Slavoj Žižek i 4000 ljevičara: Stvoreni uvjeti za slom kapitalizma

U Londonu se održava petodnevni skup marksista, a u krizi je porastao interes za idejama samoupravljanja.

Recesija u regiji nikako ne posustaje pa je rumunjska vlada proteklog vikenda najavila da će u sklopu mjera štednje do kraja ove godine otpustiti 53.000 radnika u javnom sektoru, a Mađari će zatražiti još od 10 do 20 milijarda eura kredita od MMF-a i EU jer strahuju da će se situacija dodatno pogoršati.

Rumunjski premijer Emil Boc izjavio je da je rezanje broja zaposlenih prijeko potrebno kako bi se deficit u proračunu smanjio na 6,8 posto BDP-a i ispunio uvjet da dobije nova tranša kredita od MMF-a, Svjetske banke i europskih financijskih institucija.

Uvjeti najveće gospodarske krize od 30-ih godina prošlog stoljeća pokazali su se plodnim tlom za jačanje snaga koje sve više i u zapadnoeuropskim zemljama propagiraju već davno otpisane marksističke ideje. Ugledni britanski list Guardian dao je velik prostor petodnevnom “Festivalu marksizma” koji završava danas u Londonu, a okupio je više od 4000 mislilaca lijeve orijentacije iz cijeloga svijeta. Među najvećim zvijezdama londonskih dana marksizma zasigurno je jedan od vodećih živućih svjetskih filozofa, Slovenac Slavoj Žižek.

Gorljivi ljevičar Žižek i drugi marksisti brane tezu da su danas gotovo stvoreni potrebni uvjeti za krah kapitalizma. Analitičari upozoravaju da se u svijetu danas događa paradoksalna situacija u pokušaju povratka samoupravne ekonomije.

Ističu da je u posljednje vrijeme umrlo nekoliko najistaknutijih marksističkih intelektualaca generacije 1968.: Giovanni Arrighi, Jerry Cohen, Petar Gowan, Chris Harman i Daniel Bensaïd. Prošloga vikenda umro je i Ken Coates, još jedan jak glas radikalne ljevice.

Iako su suočeni s gubicima svojih najvećih mislilaca, marksisti i komunistička ideologija pobuđuju sve više interesa u zapadnjačkom svijetu, ističe u Guardianu Alex Callinicos, istaknuti ljevičarski autor.

Posebno je istaknuta bojazan Paula Krugmana, ekonomista keynesijanca, koji je neki dan upozorio da je svijet sada u ranim fazama treće depresije.
http://www.vecernji.hr/biznis/slavoj-zizek-4000-ljevicara-stvoreni-uvjeti-slom-kapitalizma-clanak-163537

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Toliko o onom "socijalizam (iliti komunizam, marksizam) na smetlistu istorije"

Malo morgen, nikad.