Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

Pogledaj rezultate ankete: Да ли Борис Тадић све више нагиње диктатури и стварању култа личности?

Glasova
17. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Да

  10 58,82%
 • Не

  5 29,41%
 • Не знам

  2 11,76%
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

 1. #1
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  BEOGRAD 20. 06. 2010

  PRESS

  Vlast je tu gde stanuje Tadić

  Predsednik sve više preuzima poslove premijera i ministara, pa se postavlja pitanje da li je u Srbiji, bez ustavne promene, uveden predsednički sistem


  Predsednik Srbije i predsednik Vlade Srbije... Boris Tadić sa premijerom Mirkom Cvetkovićem

  Realna politička moć pripada predsedniku, koji svoju snagu crpi iz kontrole parlamentarne većine i iz toga što je Vlada pravljena tako da ne zaklanja sunce, smatraju sagovornici Pressa, prema kojima Srbija već uveliko klizi ka predsedničkom sistemu.

  U prilog tome ide i to što nemačka kompanija VAC kad ima problem piše pismo predsedniku, ali i to što se predsednik Srbije od početka godine izjašnjavao o parlamentarnim izborima, razvoju nauke, reformi pravosuđa, pristojnosti u javnoj komunikaciji, regionalizaciji, poplavama, izvozu poljoprivrede, društvenoj odgovornosti medija i velikih kompanija, ceni bakra, ulaganju u rudarstvo, prodaji „Telekoma", o tome kako da se tajkuni oduže društvu...

  Jedino Antiću ne sastavlja tim

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da iako formalno predsednik republike kao ustavna kategorija nije institucija koja se direktno bavi izvršnom vlasti, „svima je jasno da počev od formiranja Vlada do ključnih poteza Vlade stoji predsednik republike".

  - Boris Tadić je u ovom trenutku toliko jak da vlast stanuje tamo gde sedi Tadić. U nekom smislu način vladavine Tadića apsolutno liči na način vladavine Miloševića. Imamo apsurd da se o svemu bitnom u Srbiji, što je u domenu Vlade, pa i Skupštine Srbije, pita predsednik. I u tom smislu nalazimo se u jednom radikalnom predsedničkom sistemu. Jedino je pitanje je da li može selektoru Antiću da sastavlja tim - kaže Milivojević.

  On ističe da u nekim zemljama lideri imaju apsolutnu podršku među građanima i da na osnovu toga preuzimaju upravljanje državom.

  - Ali Tadić to nije dobio. Oba puta kada je biran za predsednika, pobedio je u zaustavnom vremenu. Ne postoji ni ta vrsta legitimiteta koja bi mu dala za pravo da vodi celu državu - zaključuje on.

  Preuzima i tuđe greške

  Zoran Stoiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, skreće pažnju na to da je naš sistem, formalno gledano, „polupredsednički", odnosno da imamo dvoglavu izvršnu vlast: s jedne strane su premijer i Vlada, a s druge predsednik.

  - Ingerencije predsednika mogu da budu različite u zavisnosti od toga da li je reč o kohabitaciji ili je predsednik ključni čovek stožerne stranke na vlasti. Mi smo videli kohabitaciju 2004. sa vladom Vojislava Koštunice, a od 2008. kombinaciju koja je povoljnija po autoritet predsednika. Srbija je od 2000. godine uvek imala jakog premijera, tipa Đinđića i Koštunice, a Cvetković je prvi premijer koji nema politički kredibilitet - kaže Stojiljković.

  On kaže da je zbog toga Tadić postao ključna politička ličnost kojoj se obraćaju i zbog pitanja koja, strogo rečeno, treba da budu u ingerenciji Vlade. U tome nema ničeg protivzakonitog, jer Tadić ima pravo na pokretanje inicijative i davanje predloga, ali da to što radi jeste „na ivici noža".

  - On interveniše oko korupcije, oko bogatih ljudi, preuzima socijalni dijalog na sebe, uskoro će početi da interveniše i zbog pčela i voska, do krajnjih granica nateže pravo inicijative. On je ušao u ogromnu zonu rizika. Za sve što ne funkcioniše niko neće kriviti namerno delegitimiran parlament ili nedovoljno harmonizovanu Vladu, nego će za sve biti kriv Tadić. To je igra koju je on zaigrao - uspeh pripada njemu, ali i sva nezadovoljstva, a ona su sve brojnija i prosto je pitanje koliko je to za Tadića pametno.

  Todorović: Ima probleme unutar stranke

  - Srbija sve više ulazi u predsednički sistem, i to bez osnova u zakonima. Tadić pokušava višestranački parlamentarni sistem da zameni predsedničkim. Očigledno, postoji tu više razloga. Prvo su problemi unutar njegove stranke, a pre svega problemi u funkcionisanju Skupštine Srbije. Sadašnja parlamentarna većina sve vreme zavisi od jednog ili dva poslanika, i to je nateralo Borisa Tadića da svu vlast uzme u svoje ruke.

  Urednik „Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović kaže da oglašavanje predsednika o raznim, malim i velikim problemima pitanje političke taktike.

  - To je pitanje za njegove savetnike i ja im se ne bih mešao u posao. To javno obraćanje ima svoje dobre i loše strane: on svojim autoritetom može da interveniše u prilog nekih rešenja, a sa druge strane, postoji opasnost trošenja od čestog pojavljivanja. To što se predsednik bira direktno, a ovlašćenja su mala jeste ustavno-pravna anomalija. Ne možete očekivati da neko ko je izabran neposredno samo daje odlikovanja, potpisuje ukaze i prima strane ambasadore. Ali kako će on delovati, pre svega, zavisi od odnosa političkih snaga. Tadić deluje mnogo krupnije zato što je on neko ko kontroliše parlamentarnu većinu. Do pre dve godine, dok parlamentarna većina nije stajala iza njega, njegov delokrug rada, ovlašćenja i uticaj bili su sličniji nemačkom predsedniku, čija su ovlašćenja protokolarna. Kada je predsednik podržan na neposrednim izborima i skupštinskom većinom, onda imamo utisak koji imamo - kaže Vukadinović i dodaje da ipak nije slučajno to što je „Vlada pravljena tako da ne zaklanja sunce" i da je realna politička moć pretegla sa Vladine na predsedničku stranu.

  O čemu je sve govorio predsednik

  7. jun

  Neki od srpskih bogataša mogli bi da se oduže društvu tako što bi podigli jedan „tajkunski most".

  7. jun

  Reforma medijskog sektora doprinela bi i stabilnosti političkog života. Veoma je teško, kada imamo ovakve medije, ispostavljati drugačiju politiku.

  28. maj

  Geološka istraživanja i rudarstvo imaju strateški značaj za Srbiju.

  28. maj

  Cena bakra na svetskim berzama dugoročno garantuje ekonomsku isplativost njegove proizvodnje u Srbiji.

  27. maj

  Nelegitimno je da sredstva koja se ostvaruju u Srbiji odlaze u poreski sistem nekih drugih država, iako je takav način privređivanja legalan.

  21. maj

  Ne bi smelo da se događa da neki domaći biznismen ostvaruje profit u Srbiji, a da ima registrovane firme u inostranstvu.

  18. maj

  Kompanije poput „Jumka" i „Simpa" od strateške su važnosti za državu, ali niko neće moći da računa na beskonačno subvencionisanje.

  17. maj

  U Srbiji postoje veliki potencijali za razvoj poljoprivrede i u narednim godinama može se udvostručiti izvoz poljoprivrednih proizvoda.

  17. maj

  Država razmišlja o privatizaciji „Telekoma" kako bi se sredstva dobijena na taj način preusmerila u prioritetne infrastrukturne projekte.

  17. maj

  Ukoliko ne bude u stanju da iz inostranih izvora dobije povoljne kredite sa kamatom do tri odsto, Srbija će morati da kapitalne projekte putne i železničke infrastrukture završi iz sopstvenih izvora.

  17. maj

  Očekuje se da će se prvi pozitivni znaci poboljšanja osetiti ove godine, u 2011. očekuje se veći rast proizvodnje i ekonomije, a rast od pet odsto može se očekivati 2012. i 2013. godine.

  16. maj

  Cilj regionalizacije i decentralizacije ne sme biti stvaranje mini država na teritoriji Srbije, već izgradnja funkcionalnog modela koji treba da omogući bolji život građanima.

  14. maj

  Srbija će nastaviti sa investicijama u proizvodnju hrane i povećanjem proizvodnje doprineti i prehrambenoj sigurnosti u regionu i šire.

  25. april

  Poplave koje su pogodile naselja u okolini Leskovca posledica su nečijeg javašluka, lenjosti i neodgovornosti; odgovorni za nečišćenje odvodnih kanala biće kažnjeni.

  8. april

  Jug Srbije ima potencijal razvoja ukoliko se bude ulagalo u rudarstvo.

  8. april

  Založio se za pristojnost i odsustvo agresije u javnoj komunikaciji i pozvao političare da prestanu da se služe uvredama i psovkama.

  18. mart

  Reforma pravosudnog sistema mora biti zaokružena „bez senke".

  14. mart

  Srbija se ne protivi da član ratnog predsedništva BiH Ejub Ganić bude izručen sudskim organima BiH.

  6. mart

  Vlada će uskoro predstaviti desetogodišnji plan koji bi trebalo da obezbedi da Srbija do tada postane stabilno i srednje razvijeno društvo u Evropi.

  4. mart

  U narednih nekoliko godina u razvoj naučne i tehnološke infrastrukture u Srbiji biće uloženo blizu pola milijarde evra.

  14. februar

  Novih parlamentarnih izbora neće biti do 2012. godine, jer tako smatra većina građana Srbije i zato što država ima „važnije zadatke od organizovanja izbora".
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву? 2. #2
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  ..........а "борио" се и против насиља, корупције, злостављања животиња, делио савете гувернеру НБС око курса.....................а и први шаље честитке спортистима.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 3. #3
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.848
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  oces da kazes da je nasa ljubljena institucija ajatolah psihologije loseg rokenrola i propali vaterpolista Boris Tadic - diktator?

  POVUCI REC
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 4. #4
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  oces da kazes da je nasa ljubljena institucija ajatolah psihologije loseg rokenrola i propali vaterpolista Boris Tadic - diktator?

  POVUCI REC
  Повлачим реч..............Кајем се!
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 5. #5
  Veoma poznat Вуја (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Srbija
  Poruke
  10.597
  Reputaciona moć
  168

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Nije Tadic sposoban za diktatora.
  Njegova vlast je ipak neka vrsta autokratske vladavine, gde kompletne poluge vlasti, moci i novca drzi korumpirana politicko-ekonomska oligarhija.

 6. #6
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Ako Bota misli uvoditi diktaturu sa onako tankom vecinom u parlamentu i jos tanjom podrskom u narodu,ja mu ne bih nio u kozi.
  Mislim da ce on glatko izgubiti sledece izbore ,ne zato sto su drugi mnogo bolji od njega,vec zato sto je on tragicno los.
  Poslednji put ažurirao/la NE-ZGODAN : 20.06.2010. u 12:17

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.492
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Повлачим реч..............Кајем се!

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.492
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio NE-ZGODAN Pogledaj poruku
  Ako Bota misli uvoditi diktaturu sa onako tankom vecinom u parlamentu i jos tanjom podrskom u narodu,ja mu ne bih nio u kozi.
  Mislim da ce on glatko izgubiti sledece izbore ,ne zato sto su drugi mnogo bolji od njega,vec zato sto je on tragicno los.
  Hebes njegovu kozu.
  Kad narodu dopizdi, a izgleda da nije daleko, nece mu koza valjati ni za opute

 9. #9
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio jevdokan Pogledaj poruku
  Hebes njegovu kozu.
  Kad narodu dopizdi, a izgleda da nije daleko, nece mu koza valjati ni za opute
  Ne bih bio u njegovoj kozi u svakom slucaju.

 10. #10
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio Вуја Pogledaj poruku
  Nije Tadic sposoban za diktatora.
  Njegova vlast je ipak neka vrsta autokratske vladavine, gde kompletne poluge vlasti, moci i novca drzi korumpirana politicko-ekonomska oligarhija.
  Надам се да си у праву..............али мора се признати да се јако труди да постане диктатор
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 11. #11
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio NE-ZGODAN Pogledaj poruku
  Ako Bota misli uvoditi diktaturu sa onako tankom vecinom u parlamentu i jos tanjom podrskom u narodu,ja mu ne bih nio u kozi.
  Mislim da ce on glatko izgubiti sledece izbore ,ne zato sto su drugi mnogo bolji od njega,vec zato sto je on tragicno los.
  Из твојих уста у .....
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 12. #12
  Poznat lav8 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.061
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  oces da kazes da je nasa ljubljena institucija ajatolah psihologije loseg rokenrola i propali vaterpolista Boris Tadic - diktator?

  POVUCI REC  i momak sa vrelog dorcolskog asfalta!

  Vec su mnoge pale vlasti,pa ces i ti Bota pasti!

 13. #13
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Борис Тадић - увод у преЦедничку диктатуру

  Citat Original postavio lav8 Pogledaj poruku


  i momak sa vrelog dorcolskog asfalta!

  Ко?
  Џеј?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

Slične teme

 1. БОРИС ТАДИЋ УКИДА РС
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 03.08.2009., 01:28
 2. ШТА ЋЕ УРАДИТИ БОРИС ТАДИЋ ?
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 09.05.2007., 03:36
 3. Борис Тадић !
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 99
  Poslednja poruka: 20.05.2006., 15:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •