Kreće novi humanitarni brod ka Gazi
Srna | 10. 07. 2010. - 12:06h | Foto: AFP | Komentara: 0

Novi brod sa humanitarnom pomoći za Palestince u Gazi trebalo bi da krene danas, nešto više od mesec dana nakon racije izraelskih komandosa na konvoju humanitarnih brodova i pogibije devet turskih državljana.

Brod "Amaltea" je pripremila humanitarna agencija na čijem je čelu sin libijskog lidera, reformista Saif al Islam Gadafi. Tovar čini oko 2.000 tona hrane i lekova, što je u skladu sa međunarodnim pravilima.


Incident koji se dogodio u maju izazvao je narušavanje odnosa između Izraela i Turske, kao i osudu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.


* Na brodu će biti deset aktivista, kao i 12 članova posade, rekao je Savani.

"Činimo ono što možemo. Ako se svi povuku i kažu da Izrael neće dozvoliti prolaz, ništa se neće ni dogoditi i stanovnici Gaze biće gladni", izjavio je Jusef Savani, direktor Gadafijevog međunarodnog dobrotovornog društva, u jugoistočnoj grčkoj luci Lavrio.


Aktivisti su iz Libije, Nigerije i Maroka, a posadu čine Kubanci, Haićani, Sirijci i Indijci.


Izrael tvrdi da je blokada Gaze neophodna kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja i vojnih materijala za potrebe militantnog pokreta Hamas.Blokada je ublažena posle protesta iz međunarodne zajednice zbog napada na humanitarni konvoj.
Dakle, hoce li Gadafijev brod probiti blokadu Gaze?
Cisto sumnjam ali ...