У пензију....после смрти...
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: У пензију....после смрти...

 1. #1
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano У пензију....после смрти...

  http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Sve-kasnije-u-penziju.sr.html
  Све касније у пензију
  Остаје бенефициран радни стаж. – Синдикат незадовољан предложеним законом о пензијама тражи помоћ премијера. – Неопходно решити питање пензионисања оних који су проглашени технолошким вишком
  Усвајањем новог предлога Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је добио зелено светло владе, Србија је практично испунила један од два услова неопходних да јој Међународни монетарни фонд одобри четврту ревизија стенбај аранжмана вредног 380 милиона евра. Тиме што је влада усвојила нови нацрт закона радна група која је радила на реформи ПИО завршила је свој део посла у делу измена закона, потврдила је јуче за „Политику” Радина Тодовић, председник ове Радне групе.

  Упитана да ли је закон пре владе претрпео неке веће измене, или је прослеђен онако како је договорено с ММФ-ом, Тодовић каже да је било неких мањих техничких измена, али да је суштина остала иста.

  Претходно је са ММФ-ом договорено да се за радна места и послове на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (као што су рудари, балерине, кесонци и слично) услови не мењају. То значи да остају одредбе као и у важећем Закону о ПИО – да се сваких 12 месеци проведених на таквим радним местима рачуна као 18 месеци.

  Задржана је погодност да се старосна граница може снижавати највише до 50. година живота, с тим што се не условљава да су на тим радним местима ефективно радили најмање две трећине радног стажа, што је био првобитан предлог.

  Када је реч о индексацији пензија, председница Радне групе каже, да ће се оне од априла 2011. године усклађивати с кретањем потрошачких цена у претходних шест месеци и додатно са половином раста бруто домаћег производа у односу на претходну годину. Оваква формула за априлско усклађивање важи за 2011. и 2012. годину.

  Од 1. априла 2013. године остаје да важи кретање потрошачких цена, али се мења проценат раста бруто домаћег производа, тако да се примењује проценат раста БДП изнад четири одсто.

  Сваког 1. октобра формула ће у свим годинама бити иста, односно пензије ће се ускладити са кретањем потрошачких цена у претходних пола године. На овај начин ће се усклађивати и зараде у јавном сектору, тако да како буду расле или падале зараде у јавном сектору тако ће се кретати и пензије, појашњава Тодовић.

  Од тренутка када почне да се примењује нови закон, мушкарци стичу право на старосну пензију с напуњених 65 година, а жене с 60 година старости и најмање 15 година стажа осигурања. Овај услов за остваривање права на старосну пензију није мењан.

  Промењен је, међутим, услов који се односи на стаж осигурања за жене и старосну границу и за жене и мушкарце када се право на пензију остварује према стажу. Према постојећем закону слабији пол у мировину иде с 35 година стажа и 53 година живота, а мушкарци са 40 година стажа и најмање 53 године живота.

  Предлогом закона од 2011. године постепено се подиже стаж осигурања за жене за четири месеца, док стаж за мушкарце остаје 40 година. По истом принципу, за четири месеца годишње подижу се и потребне године живота за оба пола.

  Постепеним померањем стажа и година живота 2022. године у пензију се може отићи и нешто раније и то мушкарци с 40 година стажа и 38 за жене и најмање 58 година старости.

  Удовице ће убудуће право на пензију свог мужа стицати с навршених 53 година, уместо досадашњих 50 година, с тим што ће и ове промене ићи постепено од 2012. године док се 2017. године не стигне до предвиђеног лимита од 53 године, за удовце се ова граница помера с 55 на 58 година по истом принципу.

  На питање како ће бити решено питање пензионисања оних који су проглашени технолошким вишком и сада су на бироу рада, Тодовић каже, да ће се на њих примењивати закон који је снази у тренутку када поднесу захтев за пензионисање.

  Славица Савић, секретар већа Савеза самосталних синдиката Србије, чији је представник учествовао у изради новог закона каже да њихове сугестије за изменом закона нису прихваћене те да нови предлог овакав какав је прошао Владу не би требало да буде усвојен, због чега је Синдикат већ упутио писмо премијеру Србије.

  Основне замерке односе на формулу за усклађивање пензија и општег бода. Синдикат тражи да се вредност општег бода усклађује два пута годишње са кретањем зараде у претходном шестомесечном периоду, као и да се пензије усклађују с кретањем трошкова живота и просечне зараде запослених у претходних шест месеци и то 50 одсто с растом трошкова живота и 50 процента с растом зарада, по такозваној швајцарској формули, каже Савић.

  – Просечна пензија код осигураника фонда ПИО не може бити нижа од 60 одсто просечне зараде у Републици без пореза и доприноса, а у случају да се то деси, пензије мора да се ванредно усклађују, каже она.


  Затражено је и да се преусклађује најнижи износ пензије два пута годишње уколико тај износ буде нижи од 25 одсто просечне зараде без пореза и доприноса у Републици.

  Савез самосталних синдиката Србије против је постепеног подизања старосне границе за жене са 35 на 38 година, јер је предложено повећање старосне границе за пун стаж с 53 на 58 година.

  Када је реч о бенефицираном радном стажу који се односи на рударе сугерисано је да они могу да буду пензионисани с навршених четрдесет година радног стажа (као што је то случај у Словенији), јер уколико је запослени започео бенефицирани радни стаж са 53 године старости имао би 49,5 година стажа.

  Синдикат је и против смањивања додатног стажа за жене са 15 на шест одсто, постепено до 2019. године.

  Када је реч о запосленима који су проглашени технолошким вишком обавеза предлагача закона је да их заштите новим актом што није учињено, те сматрамо и да би у прелазним одредбама новог закона обавезно требало да се нађе члан који се односи на услове за остваривање права на старосну пензију оних који су проглашени технолошким вишком.

  Наиме, недопустиво је, каже Савић, да се људи којима је остало две године до пензионисања по садашњем закону нађу од наредне године пред новим проблемом, будући да због померања старосне границе за одлазак у пензију, како предвиђа нови закон, неће моћи да се пензионишу. Па је питање шта ће бити с њима.

  Савић истиче да су сугестије упућене свим гранским синдикатима и да се очекује да 29. јуна на седници буде донет и коначан закључак како спречити изгласавање оваквог закона, уколико ове измене не буду унете у коначан предлог.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Требали би бити корак испред ЕУ.....па старосну границу
  померити на 75 година.....
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ 2. #2
  Buduća legenda Torrente Bgd (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.960
  Reputaciona moć
  534

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  U drugom zivotu ces ici u penziju
  Daleko ti lepa kuca ahaahhahah

 3. #3
  Iskusan никола82 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kuci
  Poruke
  5.305
  Tekstova u blogu
  10
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Penzija je za penzionere kad covek ne moze da radi treba ga streljati metkom u uvo...ti je stav slobodnih liberala dece cveca i ljubavi
  Svi smo mi Zvezda

 4. #4
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  liberalni kapitalizam, izvolte Srbi, glasali ste, pojedite sad gofna koja ste isk enjali
  ...

 5. #5
  Iskusan никола82 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kuci
  Poruke
  5.305
  Tekstova u blogu
  10
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Либерални капитализам на српском је слободно ****** модерних робова од странебогатих
  Svi smo mi Zvezda

 6. #6
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Citat Original postavio никола82 Pogledaj poruku
  Penzija je za penzionere kad covek ne moze da radi treba ga streljati metkom u uvo...ti je stav slobodnih liberala dece cveca i ljubavi
  Na zalost.

  Jel' znas da su stara plemena stvarno ubijala starije iznad recimo 70 godina, jer su smatrala da su vesci?

 7. #7
  Aktivan član Morena_007 (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.558
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Dakle, zašto vas to čudi? EU samo želi da smanji odliv novca, a budućim pentionerima na ovaj način želi da poruči, u alegoriji, da ih penzija čeka u sledećem životu, možda ni tada.

  Ne mogu da zamislim straije ljude kako u 75-oj godini života šljakaju, pobogu, EU nema duše.
  Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo. (Ivo Andrić)
  Vidovdan k'o večni plamen u našim srcima,
  Kosovskog boja ostaje istina

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Čitala davno u "Politikinom Zabavniku" da su prvi penzioneri imali 70 godina

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  23.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србија - Руска Губернија
  Poruke
  1.251
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Док се у ЕУ животни век продужава, у Србији је смањује. Мало људи ће уживати у благодатима пензије. Пази ако ће мало људи уживати који су радили у време Тита, шта могу да очекују данашње генерације. Од 90-их мало ко је био пријављен, а таква политика је настављена и данас.
  У будућности ће само малобројни имати пензију, а већина ће се хранити народним социјалним кухињама. Већ вбидим сцену као у филмовима. Црнци у Харлему се греју око ватре у бурету и једу бајат бурек.

 10. #10
  Elita peti ligament (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  19.479
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Što reče moj profesor, nema vremena da se odmara, odmaraćete kad umrete.

 11. #11
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.779
  Reputaciona moć
  2091

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Citat Original postavio Torrente Bgd Pogledaj poruku
  U drugom zivotu ces ici u penziju
  To je nasa ZUTARA Boris Tadic i njegova socijalno odgovorna vlada
  Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

 12. #12
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.779
  Reputaciona moć
  2091

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Citat Original postavio Mago7 Pogledaj poruku
  Dakle, zašto vas to čudi? EU samo želi da smanji odliv novca, a budućim pentionerima na ovaj način želi da poruči, u alegoriji, da ih penzija čeka u sledećem životu, možda ni tada.

  Ne mogu da zamislim straije ljude kako u 75-oj godini života šljakaju, pobogu, EU nema duše.
  kakve veze ima EU sa ovim? zar ne vidis da ovo uvodi aktuelna vlada Srbije na celu sa Borisom Tadicem za kojeg si verovatno i sama glasala?
  Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

 13. #13
  Aktivan član
  Učlanjen
  23.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србија - Руска Губернија
  Poruke
  1.251
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Citat Original postavio peti ligament Pogledaj poruku
  Što reče moj profesor, nema vremena da se odmara, odmaraćete kad umrete.
  Професор је атеиста, сигурно неки комуниста или демократа. Када умре видеће да тек тад нема одмора. Него следи оно шта нас учи Православна Црква. Митарства, итд.... итд

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.863
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  potrebno je svesti radnu sposobnost na nivo 0 ,00 % ... i uala eto penzije i to invalidske !!! ..samo da ne uoce zloupotrebu

 15. #15
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: У пензију....после смрти...

  Ja čula da jednoga sa kancerom nisu teli da pošalju u invalidsku.I to u Srbiji.

Slične teme

 1. Оде криминалац у пензију.
  Autor vracaracc u forumu Politika
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 12.03.2010., 13:04
 2. Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 08.01.2010., 20:57
 3. Пола године касније у пензију
  Autor gost 186118 u forumu Politika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 07.12.2009., 18:47
 4. Петокрака одлази у пензију!
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 07.12.2008., 13:13
 5. А кад одем у пензију...
  Autor Стефан ИПХ u forumu Arhiva
  Odgovora: 49
  Poslednja poruka: 03.12.2007., 23:08

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •