Osude mađarskog obeležavanja Trianona

Pogledaj rezultate ankete: Ima li Mađarska teritorijalne pretenzije prema sused nim državama?

Glasova
25. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Da

  18 72,00%
 • Ne

  4 16,00%
 • Nemam stav

  3 12,00%
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 26

Tema: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

 1. #1
  Zainteresovan član mrseverac (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  181
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Тријанон свађа Мађарску и Чешку

  Лидери Чешке и Словачке осуђују одлуку мађарског парламента да се потписивање Тријанонског споразума прогласи Даном националног јединства. У Тријанону Мађарска изгубила велики део територије што назива својом "највећом катастрофом".

  Чешки председник Вацлав Клаус и премијер Јан Фишер, осудили су Дан јединства Мађара који се обележава у суседној земљи 4. јуна и означава поништавање Тријанонског мировног споразума од пре 90 година.


  Вацлав Клаус и Јан Фишер
  "Неприхватљиво је да закон поништава Тријанонски мировни споразум - један од основних елемената европског устројства чији део је и Чешка Република", наводи се у саопштењу на сајту чешког председника.

  У саопштењу се додаје да је апсолутно недопустиво и опасно да се изражава подршка захтевима за стварање разних форми регионалне аутономије.

  Чешки предеседник и премијер изразили су у заједничком саопштењу узнемирење што је мађарски парламент недавно 4. јун прогласио за Дан јединства Мађара и тим новим празником покушава да поништи Тријанонски споразум.

  Клаус и Фишер су такође поводом новог мађарског празника упозорили да питања прошлости треба да буду препуштена историчарима.

  "Дискусије чији смо сведоци у Мађарској могу да стварају тло за пораст екстремизма и допринесу оживљавању старих супарништава у Европи", упозорили су заједно Будимпешту двојица највших чешких званичника.

  Тријанонски споразум потписан је 4. јуна 1920. године у палати Тријанон у Версају, између сила-победница и поражене Мађарске која је њиме изгубила две трећине територије, а око три милиона Мађара остало је ван земље матице.

  Чехословачкој су припале некадашње угарске територије - Словачка и прикарпатска Украјина, Румунији Трансилванија и источни Банат као и неке друге територије, а Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца - Славонија, Срем, Међумурје, Прекомурје, делови Барање, Баната и већи део Бачке.

  Почетком недеље, мађарски парламент је 4. јун, датум потписивања Тријанонског уговора, прогласио Даном националног јединства Мађара.

  Том одлуком се наглашава да су део јединствене мађарске нације и сви Мађари који су Тријанонским уговором доспели под јурисдикцију других држава.

  Данашњу седницу парламент Мађарске је одржао у знак сећања на 90. годишњицу потписивања Тријанонског споразума који се сматра "највећом катастрофом у мађарској историји".

  Словачки националисти поставили спомен плочу Тријанону

  Лидер националистичке Словачке народне странке, партнер у влади, Јан Слота поставио је на бившем граничном прелазу између словачког Комарна и мађарског Комарома спомен плочу Тријанонском мировном споразуму.


  Мађарска после Тријанона
  "Оспоравањем Тријанона мађарски политичари оспоравају и суверенитет Словачке", изјавио је Слота и истакао да на тај начин Словачка показује Мађарима да је ово њена земља и да неће допустити да је узму.

  "Ту смо 1.500 година као аутохтони народ", казао је Слота пред више од 700 окупљених.

  Ово је већ друга спомен плоча захвалница Тријанону коју постављају Слотини радикални националисти откако је мађарски парламент прогласио датум потписивања Тријанонског споразума Даном јединства Мађара.

  На спомен плочи у Комарну као и на сличној "тријанонској плочи" на згради Словачке поште у Братислави, изражена је захвалност силама победницама у Првом светском рату што су тим мировним споразумом створиле Чехословачку и друге земље, између осталих и Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца у садашњим границама.

  Да не подгрева националистичке страсти, Мађарску је данас упозорио и донедавни потпредседник Европске комисије и комесар за проширење у време када је у Европску унију улазила Мађарска, немачки социјалиста Гинтер Ферхојген.

  "ЕУ би требало да посредује, јер је то велики проблем", изјавио је Ферхојген. Немачки социјалиста је додао да треба јасно рећи влади у Будимпешти да је играње са ватром сваки покушај да мађарска мањина у суседним земљама постане оруђе.

  Мађарска екстремна десница и данас позива на ревизију Тријанонског споразума.
  http://www.limundo.com/img/zaradi/Limundo120x60_1.png 2. #2
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.226
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2447

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Madjarskoj su oduzeli neke teritorije koje su za Madjare adekvatne nasem Kosovu (Erdelj)
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 3. #3
  Zainteresovan član mrseverac (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  181
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Mađarski parlament je 26. maja 2010. godine glasovima 344 poslanika uz tri glasa protiv (socijalista, među njima i bivšeg premijera F.Đurčanja), pet uzdržanih (trojica socijalista i dvojica iz partije „Politika može biti drugačija“) i nekoliko odsutnih (parlament ukupno broji 386 poslanika), usvojio amandman na zakon o državljanstvu.

  Rezultate glasanja mađarski parlamentarci propratili su aplauzima u stojećem stavu.

  I sada svaki građanin zemlje koja se graniči sa Mađarskom nije u obavezi da podnosi dokumenta o tome, da su njegovi preci imali mađarsko (austro-ugarsko) državljanstvo, jer će biti dovoljna samo izjava o tome da podnosilac zahteva za državljanstvo zna kako-tako mađarski jezik (pod uslovom da ti kandidati za građane Mađarske ranije nisu bili osuđivani po mađarskim zakonima, da ih ne goni mađarski sud i da prijem u državljanstvo ne predstavlja opasnost po bezbednost Mađarske republike).

  Mađarsko državljanstvo davaće se na osnovu podnošenja individualnog zahteva. Zahteve primaju matične kancelarije, mađarski konzulati ili specijalne ustanove koje ovlasti mađarska vlada. Razmatranje zahteva treba da se obavi po ubrzanoj proceduri – u roku od tri meseca.

  Međunarodno-pravni osnov za davanje državljanstva „inostranim Mađarima“ u Budimpešti smatraju nespornim. „Država suvereno donosi odluke o normama davanja prava na državljanstvo na osnovu sopstvene nezavisnosti“, - piše u zakonu. Inicijatori zakona takođe ističu, da je u mađarskom pravnom polju odluka o pojednostavljenoj proceduri davanja državljanstva već postojala 1986. godine povodom slučaja „Čange“ - u to vreme radilo se o dijaspori u Moldaviji (Rumunija), to jest, teritoriji izvan bivše Mađarske, o etničkim grupama koje govore mađarski...

  Parlament Mađarske je 31. maja doneo zakon, kojim se 4. juni – godišnjica Trijanonskog sporazuma – proglašava „Danom narodne solidarnosti“. Potpisani pre 90 godina sporazum označen je kao „najveća tragedija mađarskog naroda“, i izražena neophodnost da se održe pregovori o svim konfliktima, koji danas proističu iz „Trijanona“. Takođe je rečeno, da su „svi članovi i sve zajednice Mađara, koji su dospeli u 'kabalu' (izraz se može tumačiti različito i značiti: ropstvo, podčinjenost, zavisnost, jaram – prim. prev.) susednih država, deo jedinstvenog i celovitog mađarskog naroda, čija solidarnost ne poznaje granice. Istovremeno je ta njihova solidarnost elemenat njihove lične i društvene identifikacije“.

  Na donete zakone u Mađarskoj prvi su veoma bolno reagovali njihovi severni susedi. Kabinet ministara Slovačke hitno je elaborisao nacrt zakona o unošenju izmena u zakon Slovačke o državljanstvu. Sazvana po hitnom postupku sednica slovačkog parlamenta već je u prvoj redakciji podržala nacrt zakona, sa pretpostavkom da će on biti i usvojen u režimu „po hitnom postupku“.

  A dalje je postalo sve vruće! Na vanrednom zasedanju po proceduri „po hitnom postupku“ parlament Slovačke je u celini usvojio amandman o državljanstvu. „Za“ je glasalo 90 od prisutnih 115 poslanika, sedmorica su bila protiv, sedamnaest njih nije učestvovalo u glasanju. Ako zakon potpiše predsednik Slovačke, onda će od 17. jula, u trenutku dobijanja drugog državljanstva, građanin Slovačke automatski ostati bez slovačkog državljanstva... Međutim, može se pretpostaviti da predsednik neće potpisati taj zakon, jer bi to značilo grubo kršenje ustava zemlje, kojim se ne predviđa procedura prinudnog lišavanja državljanstva.

  A kako stvari stoje u drugim zemljama – susedima Mađarske? Novi šef MIP Mađarske Janoš Martoni već je uspeo da poseti sedam susednih država, i ni jedna od njih, osim Slovačke, nije protiv novih izmena u mađarskom zakonu o državljanstvu.

  U Sloveniji mađarska manjina čini tek 0,4 procenta, u Hrvatskoj – 0,1 procenat, Srbija namerava da prijateljuje sa Mađarskom jer je aktuelno srpsko rukovodstvo nameračilo da se evrointegriše, a Mađarska će od 1. januara predsedavati Evropskom unijom.

  U Rumuniji, opet, daju prednost uzdržavanju od komentara, jer vlasti te zemlje i same izdaju građanima Moldavije i žiteljima Podkarpatske Rusije rumunske pasoše. Rumunija je, zapravo, i bila detonator mađarskih događaja. Zašto bi Rumuni mogli, a Mađari ne?!

  Usvajanje u Mađarskoj amandmana na zakon o državljanstvu izazvalo je nervozu u SAD i Kanadi. Danas Mađar, koji živi u Rumuniji, Srbiji ili na Ukrajini, za ulazak na teritoriju Kanade ili Sjedinjenih Država, mora da dobije vizu. A usvojeni amandman tu prepreku za preseljenje u Ameriku anulira.

  Izdavanje pasoša „inostranim Mađarima“ unosi haos i u šengensku zonu. Ukrajina i Srbija nisu članice Evropske unije. Rumunija, iako je članica EU, nije u šengenskom prostoru. Brisel se za sada drži neutralno. „Svaka zemlja ima suvereno pravo da rešava pitanje državljanstva“ - izjavio je Metju Nojman, portparol evropskog komesara za pitanja čovekovih prava Vivian Reding...

  Zanimljivo je kako će reagovati „belo-plava“ Ukrajina – sa ostacima njene „narandžaste“ opozicije – na taj korak mađarskog parlamenta?

  Zakon o državljanstvu Ukrajine ne predviđa da građani Ukrajine mogu istovremeno imati državljanstvo druge države, ali ukrajinskim zakonom nije predviđeno ni oduzimanje državljanstva. Otuda i jednostavni zaključak: do sredine 2011. godine Ukrajina će ostati bez četvrt miliona svojih građana, onih „kao“ Mađara i nepriznatih podkarpatskih Rusina, jer teško da oni neće iskoristiti šansu da pobegnu u šengensku zonu. Verovatno će pobeći zajedno sa naimenovanim iz Kijeva u Užgorodu general-gubernatorom rusinskog porekla...
  http://www.limundo.com/img/zaradi/Limundo120x60_1.png

 4. #4
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Требало би да Србија, Хрватска и Румунија донесу сличну осуду.

  Или барем Србија и Румунија, од Хрвата нема вајде... Они су се за то време док су били под Мађарском триповали да нису под њима, него да су савезници у "персоналној унији".

  Тријанонским миром је распарчана територија Краљевине Угарске на мађарски, словачки, српски, хрватски и румунски део. Угарска је била мултинационална територија на којој су Мађари били мањина, али су полагали претензију на територију у целини. Слично као и Бошњаци са БиХ.

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Madjarskoj su oduzeli neke teritorije koje su za Madjare adekvatne nasem Kosovu (Erdelj)
  Често се пореде Ердељ и Косово... само поређење баш не стоји. Нити се могу поредити Србија и Угарска.

  Србија је етничка територија српског народа, док је Угарска била мултинационална територија од неколико народа. А свега оног не би било да деценијама пре тог Тријанона није било агресивног мађарског експанзионизма и борбе за тоталну националну доминацију на територији Угарске.

  Ја предлажем Мађарској да, ако толико пати за великом мултинационалном државом, да не плаче за комадима туђих држава, него нека покрене неку регионалну иницијативу за стварањем средњоевропске конфедерације у којој би били Мађарска, Румунија, Словачка, Србија, Хрватска... а не да из мађарске меркају парчад суседних држава.

 6. #6
  Aktivan član
  Učlanjen
  25.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  s one strane Dunava....
  Poruke
  1.942
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  porazeni su i izgubili teritorije, Kao i Kosovo sto je izgubljeno.
  Znaci oni ne mogu da zale za delovima bivse drzave a mi mozemo .
  I vicemo Kosovo je Srbija tako i onu mogu.
  Nema razlike.

 7. #7
  Zainteresovan član mrseverac (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  181
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Interesantno je da ni vlast ni opozicija u Srbiji nije reagovala na ovakve provokacije iz Mađarske...
  http://www.limundo.com/img/zaradi/Limundo120x60_1.png

 8. #8
  Buduća legenda ccaterpillar (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Хилаффет Србија
  Poruke
  42.844
  Reputaciona moć
  752

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  porazeni su i izgubili teritorije, Kao i Kosovo sto je izgubljeno.
  Znaci oni ne mogu da zale za delovima bivse drzave a mi mozemo
  А ко каже да смо поражени и да жалимо? Још је рано за жаљење..

  I vicemo Kosovo je Srbija tako i onu mogu.
  Nema razlike.
  Мађарска је прихватила тријанонски споразум, а једино валидно за КиМ је резолуција 1244..

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  04.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  iza sedam brda i dolina u 3pm
  Poruke
  15.324
  Reputaciona moć
  380

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  A zašto bi reagovali?
  Ebote ovo je šansa za naše ljude u vojvodini da mogu da odu u svet , ako im već država ne može da im omogući normalan život unutar ove države.
  Zašto bi se neko uopšte žalio na priliku da ode negde i da napravi sebi koliko toliko normalan život ako to ne uspeva već da uradi unutar ove države.
  Lepo je biti patriota ali sa praznim novčanikom i bez posla i bez postojanja šansi za zaposlenje se ne živi i ne hrani se porodica. Od patriotizma nemate ništa .

 10. #10
  Zainteresovan član Ултрас Ментал (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Бео-гард
  Poruke
  439
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio mrseverac Pogledaj poruku
  Interesantno je da ni vlast ni opozicija u Srbiji nije reagovala na ovakve provokacije iz Mađarske...
  Ma шта ће да реагују, пијуни плаћенички... плаћени су да ћуте и замузују очи народу...
  Наша прича и нема неку поенту, барем не на први поглед...
  Србија је вечна, док су јој деца верна!

 11. #11
  Buduća legenda ccaterpillar (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Хилаффет Србија
  Poruke
  42.844
  Reputaciona moć
  752

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  A zašto bi reagovali?
  Ebote ovo je šansa za naše ljude u vojvodini da mogu da odu u svet , ako im već država ne može da im omogući normalan život unutar ove države.
  Zašto bi se neko uopšte žalio na priliku da ode negde i da napravi sebi koliko toliko normalan život ako to ne uspeva već da uradi unutar ove države.
  Lepo je biti patriota ali sa praznim novčanikom i bez posla i bez postojanja šansi za zaposlenje se ne živi i ne hrani se porodica. Od patriotizma nemate ništa .
  Да оде може когод хоће, али не могу да однесу земљу, тј. могу само оно мало на ципелама...

 12. #12
  Domaćin berislav83 (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.674
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  teska ekonomska kriza je dovela hitlera na vlast koji je obecavao boljitak,napredak,prosirenje zemlje i buducnost i to je dalo nadu narodu koja ga je dovela do propasti
  u madjarskoj vlada teska kriza pa je partija JOBIK-boljitka dobila vlast na isti nacin kao i hitler i narod zamajava na isti nacin kao i hitler,ako se madjari ne uozbilje i ne sete se proslosti da su bili pod hitlerovom,a posle za kaznu i sovjetskom cizmom moze vrlo lako doci do teskih posledica po nasu drzavu,a i okolne zemlje.
  srbija024

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.863
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  da da eo ovde na severu se madzari polako ostre ..uskoro ocekuju radne dozvole ^_^

 14. #14
  Domaćin berislav83 (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.674
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio Dog face Pogledaj poruku
  da da eo ovde na severu se madzari polako ostre ..uskoro ocekuju radne dozvole ^_^
  pa svako ide trbuhom za kruhom.kad nasi ne mogu da budu posteni i da plate nase ljude da mogu normalnije da zive pa imaju pravo da traze srecu na drugoj strani.to su nase vlasti sam e krive.
  srbija024

 15. #15
  Elita
  Učlanjen
  04.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  iza sedam brda i dolina u 3pm
  Poruke
  15.324
  Reputaciona moć
  380

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio mrseverac Pogledaj poruku
  Mađarski parlament je 26. maja 2010. godine glasovima 344 poslanika uz tri glasa protiv (socijalista, među njima i bivšeg premijera F.Đurčanja), pet uzdržanih (trojica socijalista i dvojica iz partije „Politika može biti drugačija“) i nekoliko odsutnih (parlament ukupno broji 386 poslanika), usvojio amandman na zakon o državljanstvu.

  Rezultate glasanja mađarski parlamentarci propratili su aplauzima u stojećem stavu.

  I sada svaki građanin zemlje koja se graniči sa Mađarskom nije u obavezi da podnosi dokumenta o tome, da su njegovi preci imali mađarsko (austro-ugarsko) državljanstvo, jer će biti dovoljna samo izjava o tome da podnosilac zahteva za državljanstvo zna kako-tako mađarski jezik (pod uslovom da ti kandidati za građane Mađarske ranije nisu bili osuđivani po mađarskim zakonima, da ih ne goni mađarski sud i da prijem u državljanstvo ne predstavlja opasnost po bezbednost Mađarske republike).

  Mađarsko državljanstvo davaće se na osnovu podnošenja individualnog zahteva. Zahteve primaju matične kancelarije, mađarski konzulati ili specijalne ustanove koje ovlasti mađarska vlada. Razmatranje zahteva treba da se obavi po ubrzanoj proceduri – u roku od tri meseca.

  Međunarodno-pravni osnov za davanje državljanstva „inostranim Mađarima“ u Budimpešti smatraju nespornim. „Država suvereno donosi odluke o normama davanja prava na državljanstvo na osnovu sopstvene nezavisnosti“, - piše u zakonu. Inicijatori zakona takođe ističu, da je u mađarskom pravnom polju odluka o pojednostavljenoj proceduri davanja državljanstva već postojala 1986. godine povodom slučaja „Čange“ - u to vreme radilo se o dijaspori u Moldaviji (Rumunija), to jest, teritoriji izvan bivše Mađarske, o etničkim grupama koje govore mađarski...

  Parlament Mađarske je 31. maja doneo zakon, kojim se 4. juni – godišnjica Trijanonskog sporazuma – proglašava „Danom narodne solidarnosti“. Potpisani pre 90 godina sporazum označen je kao „najveća tragedija mađarskog naroda“, i izražena neophodnost da se održe pregovori o svim konfliktima, koji danas proističu iz „Trijanona“. Takođe je rečeno, da su „svi članovi i sve zajednice Mađara, koji su dospeli u 'kabalu' (izraz se može tumačiti različito i značiti: ropstvo, podčinjenost, zavisnost, jaram – prim. prev.) susednih država, deo jedinstvenog i celovitog mađarskog naroda, čija solidarnost ne poznaje granice. Istovremeno je ta njihova solidarnost elemenat njihove lične i društvene identifikacije“.


  ...
  Donosi se zakon o mogućnosti davanja državljanstva svim mađarima koji žive van mađarske a žive na "teritorijama koji su nekada bili delovi mađarske".

  Nalazi se osnov za davanje mogućnost da mađar koji živi van mađarske poseduje sva prava kao i mađar iz mađarske.

  Konstatuje se da je mađarski narod trianonskim sporazumom izgubio svoje državljane kao i mađari koji su ostali van mađarske pravo na njeno državljanstvo.

  Lično ne vidim problem da isto uradi i Srbija da sve srbe koji žive van srbije proglasi državljanima srbije i da im automatski dodeli čak i pasoš srbije , ja lično ne vidim problem u svemu ovome , čak ni ne vidim pretenziju na teritorije okolnih država već samo pretenziju na stanovnišvo mađarske nacionalnosti.

 16. #16
  Domaćin berislav83 (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.674
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio snejks Pogledaj poruku
  Donosi se zakon o mogućnosti davanja državljanstva svim mađarima koji žive van mađarske a žive na "teritorijama koji su nekada bili delovi mađarske".

  Nalazi se osnov za davanje mogućnost da mađar koji živi van mađarske poseduje sva prava kao i mađar iz mađarske.

  Konstatuje se da je mađarski narod trianonskim sporazumom izgubio svoje državljane kao i mađari koji su ostali van mađarske pravo na njeno državljanstvo.

  Lično ne vidim problem da isto uradi i Srbija da sve srbe koji žive van srbije proglasi državljanima srbije i da im automatski dodeli čak i pasoš srbije , ja lično ne vidim problem u svemu ovome , čak ni ne vidim pretenziju na teritorije okolnih država već samo pretenziju na stanovnišvo mađarske nacionalnosti.

  samo pitanje je ko zeli da bude drzavljanin zemlje koja ne zna ni svoje granice.
  srbija024

 17. #17
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Madjarska preti praznom puskom i ne treba ih svatati ozbiljno ,ali im treba skrenuti paznju da ne bulazne (a ne kao Bota ,podrzati ih), jer su pred bankrotom,i mlate praznu slamu da bi zamajavali narod.

 18. #18
  Domaćin berislav83 (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.674
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio NE-ZGODAN Pogledaj poruku
  Madjarska preti praznom puskom i ne treba ih svatati ozbiljno ,ali im treba skrenuti paznju da ne bulazne (a ne kao Bota ,podrzati ih), jer su pred bankrotom,i mlate praznu slamu da bi zamajavali narod.
  i ta prazna puska moze da donese mnogo nevolja.
  srbija024

 19. #19
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio berislav83 Pogledaj poruku
  i ta prazna puska moze da donese mnogo nevolja.
  Ma kakve nevolje,ali kad podrzis njihove nebulozne ideje kao nas Bota onda je to vec problem sam po sebi,ali ne madjarski nego nas-klasican cin izdaje drzavnih interesa,od strane institucije,Inace od njega i nije za ocekivati neki smislen gest.

 20. #20
  Domaćin berislav83 (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.674
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio NE-ZGODAN Pogledaj poruku
  Ma kakve nevolje,ali kad podrzis njihove nebulozne ideje kao nas Bota onda je to vec problem sam po sebi,ali ne madjarski nego nas-klasican cin izdaje drzavnih interesa,od strane institucije,Inace od njega i nije za ocekivati neki smislen gest.
  isto tako su svetski mocnici pre II sv rata smatrali da je hitler prazna puska i da mu treba dati ono sto trazi,austrija,cehoslovacka,sudet itd.....medjutim kad je zakucao na njihova vrata vise nisu bili tako mirni i opusteni.
  tadasnji svet je podrzavao hitlera jer je bio protivteza staljinovom SSSR-u i bio je bedem u ne sirenju komunizma.ali kada je presao i njihov prag onda su videli ko je on zaista.
  srbija024

 21. #21
  Ističe se DeDa (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.522
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  A ima li ih Republika Srbija?

 22. #22
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.445
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio berislav83 Pogledaj poruku
  isto tako su svetski mocnici pre II sv rata smatrali da je hitler prazna puska i da mu treba dati ono sto trazi,austrija,cehoslovacka,sudet itd.....medjutim kad je zakucao na njihova vrata vise nisu bili tako mirni i opusteni.
  tadasnji svet je podrzavao hitlera jer je bio protivteza staljinovom SSSR-u i bio je bedem u ne sirenju komunizma.ali kada je presao i njihov prag onda su videli ko je on zaista.
  Па зар Мађарска није у ЕУ - па зар ако постоје ПАТОЛОШКЕ ПРЕТЕНЗИЈЕ ТО НИЈЕ ПОЛИТИКА ЕУ само пресвучена, зар то није оно што је и изазвало 2.светски рат само сада у новој мимикрији...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 23. #23
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio elevator Pogledaj poruku
  porazeni su i izgubili teritorije, Kao i Kosovo sto je izgubljeno.
  Znaci oni ne mogu da zale za delovima bivse drzave a mi mozemo .
  I vicemo Kosovo je Srbija tako i onu mogu.
  Nema razlike.


  Пријатељу, кад нађеш територију са које су Мађари исељавани терором и насиљем, а коју им је одузео неки нови Тројни пакт бомбардовањем целе земље, онда направи поређење.

  Не можеш поредити империјалне тежње неких Мађара са тежњом Србије за Косовом. Да неко у Србији тражи припајање Солуна или Будимпеште Србији, онда упореди са претензијама неких мађарских кругова. Не можеш правити брзоплета поређења.

  П.С. А ионако нам Јевреји и Израел показују и доказују да је битно само да имаш новац и политичку моћ... да ту приче не играју никакву улогу.

 24. #24
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Мађари у Мађарској морају да схвате да Тријанон није национални пораз Мађара, јер Угарска није била национална држава мађарског народа, већ мултинационална држава под влашћу мађарског краља, а то није исто!

  Угарска се и поцепала када је један народ у њој, Мађари, покушавао да наметне своју доминацију свима. А у њој су живеле друге нације, осим Мађара - сви Хрвати и сви Словаци на свету, као и милиони Срба и Румуна. Није Тријанон дан за жаљење ничега.

 25. #25
  Domaćin berislav83 (avatar)
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.674
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Osude mađarskog obeležavanja Trianona

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Па зар Мађарска није у ЕУ - па зар ако постоје ПАТОЛОШКЕ ПРЕТЕНЗИЈЕ ТО НИЈЕ ПОЛИТИКА ЕУ само пресвучена, зар то није оно што је и изазвало 2.светски рат само сада у новој мимикрији...
  EU je ustvari samo nastavak habzburske monarhije koja je silom drzala pod vlascu veliki broj zemalja,a danas ih drzi uz pomoc "dobrog zivotnog standarda" ali u svakom slucaju sve ima svoj kraj.
  jedan od osnivaca EU je i oto fon habzburg rodjen 1912g,sin poslednjeg austr-ugarskog cara karla VI
  srbija024

Slične teme

 1. Primio bih na poklon mađarskog/vojvođanskog pulina
  Autor zejtin u forumu Svet životinja
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 27.10.2010., 12:16
 2. Crnogorci odbili da osude komunističke zločine
  Autor Halix u forumu Politika
  Odgovora: 106
  Poslednja poruka: 26.11.2009., 23:59
 3. SVM: Tadić doveo u pitanje posetu mađarskog predsednika
  Autor strawbbery_city u forumu Politika
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 07.03.2009., 20:15
 4. Političke osude današnjice
  Autor porin50 u forumu Politika
  Odgovora: 43
  Poslednja poruka: 08.07.2008., 10:05

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •