Podmladak socijaldemokratskih stranaka odbio je ove godine da dođe na „Nedelju Socijaldemokratije", koja se održava od 1. do 8. jula 2010. godine u Bogovađi kod Valjeva, jer su u tu letnju školu pozvani i mladi SPS-a. Za sve građane van Srbije, a i one u Srbiji koji ne mogu da prihvate kohabitaciju DS i SPS, ovo je jedna potpuno prirodna i razumna reakcija. Šta će uopšte SPS na „Nedelji socijaldemokratije”?

"Nedelja socijaldemokratije" je letnja škola Fondacije Friedrich Ebert koja okuplja učesnike i učesnice iz socijaldemokratskih partija, mlade aktiviste i aktivistkinje nevladinih organizacija i sindikata iz zemalja bivše Jugoslavije. Cilj okupljanja partijskih podmladaka iz regiona jeste promovisanje ideja i vrednosti socijaldemokratije među mladima, kao i obuka u praktičnoj primeni političkih veština.

Projekat je započet letnjim kampom u Grabovu 2006. godine, a do sada su kampovi održani i u Zemunu (2007), na Paliću (2008) i u Bačkom Monoštoru (2009). Kako je objavila potpredsednica Skupštine Gordana Čomić na svom blogu na B92, ove godine, letnji susret i letnju školu u Bogovađi, bojkotovaće mladi okupljeni oko grupe SD9 iz regiona jer su svoje prisustvo potvrdili i mladi iz SPS-a Srbije.
„Na osnovu koordinacije sa omladinama socijaldemokratskih stranaka iz zemalja bivše Jugoslavije donesena je odluka o povlačenju predstavnika i predstavnica Foruma mladih SDP iz Hrvatske, Foruma mladih SDP Bosne i Hercegovine, Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine iz Srbije, Mladog Foruma Socialnih demokratov iz Slovenije, Socijaldemokratska mladine na Makedonija, Socijaldemokratske omladine u SDU iz Srbije, Socijaldemokratske omladine Crne Gore, sa učešća na kampu "Nedelje socijaldemokratije 2010".

Ovu potpuno razumnu odluku, koju će podržati svaki iole pristojan čovek u Srbiji (a nema ih puno), Gordana Čomić tumači kao nesposobnost i nespremnost mladih iz socijaldemokratskih stranaka na dijalog. „Mladi iz SD9 iz regiona imaju stav da mladi SPS ne mogu biti u istom kampu u kom i oni i da im nije mesto u pozivu FES-a. Inače su, naravno, za saradnju i dijalog i ostaju otvoreni za sve pozive iz FES-a, uz uslov da ne budu pozivani mladi iz SPS Srbije”, navodi Čomićka na svom blogu i naravno poučava ih ideji socijaldemokratije koju je spoznao samo DS. „Neodoljivo slično kao jedan njihov stariji kolega iz političke stranke sasvim, sasvim daleko od ideologije kojoj su ovi mladi izabrali da pripadaju, a koji je tokom sednice Narodne skupštine rekao: „Mi podržavamo dijalog, ali nećemo u njemu da učestvujemo".

Gordani Čomić nije u redu da neko ne želi da zaboravi stotine hiljada ubijenih, prognanih, sav onaj jad i bedu koju je SPS, sa kojom se DS tako divno druži, posijao poslednjih 20 godina. Pobogu, njena stranka je to zaboravila, pa kako neće i oni koji su bili direktne žrtve najmonstruoznijih zločina posle Drugog svetskog rata? Hvala lepo, ali morate prihvatiti da neko ipak drži do elementarnih ljudskih vrednosti, da postoje stvari koje se ne prodaju za fotelju i da to ljudi van Srbije koji su osetili režim Slobodana Miloševića na svojoj koži jako dobro znaju. Kao i oni u Srbiji, samo njih više niko ništa ne pita. Kome je do sećanja, poštovanja i morala kad ih vlast tako dobro radi.

http://www.e-novine.com/drustvo/38775-smo-Slobini-ima-budete.html