Srbija i Turska bez viza
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Srbija i Turska bez viza

 1. #1
  Domaćin strani placenik bre (avatar)
  Učlanjen
  09.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ni na nebu ni na zemlji
  Poruke
  4.261
  Reputaciona moć
  71

  Thumbs up Srbija i Turska bez viza

  Beograd -- Šefovi diplomatija Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane dve zemlje.
  Premijeri Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Taip Erdogan dogovorili su čvrstu saradnju koja se odnosi na izgradnju infrastrukuture i saradnju u aviosabraćaju i prosveti.

  Saradnja Srbije i Turske je dobra i mogla bi da bude još bolja, ocena je dvojice premijera. Za Tursku, Balkan je region koji treba da bude zona stabilnosti i mira.

  "Turska želi da vidi više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz učešće Srbije. Mržnja ni jednoj zemlji nije koristila. Srbija je u poslednje vreme pokazala dobre primere donoseći rezoluciju o Srebrenici i prisustvom predsednika Tadića na komemoraciji u Potočarima. To su divni primeri kako se sve može prebroditi“, kaže premijer Turske.

  Turci žele da grade srpske drumove. Premijeri su odmah obećali velike projekte.

  Put od Beograda ka Južnom Jadranu kroz Srbiju delom će da grade kompanije iz Turske. Reč je o deonicama od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege, a u planu je i rekonstrukcija puta do Novog Pazara do Aljinovića.

  "Naši dobri bilaterlani odnosi treba da se prenesu i na ekonomsku saradnju. Ovi sporazumi će nam dati jednu dodantu snagu da zajedno radimo u Srbiji, da radimo na izgradnji puteva, koji će koristiti svima, a kao što znate putevi su civilizacija, a civilzacija je sve ono što delimo. Naši biznismeni i investitori treba bez odlaganja da procene potencijale Srbije. A ne sumnjam da će im Srbija otvoriti put", rekao je Erdogan.

  Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15 odsto, dok se 85 odsto finansira iz zajma koji će od "Eksim banke" obezbediti Vlada Turske.

  Predviđeno je i učešće od najmanje 45 odsto domaće građevinske operative.

  "Čini mi se da je najznačajniji dokument koji smo potpisali liberalizacija viznog režima između dve zemlje, što će dalje unaprediti kontakte između ljudi i turizam. Zajedno smo konstatovali da je potrebno dalje pospešitvati kako trgovinu, tako ulaganja iz jedne zemlje u drugu“, rekao je premijer Cvetković.

  Srbija je za prvih pet meseci izvezla u Tursku robe i usluga vrednih skoro 30 miliona dolara, što je za sto odsto više nego u isto vreme prošle godine.

  Međutim, Srbija još uvek mnogo više uvozi iz Turske i u ovom periodu je zabeležila spoljnotrgovinski deficit od oko sto miliona dolara.

  Jedini problem u odnosima dve zemlje je pitanje Kosova, pošto je Ankara među prvima priznala nezavisnost pokrajine. Premijer Turske ističe da su odnosi Srbije i Turske jedna tema, a Kosovo sasvim nešto drugo.

  Erdogan je, govoreći o Balkanu, istakao da je u ovom regionu neophodno izvršiti demokratizaciju i dodao da mržnja nikome nije donela dobro.

  "Jučerašnja poseta predsednika Srbije Srebrenici i Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici predstavljaju divne primere na koji se način mogu prebroditi teškoće", istakao je Erdogan.

  Cvetković i Erdogan su razgovarali i o situaciji u BiH istakavši da sve zemlje imaju istovetne pozicije.

  "Moramo da krenemo putem pomirenja u regionu, a ono što Srbija čini u poslednje vreme daje osnovu za taj proces pomirenja i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa", rekao je Cvetković, koji je domaćin turskom kolegi.

  Jakšić: Tuska se munjevito uključuje u balkanske odnose

  Spoljnopolitički komentator "Politike“, Boško Jakšić kaže da se turska diplomatija munjevito uključuje u balkanske odnose.

  Suštinu diplomatskih akcija čini doktrina aktuelnog šefa diplomatije Turske koja u svojoj suštini ima rešavanje svih problema sa susedima. Pomoć takve politike Srbiji je dobrodošla, a već smo imali prilike to i da vidimo.

  "Podsetimo se teksta kojim je ministar spoljnih poslova Turske, Ahmet Davutoglu razrešio spor sa srpskim ministrima, Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem u Novom Pazaru, a posle toga je predsednik Turske, Abdulah Gul ponudio posredovanje u spornim pitanjima između Srbije i BiH“, izjavio je Jakšić.

  On je dodao da je turska vlada umirujućim nastupom dobila šansu da prema svojim, sve radikalnijim, političkim verenicima u Sarajevu i Novom Pazaru dokaže svoja proevropska opredeljnja, i na taj načinzasluži ulaznicu za EU, i doprinese uspehu biletarnih odnosa sa svim balkanskim partnerima.

  Jakšić veruje da će prva politička tema biti odnosi Bosne i Srbije, kao i situacija u samoj Bosni i Hercegovini. Druga tema bi moglo da bude Kosovo, a treća situacija u Sandžaku.

  Jakšić ne isključuje mogućnost da će biti reči i o problemima formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji.

  "Ne očekujem da će gost potpirivati zahteve isamske zajednice u Srbiji koji nisu opravdani“, dodao je on.

  Takođe, naveo je da će ih podržati u onoj meri u kojoj doprinose integraciji u srpskom društvu i to može biti veoma važno.

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=12&nav_category=11&nav_id=444873
  Politicari su sljam. 2. #2
  Gazija nije na forumu
  Nije bitno sa koje si strane drug,ako im i danas verujes, onda si lud
  Iskusan Gazija (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dzamahirija :D
  Poruke
  6.100
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Ja hocu da nam vak'i most naprave


 3. #3
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.964
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio Gazija Pogledaj poruku
  Ja hocu da nam vak'i most naprave

  Hoće... Čim se setimo gde imamo neki moreuz.

 4. #4
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.971
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Odlicna vijest

 5. #5
  Gazija nije na forumu
  Nije bitno sa koje si strane drug,ako im i danas verujes, onda si lud
  Iskusan Gazija (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dzamahirija :D
  Poruke
  6.100
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio Donqihote Pogledaj poruku
  Hoće... Čim se setimo gde imamo neki moreuz.
  Napravicemo i to

  Al vala za ovaj autoput do N.P do Aljinovica su se dobro setili, samo jos nek ga produze do Prijepolja

 6. #6
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Dr. Dudić u ime BNV-a uputio pismo premijeru R. Turske g-dinu Erdoanu

  Jul 9, 2010


  Premijeru Vlade Republike Turske

  g. Taip Redžep Erdogan

  - posredstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu –

  Vaša ekselencijo,

  Bošnjaci na Balkanu, a posebno u Sandžaku, smatraju izuzetno važnim prisustvo Republike Turske na ovim prostorima. Historijski i kulturalni tragovi turskog naroda na prostorima Balkana su neizbrisivi i predstavljaju osnov novih pozitivnih odnosa među narodima ovog prostora sa ključnom ulogom Republike Turske.

  Bošnjaci su jedini narod na Balkanu i Evropi bez svoje nacionalne države što, uz činjenicu da su preživjeli 11 genocida, predstavlja izvor nesigurnosti i zabrinutosti za biološki opstanak i očuvanje identiteta u budućnosti.

  Najugroženiji dio bošnjačkog naroda je onaj koji živi u Sandžaku i ostalim dijelovima Srbije. Bošnjaci u Srbiji suočavaju se sa flagrantnim kršenjem pojedinačnih i kolektivnih prava sa bezkurpuloznim pojavama diskriminacije na etničkoj i vjerskoj osnovi.

  Paralelno sa proklamovanjem demokratije i evropske orjentacije, beogradski režim svim sredstvima nastoji razoriti bošnjačke i muslimanske institucije prihvatajući isključivo one koje djeluju u cilju političkih interesa ovog režima.

  Najnovija demonstracija pravnog i političkog nasilja je pokušaj gaženja izborne volje Bošnjaka, iskazane na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, na kojima je ubjedljivo pobijedila Bošnjačka kulturna zajednica.

  Vlada Srbije posredstvom ministarstva za ljudska i manjinska prava učestvovala je u falcifikovanju potpisa navodnih ostavki vijećnika kako bi se uticalo na uspostavljanje većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

  Ministar za ljudska i manjinska prava politički inspirisan mijenjao je pravila konstituisanja vijeća diskriminišući Bošnjake i nanoseći im nenadoknadivu štetu.

  Ovakvo ponašanje beogradskog režima može imati za posljedicu destabilizaciju stanja u Sandžaku, ne ostavljajući Bošnjacima ni jednu mogućnost osim uspostave paralelnih nacionalnih institucija na putu do pune političke, administrativne autonomije i slobode.

  Ponadali smo se da će Srbija u pokušaju da sa sebe skine hipoteku neprijateljstva prema Islamu i muslimanima uz pomoć Republike Turske, prevashodno pokazati iskrenost te namjere na novom pozitivnom odnosu prema muslimanima u Srbiji. Dosadašnji odnos zvaničnog Beograda pokazuje licemjernost u ovoj namjeri sa željom da se promijeni isključivo međunarodna retorika a da će se unutarnja politika Srbije nastaviti po genocidnim planovima prema Bošnjacima i muslimanima.

  Vaša najavljena posjete Republici Srbiji je prilika da odnos beogradskog režima prema muslimanima u ovoj zemlji postavite kao ključni uslov za normalizaciju odnosa Srbije sa muslimanskim svijetom kako bi sve rane Bošnjaka od berlinskog kongresa do genocida u Srebrenici mogle zacijeliti.

  S poštovanjem

  Predsjednik BNV

  Prof. dr. Mevlud Dudić

  http://www.bkz.org.rs/?p=497

 7. #7
  gost 204907 nije na forumu
  тачно је фртаљ до пуног сата
  Elita
  Učlanjen
  15.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стари Град
  Poruke
  22.639
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio Gazija Pogledaj poruku
  Ja hocu da nam vak'i most naprave

  Одеш лепо у Турску да живиш и ето ти га мост.

 8. #8
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio Monoteizam Pogledaj poruku

  Bošnjaci su jedini narod na Balkanu i Evropi bez svoje nacionalne države što, uz činjenicu da su preživjeli 11 genocida, predstavlja izvor nesigurnosti i zabrinutosti za biološki opstanak i očuvanje identiteta u budućnosti.
  Какав лицемер!Прво Бошњаци нису народ,а муслимански народ без државе су Курди,што овај мутивода никад не би смео ни да помене.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  22.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.980
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Kojih 11 genocida?

 10. #10
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio Narodni Tribun Pogledaj poruku
  Kojih 11 genocida?
  Ишла Фата 11 пута на хименопластику.

 11. #11
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio Monoteizam Pogledaj poruku
  Dr. Dudić u ime BNV-a uputio pismo premijeru R. Turske g-dinu Erdoanu

  Jul 9, 2010


  Premijeru Vlade Republike Turske

  g. Taip Redžep Erdogan

  - posredstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu –

  Vaša ekselencijo,

  Bošnjaci na Balkanu, a posebno u Sandžaku, smatraju izuzetno važnim prisustvo Republike Turske na ovim prostorima. Historijski i kulturalni tragovi turskog naroda na prostorima Balkana su neizbrisivi i predstavljaju osnov novih pozitivnih odnosa među narodima ovog prostora sa ključnom ulogom Republike Turske.

  Bošnjaci su jedini narod na Balkanu i Evropi bez svoje nacionalne države što, uz činjenicu da su preživjeli 11 genocida, predstavlja izvor nesigurnosti i zabrinutosti za biološki opstanak i očuvanje identiteta u budućnosti.

  Najugroženiji dio bošnjačkog naroda je onaj koji živi u Sandžaku i ostalim dijelovima Srbije. Bošnjaci u Srbiji suočavaju se sa flagrantnim kršenjem pojedinačnih i kolektivnih prava sa bezkurpuloznim pojavama diskriminacije na etničkoj i vjerskoj osnovi.

  Paralelno sa proklamovanjem demokratije i evropske orjentacije, beogradski režim svim sredstvima nastoji razoriti bošnjačke i muslimanske institucije prihvatajući isključivo one koje djeluju u cilju političkih interesa ovog režima.

  Najnovija demonstracija pravnog i političkog nasilja je pokušaj gaženja izborne volje Bošnjaka, iskazane na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, na kojima je ubjedljivo pobijedila Bošnjačka kulturna zajednica.

  Vlada Srbije posredstvom ministarstva za ljudska i manjinska prava učestvovala je u falcifikovanju potpisa navodnih ostavki vijećnika kako bi se uticalo na uspostavljanje većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

  Ministar za ljudska i manjinska prava politički inspirisan mijenjao je pravila konstituisanja vijeća diskriminišući Bošnjake i nanoseći im nenadoknadivu štetu.

  Ovakvo ponašanje beogradskog režima može imati za posljedicu destabilizaciju stanja u Sandžaku, ne ostavljajući Bošnjacima ni jednu mogućnost osim uspostave paralelnih nacionalnih institucija na putu do pune političke, administrativne autonomije i slobode.

  Ponadali smo se da će Srbija u pokušaju da sa sebe skine hipoteku neprijateljstva prema Islamu i muslimanima uz pomoć Republike Turske, prevashodno pokazati iskrenost te namjere na novom pozitivnom odnosu prema muslimanima u Srbiji. Dosadašnji odnos zvaničnog Beograda pokazuje licemjernost u ovoj namjeri sa željom da se promijeni isključivo međunarodna retorika a da će se unutarnja politika Srbije nastaviti po genocidnim planovima prema Bošnjacima i muslimanima.

  Vaša najavljena posjete Republici Srbiji je prilika da odnos beogradskog režima prema muslimanima u ovoj zemlji postavite kao ključni uslov za normalizaciju odnosa Srbije sa muslimanskim svijetom kako bi sve rane Bošnjaka od berlinskog kongresa do genocida u Srebrenici mogle zacijeliti.

  S poštovanjem

  Predsjednik BNV

  Prof. dr. Mevlud Dudić

  http://www.bkz.org.rs/?p=497
  a sta u turskoj rade lazovima..???

 12. #12
  Domaćin
  Učlanjen
  11.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Skopje
  Poruke
  3.858
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  haha
  ode srbija sa azijate u uniju
  a ja sve mislio da ce biti sa iran

 13. #13
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.971
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  Ишла Фата 11 пута на хименопластику.
  da nije mozda i baba stanislava isla da joj neko trlja noge u juzne morave

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.971
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbija i Turska bez viza

  pa da... znaju srbijanci sta valja pa su se udruzuli sa bracom po vjekovnoj tradiciji (turcima)
  krv nije voda

Slične teme

 1. Turska: Srbija mora da se izvini!
  Autor RoccoS u forumu Politika
  Odgovora: 103
  Poslednja poruka: 08.04.2010., 16:10
 2. Smeta mu Srbija, ali ne i turska škola
  Autor gost 23146 u forumu Politika
  Odgovora: 104
  Poslednja poruka: 17.09.2009., 14:45
 3. Srbija bez viza ... konačno ili ?
  Autor dejca u forumu Politika
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 27.05.2009., 15:54
 4. Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 28.05.2007., 17:25

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •