X KONGRES KOMUNISTIČKE OMLADINE GRČKE-KNE
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: X KONGRES KOMUNISTIČKE OMLADINE GRČKE-KNE

 1. #1
  Ističe se SSSR_ (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.051
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano X KONGRES KOMUNISTIČKE OMLADINE GRČKE-KNE

  X KONGRES KOMUNISTIČKE OMLADINE GRČKE-KNE:
  KOMUNIZAM JE MLADOST ČOVEČANSTVA


  U protestima uzavreloj Atini završen je X kongres Komunističke omladine Grčke-KNE održan pod sloganom: „Komunizam je mladost čovečanstva“. Kongres je organizovan u uslovima zaoštrene kapitalističke krize koja pogađa čitav svet i koja posebni potresa Grčku u kojoj se vodi velika borba radničke klase protiv antinarodnih mera koje grčka buržoaska vlada planira da sprovede po receptima MMF-a i SB.

  Poznato je da je Grčka doživela ekonomski kolaps kao jedna od zemalja najteže pogođenih kapitalističkom krizom., Kapitalistička kriza u svakoj zemlji nosi svoje osobenosti, u Grčkoj ona je direktna posledica članstva u EU. Kriza u Grčkoj je najviše pogodila indutriju tekstila, metala i poljoprivrede, grane koje se najviše oslanjaju na EU. Pošto je u problemima, vodeće sile EU i MMF Grčkoj nude obilatu "pomoć". Ta "pomoć" zapravo je višestruki trik. Kao prvo, ako će ta pomoć kratkotrajno i spasiti državu od bankrota, dugotrajno će grčku ekonomiju učiniti još zavisnijom od ekonomija centara moći EU, čime će samo dodatno produbiti problem. Kao drugo, spašavanje kapitalizma u Grčkoj prema receptu MMF kojeg je vlada Grčke prigrila trebali bi platiti oni koji u njemu nikad nisu uživali, tj. radnici kojima će se drastično smanjiti ne samo plate, nego i gotovo sva socijalna prava. Kao treće, "pomoć" koju daju evropski moćnici ne daju kao milostinju niti kao izraz solidarnosti, nego pokušavaju na taj način da spasu evrozonu, koja najviše koristi vodećim kapitalističkim ekonomijama EU. Degradacija socijalnih prava i standarda radničke klase trebalo bi se izvršiti pod parolom štednje koja će izvući zemlju iz krize. U tome se zapravo prepoznaje samo dobar izgovor za izvršavanje želja i interesa kapitala na štetu većine. Taj prozirni trik nije ništa novo i prepoznaje se u svim evropskim državama, pa tako i u Srbiji. Razlika je zapravo u tome što su Grci dobro prepoznali taj trik i odlučni su da na njega ne nasednu. Grci se bune ne zato što su nerealni kako to pokušavaju podvaliti kontrolisani mediji diktature kapitala, nego baš zato što su realni, tj. svesni svega što po narodni standard predstavlja ovakav aranžman. Grčka poseduje povoljan geostrateški položaj , modernu tehniku i obrazovane kadrove, sve ono što je neophodno da izađe iz krize u koju je gurnuta pod dirigentskom palicom MMF i SB.

  Kongres mladih grčkih komunista otvorio je generalni sekretar KNE-a drug Giannis Protoulis. On je istakao da je KNE između dva kongresa politički, organizaciono i idejno ojačala što daje ogroman revolucionarni entuzijazam i sigurnu veru u uspeh borbe za socijalizam.

  Kongresu je prisutvovalo 27 delegacija bratskih komunističkih organizacija iz sveta, među kojima predstavnici Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), komunističkih omladina Kube, Portugalije, Ruske Federacije, Venecuele, Pakistana, Izraela i Palestine.

  Predstavnici KNE i KKE jasno su istakli da je kriza koja je posebno pogodila Grčku proizvod kapitalizma i participacije Grčke u EU i NATO paktu. Ona je direktna posledica državne pomoći krupnom grčkom kapitalu, rashoda za NATO i neprofitnih izdataka za Olimpijske igre 2004. godine.

  Generalni sekretar KKE Aleka Papariga obraćajući se Kongresu KNE-a istakla je da je „pravo svakog naroda da bira svoj sopstveni put razvoja, uključujući i suvereno pravo oslobađanja od višestruke zavisnosti od EU, SB MMF i NATO-a. Ovo pravo uključuje i neotuđivi izbor socijalističke izgradnje. U ruke naroda nužno je da pređu bogastvo i strategijske ekonomske grane.“ Namera je grčkih vlasti da sav teret krize prebace isključivo na radničku klasu dok krupni kapital maze novim povlasticama.

  KKE i KNE koristiće sve raspoložive snage u borbi protiv nametnute antikomunističke histerije koja je oživela sa buđenjem klasne svesti naroda širom planete. Na sve načine vrši se propaganda u kojoj se socijlizam predstvalja kao utopizam, a socijalizam koji je postojao u Evropi i širom sveta kao imperija zla.

  Kapitalizam to je društvo „slobode“ koju donosi ekonomska prinuda; to je društvo okrenuto profitu i na njemu zasnovane „etike“; to je društvo građanskih „sloboda“ i „prava“ čoveka koji je svoje radne i umne sposobnosti prodao na „slobodnom“ tržištu radne snage.

  Kad bi kapitalistička ekonomija bila najbolja osnova ljudske slobode i demokratskog sistema koji odgovara interesima većine društva, kapitalizmu ne bi za „disciplinovanje“ bio potreban veliki represivni aparat oličen u armijama do zuba naoružanih vojnika i policajaca.

  Mladi će novim idejama uliti svežu krv komunizmu, a komunizam će podmladiti ostarelo čovečanstvo, jednodušni je zaključak 10 kongresa mladih grčkih komunista.

  Marijan Kubik
  ...sto bi spanci rekli "bendita locura" 2. #2
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: X KONGRES KOMUNISTIČKE OMLADINE GRČKE-KNE

  Zabranjena je promocija političkih partija.

Slične teme

 1. Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 03.06.2010., 20:41
 2. Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 30.01.2010., 22:46
 3. Posledice komunisticke vladavine
  Autor Hygieia u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 21.01.2010., 16:32
 4. 70 godina postojanja komunističke partije Grčke (KKE)
  Autor gost 94023 u forumu Istorija
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 24.07.2008., 15:17
 5. SAVEZ KOMUNISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE - SKOJ
  Autor pedjaza u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 18.01.2008., 14:05

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •