Građani tradicionalno nezadovoljni

Poruka
4.285
Beograd -- Tradicionalno loša ocena građana Srbije svih Vlada u poslednjih 7 godina, posledica je mentaliteta i nezadovoljstva stanovništa sporošću tranzicionih procesa.

Ovakvu ocenu dao je direktor agencije "Ipsos Stratedžik marketing" Srđan Bogosavljević povodom dve godine Vlade Mirka Cvetkovića.

Građani su trenutno nezadovoljni raznim stvarima a na njihovo nezadovoljstvo veoma utiče to što rezultate rada porede ne s realnim pokazateljjima već sa sopstvenim očekivanjima, smatra Bogosavljević.

Pesimizam je u mentalitetu građana Srbije te je otuda najgori odnos prema stubovima demokratije zaključuje Srđan Bogosavljević na osovu istraživanja javnog mnenja koje agencijama godinama sprovodi.

Bogosavljević kaže da popularnost vlade u našoj zemlji zavisi od događaja bez ozira da li oni imaju neposredno veze s Vladom ili ne.

Najvaljeni pozitivni događaji poput investicije Fijata na duže staze podižu popularnost vlade osim ako se na njih ne čeka predugo.

Građani su jako nezadovoljni nezaposlenošću, malim platama i penzijama, ali svako ima svoj odgovor o tome ko je kriv i nemamo opšteprihvaćeni zajednički imenitelj nezadovoljstva koji bi mogao da generiše ulične promene ili nešto slično, smatra Bogosavljević.

Državne institucije poput policije, vojske i predsednika, a uz njih i Srpska pravoslavna crkva, u kontinuitetu imaju znatno veću popularnost od vlade ili parlamenta kaže Bogosavljević koji kaže da moguće objašnjejne leži u sklonosti građana ka totalitarizmu.

On je konstatovao da je niska popularnost vlade posledica još jednog fenomena karakterističnog za Srbiju - velike vladajuće koalicije, te građani ako im se ne sviđa jedan član vlade često im se ni u anketama ne sviđa ni cela vlada.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=10&nav_category=11&nav_id=444584
 
Poslednja izmena:

Back
Top