Policija je danas sprečila desničare da u centru Beograda organizuju akciju pod sloganom "Srećan 11. jul, dan oslobađanja Srebrenice".
Nekoliko simpatizera "Srpskog narodnog pokreta 1389" i "Naši" danas su se u 13 sati, kako su i najavili, okupili na centralnom beogradskom trgu Terazije, međutim Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je tokom prepodneva da zabrani skup.
Jake policijske snage raspoređene su na Terazijskom platou i obezbeđuju prostor ispred hotela Kasina, gde je trebalo da bude održan skup ultradesničarskih organizacija.
Učesnici skupa su usmeno na licu mesta obavešteni da im okupljanje nije dozvoljeno, nakon čega su ih policajci legitimisali i naložili im da se raziđu.
Policija je privela jednog od učesnika skupa, koji je na sebi imao majicu sa fotografijom haškog optuženika Ratka Mladića, i oduzela zastave i propagandi materijal.
MUP je organizatorima prvobitno bio odobrio samo postavljanje štanda i deljenje propagandnog materijala, ali je, kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, u međuvremenu došlo do promene sadržaja te akcije i zato je odlučeno da se ona zabrani.
Udruženja "Naši" i "1389" jutros su najavili da će na skupu u centru Beograda postaviti pult sa promotivnim materijalom, i da će građani moći da se fotografišu sa posterom generala Ratka Mladića u prirodnoj veličini.
Organizacije su uputile na svojim prezentacijama na Internet društvenoj mreži Fejsbuk poziv na uličnu akciju povodom "obeležavanja 11. jula".
Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava danas je pozvala nadležno tužilastvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su noćas po Beogradu lepile plakate sa porukom "Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice", kojim se, prema mišljenju te organizacije, slavi zločin.
"Ovaj akt predstavlja otvoreno veličanje zločina i izrugivanje bolu žrtava srebreničkog genocida na njegovu petnaestogodišnjicu. Država je dužna da odlučnom reakcijom jasno pokaže da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa u budućnosti neće tolerisati, kao i da korišćenjem svojih zakonskih ovlašćenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kojoj je ne samo dozvoljena već i pohvalna herojizacija ratnih zločinaca, legitimisanje genocida i ignorisanje patnje žrtava", navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.
http://www.mondo.rs/s176111/Hronika_i_Drustvo/Sprecen_skup_desnicara_u_Beogradu.html
Ко су ти ''млади'' ?
Где су били кад су оне жентураче шириле ципеле?
Њима нико није бранио окупљање,јер то је перформанс,уметност.
У главном граду ткз. државе која није починила злочин,само су њене демокрацијске вође то признале.У име свих.Где су били тада?
Зашто тад нису захтевали реакцију ''државе''?
Ко им даје за право да изјаве да је неко злочинац без пресуде и да неко велича геноцид иако није доказан?
Зар та иста правна ''држава'' није дужна и њих да похапси?
По чему су то они бољи од ових чије хапшење захтевају,по лажима које шире?

И чисто да не буде забуне,такође игноришем нечије патње,јер ни за моје нико не жели да чује.
Поготово господа из иницијативе младих и њихови ментори.