Skupština Saveta Evrope o Kosovu
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Skupština Saveta Evrope o Kosovu

 1. #1
  Primećen član Neven13 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  520
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Skupština Saveta Evrope o Kosovu

  Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu usvojila je danas rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost te najstarije evropske organizacije prema Kosovu.

  U rezoluciji se ističe i potreba većeg angažovanja PSSE radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

  U rezoluciji, sačinjenoj na osnovu izveštaja izvestioca za Kosovo Bjerna fon Sidova, se ističe da SE primenjuje statusno-neutralnu politiku prema Kosovu i priznaje dalje važenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, iako su 33 članice ove evropske organizacije priznale Kosovo.
  U cilju jačanja uloge SE na Kosovu, PS SE ukazuje da je potrebno uspostaviti radne kontakte s kosovskim vlastima uz poštovanje statusne neutralnosti.

  „PS SE poziva političke stranke da počnu dijalog sa predstavnicima političkih snaga u Skupštini Kosova o pitanjima od zajedničkog interesa uz uzimanje u obzir legitimnih interesa i primedbi Srbije i Rezolucije SB UN 1244 SB,” navedeno je u rezoluciji.

  U preporukama koje je PSSE danas usvojila ističe se da, premda podeljene po pitanju statusa, članice SE treba da budu ujedinjene u podršci većem angažovanju SE na Kosovu radi dobrobiti svih građana koji tamo žive.

  Uzmajući u obzir situaciju analiziranu u izveštaju o Kosovu, koju je predstavio Fon Sidov, PSSE takođe poziva Euleks, UNMIK, institucije Prištine i vladu u Beogradu da preduzmu određene korake u cilju otklanjanja problema sa kojima se suočavaju stanovnici Kosova.

  PSSE poziva EU da nastavi da vodi politiku „različitog pristupa statusu ali uz jedinstvo angažovanja”, obezbeđujući evropsku perspektivu Kosova u okviru pristupa Zapadnom Balkanu, kao i da ojača Euleks i njegovu ulogu na severu Kosova, istaknuto je u rezoluciji.

  U rezoluciji se, takođe, apeluje na vlasti u Prištini i Beogradu da zauzmu fleksibilan pristup prema regionalnoj saradnji kako bi olakšali učešće svojih predstavnika na međunarodnim skupovima bez obzira na pitanje statusa i budu aktivni u unapređenju dijaloga i pomirenja među zajednicama na Kosovu.

  Zvaničnici Srbije i Kosova, kako se navodi, treba da zauzmu pragmatičan pristup i pokušaju da reše praktične probleme kojima su izloženi kosovski Srbi i druge manjinske zajednice na Kosovu, poput izdavanja ličnih dokumenata i snabdevanja energijom.

  Beograd i Priština se, takođe, pozivaju da učine napor kako bi olakšali priznavanje svojinskih prava i povraćaj imovine legitimnim vlasnicima, nastave da sarađuju po pitanju nestalih i obezbede punu saradnju sa Euleksom i Haškim tribunalom u istragama o ratnim zločinima.

  Vlasti u Prištini se pozivaju da u potpunosti uzmu u obzir multietnički karakter Kosova, striktnim sprovođenjem zakona o zaštiti prava manjina i decentralizacije stvaraju uslove za bezbedan povratak i reintegraciju raseljenih i preduzimaju odlučne mere protiv diskriminacije na etničkim osnovama.

  U rezoluciji PSSE nalaze se samo dve stavke koje se odnose na vlasti u Srbiji.

  PSSE, naime, poziva srpske vlasti da uklone praktične prepreke za povratak raseljenih poput pristupa informacija, uključujući informacije iz katastra i prenosa dokumenata, kao i da osmisle integraciju raseljenih koji ne žele da se vrate na Kosovo.

  PSSE poziva Euleks, UNMIK i kosovske institucije da pojačaju napore za uspostavljanje vladavine prava posebno, javnom osudom korupcije, donošenjem zakona i preduzimanjem konkretnih koraka za popravljanje stanja u pravosuđu, navedeno je u rezoluciji.

  Takođe, pozivaju se kosovske institucije da obezbede punu saradnju da Euleksom u kontesktu istraživanja ratnih zločina i organizovanog kirminala.

  U rezoluciju je uvršten i amandman kojim se podseća da je PSSE uvek izražavala nadu da će za svo stanovništvo Kosova biti garanatovan i omogućen pristup Evropskom sudu za ljudska prava, iako Kosovo nije članica ove panevropske organizacije.
  Mićunović: Izveštaj uravnotežen i objektivan
  Vođa delegacije Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović ocenio je danas da su izveštaj i rezolucija koju je usvojila PSSE uravnoteženi i objektivni.

  Mićunović je po okončanju rasprave rekao da izveštaj govori o tome da je Kosovo na najgorem nivou ljudskih prava, da tu postoji kriminal, trgovina ženama, kao i da ni na koji način ne funckioniše ono što se zove pravna država.(Tanjug)


  I takooooo to.....savjet siptarima je da uce djecu srpski jezik, jer ce im uskoro opet trebati... 2. #2
  Primećen član Neven13 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  520
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Skupština Saveta Evrope o Kosovu

  Ovo ti je ona "kadija te tuzi, katija ti sudi"!! Sa njihovim rezolucijama i deklaracijama treba obrisati ono mesto gde prestaje lepo ime ledja.

Slične teme

 1. Odgovora: 135
  Poslednja poruka: 23.06.2009., 13:37
 2. srpska truba na sednici Saveta Evrope
  Autor ivonka u forumu Film i video
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 07.03.2009., 09:43
 3. Srbija na čelu Saveta Evrope
  Autor BG5 u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 11.05.2007., 13:17
 4. Neprijateljska rezolucija Saveta Evrope
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 20.09.2006., 21:40

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •