Srbi i Rimsko carstvo
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 30

Tema: Srbi i Rimsko carstvo

 1. #1
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Srbi i Rimsko carstvo

  Srbi srušili Rimsko carstvo
  Ulazak alanskih Srba, Vandala, Sveva i Burgunđana, koji se više nikada nisu povukli, može se smatrati uzrokom pada Rimskog carstva, u zemljama s one strane Alpa; od tog kobnog trenutka, sravnjene i izbrisane su sve prepreke koje su, tako dugo, odvajale „divlje“ i civilizovane narode sveta

  Dok je trajala opsada Firence, Stilih je sklopio savez sa gotskim kraljem Alarihom i dao mu na upravljanje rimske provincije u Iliriku. Izvršenje ovog ambicioznog plana (rimsko- gotskog carstva), doprlo je i do Radogosta koji je želeo, po svaku cenu, da se obračuna sa Stilihom, kako bi pripremljen dočekao Alariha. Naravno, u pitanju je bila samo mudra politička igra prepredenog Gota, koji ni sa kim nije želeo da deli vlast, a ponajmanje sa uplašenim carem Honorijem, koji je svoju sudbinu i sudbinu cele posrnule Imperije stavio u Stilihove ruke . Alarih je imao samo jedan cilj - rušenje i pljačku Rimskog carstva.  Firencu su ophrvale, naizgled, nerešive nevolje, a malaksalu hrabrost građana bodrio je autoritet svetog Ambrozija koji je, u snu svog savremenika Orozija, najavio obećanje brzog izbavljenja. Kako piše Avgustin, sa zidina su videli dolazak Stilihovih ratnika. Sukob dve vojske odigrao se na oštrom i golom planinskom grebenu brda Fezule, koje se uzdiže nad Firencom. Kao pobednik je izašao Stilih, a njegov uspeh Avgustin pripisuje božjoj volji. Radogost se predao, tražeći milost od rimskog vojskovođe. Nije je dobio i sramno mu je odrubljena glava, na centralnom firentinskom trgu. Avgustin piše da je smrt zarobljenika kraljevske krvi bacila ljagu na rimsku pobedu i pobedu hrišćanstva; brzina njegovog pogubljenja bila je dovoljna da pobednika žigoše krivicom hladne i smišljene svireposti. Izgladneli Srbi, koji behu umakli gnevu pomoćnih jedinica, prodati su kao roblje po izuzetno niskoj ceni, od jednog zlatnika po glavi. Stilih je trijumfalno izvestio Honorija i Senat o svom uspehu i po drugi put je zaslužio počasni naziv - Oslobodilac Italije.

  Na čelo alansko-vandalske vojske i njihovih saveznika, Sveva i Burgunđana, dolazi Babaj, koji nije ni pokušao da osveti Radogostovu smrt. Umesto da osnaži poljuljani moral vojske, krenuo je na Franke. Oni su, nakon što je kralj Godegisal, u silovitom ratničkom sudaru, našao smrt sa još 20.000 svojih vojnika, priznali alansku vlast. Eskadroni srpske konjice bili su fatalni za franačke falange. Babaj je nastavio pohod, osokoljen velikom pobedom i bez otpora je ušao u nezaštićene rimske provincije u Galiji. Stilih je, pre toga, olakšao povlačenje alanske vojske povukavši svoje trupe, smatrajući bezbednost Rima i Italije svojom glavnom brigom, suviše ravnodušno žrtvujući bogatstvo i mir dalekih provincija. Ulazak alanskih Srba, Vandala, Sveva i Burgunđana, koji se više nikada nisu povukli, može se smatrati uzrokom pada Rimskog carstva, u zemljama s one strane Alpa; od tog kobnog trenutka, sravnjene i izbrisane su sve prepreke koje su, tako dugo, odvajale „divlje“ i civilizovane narode sveta.http://www.glas-javnosti.rs/clanak/feljton/glas-javnosti-17-08-2008/srbi-srusili-rimsko-carstvo
  Poslednji put ažurirao/la gost 226460 : 04.07.2010. u 16:42 Razlog: c 2. #2
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano srbi vladali rimom ?

  Traganje za korenima Srba

  Srbin - vladar Rimskog carstva

  Savremena proučavanja arheologa i istoričara, kao i paleolingvista i antropologa, ukazuju na činjenicu da su Sloveni naseljavali veliko područje na kojem su vladali Rimljani

  Slovenski narodi zauzimaju veći prostor na zemlji nego u istoriji, napisao je Franc Kont u jednom od svojih dela koja se bave poreklom i kulturom naših predaka. U istoj knjizi piše da su Sloveni još u davnoj prošlosti, znatno pre Velike seobe naroda živeli na velikim prostranstvima od Urala do zapadnih obala Evrope i od Arktika do Mediterana. Na tom području su Sloveni znali da sačuvaju svoje lako prepoznatljive crte.

  Arheolozi Slovene obično vezuju za Veliku seobu naroda, a taj period spada u najmlađe i najnerazvijenije discipline koje tek u novije doba uzimaju maha. Prilikom proučavanja Slovene u tom relativno kratkom periodu od 375. godine, pa do pobede Franačke države nad Avarima krajem osmog veka, obično se zaboravlja da su naši preci živeli u predelima južne Panonije, odnosno severno od Save i to tokom više vekova pre Velike seobe. Najnoviji nalazi nemačkih, mađarskih, čeških, poljskih i ruskih stručnjaka potvrđuju pretpostavke nekih naučnika još iz prošlog veka da su Sloveni živeli na širokim prostranstvima Evrope od Baltika do Dunava i šire još u praistorijskom periodu.

  Veza sa Sarmatima

  Pokušajima da se rasvetli i bolje upozna istorija naših predaka pridružila se i Sofija Davidović-Živanović, arheolog iz Londona, član Kraljevskog arheološkog društva, čije je delo "Mementa archaeologia et eruditiva" ovih dana izašlo iz štampe. Ona je na jednom mestu prikupila rezultate istraživanja naših i svetskih stručnjaka koji se bave slovenskom prošlošću, a predstavila je i svoje radove o toj temi. Za arheologe je uvek bilo atraktivno da rade na praistorijskim lokalitetima, ali ne i da obrade praistoriju Slovena, piše u uvodnom delu knjige Sofija Davidović. Antički lokaliteti otkrivaju sjaj i moć Rimskog carstva na našim prostranstvima a šta se dešava sa Slovenima u tom periodu ne znamo ništa ili znamo samo ono što je zapisano u istorijskim izvorima onda kada su oni sa drugim narodima ugrožavali granice Carstva.

  Jedne od ključnih pitanja od kojih zavisi rešenje etnogeneze slovenskih naroda u Evropi jeste odnos Sarmata i Slovena. Sarmati su od četvrtog veka pre naše ere pa do četvrtog veka posle Hrista naseljavali južni deo evropske Rusije. U proteklih pet decenija proučavanje istorije ovog naroda bilo je potiskivano na marginu interesovanja kompetentnih ustanova. U stručnom pogledu, glavna teškoća sa kojom se suočavaju arheolozi predstavlja nerešeno pitanje porekla stanovništva kome je pripadao materijal za koji se misli da je sarmatski.

  Istorija Sarmata, prema antičkim izvorima, prati razvojni put njihovih pomena od četvrtog veka pre Hrista pa do četvrtog veka nove ere. U tim izvorima piše kako su Sarmati učvrstili vlast na teritoriji Skita i da zajedno sa njima ugrožavaju gradove na obali Crnog mora. Prema nalazima ruskih stručnjaka lokaliteti sa skitskim i sarmatskim materijalom se nalaze na teritoriji na kojoj su živeli Sloveni još u dalekoj praistoriji. U ruskim letopisima Sarmate nazivaju Obrima, pa je lako izvesti zaključak da su Obri zapravo mešavina Avara i Slovena.

  Činjenica je da često u istorijskim izvorima nije lako identifikovati o kojima je narodima reč. Tako Ptolomej misli da su Anti, Veneti i Sarmati ogranci jednog istog stabla, odnosno da su to Sloveni. Simeon Končar u časopisu "Stražilovo" broj 29 navodi da su Goti, Sarmati, Skiti, Geti, Tračani i Iliri ništa drugo do Sloveni. Prokopije iz palestinskog grada Cezareja, rođen krajem petog veka, u delu "De Bellis" ostavio je dosta podataka o mnogobrojnim plemenima koje naziva zajedničkim imenom Sclabenoi. Oni, kao i Anti, govore istim jezikom. Prvobitna oznaka Sklavini nije imala značenja etničke i jezičke pripadnosti, već je obuhvatala skup plemena (Goti, Geti, Huni, Avari, skiti).

  Teofilaktos Simokates piše u svom delu "Istorija" o ratnim događanjima na vizantijsko-perskijskoj granici, pa kaže i ovo: "Getsko pleme ili što je isto gomile Slovena žestoko pljačkaju Trakiju." Simokates misli da su Geti starije ime plemena Sklavini. Car Lav ßî u delu o ratnim veštinama nazvanom "Taktika" napisanom krajem devetog veka često spominje Sklavine, a u nekim delovima posebno navodi "skitska plemena" i "skitski narod". Mnogi istoričari misle da se pod tim imenom kriju Sloveni.

  Grobovi kao potvrda kontinuiteta Dogma da Slovena u Panoniji i na Balkanu nije bilo pre dolaska Avara 567. godine definitivno je odbačena. Potvrdila su to arheološka iskopavanja kojima je oborena i teorija do pre dolaska Avara većinu stanovništva u današnjoj Vojvodini čine Sarmati. Polako se pomeraju granice, a već je zaživela nova, na arheološkim nalazima zasnovana teorija da je na područjima koje su naselila sarmatska plemena već uveliko živelo slovensko stanovništvo. Zemljana utvrđenja i šančeve koji su služili za odbranu treba definitivno preispitati i konačno sistematski obraditi. Jer, nelogično je takvu vrstu arhitekture pripisivati isključivo carskim Sarmatima kada je poznato da su ih gradili Sloveni radi odbrane. Slovenska naselja su podizana kraj vode, bilo stajaće ili tekuće, jer su pomoću šančeva punih vodom organizovali odličnu odbranu svojih naseobina.

  Analizirajući način sahranjivanja, priloge u grobovima, podatke o antropološkim karakteristikama ostataka skeleta ljudi i ritual sahranjivanja, može se jasno izvući zaključak o kontinuitetu i razvoju jednog naroda na određenom području. Govoreći o slovensko-sarmatskom području, lako može da se uoči da su rituali i običaji sahranjivanja ili spaljivanja pokojnika ostali gotovo isti kroz sve vremenske periode. Kult mrtvih i sve što je vezano za te običaje najteže se menja i to je nesumnjivo najsigurniji dokaz o kontinuitetu i jedinstvu populacije koja se često u istorijskim izvorima pominje pod različitim imenima.

  Naši poznati arheolozi Đorđe Mano-Zisi, Mirjana Ćorović-Ljubinković, Milutin Garašanin i Jovan Kovačević isticali su u svojim radovima da su u prvom milenijumu pre Hrista živeli Skiti, savez slovenskih plemena koja su docnije dala narod Slovena. Savremena "zvanična i institucionalizovana nauka" u našoj zemlji jednostavno previđa rezultate takvih autora kao što su bili Milan Budimir, Miodrag Grbić i Branko Šljivić i teži da nametne ideju da su Sloveni došli u naše krajeve u toku takozvane Velike seobe naroda pod pritiskom Huna, Germana i drugih Varvara. Da to nije tačno, utvrdio je još tridesetih godina ovog veka poznati antropolog i arheolog Branko Šljivić. On je prvi pokazao, proučavajući morfološke i antropološke karakteristike ostataka skeleta, da je starosedelačko stanovništvo Balkana, bez obzira da li je reč o Ilirima, Tračanima i drugim narodima, identično sa starim Slovenima.

  Savremena proučavanja arheologa i istoričara kao i paleolingvista i antropologa ukazuju na činjenicu da su Sloveni naseljavali velika područja Rimskog carstva, kao i šira prostranstva Evrope i zapadne Azije. Kada se zna da je ime Sloven prvi put upotrebio Prokopije 552. godine, onda je lako da se shvati da ih Rimljani pre toga vremena nisu mogli da zovu Slovenima, već su za njihove istoričare Sloveni bili Varvari.

  Rimski izvori pominju više svojih velikodostojnika koji su bili srpskog porekla. Tako se navodi da je u četvrtom veku, dakle u vreme kada se određuje datum postanka starosrpska nekropola kod južne izlaznice autoputa Beograd-Zagreb kod Sirmijuma, za avgusta zapadnog dela carevine izabran Valerije Likinije, Srbin rođen u Raškoj 308. godine. Likinije je želeo da dozvoli hrišćanima slobodu veroispovesti i crkvenog rada i da ih izjednači sa ostalim religijama. U tome je dobio podršku carice Jelene, koja je već bila krštena i koja je kao Srpkinja poreklom sa ostrva Brača udala svoju ćerku Konstancu za Valerija Likinija. Avgust Galerije, poznati progonitelj hrišćana, pred smrt 311. godine prihvatio je Likinijev proglas u prilog hrišćanstva, koji je izdao u Serdiki. Početkom 313. Likinije i Konstantin izdaju u Milanu čuveni edikt o slobodi i ravnopravnosti hrišćana u Carevini.

  Arheološka iskopavanja u Sremskoj Mitrovici, rimskom Sirmijumu, otkrila su postojanje najmanje deset hrišćanskih crkava u ovom gradu. To potvrđuje činjenicu da je broj hrišćana morao da bude veliki i dominantan kada je postojala potreba za izgradnjom tolikih hramova. Antropološki nalazi potvrđuju da je to stanovništvo bilo slovenskog porekla, a istorijski izvori ukazuju da su iz tog stanovništva uglavnom regrutovani vojnici. Tako je sasvim razumljivo da su mnogi uspeli da putem uspinjanja kroz vojničku hijerarhiju dođu na presto Carevine. Postojanje velikog broja crkava može se objasniti i činjenicom da su Srbi po tradiciji prvo gradili crkvu, pa potom svoju kuću ili vajat. í

  Renesansa slovenske civilizacije

  Profesor Radivoje Pešić na sastanku Studijske grupe za evropske perspektive, koji je održan u Beogradu 1992. godine, rekao je, između ostalog, i ovo: "Evropa je poželela da slovensku civilizaciju surovo odbaci kao nestvarnu. Evropa je poželela da slovenski svet baci na kolena. Ali, Evropa mora da računa na renesansu slovenske civilizacije koja je na samom pragu. Budućnost istorije mora da računa baš na slovenske institucije. Evropi je potrebna nova škola i nova nauka, ako još ima osećanja odgovornosti za budućnost... Evropski koncept mondijalizma srušio se u Jadranskom moru naočigled celog sveta. Sve svoje promašaje Evropa će pripisati Jugoslaviji i Srbiji. Ona će i u Jugoslaviji i u Srbiji naći svoje privrženike koji će to potvrditi klečeći pred svojim dželatima i moleći za oprost".

  Ognjen RADULOVIĆ

  http://www.politika.rs/ilustro/2150/7.htm

 3. #3
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.610
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  To što je jedan bio ne znači da su Srbi vladali...I ko zna koji su to bili ''Srbi''.
  Myles Bennett Dyson

 4. #4
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio goxy Pogledaj poruku
  To što je jedan bio ne znači da su Srbi vladali...I ko zna koji su to bili ''Srbi''.
  znam ,ma mene je interesovala srpska uloga u rimu ,pa sam postavio temu ,mozda sam los naslov stavio ...Mislis da to nisu preci danasnjih srba ?

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio ,TARASA BULJBA Pogledaj poruku
  Serbi-Sluge
  vec te je demantovao covek ,nemoj sa tom gluposti da davis ...vi niste ni postojali tada .

 6. #6
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Srbi srusili rimsko carstvo

  izbrisace ti temu zbog reklamiranja, izbrisi te brojeve.
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 7. #7
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi srusili rimsko carstvo

  Citat Original postavio Serdar Scepan Radojevic Pogledaj poruku
  izbrisace ti temu zbog reklamiranja, izbrisi te brojeve.
  hvala na upozorenju

 8. #8
  Legenda gica (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ILJB
  Poruke
  53.211
  Reputaciona moć
  647

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  pa da
  a vrhovni vladar rime je ajs nigrutin)))
  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds

 9. #9
  Buduća legenda Владан (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.005
  Reputaciona moć
  964

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Док су Срби били народ, Хрвати су били племе. Тараш Буљаш тишина..

 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  nije mi seki simpatican ,al bogami je reko sve kako jeste .

 11. #11
  Domaćin čvrsnica (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bez fixne adrese
  Poruke
  4.291
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio dscp Pogledaj poruku
  vec te je demantovao covek ,nemoj sa tom gluposti da davis ...vi niste ni postojali tada .
  servi tocniji naziv,koji covjek je demantovao?

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio čvrsnica Pogledaj poruku
  servi tocniji naziv,koji covjek je demantovao?
  mrkalj ti je juce napisao par puta ,ali ti si vesto izbegavao da odgovoris .

 13. #13
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.524
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio čvrsnica Pogledaj poruku
  servi tocniji naziv,koji covjek je demantovao?
  Чврле немој да користиш инсинуације Анте Старчевића.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  11.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.589
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  eto...da nije Srba...ni hriscanstvo ne bi postojalo

 15. #15
  Domaćin čvrsnica (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bez fixne adrese
  Poruke
  4.291
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio dscp Pogledaj poruku
  mrkalj ti je juce napisao par puta ,ali ti si vesto izbegavao da odgovoris .
  kako ja nisam vidio da mi je pisao molim te

  pitao sam te nesto?

 16. #16
  Veoma poznat Akay (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Млечни пут
  Poruke
  10.963
  Reputaciona moć
  640

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Чврле немој да користиш инсинуације Анте Старчевића.
  То беше чича домовине? Ах да,гледао сам га прошлот лета,на новчаници од 1000 "златица".

  А колико сам упознат и Реља Новаковић је писао на ову тему.
  Буди промена коју желиш да видиш у свету.

 17. #17
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio čvrsnica Pogledaj poruku
  servi tocniji naziv,koji covjek je demantovao?
  Citat Original postavio čvrsnica Pogledaj poruku
  kako ja nisam vidio da mi je pisao molim te

  pitao sam te nesto?
  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14494754&postcount=242
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 18. #18
  Veoma poznat Akay (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Млечни пут
  Poruke
  10.963
  Reputaciona moć
  640

  Podrazumevano Re: Srbi srusili rimsko carstvo

  Толико је да кажемо "словенских" племена проглашено управо германским - да је то грехота.
  И то ни мање ни више него (махом) од стране њихових историчара.
  Буди промена коју желиш да видиш у свету.

 19. #19
  Iskusan
  Učlanjen
  09.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na kisi
  Poruke
  5.044
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srbi srusili rimsko carstvo

  Citat Original postavio Alhemym007 Pogledaj poruku
  Толико је да кажемо "словенских" племена проглашено управо германским - да је то грехота.
  И то ни мање ни више него (махом) од стране њихових историчара.
  sto je najgore mi ucimo njihovu istoriju ,gde imamo mizernu ulogu ,dok recimo rusi i poljaci uce drugacije .
  Poslednji put ažurirao/la gost 226460 : 04.07.2010. u 18:16 Razlog: cccc

 20. #20
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.524
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: Srbi srusili rimsko carstvo

  Citat Original postavio Alhemym007 Pogledaj poruku
  Толико је да кажемо "словенских" племена проглашено управо германским - да је то грехота.
  И то ни мање ни више него (махом) од стране њихових историчара.
  То су били врхунски политичари који су под старост писали историју.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 21. #21
  Veoma poznat Akay (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Млечни пут
  Poruke
  10.963
  Reputaciona moć
  640

  Podrazumevano Re: Srbi srusili rimsko carstvo

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  То су били врхунски политичари који су под старост писали историју.
  Заборавих да ставим наводнике.
  Буди промена коју желиш да видиш у свету.

 22. #22
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.543
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  308

  Podrazumevano Re: Srbi i Rimsko carstvo

  Nemoze se dokazati, nemoze se utvrditi .\

  To u nauci nema nikakav znacaj

 23. #23
  Poznat Kor (avatar)
  Učlanjen
  18.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.328
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio čvrsnica Pogledaj poruku
  servi tocniji naziv,koji covjek je demantovao?

  ja znam da oni koji pate od konvertitizma obozavaju da vredjaju one od kojih poticu. Nista novo....
  Mislim da ti je poznato ko su Starcevici, odakle su a i ko je bila majka doticnog sjora.

  Serv, servus je izaslo iz iste kuhinje kao i slav, slavus kao eto...... mi koji govorimo slovenskim jezicima ne znamo koji je koren reci sloven. Sloven je SLAVAN covek i ime potice iz slovenskih a ne iz latinskih jezika.
  Sa korenom reci Serb, Srb je malo teze posto je ona znatno starija ali njeno znacenje je bilo u kojoj varijanti jedno od najlepsih koje moze da krasi jedan narod. Ime je mnogo starije od rima i od latinskog jezika.

  Pogledaj malo sta je Anenerbe pisao o Srbima..... Vi niste mogli dobiti takve komplimente od svaba iako ste bili na njihovoj strani.

 24. #24
  Veoma poznat Akay (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Млечни пут
  Poruke
  10.963
  Reputaciona moć
  640

  Podrazumevano Re: Srbi i Rimsko carstvo

  http://www.scribd.com/doc/14426559/Relja-Novakovic-Srbin-Rimski-Car

  - Много добра "ствар".Е да ми је проучити оне чувене хронике које попалише Немци,нану ли им нанину.
  Буди промена коју желиш да видиш у свету.

 25. #25
  Domaćin čvrsnica (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bez fixne adrese
  Poruke
  4.291
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: srbi vladali rimom ?

  Citat Original postavio Kor Pogledaj poruku
  ja znam da oni koji pate od konvertitizma obozavaju da vredjaju one od kojih poticu. Nista novo....
  Mislim da ti je poznato ko su Starcevici, odakle su a i ko je bila majka doticnog sjora.

  Serv, servus je izaslo iz iste kuhinje kao i slav, slavus kao eto...... mi koji govorimo slovenskim jezicima ne znamo koji je koren reci sloven. Sloven je SLAVAN covek i ime potice iz slovenskih a ne iz latinskih jezika.
  Sa korenom reci Serb, Srb je malo teze posto je ona znatno starija ali njeno znacenje je bilo u kojoj varijanti jedno od najlepsih koje moze da krasi jedan narod. Ime je mnogo starije od rima i od latinskog jezika.

  Pogledaj malo sta je Anenerbe pisao o Srbima..... Vi niste mogli dobiti takve komplimente od svaba iako ste bili na njihovoj strani.
  svasta nesto rece,a u biti ne rece nista.

  potrudi se malo bolje

Slične teme

 1. zivotinjsko carstvo
  Autor duleNS u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 23.07.2010., 13:51
 2. Zivotinjsko carstvo
  Autor gilesppi u forumu Razno
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 13.12.2009., 20:12
 3. zivotinjsko carstvo
  Autor tanja-slicice u forumu Razno
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 25.08.2009., 10:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •