"Izborićemo se za nove pregovore o KiM"

12. jul 2010. 08:36 > 08:38

Novim poregovorima o Kosmetu se i dalje snažno suprotstavlja nekoliko mioćnih država ali ćemo uspetiu, kaže ministar Vuk Jeremić.

Prema njegovim rečima, bilo bi logično da se u Generalnoj skupštini UN formira većina koja smatra da se do kompromisnog rešenja za Kosovo može doći isključivo putem novih pregovora.

"Debata u Generalnoj skupštini će biti trenutak istine i verovatno najkritičnija epizoda u našoj diplomatskoj strategiji. Njen ishod će prelomiti buduću putanju kosovskog procesa. Sasvim sigurno će nam biti neuporedivo teže nego prošli put, ali nemamo izbora-moramo se izboriti za većinu", ukazao je ministar u intervjuu "Blicu".

On je kazao da "sve ukazuje" na to da se mišljene Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jedonstrano proglašene nezavisnosti Kosova, oglasiti "u bliskoj budućnosti", a "po svemu što do nas dolazi iz različitih izvora, imamo razloga za optimizam".

Jeremić je podsetio da procedura UN nalaže da sud dostavi mišljenje organu koji ga je zatražio, generalnoj skupštini i dodao da je "normalno da zemlja koja je rezolucijom proces i započela bude ta koja će predložiti i krajnji zaključak".

On je rekao da "i pored toga što Evropski parlament (EP) nije za to nadležan i što njegove rezolucije nemaju obavezujući karakter", nedavna rezolucija EP, koja je poziv da se preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo pridruže većini u Uniji, je "pokrenuta isključivo zato da bi se izvršio pritisak na Srbiju i njene saveznike u EU, što svakako nije dobra vest".

"Mi smo se maksimalno angažovali ka organizovanju otpora rezoluciji u okviru samog EP, i ona je na kraju usvojena sa daleko manjim brojem glasova nego što se pokazalo. Ovakav rezultat pokazuje da da je EU i dalje duboko podeljena po pitanju Kosova i da nije realno da se o tzv. nezavisnosti postigne konsenzus", istakao je ministar.

Jeremić je naveo da je "čak i najvećim skepticima postalo jasno da se Srbija u poslednjih nekoliko godina isprofilisala kao prirodno težište zapadnog Balkana".

"Nijedno regionalno pitanje se više ne rešava bez našeg principijelnog i konstruktivnog učešća. Jedan od dokaza je i to što smo se kandidovali i dobili mesto predsedavajućeg za naredni ciklus u tri važne regionalne organizacije - Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, Centralnoevropskoj i Jadransko-jonskoj inicijativi", istakao je ministar.

(Tanjug)

http://www.mondo.rs/s176169/Srbija/Izboricemo_se_za_nove_pregovore_o_KiM.html

Verujem Vuku....