Tadić: Flagrantni akt terora
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 30

Tema: Tadić: Flagrantni akt terora

 1. #1
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Tadić: Flagrantni akt terora

  Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je danas u Njujorku "neizazvano nasilje" nad Srbima prošlog petka u severnoj Mitrovici, koje je označio kao "flagrantni akt terora", zahtevajući od međunarodne zajednice da spreči da se tako nešto ponovi, kao i da obezbedi da "nelegalna kancelarija" Vlade Kosova u severnom delu grada ostane zatvorena

  Tadić je podsetio da je prošlog petka oko 3.000 Srba protestovalo zbog nasilnog pokušaja Prištine da uspostavi "takozvanu Kancelariju Vlade Kosova" u "srpskom gradu Severna Mitrovica", ocenjujući da su albanski secesionisti počinili najnovije kršenje Rezolucije 1244. Srbi su mirno protestovali, ali su bili suočeni sa neizazvanim nasiljem, ukazao je Tadić na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), napominjući da su među učesnike protesta iz dvorišta kuća Albanaca bačene dve razorne bombe.
  To su jasne i nepobitne činjenice o ovom flagrantnom aktu terora, u kojem je više od desetoro Srba ozbiljno povređeno, dok je jedan pedijatar Bošnjak ubijen, ukazao je Tadić.
  Prema njegovim rečima, to je direktan rezultat nastojanja provokatora da, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, prošire "paralelne institucije Prištine" na sever Kosova.
  Ovo je urađeno namerno, kako bi se povećale tenzije i sabotirala potraga za sveobuhvatnim mirom, napomenuo je Tadić.
  On smatra da je to još jedna destruktivna posledica zlokobnog plana "takozvane Međunarodne civilne kancelarije", predvođene Piterom Fejtom, da "jednostrano nametne nelegalni i neželjeni režim u tom delu naše pokrajine".
  To je urađeno, ne samo protivno volji kosovskih Srba, već i uprkos protivljenju UNMIK, Euleksa i drugih odgovornih aktera, uključujući i Savet bezbednosti, koji nikada nije odobrio "takozvani Ahtisarijev predlog", naglasio je Tadić.
  Prema oceni Tadića, sve to znači da "secesionisti nastavljaju otvoreno da zanemaruju međunarodno pravo i odbijaju univerzalne principe Povelje UN", što je "apsolutno neprihvatljivo".
  Zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura da se više nikada ne ponovi nešto slično onome prošlog petka, kao i da "nelegalna kancelarija u Severnoj Mitrovici ostane zatvorena", poručio je Tadić.
  On je pozvao UNMIK da iskoristi ovlašćenja iz Rezolucije 1244 i obnovi legitimni pravni okvir na Kosovu, dok je od Euleksa zatražio da hitno privede pravdi počinioce svih zlodela nad kosovskim Srbima, najranjivijoj lokalnoj zajednici u Evropi.
  Tadić je, istovremeno, pozvao i NATO da zadrži na Kosovu postojeći nivo trupa i prisustvo na svim srpskim svetim mestima, koja sada obezbeđuje.
  Konačno, pozivamo sve odgovorne aktere da izbegnu da se bilo kada ubuduće stave u poziciju podržavanja akata Prištine koji znače dodatnu destabilizaciju, poručio je Tadić.
  Vlastima kosovskih Albanaca mora se reći kakve će biti posledice, ukoliko ponovo pokušaju sa jednostranim aktima, upozorio je Tadić i najavio da će Srbija, u suprotnom, preispitati odnose sa "međunarodnim prisustvom u pokrajini".
  Tadić je precizirao da Srbija neće tolerisati pokušaje Prištine da srpskoj zajednici, bez saglasnosti svih aktera, nametne bilo koju instituciju, proisteklu iz jednostrano proglašene nezavisnosti.
  Ni Kancelariju, ni Sud, ni telekomunikacionu infrastrukturu, niti "bilo koji drugi akt agresije, kojim se krši Rezolucija 1244", predočio je Tadić.
  On je podsetio da je 22.januara, prilikom prethodnog obraćanja Savetu, oštro osudio strategiju za sever Kosova, upozoravajući na opasnost da srpska zajednica bude izložena drakonskom i nedemokratskom paketu mera.
  Oni koji su je objavili i aktivno podržali, snose odgovornost za atmosferu destabilizacije i izazivanja sukoba, ocenio je Tadić, napominjući da je upravo to pokušano prošlog petka.
  On je izrazio razočaranje što neki u Prištini još veruju u unilateralizam i poručio da Savet bezbednosti to ne sme da toleriše.
  Protivljenje jednostranostima njegova je suštinska misija, rekao je Tadić i upozorio da će svako ko ne osudi unilateralizam bilo koje vrste na Kosovu, kao što to Srbija čini, biti odgovoran za "buduće nasilje, smrti i akte terora koji se mogu dogoditi u pokrajini".
  Tadić je, pri tome, podsetio na pogrom u martu 2004.godine, kada je na Kosovu 19 Srba ubijeno, 500 ranjeno i više od 5.000 etnički očišćeno iz svojih domova, posle čega je međunarodna zajednica odustala od pristupa "Standardi pre statusa".
  Nasilno ponašanje Prištine je nagrađeno, a jednostrano proglašenje nezavisnosti je rezultat, ukazao je Tadić i zapitao da li će nasilje opet biti nagrađeno.
  Ovo su pitanja od suštinskog značaja sa kojima se hitno moramo suočiti, jer će od toga kako na njih bude odgovoreno zavisiti da li će u svetu biti favorizovano nasilje, ocenio je Tadić.
  Ne radi se samo o Kosovu, to je test kako će problemi u svetu biti rešavani u decenijama koje dolaze, dodao je Tadić, koji smatra da arhitekte nasilja u severnom delu Mitrovice, koje je posledica jednostrano proglašene nezavisnosti, zaslužuju osudu Saveta i njegovih članica.
  Bez obzira na to koliko je ovo nekome neprijatno da čuje, jednostrano proglašenje nezavisnosti ne može da vodi u mir i stabilnost, jer je mir rezultat sporazuma, a stabilnost konsenzusa, precizirao je Tadić.
  Zbog toga, tvrdoglavo insistiranje u realnosti na pokušajima sprovođenja jednostrano proglašene nezavisnosti jedno može da proizvede ono što bi svako odgovoran morao da nastoji da izbegne: dugoročno zamrzavanje kosovske pat pozicije, ukazao je Tadić.
  "Unilateralizam nas nije nigde doveo, vreme je da promenimo kurs prema bezbednoj budućnosti za sve stanovnike naše južne pokrajine, za sve stanovnike naše zemlje i za sve nacije našeg regiona", istakao je Tadić.
  Prema njegovim rečima, jedni način da se uspostavi stabilnosti na Kosovu je sveobuhvatna primena Plana u šest tačaka generalnog sekretara UN, koji su u novembru 2008.godine podržale i sve članice Saveta bezbednosti.
  Taj Plan je, smatra Tadić, jedini legitimni okvir za rešavanje velikog broja delikatnih praktičnih pitanja, kako bi se došlo do pragmatičnih dogovora u korist svih stanovnika Kosova.
  Brzi napredak u oblastima predviđenim ovim Planom doprineo bi toliko željenom poverenju među stranama, ocenio je Tadić.
  On je istakao da bi prioritet broj jedan trebalo da bude pripremanje terena za mirovni proces između Srba i Albanaca, koji bi zaista trebalo da počne i za rezultat ima sporazum prihvatljiv za sve.
  Tadić je predvideo da će odluka Međunarodnog suda pravde o jednostrao proglašenoj nezavisnosti Kosova imati veliki uticaj na ceo sistem UN.
  Očekujemo da Sud neće dati legitimitet jednostrano proglašenoj nezavisnosti, naglasio je Tadić i upozorio da, u suprotnom, ni jedna granica u svetu ne bi bila zaštićena od seperatističkih ambicija.
  To bi neizbežno proizvelo nestabilnost u svim krajevima sveta i uvećalo broj etničkih sukoba, rekao je Tadić, ističući da značajna većina članica UN poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, na čemu im je izrazio duboku zahvalnost.
  Znamo da održavanje takve pozicije nije svima lako, zbog pritisaka kojima su izloženi, ali tražimo od njih da ostanu na tom kursu, naglasio je Tadić.
  On je najavio da će Međunarodni sud pravde u bliskoj budućnosti podneti izveštaj Generalnoj skupštini UN i potvrdio da će se Srbija sigurno pridružiti velikom broju zainteresovanih zemalja u predstojećoj debati.
  Realno je pretpostaviti da će suštinska zabrinutost za zaštitu temeljnih međunarodnih normi naterati većinu da ohrabri strane da mirno, dijalogom i konsenzusom dođu do rešenja svih otvorenih pitanja, rekao je Tadić.
  Prema njegovoj oceni, na Kosovu ne postoji otvoreno pitanje koje nije povezano sa statusom, direktno ili indirektno.
  Nemoguće je razmišljati o pregovorima koji bi se vodili izvan tog konteksta, ocenio je Tadić, koji smatra da se ova realnost ne može ignorisati, niti se sme propustiti prilika da se nađe obostrano prihvatljiv sveobuhvatni sporazum Srba i Albanaca.
  Svestan sam činjenice da su neki snažni glasovi protiv rešenja konsenzusom, rekao je Tadić, ali je napomenuo da se ništa ne može izgubiti zajedničkim radom na postizanju istinski održivog ishoda.
  On je i ovom prilikom ponovio da ni jedno demokratsko rukovodstvo Srbije, nikada i ni pod kakvim okolnostima implicitno ili eksplicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
  To je principijelna pozicija, koja se neće promeniti, šta god da bude, naglasio je Tadić.
  Ima onih koji očekuju da ćemo se eventualno predati, dodao je Tadić, ali je poručio da se to neće dogoditi.
  Nastavićemo da koristimo sva diplomatska sredstva koja su na raspolaganju suverenoj državi da se suprotstavimo jednostranom pokušaju cepanja naše zemlje, najavio je Tadić.
  On je ocenio da ni jedna miroljubiva, demokratska i ponosna zemlja ne bi postupila drugačije da je ugrožen njen teritorijalni integritet.
  "Nastavićemo da tražimo kompromis sa Prištinom, konstruktivno i u dobroj veri, kao da nikada nije pokušala jednostrano proglašenje nezavisnosti. Ali da ne bude greške, moja zemlja je pođednako spremna da se neprekidno protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti, sve dok se na horizontu ne pojavi komprimis", rekao je Tadić.
  "Rešeni smo da postignemo održivi sporazum o konačnom statusu Kosova. Nemamo prava na neuspeh u ovom poslu.
  Nemamo nameru da ponižavamo bilo koga. Želimo status koji je prihvatljiv za sve strane", objasnio je Tadić i založio se za istorijski kompromis Srba i Albanaca.


  Sta moze da nas snadje posle Tadiceve izjave da ukoliko medjunarodna zajednica ne osudi teroristicki akt u S.Mitrovice Srbija prekida saradnju sa istom???
  Za mene iznenadjujuce ostar stav. 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  17.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  постсербска еуропска бајка*
  Poruke
  24.037
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio NE-ZGODAN Pogledaj poruku
  Sta moze da nas snadje posle Tadiceve izjave da ukoliko medjunarodna zajednica ne osudi teroristicki akt u S.Mitrovice Srbija prekida saradnju sa istom???
  Za mene iznenadjujuce ostar stav.
  Значи да после иду на пиво,без њега.

 3. #3
  Poznat Крагуј (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pivara
  Poruke
  7.170
  Reputaciona moć
  634

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  a tadić sere li sere.....i daje legitimitet šiptarima na ostalom delu Kosova i Metohije i kaže:


  "To je još jedna pogubna posledica zlonamernog plana, iza koga delimično stoji takozvana Međunarodna civilna kancelarija Pitera Fejta, da se na severu pokrajine uspostavi nelegalni i neželjeni režim", rekao je Tadić,

  znači nije problem što se stoka šiptarska igra države po Peći,Prištini,Prizrenu,Đakovici...itd......nego samo u Mitrovici........on to sprema podelu zemlje možda....Kosovski problem se mora rešavati kao celina a ne po delovima......šiptarima se mora uskratiti pravo na život......ups....još ne....odnosno pravo na državu na celoj teritoriji Kosova i Metohije.......

 4. #4
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio VW1302S Pogledaj poruku
  Значи да после иду на пиво,без њега.
  Pretpostavio sam da ce iz svega ovog proizci neka posledica.
  Znaci,,dobice cesmovacu.

 5. #5
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  a tadić sere li sere.....i daje legitimitet šiptarima na ostalom delu Kosova i Metohije i kaže:


  "To je još jedna pogubna posledica zlonamernog plana, iza koga delimično stoji takozvana Međunarodna civilna kancelarija Pitera Fejta, da se na severu pokrajine uspostavi nelegalni i neželjeni režim", rekao je Tadić,

  znači nije problem što se stoka šiptarska igra države po Peći,Prištini,Prizrenu,Đakovici...itd......nego samo u Mitrovici........on to sprema podelu zemlje možda....Kosovski problem se mora rešavati kao celina a ne po delovima......šiptarima se mora uskratiti pravo na život......ups....još ne....odnosno pravo na državu na celoj teritoriji Kosova i Metohije.......
  Најгора стока су они који би поново гласали за њега и његове партнере у влади Србије.

 6. #6
  Poznat Крагуј (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pivara
  Poruke
  7.170
  Reputaciona moć
  634

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Teodosije Pogledaj poruku
  Најгора стока су они који би поново гласали за њега и његове партнере у влади Србије.

  stoka sitnog zuba.....

 7. #7
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Teodosije Pogledaj poruku
  Најгора стока су они који би поново гласали за њега и његове партнере у влади Србије.
  nazvati toliko ljudi stokom... demokratski nema sta.

 8. #8
  Poznat rendianka (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.486
  Reputaciona moć
  140

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Teodosije Pogledaj poruku
  Најгора стока су они који би поново гласали за њега и његове партнере у влади Србије.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.049
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  nazvati toliko ljudi stokom... demokratski nema sta.

 10. #10
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  mrš stoko šiptarska

  moram....
  ne zbog mene, vec zbog tebe, mozda se naucis normalnoj komunikaciji

 11. #11
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Vidi kraguja što je opasan kad tipka.

 12. #12
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.453
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Hungan Pogledaj poruku
  Vidi kraguja što je opasan kad tipka.
  A ti ideš sa teme na temu i provociraš.Smetaju ti Srbi...

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio F-communication Pogledaj poruku
  A ti ideš sa teme na temu i provociraš.Smetaju ti Srbi...

 14. #14
  Poznat Крагуј (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pivara
  Poruke
  7.170
  Reputaciona moć
  634

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  morat cu ponovo da te priajvim... kao sto rekoh, meni je radi tebe... da ne brukas normalne srbe po forumu
  hebem li ti nanu naninu i majčinu dušicu..........ajd sad me prijavi šiptarčino kandićevska.......

 15. #15
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  mrš stoko šiptarska

 16. #16
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.453
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Hungan Pogledaj poruku
  ..i ja sam šokiran isto.Al,nebitno.

 17. #17
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio F-communication Pogledaj poruku
  A ti ideš sa teme na temu i provociraš.Smetaju ti Srbi...
  Meni lici na siptara.

 18. #18
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio F-communication Pogledaj poruku
  ..i ja sam šokiran isto.Al,nebitno.
  Eh...današnja omladina, samo na seks misle.

 19. #19
  Domaćin
  Učlanjen
  11.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Skopje
  Poruke
  3.858
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  braco srbi a zasto ne preuzmete nesto?
  jel vi se placite od NATO?

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.049
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Bugarash Pogledaj poruku
  braco srbi a zasto ne preuzmete nesto?
  jel vi se placite od NATO?

 21. #21
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.453
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Bugarash Pogledaj poruku
  braco srbi a zasto ne preuzmete nesto?
  jel vi se placite od NATO?
  Kakva nam je vlast,ne da se plašimo nego mažemo doope vazelinom.

 22. #22
  Primećen član Јаре (avatar)
  Učlanjen
  25.03.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  938
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  moram....
  ne zbog mene, vec zbog tebe, mozda se naucis normalnoj komunikaciji

 23. #23
  Veoma poznat dragosh (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  SEUrbia+
  Poruke
  11.788
  Reputaciona moć
  162

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  "Nastavićemo da tražimo kompromis sa Prištinom, konstruktivno i u dobroj veri, kao da nikada nije pokušala jednostrano proglašenje nezavisnosti. Ali da ne bude greške, moja zemlja je pođednako spremna da se neprekidno protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti, sve dok se na horizontu ne pojavi komprimis", rekao je Tadić.
  "Rešeni smo da postignemo održivi sporazum o konačnom statusu Kosova. Nemamo prava na neuspeh u ovom poslu.
  Nemamo nameru da ponižavamo bilo koga. Želimo status koji je prihvatljiv za sve strane", objasnio je Tadić i založio se za istorijski kompromis Srba i Albanaca.  Ovo je nista drugo nego najava direktnih razgovora Beograda i Pristine, sto i nije tako lose?!

 24. #24
  Poznat Крагуј (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pivara
  Poruke
  7.170
  Reputaciona moć
  634

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Bugarash Pogledaj poruku
  braco srbi a zasto ne preuzmete nesto?
  jel vi se placite od NATO?


  ti nisi čuo.....pa mi smo pobedili nato.....gde ti živiš....

 25. #25
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Tadić: Flagrantni akt terora

  Citat Original postavio Bugarash Pogledaj poruku
  braco srbi a zasto ne preuzmete nesto?
  jel vi se placite od NATO?
  Vise nas strah od Bugara,nezgodni ste mnogo.

Slične teme

 1. Komemoracija za žrtve ustaškog terora
  Autor Parra-Bellum u forumu Politika
  Odgovora: 49
  Poslednja poruka: 26.06.2010., 21:11
 2. Gadafi nazvao Savet bezbednosti, Savetom terora.
  Autor Droid u forumu Politika
  Odgovora: 75
  Poslednja poruka: 25.09.2009., 17:21
 3. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 23.09.2009., 23:24
 4. Odgovora: 23
  Poslednja poruka: 17.07.2009., 03:21

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •