Dve godine Vlade - Srbija u minusu!
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

  Prosečne plate manje za 56,2 evra, penzije za 32,9 evra, nezaposlenost veća za 40 odsto, ali je hleb u „Maksiju" jefitiniji za gotovo 10 dinara nego 2008.

  Vlada premijera Mirka Cvetkovića koja je po broju ministarstava ubedljivo najveća u Evropi osiromašila je svakog zaposlenog građanina Srbije za 56,2 evra. Upravo za toliko je prosečna plata manja nego što je bila pre tačno dve godine, na početku mandata ove vlade, pokazalo je istraživanje Pressa.

  U uporednim podacima o stanju u srpskoj ekonomiji koje su za Press uradili ekonomisti Miroslav Zdravković i Goran Nikolić vidi se da je prosečna plata u dinarima veća za oko 4.000. Međutim, vrednost evra je za 24 meseca porasla za gotovo 26 dinara, što je realno umanjilo prosečnu platu i Srbiju dovelo na poslednje mesto u Evropi. U isto vreme, penzioneri su u proseku siromašniji za 32,9 evra, iako im je ova Vlada na početku mandata povećala penzije za 10 odsto.

  Bez posla ostalo 158.000
  Iako su sve stranke na vlasti u vreme predizborne kampanje obećavale zapošljavanje stotina hiljada ljudi, ekonomska kriza je učinila svoje. Za dve godine bez posla je ostalo 158.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti je povećana za više od 40 odsto. Na drugoj strani, državna administracija je u prve dve godine rada Vlade povećana za 2.357 radnih mesta.
  Kada se uporede cene najznačajnijih proizvoda, vidi se da do velikog skoka cena nije došlo, bez obzira na krizu. Svakako, pravi hit je vekna hleba, koja je u „Maksiju" za gotovo 10 dinara jeftinija nego pre dve godine. Međutim, evidentan je rast onih cena koje direktno kontroliše država, kao što su gorivo, grejanje, telefon.

  Berza tri puta manja
  Jedan od podataka koji dobro oslikava u kolikoj se krizi nalazi Srbija je indeks beogradske berze belex 15, koji je za dve godine pao gotovo tri puta! Strane investicije su smanjene za više od dva puta na godišnjem nivou, izvoz je smanjen za oko 10 odsto, a uvoz za jednu četvrtinu.


  Koštunica: Upropastili zemlju
  Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da je vlast vodeći pogrešnu politiku da „EU nema alternativu" dovela zemlju u duboku krizu.
  - Pošto je politika da EU nema alternativu bila slaba i kratkovida, brzo se pokazalo da su krupna obećanja sa kojima je sadašnja vlast izlazila pred građane obične obmane. Pred izbore su najavljivali stotine hiljada radnih mesta, veće plate i penzije, ubrzani put ka EU i tvrdili da su Kosovo i EU dva odvojena pitanja - rekao je Koštunica.
  Vorlik: Bravo, ali Kosovo...

  Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik ocenila je da je Vlada Srbije učinila „velike korake" da ostvari zacrtane ciljeve članstva u EU i prosperitetne budućnosti, otklanjajući brojne prepreke na evropskom putu Srbije.
  - Srbija je danas bliža EU nego ikad, a veliki deo zasluga za to pripada predsedniku Tadiću i Vladi Srbije - rekla je Vorlikova povodom dve godine rada Vlade.
  Osvrćući se na pitanje Kosova, Vorlikova je podsetila da je EU jasno stavila do znanja da će odnos Srbije sa susedima biti od ključnog značaja za integraciju Srbije u EU.
  Vordsvort: Bravo, ali Kosovo...

  Britanski ambasador Stiven Vordsvort ocenio je da je Vlada Srbije učinila značajan napredak po pitanju evropskih integracija, ali da se stvari nisu pokrenule s mrtve tačke kada je reč o Kosovu.
  - Pitanja evropske integracije Srbije i Kosova su dva očigledno povezana koloseka. Ja se nadam da će mišljenje MSP o Kosovu biti polazna tačka za prelazak sa konfrontacije na saradnju po pitanju KIM. Jedna od najznačajnijih stvari koju je Vlada uradila bilo je hapšenje Radovana Karadžića - rekao je Vordsvort.

  Orbović: Veoma loše
  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da su rezultati rada Vlade u prve dve godine mandata „veoma negativni".
  - I pored svih obećanja da će biti zaposlen veći broj ljudi i da će se voditi briga za svakoga zaposlenog, imamo 200.000 radnika koji su ostali bez posla, dok su plate u tom periodu realno smanjene sa 420 na 330 evra, što je za 30 odsto. Vrlo loši rezultati rada Vlade osećaju se u narodu, a među zaposlenima postoji strah da će ostati bez posla - kazao je Orbović.

  Čanak: Gori od Koštunice
  Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost" Branislav Čanak kaže da se Vlada legitimisala odmah po konstituisanju, kada je suspendovala delove Opšteg kolektivnog ugovora.
  - Ne primenjuju se ni oni delovi tog ugovora koji nisu sporni, niti se, pak, pravno sankcionišu oni koji taj ugovor ne poštuju. Tokom rada Koštuničine vlade socijalni dijalog je bio veoma loš, ali je bio neuporedivo bolji od sadašnjeg jer su oni makar glumili da postoji. Ova vlada nam potpuno otvoreno kaže, ma baš me briga za vas. Odgovornost za takvo stanje je i u sindikatima čije su aktivnosti traljave - rekao je Čanak.

  Kako ministri ocenjuju svoj rad

  Dragan Šutanovac, ministar odbrane
  Završetak baze „Jug" kod Bujanovca i povratak odbrambene industrije na svetsko tržište. Tokom leta očekujemo još jedan veliki posao, kojim bi ugovori potpisani u mom mandatu dostigli milijardu dolara. Nedostatak sredstava za modernizaciju vazduhoplovstva, kašnjenje sa otvaranjem kancelarije pri Partnerstvu za mir u Briselu.

  Mlađan Dinkić, ministar ekonomije
  Dolazak velikih stranih kompanija poput „Fijata", „Panasonika", „Leonija", „Falkea", „Manjeti Marelija" i „Jure". Blizu dve milijarde evra plasirano privredi kao subvencionisani krediti za likvidnost i investicije. Nismo imali neuspehe kao ministarstvo, svakako da cela vlada može mnogo brže i bolje da radi.

  Tomica Milosavljević, ministar zdravlja
  Preventivnih slikanja dojke urađeno više nego ikada, 40 puta više ugrađenih stentova nego 2002. Srbija među zemljama sa niskom stopom tuberkuloze. Zdravstveni sistem Srbije, od 133 zemlje rangiran je na 46. mestu u analizi Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
  Incidenti sa sumnjom na korupciju.

  Oliver Dulić, ministar za zaštitu okoline i prostorno planiranje
  Usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji i izrada Prostornog plana Srbije. Sprovođenje akcije „Očistimo Srbiju" i stvaranje zakonskih uslova za razvoj reciklažne industrije. Reforme u građevini i urbanizmu ne idu brzo kako bismo voleli. Potrebno još mnogo raditi na edukaciji građana o očuvanju životne sredine.

  Žarko Obradović, ministar prosvete
  Realizovan projekat „Besplatni udžbenici za đake prvake", kasnije proširen i na učenike drugog razreda, po prvi put obezbeđen internet u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Nasilje u školama i pojava devijantnog ponašanja. Zbog ekonomske krize nismo uspeli da izdvojimo veća sredstava za škole i opremu.

  Srđan Srećković, ministar dijaspore
  Usvojen prvi zakon o dijaspori i konstituisana Skupština dijaspore i Srba u regionu. Formiran Savet koji pruža podršku sunarodnicima u regionu u ostvarivanju njihovih zagarantovanih prava. Zbog manjka novca nismo uspeli da svoj našoj deci u svetu obezbedimo dovoljano bukvara.

  Slobodan Milosavljević, ministar trgovine
  Prvi put u istoriji usvojena Strategija razvoja trgovine Srbije do 2012, kao i zakoni o zaštiti konkurencije, o trgovini i svi prateći podzakonski akti. Prolongirano usvajanje zakona o zaštiti potrošača zbog usaglašavanja sa propisima EU i primedbi domaće javnosti. Nisu izabrani predsednik i članovi saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

  Božidar Đelić, ministar nauke
  Međunarodna organizacija „Tomson Rojters" proglasila Srbiju za „svetsku naučnu zvezdu u usponu" u februaru 2010. Obezeđeno rekordnih 800 miliona evra za naučne projekte i infrastrukturu za period 2011-2014. Ulaganja u nauku iz budžeta i privatnog sektora su i dalje nedovoljna. Skoro 40 odsto mladih naučnika i dalje razmišlja o odlasku iz zemlje.
  Bogoljub Šijaković, ministar vera
  Omogućene verske slobode prema najvišim standardima, dobra saradnja države sa crkvama i verskim zajednicama. Zakon utvrdio jednakost svih crkava i verskih zajednica. Želeli bismo da verska nastava bude još bolja i organizovanija i da se problem restitucije crkvene imovine rešava efikasnije.

  Saša Dragin, ministar poljoprivrede
  31 usvojen zakon iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Isplaćene sve obaveze prema poljoprivrednicima, izgradnja sistema prema EU zahtevima, rast obima poljoprivredne proizvodnje od 2 odsto. Rekordan suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni u 2009. godini.

  Jasna Matić, ministar za telekomunikacije
  Omogućene elektronske sednice Vlade, a građanima omogućeno da korišćenjem portala „E-uprava" dobiju informacije i koriste usluge javnih institucija. Otvaranje tržišta telefonije povećalo je konkurenciju. Porez na mobilne komunikacije nije ukinut. Stagnirala digitalizacija tv programa zbog kašnjenja imenovanja direktora JP „Emisiona tehnika".

  Milan Marković, državna uprava i lokalna samouprava
  Usvajanje zakona o političkim strankama, biračkom spisku, matičnim knjigama, komunalnoj policiji i udruženjima. Pojačana uloga Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja. Vlada mogla mnogo više da uradi na reformi političkog sistema, da je uspela da postigne saglasnost oko blanko ostavki, izbornog sistema itd.

  Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalna pitanja
  Dogovor sa MMF-om o pomoći najugroženijim kategorijama u vrednosti od milijardu i po dinara. Usvojen niz zakona iz oblasti rada i socijalne politike neophodnih za nastavak evropskih integracija. Nisam uspeo da smanjim broj državnih sekretara i pomoćnika ministra, nismo uspeli da unapredimo socijalni dijalog u Srbiji.


  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/124562/Dve+godine+Vlade+-+Srbija+u+minusu!.html
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

  Бескорисно је на њих трошити речи а мало је рећи да би их требало најурити.

 3. #3
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

  Trebala i tu iobogacena motika da radi.

 4. #4
  Veoma poznat Вуја (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Srbija
  Poruke
  10.597
  Reputaciona moć
  168

  Podrazumevano Re: Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

  Jako, jako losa vlada.
  Nadam se da ce se ljudi opameti na narednim izborima.
  Radi ono u cemu si dobar, a ne ono za mislis da si dobar

 5. #5
  Moderator Platin (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  34.266
  Reputaciona moć
  2276

  Podrazumevano Re: Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

  Citat Original postavio NE-ZGODAN Pogledaj poruku
  Trebala i tu iobogacena motika da radi.
  Motke nece da bude jer je publika vise voljna da se posluzi sa... "znas, kumov mali radi u ministarstvu kao savetnik pa ima uticaja...." nego da normalno ide da zavrsava poslove.
  To je izvor 99% moci koju politicari kod nas imaju. Onaj 1% je kad izadjemo na izbore pa zaokruzimo ove ili one.

  Pitam se - a ko nam je nametnuo takav podmitljiv katakter? Pretpostavka je da nam jeste nametnut, da nam nije prirodna osobina. A mozda i gresim ?!?

 6. #6
  Domaćin paperinos (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica- Novi Sad-Toronto.
  Poruke
  4.765
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Dve godine Vlade - Srbija u minusu!

  Citat Original postavio Вуја Pogledaj poruku
  Jako, jako losa vlada.
  Nadam se da ce se ljudi opameti na narednim izborima.
  A mozda i pre

Slične teme

 1. OCENITE DVE GODINE RADA VLADE SRBIJE
  Autor gost 227949 u forumu Politika
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 02.07.2010., 21:38
 2. Srbija godine sedme
  Autor Eraserhead u forumu Politika
  Odgovora: 78
  Poslednja poruka: 22.03.2007., 23:44
 3. Srbija će ući u EU godine:
  Autor tokyo u forumu Politika
  Odgovora: 324
  Poslednja poruka: 03.02.2007., 17:23
 4. Srbija u EU 2014 godine
  Autor I.Sikorsky u forumu Politika
  Odgovora: 60
  Poslednja poruka: 24.07.2006., 23:33
 5. Koje godine ce Srbija uci u EU ?
  Autor ХЕРЦ u forumu Politika
  Odgovora: 67
  Poslednja poruka: 08.05.2006., 18:37

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •