Logično bi bilo da se u Generalnoj skupštini UN formira većina koja smatra da se do kompromisnog rešenja za Kosovo može doći isključivo putem novih pregovora. Debata u Generalnoj skupštini će biti trenutak istine i verovatno najkritičnija epizoda u našoj diplomatskoj strategiji. Njen ishod će prelomiti buduću putanju kosovskog procesa. Sasvim sigurno će nam biti neuporedivo teže nego prošli put, ali mi nemamo izbora - moramo se izboriti za većinu - kaže u intervjuu za "Blic" Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, najavljujući korake koji predstoje nakon što Međunarodni sud pravde iznese mišljenje o nezavisnosti Kosova.
Jeremić kaže da "sve ukazuje na to da će se Sud oglasiti u bliskoj budućnosti, i po svemu što do nas dolazi iz različitih izvora, imamo razloga za optimizam". Šef srpske diplomatije očekuje "da Sud neće podržati kršenje međunarodnog prava dajući legitimitet jednostrano proglašenoj nezavisnosti".


- To će značajno uvećati naš diplomatski kapacitet u teškom periodu koji sledi - predviđa Jeremić.Da li će Srbija nakon odluke Suda da predloži rezoluciju o obnovi pregovora o statusu KiM?
- Procedure UN nalažu da sud dostavi mišljenje organu koji ga je i zatražio - Generalnoj skupštini. Normalno je da zemlja koja je rezolucijom proces i započela bude ta koja će predložiti krajnji zaključak.


Šta će biti sadržaj te rezolucije?
- Jako je teško odgovoriti na to pitanje, kao i predvideti tok debate u Generalnoj skupštini pre nego što sud objavi svoje mišljenje u celosti.


Da li novo teritorijalno razgraničenje može da bude povoljno rešenje za Srbiju i u kojoj meri je prihvatljivo za nas?
- Danas su sve naše snage usmerene na to da se izborimo za novi početak u pregovaračkom procesu, čemu se i dalje snažno suprotstavlja nekoliko izuzetno moćnih država. No, uveren sam da ćemo na kraju ipak biti uspešni ukoliko izdržimo sve pritiske i nastavimo sa staloženim i upornim radom. S obzirom na to da istinski želimo da se postigne kompromis, spremni smo da budemo fleksibilni, ali ne možemo otpočeti dijalog sa bilo koje druge pozicije od one koju smo imali u trenutku kada su Albanci ustali od stola i opredelili se za pokušaj secesije.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/197866/Izboricemo-se-u---UN-za-nove-pregovore-o--Kosovu

Redžepi preti ratom
Ministar policije Kosova najavio je slanje specijalne policije u severnu Mitrovicu. Da li Srbija priprema kontrameru?
To je direktna pretnja ratom od strane onih koji za to nemaju legitimitet, jer nisu država, niti kapacitet jer nemaju vojsku, već samo ilegalne paravojne formacije. Ovakva izjava otvara i pitanje odgovornosti međunarodnih organizacija koje su učestvovale u njihovom formiranju i danas ih obučavaju i kontrolišu. Nećemo nasedati na provokacije, ali svima mora biti jasno da Srbija neće dozvoliti bilo kakav nasilan pokušaj promene stanja na terenu.

3,4 sad