aleksandar Jugović kaže da poslanici mogu da se konsultuju sa liderom SPO Vukom Draškovićem na svake dve nedelje, ali ističu da je on „u stalnoj telefonskoj komunikaciji sa predsednikom“.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/198036/Zovu-ih-samo-da-im-kazu-kako-da-glasaju

Који су ово паћеници...Да ли неко нормалан може да гласа за ове и овакве и мисли да његов глас нешто вреди или има везе са демократијом?Сценарио за Матрикс је боље осмишљен него овај изборни систем и оваква ''демократија''.