Mihajlović: Pejović je ubio Ćuruviju


Beograd - Jedini očevidac ubistva Slavka Ćuruvije rekao je da je sa 85 posto sigurnosti prepoznao Luku Pejovića kao ubicu, a ne nekog drugog, kaže Dušan Mihajlović.

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a predočila je javnosti iskaz Nenada Ilića u kojem on kaže da je čuo da su Ćuruvijine ubice Miloš Simović i Milan Luković.

Mihajlović za "Politiku" kaže da je znao za iskaz Ilića tokom akcije "Sablja", o Simoviću i Lukoviću, i da su izvršene provere tih navoda, ali su osumnjičeni bili u bekstvu.

"Ilića su uhapsili inspektori državne bezbednosti povodom zločina na Ibarskoj magistrali, a navedena beleška je rezultat razgovora koji sa njim vodio inspektor javne bezbednosti povodom atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Naravno da su izvršene provere njegovih navoda, ali su lica koja su navedena kao osumnjičena bila u bekstvu", naveo je Mihajlović.

"Zato ne znam koji bi to genije mogao da uradi više, sve do danas kada su ta lica dostupna policiji. Još manje je razumljivo da neko optužuje policiju za nečinjenje u opšte poznatom slučaju u kome imamo neproverljivu izjavu tipa 'rekla-kazala'", rekao je bivši ministar policije.

Mihajlović je naveo da je redosled stvari bio takav da je prvo bio iskaz Ilića tokom "Sablje", pa onda Mihajlovićeva izjava o rešenom slučaju Ćuruvija, pošto je svedok prepoznao ubicu na fotografijama u policiji.

"Tako nešto (da je slučaj rešen) sam izjavio onda kada je jedini svedok ubistva rekao da može da prepozna ubicu, pa je sa 85 odsto sigurnosti prepoznao Luku Pejovića, a ne nekog od navedenih lica. Problem je što je Pejović mrtav", rekao je Mihajlović.

Pejović je ubijen iz zasade automatskim oružjem 5. decembra 2000. godine u blizini svoje kuće u Dinarskoj ulici u Beogradu. Bio je poznat policiji, ali nikada nije osudjivan.

Na pitanje da li je policija zvanično ili nezvanično razgovarala sa Radetom Markovićem, načelnikom Državne bezbednosti, o ubistvu Ćuruvije, pošto je utvrdjeno da je 27 pripadnika službe pratilo Ćuruviju 24 sata, Mihajlović je odgovorio:

"Razgovarano je i sa Radetom Markovićem. Koliko se sećam, nudjen mu je i status zaštićenog svedoka, ali je on odbio saradnju".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=23&nav_id=440660