Hrvatska prodaje otoke
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 40

Tema: Hrvatska prodaje otoke

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Talking Hrvatska prodaje otoke

  Već sama pomisao na najcrnji scenarij po kojemu bi hrvatska Vlada mogla slijediti primjer Italije i u dogledno vrijeme, radi isplate dugova, posegnuti za rasprodajom obiteljskog srebra u kojemu posebno mjesto po, ne samo financijskoj, vrijednosti zauzimaju otoci, a koji predviđa SDP-ov ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, izaziva bojazan pa nije teško zaključiti kakve bi bile reakcije u slučaju njegove realizacije.

  Vlada bi, naravno, mogla prodavati samo svoje vlasništvo, a koliko je to od ukupno 1246 otoka i otočića, čija je ukupna površina 3259 četvornih kilometara, nismo doznali ni iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ni iz Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

  Mamac za investitore
  Ako je i njima podatak nepoznat, onda bi država za početak trebala utvrditi što joj pripada, a zatim naglavačke okrenuti svoju dosadašnju politiku zaštite i korištenja otoka i radi omogućavanja prodaje izmijeniti zakone i propise kojima su regulirani. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i danas naglašavaju da nikada nije riječ o prodaji otoka, nego o prodaji nekog njegova dijela, jer bi prodaja cijelog otoka podrazumijevala i prodaju pomorskog dobra koje je opće dobro na kojem se ne može stjecati pravo vlasništva.

  Ako bi, dakle, država htjela prodati otok, morala bi za početak mijenjati odredbe o pomorskom dobru što bi imalo dalekosežne posljedice i na obalno područje. Postoji, dakako, i mogućnost prodaje zemljišta na otoku s iznimkom pomorskog dobra, koje se može davati u koncesiju, no ta solucija bi mogla negativno utjecati na potencijalne kupce.

  Osim toga, u potonjem slučaju valjalo bi požuriti s utvrđivanjem granica pomorskog dobra, što nije urađeno na većini otoka, a inače se obavlja prema godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom. U svrhu ubrzanja, neovisno o eventualnoj rasprodaji, u pripremi je Nacrt konačnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim se planira uvesti nadležnost županijskih upravnih tijela za granice pomorskog dobra.

  Budući da za eventualnu prodaju otoka i otočića valja privući kupce, Vlada bi morala posegnuti i za izmjenom Uredbe o zaštiti obalnog pojasa, kojoj je namjera, kako joj naziv i kazuje, očuvati nenaseljene otoke i otočiće s prirodnim i kultiviranim krajolikom ponajprije u funkciji poljoprivrednih djelatnosti, rekreacijskog korištenja, bez planiranja građevinskih područja.

  Kvaka je u “građevinskim područjima”, koja i jesu mamac za kupce, jer nije realno očekivati da bi neki ruski oligarh, primjerice, usuo milijune eura u krajolik u kojemu bi mogao samo kampirati pod šatorom.

  Eventualna odluka o prodaji otoka u državnom vlasništvu dovela bi u pitanje i svrhovitost Državnog programa zaštite i korištenja malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka i okolnih mora iz 2007. godine, kojim su određeni otoci na kojima Republika Hrvatska ima interes iskoristiti svoje pravo prvokupa kako bi se, među ostalim, spriječilo da otok dobije samo jednog vlasnika. Riječ je o 688 takvih otoka i otočića, na kojima je zemljište u većinskom privatnom vlasništvu.

  Sve navedene mjere do sada su uspješno priječile njihovu potpunu privatizaciju i rasprodaju. Ukidanje mjera i propisa radi prodaje državnih, otvorilo bi branu i za prodaju ovih 688 otoka i otočića, što znači da bismo na prodajnom štandu imali kompletnu ponudu otoka na hrvatskoj strani Jadrana.

  Zlatna telad
  Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin upozorava već dulje vrijeme kako je hrvatsko zlatno doba života na inozemnom dugu prošlo, da smo prodali nacionalnu zlatninu, dok nam ostade samo “zlatna telad”, odgovorna za katastrofalno stanje u zemlji. “Nemojmo se čuditi Italiji, taj princip nije patentirao talijanski premijer Silvio Berlusconi, nego je to hrvatski patent.

  S velikom razlikom što Italija prodaje objekte, a mi smo prodali ‘srce’ nacije, poput Ine, T-HT-a, naših banaka. Da bismo izbjegli bankrot, sutra ćemo prodati HEP, brodogradilišta će, osim Uljanika, završiti u stečaju, što znači da prodajemo i dušu. Devedeset posto hrvatskih banaka, odnosno 350 milijardi kuna aktive, u rukama je stranaca, koji kontroliraju naše gospodarstvo i 4,5 milijuna prezaduženih građana”, smatra Kajin.


  Dodatno ga brine što smo od 2000. do 2009. otjerali oko 6 milijardi eura stranih investicija, koje su mogle otvoriti oko 60.000 novih radnih mjesta, pa se pita ne čekaju li ti investitori slom Hrvatske, kada će sve moći jeftinije pokupovati. On je za stavljanje u funkciju svega onog što je u državnom vlasništvu, ponajprije vojnih kompleksa koji se protežu od Savudrije do Stona, ali davanjem u koncesiju, uz obvezu ulaganja investitora.

  SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović tvrdi da sadašnja vlast ne krije kako kani dalje rasprodavati nacionalno blago. “Šlamperaj i neznanje vlasti državu vodi u bankrot, stoga je treba onemogućiti u rasprodaji državne imovine.

  Građani na rubu siromaštva prisiljeni su prodavati djedovinu i imovinu, a bilo privatne, bilo državne nekretnine, štite se samo većim standardom. Nije problem što Vlada kani prodati svoje udjele u državnim tvrtkama, nego će se prodati HEP, šume, vode, crpilišta, a to će biti početak kraja našeg opstanka”, ističe ona.


  Jedan od naših najuspješnijih poduzetnika i vlasnik grupacije Orbico Branko Roglić zauzima se prvo za uštede koje bi donijelo restrukturiranje države, javnih i državnih poduzeća, nulta stopa tolerancije sive ekonomije, kao u borbi protiv kriminala i korupcije, te za privatizaciju svega što se da privatizirati. “Još uvijek samo rigorozna ušteda i uravnoteženje realne ekonomije i javne potrošnje, smanjenje broja županija i općina mogli bi biti slamska spasa da negativan BDP pretvorimo u pozitivan.

  To je trebalo napraviti jučer, bojim se da je danas kasno, pa da ćemo biti u poziciji kao što je Berlusconi, da prodamo nacionalno blago, ako nam što ostane”, veli Roglić, svjestan da strani investitori ne vole Hrvatsku jer ne mogu oplemeniti svoj kapital. Plinio Cuccurin, član Uprave Adris grupe, jedan od njezinih većinskih vlasnika i čelnik oporbene Ladonje, ističe kako se Hrvatska ne može uspoređivati s Italijom ili Njemačkom, gdje je životni standard njihovih građana puno viši od našega.

  Standard hrvatskih građana, dodaje, već je toliko nizak i ugrožen da bi daljnje osiromašenje naših građana i države bilo preopasno. On smatra da prije odluke Vlade RH o prodaji, primjerice, otoka treba korjenito i radikalno smanjiti proračunske rashode.


  Obiteljsko srebro
  “Ići na prodaju nacionalnih dobara, a prethodno se ne suočiti s rebalansom proračunskih rashoda, samo je produljenje agonije. Treba smanjiti višak od više desetaka tisuća zaposlenih u državnoj administraciji, koji ‘pojedu’ više od 10 posto državnog proračuna. Sve što se do sada prodalo, služilo je održavanju postojećeg lošeg stanja. Volio bih da se ne prodaje nacionalno blago, ali će se, nažalost, morati. Zar nije bolje i gospodarskije (u)štedjeti gdje se može kako bismo sačuvali obiteljsko srebro?” drži Cuccurin.

  Istarski župan Ivan Jakovčić, autor projekta Brijuni rivijera i “animator” dovođenja stranih investitora u Istru i Hrvatsku, smatra da zasigurno nacionalno blago poput Brijuna, Plitvica, Slapova Krke nije za prodaju. “Ne vidim problem stavljanja u funkciju, radi izlaska iz krize, primjerice vojnih kompleksa, koji se u krajnjem slučaju mogu prodati. Model Brijuni rivijere, koji će se realizirati ne prodajom, nego davanjem u koncesiju uz pravo građenja, dobar je poslovni model za Hrvatsku.

  Manje nekretnine mogu se i trebaju prodati. Važno je da novi vlasnik gradi nove hotele, vile, svekolike sadržaje i zapošljava radnike. To ne mogu izbjeći ni bogatije zemlje u našem okruženju, pa ne vidim razloga za bauk prema stranim investicijama i investitorima”, zaključio je Jakovčić.


  Neće naša Vlada to učiniti
  Naša Vlada je odgovorna i savjesno vodi politiku zemlje, pa zasigurno neće prodavati otoke. Čak štoviše, očekujemo da će ti otoci u budućnosti biti puno napredniji, te svaki za sebe biti dio turističke ponude hrvatskog priobalja.

  Otoci su bogatstvo i biseri Jadrana i, koliko mi je poznato, njihovu prodaju priječe pozitivno-pravni propisi naše zemlje. S druge strane, bila bi šteta da otoci završe u tuđim rukama, osobito sada kada vidimo koliko je turizam važan za svladavanje svih teškoća koje donosi kriza i recesija - kaže Tonči Makjanić, direktor TU TZO-a Jelsa.

  Skupa navlakuša za bogate Ruse
  Iz Ministarstva mora su nam potvrdili da su do sada prodana zemljišta na otoku Smokvici kod Primoštena, te Frašker i Fraškerić kod Pule, i to prije donošenja Zakona o otocima. Vlasnik Fraškera i Fraškerića postao je Rus Vladimir Jevtušenkov za 1,1 milijun eura.

  Upućeni kažu da je bio privučen obećanjima da će na tim otocima biti omogućena gradnja. Pokazalo se da su informacije bile nepouzdane. Za 1,3 milijuna eura, zagrebačka tvrtka “Valadria” kupila je 2003. Mali Krknjaš kod Trogira. Ne iznenađuje što ministarstvo ne barata tim podatkom jer se “Valadria” nije ni uknjižila kao vlasnik. Navodno je vlasnik ovog otoka Rus Nikolaj Čumak.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/109079/Default.aspx
  Poslednji put ažurirao/la Jacob : 12.07.2010. u 01:49
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Buduća legenda bh_citadela (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  33.919
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  548

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Najgore je kad neko nešto kupi isključivo radi daje preprodaje, a to je u pravilu povoljno, tad mu se isplati da to stoji i čeka dobrog kupca . Toga sada ima i u HR , i u CG , a njima se to uopšte ne isplati ..

 3. #3
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Dosta sam postavljao tema o dugovanjima malih zemalja, gde je Hrvatska bila oznacavana kao jedna medju njima kojoj preti bankrot.

  Mnogi su se glasno pitali sta se desava kada drzava vise ne moze da otplati dugove i bankrotira.

  Jednostavan odgovor: postaje plen poverilaca.

  Onda je pitanje: ko su poverioci? ali se to manje istice.

  Da se drzavama ne bi desio bankrot jedna od mogucnosti jeste prodaja ostrva (za one koje ih imaju), zanimljivo je da su se Grcima vec javili kupci i to prvenstveno Kinezi i Rusi (ima tema koju sam postavio), ipak grcka vlada je resila da to pitanje bar odlozi ali strani ekonomski analiticari ne vide mogucnost da Grcka ista moze uraditi jer bi mogao jedino da je spasi visok rast (preko 10% godisnje) a to nije realno da se i priblizno moze ostvariti.

 4. #4
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Kad može Grčka što ne bi Hrvatska.

  Možda mi kupimo jedan da ređamo turiste po plažama, da ih pljačkamo i tako to ...

 5. #5
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  A sta mi da prodamo ako nas snadje bankrot?


 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  A sta mi da prodamo ako nas snadje bankrot?

  Srbija nema mogucnost da proda nesto znacajno ako je snadje bankrot.

  Srbija medjutim ima mogucnost da nadje trecu stranu koja bi otkupila njen dug ili pod nekim povoljnim aranzmanom sto bi zadovoljilo poverioce.

  Nesto u tom smislu je uradio Dubai kada se nasao u situaciji bankrota i kada su ga izvukli druge zemlje-emirati Zaliva.

 7. #7
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio migel59 Pogledaj poruku
  Srbija nema mogucnost da proda nesto znacajno ako je snadje bankrot.

  Srbija medjutim ima mogucnost da nadje trecu stranu koja bi otkupila njen dug ili pod nekim povoljnim aranzmanom sto bi zadovoljilo poverioce.

  Nesto u tom smislu je uradio Dubai kada se nasao u situaciji bankrota i kada su ga izvukli druge zemlje-emirati Zaliva.
  A zasto bi neko treci otkupio nase dugove, a Hrvatske ili Grcke ne?

 8. #8
  Domaćin paperinos (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica- Novi Sad-Toronto.
  Poruke
  4.765
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Ti otoci su Srpski zato ih oni i prodaju jer znaju da nisu njihovi.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Svakim danom Hrvatska sve više i više propada...još malo pa će da nestane...

 10. #10
  Elita zike (avatar)
  Učlanjen
  24.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EVROPSKA CRNA GORA
  Poruke
  21.574
  Reputaciona moć
  252

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  A sta mi da prodamo ako nas snadje bankrot?

  Kako šta?? Pa Vojvodinu
  http://www.youtube.com/watch?v=demXE9AFkLg

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio zike Pogledaj poruku
  Kako šta?? Pa Vojvodinu
  Oj, nemoj Vojvodinu.

 12. #12
  Elita zike (avatar)
  Učlanjen
  24.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EVROPSKA CRNA GORA
  Poruke
  21.574
  Reputaciona moć
  252

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio SQUID Pogledaj poruku
  Oj, nemoj Vojvodinu.
  Pa ne znam šta onda? Da prodate Sandžak Bosni?
  http://www.youtube.com/watch?v=demXE9AFkLg

 13. #13
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  A zasto bi neko treci otkupio nase dugove, a Hrvatske ili Grcke ne?
  Grcka je poseban slucaj, cifra je vec velika da bi neko lako pristao da otkupi toliki dug, mada nikad se ne zna i nikad ne treba reci nikad.

  Hrvatska bi morala nekog da nadje ili da se sam ponudi, to nije tako lako.

  Srbiji ono sto je za nju mnogo za one koje bi otkupili dug moze delovati malo tj. prihvatljivo ili bar naci neki aranzman pod povoljnim uslovima sto bi Srbiji odgovaralo.

  Moram reci da se meni licno takve varijante ne svidjaju iz jednog drugog razloga ali one postaju realnost svidjalo se meni ili ne.

  Podsticu zemlje umesto da radom, dobrom strategijom, privlacenjem investitora, izvozom, vodjenjem racuna o zaradjenom i sl. napreduju i ne dozvole sebi situaciju da uopste upadnu u nepovoljan odnos duga naspram BDP, krecu drugom logikom da traze nekog ko bi pokrio dug i time njihov nerad, nemanje ozbiljne strategije, nevodjenje domacinskog poslovanja i sl.

 14. #14
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio migel59 Pogledaj poruku
  Grcka je poseban slucaj, cifra je vec velika da bi neko lako pristao da otkupi toliki dug, mada nikad se ne zna i nikad ne treba reci nikad.

  Hrvatska bi morala nekog da nadje ili da se sam ponudi, to nije tako lako.

  Srbiji ono sto je za nju mnogo za one koje bi otkupili dug moze delovati malo tj. prihvatljivo ili bar naci neki aranzman pod povoljnim uslovima sto bi Srbiji odgovaralo.

  Moram reci da se meni licno takve varijante ne svidjaju iz jednog drugog razloga ali one postaju realnost svidjalo se meni ili ne.

  Podsticu zemlje umesto da radom, dobrom strategijom, privlacenjem investitora, izvozom, vodjenjem racuna o zaradjenom i sl. napreduju i ne dozvole sebi situaciju da uopste upadnu u nepovoljan odnos duga naspram BDP, krecu drugom logikom da traze nekog ko bi pokrio dug i time njihov nerad, nemanje ozbiljne strategije, nevodjenje domacinskog poslovanja i sl.
  U svakom slucaju, ispada da je "prodaja otoka" stabilnije i "zdravije" resenje. Bar je vidljivo da si nesto izgubio, za nauk.

 15. #15
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Već sama pomisao na najcrnji scenarij po kojemu bi hrvatska Vlada mogla slijediti primjer Italije i u dogledno vrijeme, radi isplate dugova, posegnuti za rasprodajom obiteljskog srebra u kojemu posebno mjesto po, ne samo financijskoj, vrijednosti zauzimaju otoci, a koji predviđa SDP-ov ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, izaziva bojazan pa nije teško zaključiti kakve bi bile reakcije u slučaju njegove realizacije.

  Vlada bi, naravno, mogla prodavati samo svoje vlasništvo, a koliko je to od ukupno 1246 otoka i otočića, čija je ukupna površina 3259 četvornih kilometara, nismo doznali ni iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ni iz Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

  Mamac za investitore
  Ako je i njima podatak nepoznat, onda bi država za početak trebala utvrditi što joj pripada, a zatim naglavačke okrenuti svoju dosadašnju politiku zaštite i korištenja otoka i radi omogućavanja prodaje izmijeniti zakone i propise kojima su regulirani. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i danas naglašavaju da nikada nije riječ o prodaji otoka, nego o prodaji nekog njegova dijela, jer bi prodaja cijelog otoka podrazumijevala i prodaju pomorskog dobra koje je opće dobro na kojem se ne može stjecati pravo vlasništva.

  Ako bi, dakle, država htjela prodati otok, morala bi za početak mijenjati odredbe o pomorskom dobru što bi imalo dalekosežne posljedice i na obalno područje. Postoji, dakako, i mogućnost prodaje zemljišta na otoku s iznimkom pomorskog dobra, koje se može davati u koncesiju, no ta solucija bi mogla negativno utjecati na potencijalne kupce.

  Osim toga, u potonjem slučaju valjalo bi požuriti s utvrđivanjem granica pomorskog dobra, što nije urađeno na većini otoka, a inače se obavlja prema godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom. U svrhu ubrzanja, neovisno o eventualnoj rasprodaji, u pripremi je Nacrt konačnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim se planira uvesti nadležnost županijskih upravnih tijela za granice pomorskog dobra.

  Budući da za eventualnu prodaju otoka i otočića valja privući kupce, Vlada bi morala posegnuti i za izmjenom Uredbe o zaštiti obalnog pojasa, kojoj je namjera, kako joj naziv i kazuje, očuvati nenaseljene otoke i otočiće s prirodnim i kultiviranim krajolikom ponajprije u funkciji poljoprivrednih djelatnosti, rekreacijskog korištenja, bez planiranja građevinskih područja.

  Kvaka je u “građevinskim područjima”, koja i jesu mamac za kupce, jer nije realno očekivati da bi neki ruski oligarh, primjerice, usuo milijune eura u krajolik u kojemu bi mogao samo kampirati pod šatorom.

  Eventualna odluka o prodaji otoka u državnom vlasništvu dovela bi u pitanje i svrhovitost Državnog programa zaštite i korištenja malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka i okolnih mora iz 2007. godine, kojim su određeni otoci na kojima Republika Hrvatska ima interes iskoristiti svoje pravo prvokupa kako bi se, među ostalim, spriječilo da otok dobije samo jednog vlasnika. Riječ je o 688 takvih otoka i otočića, na kojima je zemljište u većinskom privatnom vlasništvu.

  Sve navedene mjere do sada su uspješno priječile njihovu potpunu privatizaciju i rasprodaju. Ukidanje mjera i propisa radi prodaje državnih, otvorilo bi branu i za prodaju ovih 688 otoka i otočića, što znači da bismo na prodajnom štandu imali kompletnu ponudu otoka na hrvatskoj strani Jadrana.

  Zlatna telad
  Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin upozorava već dulje vrijeme kako je hrvatsko zlatno doba života na inozemnom dugu prošlo, da smo prodali nacionalnu zlatninu, dok nam ostade samo “zlatna telad”, odgovorna za katastrofalno stanje u zemlji. “Nemojmo se čuditi Italiji, taj princip nije patentirao talijanski premijer Silvio Berlusconi, nego je to hrvatski patent.

  S velikom razlikom što Italija prodaje objekte, a mi smo prodali ‘srce’ nacije, poput Ine, T-HT-a, naših banaka. Da bismo izbjegli bankrot, sutra ćemo prodati HEP, brodogradilišta će, osim Uljanika, završiti u stečaju, što znači da prodajemo i dušu. Devedeset posto hrvatskih banaka, odnosno 350 milijardi kuna aktive, u rukama je stranaca, koji kontroliraju naše gospodarstvo i 4,5 milijuna prezaduženih građana”, smatra Kajin.


  Dodatno ga brine što smo od 2000. do 2009. otjerali oko 6 milijardi eura stranih investicija, koje su mogle otvoriti oko 60.000 novih radnih mjesta, pa se pita ne čekaju li ti investitori slom Hrvatske, kada će sve moći jeftinije pokupovati. On je za stavljanje u funkciju svega onog što je u državnom vlasništvu, ponajprije vojnih kompleksa koji se protežu od Savudrije do Stona, ali davanjem u koncesiju, uz obvezu ulaganja investitora.

  SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović tvrdi da sadašnja vlast ne krije kako kani dalje rasprodavati nacionalno blago. “Šlamperaj i neznanje vlasti državu vodi u bankrot, stoga je treba onemogućiti u rasprodaji državne imovine.

  Građani na rubu siromaštva prisiljeni su prodavati djedovinu i imovinu, a bilo privatne, bilo državne nekretnine, štite se samo većim standardom. Nije problem što Vlada kani prodati svoje udjele u državnim tvrtkama, nego će se prodati HEP, šume, vode, crpilišta, a to će biti početak kraja našeg opstanka”, ističe ona.


  Jedan od naših najuspješnijih poduzetnika i vlasnik grupacije Orbico Branko Roglić zauzima se prvo za uštede koje bi donijelo restrukturiranje države, javnih i državnih poduzeća, nulta stopa tolerancije sive ekonomije, kao u borbi protiv kriminala i korupcije, te za privatizaciju svega što se da privatizirati. “Još uvijek samo rigorozna ušteda i uravnoteženje realne ekonomije i javne potrošnje, smanjenje broja županija i općina mogli bi biti slamska spasa da negativan BDP pretvorimo u pozitivan.

  To je trebalo napraviti jučer, bojim se da je danas kasno, pa da ćemo biti u poziciji kao što je Berlusconi, da prodamo nacionalno blago, ako nam što ostane”, veli Roglić, svjestan da strani investitori ne vole Hrvatsku jer ne mogu oplemeniti svoj kapital. Plinio Cuccurin, član Uprave Adris grupe, jedan od njezinih većinskih vlasnika i čelnik oporbene Ladonje, ističe kako se Hrvatska ne može uspoređivati s Italijom ili Njemačkom, gdje je životni standard njihovih građana puno viši od našega.

  Standard hrvatskih građana, dodaje, već je toliko nizak i ugrožen da bi daljnje osiromašenje naših građana i države bilo preopasno. On smatra da prije odluke Vlade RH o prodaji, primjerice, otoka treba korjenito i radikalno smanjiti proračunske rashode.


  Obiteljsko srebro
  “Ići na prodaju nacionalnih dobara, a prethodno se ne suočiti s rebalansom proračunskih rashoda, samo je produljenje agonije. Treba smanjiti višak od više desetaka tisuća zaposlenih u državnoj administraciji, koji ‘pojedu’ više od 10 posto državnog proračuna. Sve što se do sada prodalo, služilo je održavanju postojećeg lošeg stanja. Volio bih da se ne prodaje nacionalno blago, ali će se, nažalost, morati. Zar nije bolje i gospodarskije (u)štedjeti gdje se može kako bismo sačuvali obiteljsko srebro?” drži Cuccurin.

  Istarski župan Ivan Jakovčić, autor projekta Brijuni rivijera i “animator” dovođenja stranih investitora u Istru i Hrvatsku, smatra da zasigurno nacionalno blago poput Brijuna, Plitvica, Slapova Krke nije za prodaju. “Ne vidim problem stavljanja u funkciju, radi izlaska iz krize, primjerice vojnih kompleksa, koji se u krajnjem slučaju mogu prodati. Model Brijuni rivijere, koji će se realizirati ne prodajom, nego davanjem u koncesiju uz pravo građenja, dobar je poslovni model za Hrvatsku.

  Manje nekretnine mogu se i trebaju prodati. Važno je da novi vlasnik gradi nove hotele, vile, svekolike sadržaje i zapošljava radnike. To ne mogu izbjeći ni bogatije zemlje u našem okruženju, pa ne vidim razloga za bauk prema stranim investicijama i investitorima”, zaključio je Jakovčić.


  Neće naša Vlada to učiniti
  Naša Vlada je odgovorna i savjesno vodi politiku zemlje, pa zasigurno neće prodavati otoke. Čak štoviše, očekujemo da će ti otoci u budućnosti biti puno napredniji, te svaki za sebe biti dio turističke ponude hrvatskog priobalja.

  Otoci su bogatstvo i biseri Jadrana i, koliko mi je poznato, njihovu prodaju priječe pozitivno-pravni propisi naše zemlje. S druge strane, bila bi šteta da otoci završe u tuđim rukama, osobito sada kada vidimo koliko je turizam važan za svladavanje svih teškoća koje donosi kriza i recesija - kaže Tonči Makjanić, direktor TU TZO-a Jelsa.

  Skupa navlakuša za bogate Ruse
  Iz Ministarstva mora su nam potvrdili da su do sada prodana zemljišta na otoku Smokvici kod Primoštena, te Frašker i Fraškerić kod Pule, i to prije donošenja Zakona o otocima. Vlasnik Fraškera i Fraškerića postao je Rus Vladimir Jevtušenkov za 1,1 milijun eura.

  Upućeni kažu da je bio privučen obećanjima da će na tim otocima biti omogućena gradnja. Pokazalo se da su informacije bile nepouzdane. Za 1,3 milijuna eura, zagrebačka tvrtka “Valadria” kupila je 2003. Mali Krknjaš kod Trogira. Ne iznenađuje što ministarstvo ne barata tim podatkom jer se “Valadria” nije ni uknjižila kao vlasnik. Navodno je vlasnik ovog otoka Rus Nikolaj Čumak.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/109079/Default.aspx
  ma zabole nas...hajde da se ne spustamo na njihove grane i da ne likujemo

 16. #16
  Buduća legenda bh_citadela (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  33.919
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  548

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio zike Pogledaj poruku
  Pa ne znam šta onda? Da prodate Sandžak Bosni?
  Ja čekam kad će se neko pobuniti .. uzalud ..

 17. #17
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio zike Pogledaj poruku
  Pa ne znam šta onda? Da prodate Sandžak Bosni?
  Samo Vojvodinu ne dirajte.

 18. #18
  Elita zike (avatar)
  Učlanjen
  24.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EVROPSKA CRNA GORA
  Poruke
  21.574
  Reputaciona moć
  252

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio SQUID Pogledaj poruku
  Samo Vojvodinu ne dirajte.
  U pravu si... tamo ima i mojih sunarodnika dosta
  http://www.youtube.com/watch?v=demXE9AFkLg

 19. #19
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio zike Pogledaj poruku
  U pravu si... tamo ima i mojih sunarodnika dosta
  Tako je.

 20. #20
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.950
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio paperinos Pogledaj poruku
  Ti otoci su Srpski zato ih oni i prodaju jer znaju da nisu njihovi.


  Odlično.

 21. #21
  Buduća legenda
  Učlanjen
  21.10.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  31.531
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio bh_citadela Pogledaj poruku
  Najgore je kad neko nešto kupi isključivo radi daje preprodaje,..
  To ic nije najgore, sta pricas.

 22. #22
  Domaćin paperinos (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica- Novi Sad-Toronto.
  Poruke
  4.765
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Kad udesimo granicu tamo kod Karlobaga sredicemo i te otoke.

 23. #23
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  U svakom slucaju, ispada da je "prodaja otoka" stabilnije i "zdravije" resenje. Bar je vidljivo da si nesto izgubio, za nauk.
  Svako ko je u velikim dugovima se snalazi na svoj nacin.

  Oni koji imaju ostrva to im je izbor.

  Oni koji mogu da nadju trecu stranu da plati dugove za njih je takodje izbor.

  Na najvecoj muci su oni koji nemaju nikakvu alternativnu opciju.

  Zaista bice interesantno kada pocnu drzave da postaju plen poverilaca.

 24. #24
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio migel59 Pogledaj poruku
  Svako ko je u velikim dugovima se snalazi na svoj nacin.

  Oni koji imaju ostrva to im je izbor.

  Oni koji mogu da nadju trecu stranu da plati dugove za njih je takodje izbor.

  Na najvecoj muci su oni koji nemaju nikakvu alternativnu opciju.

  Zaista bice interesantno kada pocnu drzave da postaju plen poverilaca.
  Nadam se da ce do tad finansijska kriza proci i da niko nece doci u tu situaciju.

 25. #25
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Hrvatska prodaje otoke

  Citat Original postavio picololeone Pogledaj poruku
  Nadam se da ce do tad finansijska kriza proci i da niko nece doci u tu situaciju.
  Najcuveniji americki ekonomisti nobelovci ovih dana tvrde da je kriza tek pocela.

  USA ulaze u depresiju i to najvecu u istoriji, o tome sad pisu i mainstream mediji tako da vise nije ni tajna, mada ce se truditi da ne bude previse isticano.

  Sve je to poznato, ali je nepoznato kako ce se EU izboriti sa tim, ima dosta analiticara koji predvidjaju da ce Nemacka u celoj prici na Zapadu izaci kao pobednik i postati nova supersila.

Slične teme

 1. Hrvatska prodaje ostrva
  Autor Parra-Bellum u forumu Politika
  Odgovora: 113
  Poslednja poruka: 01.07.2010., 19:40
 2. Odgovora: 339
  Poslednja poruka: 14.08.2009., 06:23
 3. Hrvatska pochela da prodaje ostrva
  Autor 111111 u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 09.08.2009., 13:19
 4. Ajmo sad svi zajedno: Hrvatska! Hrvatska!
  Autor ljubo_001 u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 01.02.2009., 18:19

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •