Bošnjački savet ipak konstituisan
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Bošnjački savet ipak konstituisan

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Bošnjački savet ipak konstituisan

  Bošnjački savet ipak konstituisan

  7. jul 2010. | 16:02 -> 23:31

  | Izvor: B92, FoNet, Tanjug Novi Pazar --


  Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća konstituisan je na sednici u Novom Pazaru, kojoj nisu do kraja prisustvovali funkcioneri Ministarstva za manjinska prava.

  Muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je taj savet konstituisan, dok u ministarstvu za ljudska prava kažu da nisu bili stvoreni uslovi za njegovo formiranje.

  Zukorlićeva lista Bošnjačke kulturne zajednice je na izborima osvojila najviše - 17 mandata od 35 članova koliko ima Nacionalni savet Bošnjaka.

  Konstitutivnoj sednici je prisustvovalo 17 predstavnika liste predvođene muftijom Zukorlićem i dva predstavnika Bošnjačkog preporoda, bliskog SDP-u.

  Predstavnici Ministarstva pozvali su novinare da napuste salu "jer nemaju akreditacije", što je većina izveštača i učinila.

  Prema tumačenju predstavnika ministarstva za ljudska i manjinska prava Petra Antića na konstitutivnoj sednici nisu bili stvoreni uslovi za formiranje Nacionalnog saveta zbog odsustva 13 predstavnika Bošnjačke liste, koju podržava SDA i pet predstavnika Bošnjačkog preporoda.

  Do spora je došlo zbog promene poslovnika kojom je umesto proste uvedena dvotrećinska većina za konstituisanje Saveta. Prema Antićevim rečima, prisutni većnici upoznati su sa novim poslovnikom na sednici, a kako kaže, izmenjen je dan ranije.

  Antić: „U ovom slučaju dodatno smo želeli da pojasnimo neke odredbe, neke odredbe su izbačene i u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine dodata je kvalifikovana većina“.

  B92: I koju ste stabilnost postigli i šta će se dalje dešavati?

  Antić: „U ovom slučaju, do devetog postoji mogućnost daljih pregovora između nosilaca lista. Naravno ministarstvo za ljudska i manjinska prava će preduzeti sve ono što je po zakonu“.

  U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, najavljuju krivične prijave protiv nadležnih u ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Oni kažu da je većina postojala i da je Nacionalni savet konstituisan regularno po prethodonm poslovniku.

  Kada su predstavnici Ministarstva čitali imena većnika, došlo je do rasprave. Većnici Bošnjačkog preporoda Hido Mustafić i Zehnija Bulić, drugi odnosno peti na listi, rekli su da nisu potpisali blanko ostavke koje su doneli čelnici Ministarstva.

  Bulić je pokazao izjavu koju je dao u Ministarstvu za ljudska prava da nije podneo ostavku.

  Čelnici Ministarstva za ljudska prava napustili su zasedanje i konstatovali da nema dovoljno prisutnih većnika.

  Tada su 17 većnika iz BKZ i dvojica iz Bošnjačkog preporoda nastavili rad.

  Muftija Muamer Zukorlić, koji je nosilac liste BKZ, rekao je da većnici ne dobijaju mandat iz Beograda, već od naroda.

  Zukorlić je ocenio da je na delu "još jedna podvala iz Beograda".

  Za predsednika BNV izabran je Mevlud Dudić. Za potpredsednike su izabrani Bulić i Emir Elfić, a za predsednika Izvršnog odbora Samir Tandir.

  Na kraju zasedanja Dudić je saopštio medijima da neće biti novih izbora.

  Njima su se priključila i dva većnika od prvih pet sa liste Bošnjačkog preporoda čime je, kako tvrde u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, ostvarena prosta većina.

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=07&nav_category=11&nav_id=443974
  Poslednji put ažurirao/la Monoteizam : 08.07.2010. u 14:46 2. #2
  Gazija nije na forumu
  Nije bitno sa koje si strane drug,ako im i danas verujes, onda si lud
  Iskusan Gazija (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dzamahirija :D
  Poruke
  6.100
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Pa jeli ili nije ?

 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Konstituisano Bošnjačko nacionalno vijeće

  Jul 7, 2010
  Kategorija BKZ, Bošnjački nacionalni savjet, Novosti

  Ostavite komnetar

  foto-5Na konstitutivnoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine) koja je održana u Novom Pazaru u srijedu 7. jula 2010. godine za predsjednika Vijeća izabran je jednoglasno prof.dr Mevlud Dudić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice i rektor Internacionalnog univerziteta. Za potpredsjednike Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabrani su ekonomista Emir Elfić sa liste Bošnjačka kulturna zajednica i profesor bosanskog jezika Zehnija Bulić sa liste Bošnjački preporod. Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Samir Tandir sa liste Bošnjačka kulturna zajednica.

  Početak sjednice je bio zakazan za 12 časova, i po protokolu vođenje prvog dijela sjednice i verifikaciju mandata trebali su da obave predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava. U sali Skupštine grada Novog Pazara bilo je prisutno 17 vijećnika sa liste Bošnjačke kulturne zajednice i 2 vijećnika sa liste Bošnjački preporod, dakle ukupno 19 vijećnika od 35, i postojala je većina za konstituisanje Vijeća.

  Međutim da će doći do kršenja Zakona i zakulisnih radnji postalo je jasno kada su predstavnici Ministarstva zatražili od novinara i predstavnika medija da napuste salu. Novinarima nije bilo jasno zbog čega se to zahtjeva od njih kada je očigledno da postoji većina za konstituisanje Vijeća i da ovo treba da bude svečani trenutak. Tek kasnije se objelodanilo da su predstavnici Ministarstva na čelu sa ministrom Svetozarom Čiplićem prekršili Zakon i u posljednjem trenutku izmijenili Poslovnik konstitutivne sjednice. Do utorka 6. jula važio je Poslovnik donijet 25. juna 2010. godine, po kojem su konstituisani svi ostali nacionalni Savjeti u Republici Srbiji i u čijem Članu 3 između ostalog piše: „U koliko na konstitutivnoj sjednici nisu prisutni kandidati sa izbornih lista kojima je mandat dodijeljen odnosno ukoliko kandidati odbiju da prihvate mandate, neraspoređeni mandati se na sjednici dodjeljuju ostalim izbornim listama srazmjerno broju glasova osvojenih na izborima.“ U Poslovniku u čijem je zaglavlju stajao datum 6. jul koji je predstavnik Ministarstva podijelio prisutnim vijećnicima u Članu 3 piše: „Savjet se smatra konstituisanim ukoliko je verifikovano najmanje dvije trećine mandata članova nacionalnog savjeta.“

  Sample Image

  Ovako je glasio član tri prvobitno

  Sample Image

  Izmijenjen član 3. Poslovnika

  Diskriminatorska politika Vlade Republike Srbije prema Bošnjacima pokazala se i u ovom slučaju jer je očigledno da je ovaj Poslovnik pisan samo da bi se primijenio prema Bošnjacima kako bi ih diskriminisao i stavio u podređen položaj i kako bi se onemogućilo konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

  Sample Image

  Falsifikovana ostavka Zehnije Bulića

  Sample Image

  Izjava Zehnije bulića da prihvata mandat

  Sample Image

  Zahtjev Zehnije Bulića za izdavanje potvrde o mandatu

  U prvom dijelu sjednice također su predstavnici Ministarstva pokazali i falsifikovanu ostavku profesora Zehnije Bulića na kojoj stoji falsifikovan potpis gospodina Bulića, potpis predlagača liste i pečat Bošnjačkog preporoda. Gospodin Bulić je pokazao Izjavu i Zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji od 5. jula 2010. godine, koji su zavedeni pod brojem 013-013-00-128/2010-01 u Centralnoj izbornoj komisiji u kojoj izjavljuje da prihvata mandat i da je svaka druga izjava ili ostavka data u njegovo ime nevalidna i falsifikat.
  Ovakav nastup predstavnika Ministarstva i očigledno kršenje Zakona izazvao je burna reagovanja i negodovanja prisutnih predstavnika bošnjačkog naroda jer je bilo očigledno da su izaslanici ministra Čiplića došli sa namjerom i jasnim instrukcijama da se Bošnjačko nacionalno vijeće ne konstituiše.
  Nakon što su predstavnici Ministarstva napustili sjednicu formirano je Radno predsjedništvo u čijem su sastavu bili nosilac liste BKZ-a muftija Muamer-ef. Zukorlić, kandidat sa liste Bošnjački preporod dr. Hidajet Mustafić i dr. Amela Lukač-Zoranić sa liste BKZ-a, a predstavnicima medija je dozvoljen povratak u salu i praćenje toka sjednice..
  Glavni muftija je u svojstvu predsjedavajućeg Radnog predsjedništva između ostalog rekao.
  „Nastavljamo sa radom konstitutivne sjednice, u pravno specifičnom trenutku, ali za nas Bošnjake već uobičajenom stanju gdje ne postoji ništa što Bošnjaci rade, pogotovo u pokušaju da kroz institucije sistema države Srbije ostvare svoja prava a da se ne desi udar na pravo i na zakon, a da se ne desi nepravda i diskriminacija prema nama. Sasvim je bilo jasno da je delegacija Ministarstva zadužena za vođenje početka konstituirajuće sjednice i verifikaciju mandata došla sa ciljem da se to ne obavi na pravno predviđen način, već politički instruirani od gubitnika ovih izbora sa kojima igraju u istoj ekipi upravo opstruiraju da predstavnici bošnjačkog naroda koji su dobili na izborima i zaista budu članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Zaboravljajući pri tom da Ministarstvo za ljudska prava nije nadležno da daje ili uzima mandate već je nadležno da bude servis za realizaciju volje građana pokazane na izborima. Prisustvovali smo jednom brutalnom kršenju zakona i demonstarciji političke volje. Kao što sami znate apsolutno smo svjesni šta se sve dešavalo u predizbornim aktivnostima, u izbornim aktivnostima, brutalne krađe, masakriranje spiskova, nezakonitosti, izbacivanje ljudi iz stalnog sastava biračkih odbora, odluke sudske koje se donose u 2-3 sata poslije ponoći, dostavljanje rešenja poslije ponoći preko interneta, to smo mi Bošnjaci u srbiji 21. vijeka desete godine u Evropi, na očigled uže i šire javnosti, to smo mi i to je naš status. I pored toga neko će nas pitati pa po čemu ste vi to diskriminisani. Promijenjena odredba poslovnika je važila isključivo za Bošnjake. Svi h 17, mislim, savjeta je konstituisano po prethodnom poslovniku koji je važio do sinoć, osim za nas jer smo mi taoci saveza između dvojice novopazarskih ministara i Vlade koji imaju ugovor i dogovor da Bošnjake ugnjetavaju, da im broj smanjuju, da im prava ugrožavaju, da nas polako eliminišu. Da bi vas neko ugrozio nije dovoljno da u sebi ima namjeru, potrebno je da mu vi to dozvolite. Evo nas ovdje i mi to njima ne dozvoljavamo. Nije slučajno kada sam prije izbora više puta naglašavao da su ovo posljednje šanse režimu Srbije da Bošnjake inkorporira kroz svoj sistem i da im omogući da kroz postojeći pravni poredak ostvare svoja prava. tada su ta ukazivanja izgledala čudnim, međutim vidite da nisu čudna. No ne shvataju oni da mi apsolutno ne crpimo legitimitet pa čak ni legalitet iz Beograda od Čiplića, ni od njegovih kurira koje je ovdje poslao. Mi smo dobili legitimitet od našega naroda. Narod je rekao na izborima i ovi ljudi koji sjede ovdje su članovi Bošnjačkoga nacionalnoga vijeća, njih 19. A naravno u skladu sa važećim Poslovnikom za sve nacionalne zajednice, kooptiraćemo proporcionalno, sa lista koje to žele i ostalih 16. Prema tome mi nastavljamo sa radom. Pošto nas nije poslalo Ministarstvo mi nećemo isključiti javnost. Javnost može da prati naše zasjedanje do kraja, pošto mi prihvatamo principe sekularne države, principe demokratije i poštujemo volju naroda. Molim prisutne predstavnike OSCE-a da posebno ovo zapišu, jer to govori muftija u svoj svojoj ahmediji, koji je predstavljan kao opasnost za sekularizam i demokratiju. Evo muftija nije opasnost za sekularizam i demokratiju, već naprotiv, ispalo da mora da štiti demokratiju i sekularizam od samoproklamovanih demokrata i samoproklamovanih zaštitnika ljudskih prava.“
  Nakon toga je predložen i jednoglasno usvojen Dnevni red sjednice, a prva tačka je bila usvajanje Statuta. Ostale tačke su bile izbor predsjednika, dvojice potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora. Vijećnici su se o svim prijedlozima i tačkama dnevnog reda izjašnjavali javno dizanjem ruke, a za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabran je prof.dr. Mevlud Dudić.
  Nakon izbora predsjednika i potpredsjednika oni su zauzeli svoja mjesta, a novoizabrani predsjednik bošnjačkog nacionalnog vijeća prof.dr. Mevlud Dudić se zahvalio na ukazanom povjerenju i emanetu koji mu je povjeren i u svojem obraćanju je između ostalog rekao.
  „Uvjeren sam da ćemo svi zajednički povjereni emanet nositi dostojanstveno, onako kako to nama i dolikuje. Počašćen sam da ću u narednom četvorogodišnjem periodu dostojanstveno predstavljati Bošnjake u ovoj državi. Slobodno mogu reći da se ponosim načinom na koji smo danas birali Vijeće. Ponosim se na Bošnjake koji su 6. juna imali svijesti, i pored svih malverzacija, pokazali svoje pravo lice. Bošnjaci su ostali ustrajni i iskreni i mi ćemo ih ako Bog da predstavljati u narednom periodu onako kako to oni i zaslužuju. Prošlo je vrijeme kada se iz Beograda odlučivalo ko će ih predstavljati, a došla su vremena kada će narod odlučivati o svojoj sudbini. Mi ćemo ako Bog da narednu sjednicu vrlo brzo zakazati i biće na njoj riječi o stvarima koje se tiću Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Sa ovim je današnja sjednica završena.“

  http://www.bkz.org.rs/?p=473

 4. #4
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Nestao poslovnik sa sajta Ministarstva


  Last Updated on Wednesday, 07 July 2010 23:06 Wednesday, 07 July 2010 22:32  Antić je Tanjugu ranije rekao da je za konstituisanje, prema poslovniku, neophodna dvotrećinska većina i dodao da još nije kasno da se Savet formira jer rok ističe 9. jula.

  Muftija Zukorlić, međutim, tvrdi da je Nacionalni savet konstituisan regularno, a za predsednika je izabran Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

  Zukorlićeva BKZ je na izborima osvojila najviše - 17 mandata od 35 članova koliko ima Nacionalni savet Bošnjaka, a njima su se priključila i dva većnika od prvih pet sa liste Bošnjačkog preporoda čime je, tvrdi on, ostvarena prosta većina.

  "Postupili smo po poslovniku koji je važio za konstituisanje svih nacionalnih saveta u ovom izbornom ciklusu i svih nacionalnih manjina u Srbiji, a koji je sinoć uklonjen sa zvaničnog sajta resornog ministarstva", rekao je Zukorlić Tanjugu.

  Prema tom poslovniku, objasnio je on, mandati većnika koji ne dođu na konstitutivnu sednicu pripadaju onima koji su se pojavili.

  Muftija je kazao da je sednica održana u prisustvu predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava bila "pravo poniženje i vređanje inteligencije" jer se ni na jedno pitanje nije mogao dobiti odgovor.

  Pri tom su, dodao je, iz sale izbačeni i mediji.

  "Imamo neoborive dokaze da je više lica umešano u ovu organizovanu kriminalnu radnju i zato smo doneli odluku da podnesemo krivične prijave protiv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića", naveo je Zukorlić.

  "Očito da je to učinjeno u političkom savezu Ugljanina, Ljajića i Čiplića sa vlastima u Beogradu, a cilj im je da se onemogući realizacija volje naroda što samo potvrđuje, čak je i brutalnije od svega rečenog u kampanji... a to je da je diskriminacija nad Bošnjacima institucionalni odnos vlasti, a ne greška", kazao je Zukorlić.

  Za potpredsednike Nacionalnog saveta Bošnjaka izabrani su Emir Elfić i Zehnija Bulić, a za predsednika Izvršnog odbora Samir Tandir.

  http://www.sandzaklive.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1120%3Anestao-poslovnik-sa-sajta-ministarstva&catid=52%3Aworld&Itemid=27

 5. #5
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.848
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Citat Original postavio Gazija Pogledaj poruku
  Pa jeli ili nije ?
  IZGLEDA DA NIJE

  Čiplić: Aktivnosti protiv zakona
  8. jul 2010. | 12:15 -> 14:33 | Izvor: Tanjug Beograd -- Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da je konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka bilo neuspešno.


  On dodaje da su nakon formiranja saveta preduzete aktivnosti protivne zakonu i da će "uzurpacija prava" bošnjačke manjinske zajednice biti sankcionisana.

  Prema njegovim rečima, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Nacionalni savet Bošnjaka nije konstituisan pošto, kako je objasnio, niko od izabranih članova nije verifikovao svoj mandat, pa je sednica zaključena.

  Ministar je rekao da se konstitutivnoj sednici pozivu nije odazvao deo novoizabranih članova, dok se drugi nisu odazivali na prozivku, pa tako njihovi mandati nisu verifikovani, pa ni preuzeti.

  Nakon pokušaja konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka u Novom Pazaru u prisustvu predstavnika resornog ministarstva, glavni muftija i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice Muamer Zukorlić je saopštio da je taj savet konstituisan regularno od 17 mandata sa te liste i dva, od pet, mandata sa liste Bošnjačkog preporoda koji je blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji čiji je osnivač Rasim Ljajić.

  "Aktivnosti koje su nakon toga preduzete protivne su zakonu i zbog toga se ne mogu protumačiti kao formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine", naveo je Čiplić.

  On je upozorio da će svaka zloupotreba ili uzurpacija prava koja su ustavom garantovana pripadnicima bošnjačke manjinske zajednice biti sankcionisana.

  Ministar je ukazao da je njegovo ministarstvo nadležno za sprovodjenje izbora i konstituisanje nacionalnih saveta na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

  Tumačeći taj zakon, Čiplić je ukazao da je "prva radnja" verifikvanje mandata članova Saveta.

  Pomoćnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić je Tanjugu ranije rekao da svaka nacionalna zajednica ima svoj poslovnik o radu koji predvidja da je prilikom konstituisanja neophodno prisustvo dvotrećinske većine kako bi se obezbedilo stabilno funkconisanje Nacionalnog saveta.

  Antić je ponovio da još ima vremena za svaki dogovor jer rok ističe sutra, 9. jula.

  Muftija Zukorlić, medjutim, tvrdi da je Nacionalni savet Bošnjaka konstituisan regularno i najavio krivične prijave protiv ministra Čiplića i, kako je rekao, još nekih službenika u tom ministarstvu.

  "Imamo neoborive dokaze da je više lica umešno u ovu organizovanu kriminalnu radnju i zato smo doneli odluku da podnesemo krivične prijave protiv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića", naveo je Zukorlić i dodao da promena poslovnika noć uoči konstituitivne sednice smatra "svojevrsnim diskriminatorskim" odnosom prema Bošnjacima koji žive u Srbiji.

  Nacionalni savet zatražio ostavku Čiplića

  Novoformirani Nacionalni savet Bošnjaka koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje zatražilo je danas hitnu ostavku resornog ministra Svetozara Čiplića zbog, kako se navodi, diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i niza falsifikatorskih radnji pri konstituisanju tog saveta.

  Juče formirani Savet koji se, prema Statutu i radi kontinuiteta na bosanskom jeziku zove Bošnjačko nacionalno vijeće saopštio je da "ovakvim ponašanjem, ministar Čiplić preuzima neposrednu odgovornost za veoma moguću destabilizaciju stanja u Sandžaku".
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 6. #6
  Veoma poznat R.Žiskar (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.674
  Reputaciona moć
  233

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Биће интересантно видети да ли ће и како држава реаговати...
  "Свим људима вера у Бога усађена је у срце. Лажу они који кажу да не вјерују у Божје постојање"
  Луције Енеј Сенека млађи

 7. #7
  Neproveren član
  Učlanjen
  29.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  65
  Reputaciona moć
  0

 8. #8
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Ministarsvo ponavlja izbore za BNV, BKZ osudjuje


  Last Updated on Friday, 09 July 2010 22:51 Friday, 09 July 2010 22:44  Bošnjačka kulturna zajednica, oštro je danas protestovala u Novom Pazaru zbog odluke Ministarstva za ljudska i manjinska prava da budu ponovljeni izbori za Nacionalni savet Bošnjaka i formiranju privremenih organa upravljanja.

  BKZ koji je na izborima predstavljao Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, je 7. jula, uz podršku dva većnika sa liste Bošnjački preporod, formirala Nacionalni savet i usvojila statut prema kome će se to telo radi kontinuiteta i u duhu bosanskog jezika i ubuduće nazivati Bošnjačko nacionalno veće (BNV).


  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, medjutim, ne priznaje taj izborjer, kako je objašnjeno, na konstitutivnoj sednici nije postojala dvotrećinska većina za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka.


  Konstitutivnu sednicu su bojkotovali većnici Bošnjačke liste, koju podržava Stranka demokratske akcije Sulejamana Ugljanina i većnici Bošnjačkog preporoda bliskog Rasimu LJajiću.

  Ugljanin i Ljajić su ministri u koalicionoj Vladi Srbije koju predvodi premijer Mirko Cvetković.

  U saopštenju BKZ se ističe da je BNV konstituisano širokim izbornim legitimitetom bošnjačkih birača, na čijem čelu je predsednik, profesor dr Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

  Internacionalni univerzitet u Novom pazaru deluje pod okriljem Islamske zajednice u Srbiji.

  BKZ JE dodala da će BNV obavljati svoje funkcije u narednom četvorogodišnjem mandatu.

  Zukorlićeva opcija BNV smatra da ponašanje mnistra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i njegovih saradnika predstavljaju "nastavak politike diskriminacije prema Bošnjacima i sprečavanja sprovodjenja izborne volje bošnjačkog naroda".

  U saopštenju se optužuju ministri Čiplić i Ljajić za falsifikovanje potpisa dvojice većnika na navodnim ostavkama i za, kako se navodi, "diskriminatorsku" promenu poslovnika "sa ciljem sprecavanja konstituisanja Bošnjackog nacionalnog veća".

  Zato BKZ zahteva hitne ostavke Čiplića i Ljajića, a ukoliko oni to ne učine, zatražiće od predsednika Srbije Borisa Tadića "njihovu hitnu smenu", navedeno je u saopštenju.

  http://www.sandzaklive.rs/index.php?...orld&Itemid=27

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Bošnjački savet ipak konstituisan

  Nevladine organizacije u Sandžaku i Srbiji podržavaju BNV

  jul 9th, 2010

  Manipulacije i podvale pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća oštro su jučer kritikovale i nevladine organizacije Jukom, Građanska inicijativa, Urban in i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

  Ove organizacije od nadležnih državnih organa, uključujući i tužilaštvo, zahtijevaju „hitno ispitivanje krivične odgovornosti pojedinaca iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih djela“.

  „Izjava Petra Antića, visokog zvaničnika Ministarstva, da je Ministarstvo odlučilo da se neke odredbe statuta o izoru Bošnjačkog nacionalnog veća izbace, kao i da je odredba koja uređuje da je za verifikaciju mandata nacionalnog vijeća potrebna dvotrećinska većina umjesto ranije proste većine dodata ’u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine’ je vrijeđanje zdravog razuma”, ističe Milan Antonijević iz Jukoma.

  Direktor Građanskih inicijativa Miljeno Dereta kaže da ministarstvo u ovom slučaju radi sve što ne bi smjelo. „Država se već ranije uplela u odnose unutar Islamske zajednice i sada je samo dodatno zakomplikovala situaciju i izazvala nove podjele unutar bošnjačke manjine, što se može negativno odraziti i na cio taj dio Srbije, pa i na opštu stabilnost zemlje.

  Riječ je o očiglednom političkom uticaju jer Ministarstvo štiti interese koalicionih partnera iz vladajuće koalicije na štetu onih koji su im opozicija”, kaže Dereta. Dereta misli da nema potrebe da se za Bošnjački nacionalno vijeće raspisuju novi izbori jer se problem neće riješiti time što će se stvoriti novi.


  http://sandzakpress.net/nevladine-organizacije-u-sandzaku-i-srbiji-podrzavaju-bnv
  Poslednji put ažurirao/la Monoteizam : 10.07.2010. u 11:53

Slične teme

 1. Bosnjacki kompleks
  Autor re[ ]De u forumu Politika
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 17.04.2010., 17:57
 2. Bosnjacki terorista uhapsen u Njujorku
  Autor Тихи u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 09.01.2010., 03:07
 3. Hrvatski i bošnjački jezik i Vuk Karadžić
  Autor Rechke u forumu Politika
  Odgovora: 146
  Poslednja poruka: 01.09.2009., 14:47
 4. Bošnjački lideri osuđujuTadićevu posetu RS
  Autor Dragan_srbcg u forumu Politika
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 25.06.2009., 00:21
 5. ipak,ipak,ipak...uzimam NV8600GT.
  Autor vertis u forumu Hardver
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 11.10.2007., 18:58

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •