Tadići vole plavuše i da budu predsednici!

Ognjen Tadić (36) mogao bi već u oktobru postati drugi član bratstva Tadića koji će zasesti na čelo jedne srpske države, pod uslovom da pobedi Milorada Dodika na izborima za predsednika Republike Srpske.

Potpredsednik Srpske demokratske stranke, čiju su kandidaturu podržale i Partija demokratskog progresa i Srpska radikalna stranka „Zajedno za Srpsku“, kaže za „Alo!“ da još uvek nije imao čast da upozna rođaka Borisa (52), ni kao političar, ni kao član bratstva Tadića.
- Iako i Boris i ja vodimo poreklo iz sela Smriječno u Pivi, nismo imali priliku da učestvujemo na zajedničkim porodičnim okupljanjima, jer moja porodica nije išla na takva okupljanja u Crnoj Gori, već smo ih organizovali u okolini Sarajeva - kaže Ognjen Tadić.
Njegov pradeda se još krajem 19. veka iz Crne Gore doselio u jedno selo u okolini Sarajeva, gde su rođeni Ognjenov deda i otac i tokom vremena su izgubili kontakt sa ostatkom bratstva. Jedini Tadić van uže familije koga je Ognjen upoznao je pukovnik u penziji i bivši vojni diplomata Radivoje Tadić, koji je objavio rodoslovnu knjigu o bratstvu Tadića na oko 700 stranica.

- Iako je Boris, kao i ja, rođen u Sarajevu, moji roditelji nisu se upoznali sa njegovima. Mislim da Borisova porodica nije dugo ni živela u Sarajevu, a ni moji roditelji nisu insistirali na toj priči - kaže Ognjen.
Činjenicu da su se dvojica članova jednog, u principu, malog bratstva, našli na visokim političkim funkcijama, on objašnjava porodičnom tradicijom. Naime, Tadići su na području Pive kroz 12 generacija držali kneževsku titulu i obično su davali i igumana Pivskog manastira.
- Ne znam da li bi se mogla naći neka politička sličnost Borisa Tadića i mene... Moglo bi se reći da obojica volimo plavuše i da budemo predsednici - kroz smeh je dodao Ognjen, čija je supruga plavuša, kao i Borisova.
Inače, on je odbio da odgovori na pitanje ko mu je politički najbliži u Srbiji, jer je opšti stav svih političara u RS da se ne mešaju u unutrašnjopolitičke stvari Srbije i da sarađuju sa svima koje narod izabere.
Ognjen Tadić je rođen u Sarajevu 1974. godine i po zanimanju je advokat. Početkom rata u BiH bio je vojnik Vojske Republike Srpske, a potom je postao ratni izveštač RTVRS. Kao novinara u januaru 1993. godine uhapsile su ga hrvatske snage i proveo je šest meseci u zarobljeništvu. Vojni sud u Splitu mu je izrekao šestogodišnju kaznu zatvora, ali je posle šest meseci bio razmenjen. Pre nego što je pristupio SDS-u, bio je funkcioner SRS-a. Inače, po majčinoj liniji je i rođak sa nedavno preminulim piscem Momom Kaporom.


Borisa dočekuju asfaltom i guslama

Sva raspoloživa građevinska mehanizacija angažovana je kako bi do sutra bilo završeno asfaltiranje 500 metara do porodične kuće Tadića u selu Smriječno u Pivi, koju će sutra u okviru posete Crnoj Gori obići predsednik Srbije.
- Unapred sam pun emocija, uzbuđen što ću posetiti svoju postojbinu i videti deo svoje rodbine u Crnoj Gori - rekao je predsednik Srbije najavljujući posetu selu u kojem je rođen njegov otac akademik Ljubomir Tadić. Kako „Alo!“ saznaje, Tadić će pokrenuti obnovu porodične kuće u kojoj danas niko ne živi. U Smriječnu ga nestrpljivo očekuju najbliži rođaci, kojima će predsednikov dolazak doneti bar jednu korist, a to je da se konačno reše makadama kojim se jedino može doći u selo.
Tadić će se danas, prvoga dana posete, sresti s predsednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem. Predsednik Srbije će potom obići sedište Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i prostorije crnogorskog mobilnog provajdera „M-tela“ u vlasništvu srpskog „Telekoma“. Za petak je predviđena i poseta Herceg Novom.
Lider opozicione Narodne stranke Predrag Popović najavio je da će Tadiću pokloniti gusle, za koje tvrdi da su jedan od najboljih primeraka tog instrumenta.

http://www.alo.rs/politika/28842/Tadici_vole_plavuse_i_da_budu_predsednici