S kim se to Srbija druzi?
Prikazujem rezultate 1 do 21 od 21

Tema: S kim se to Srbija druzi?

 1. #1
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano S kim se to Srbija druzi?

  Tadic, Mesic, Seks, Sanader....http://www.teslasociety.com/serbia150.htm

  Na poljani ispod crkve u Smiljanu u drugom svjetskom ratu ubijeno je od strane ustasa preko 500 Srba - na mjestu na kojem se Tadic slikao sa "velikim prijateljima' istrebljenih Srba.


  Obiljezja fasizma i nacizma u novoj Hrvatskoj

  Obiljezja fasizma trebaju biti obuhvatna i da zaokruzuju djelatnost sve tri oblika vlasti: Sudske, zakonodavne i izvrsne.

  Fasisticka obiljezja (nekoliko primjera):

  Osnivanje UNS (Po uzoru na Ustašku nadzornu Sluzbu iz 2. svj. rata)
  Odluka hrvatske vlade za razoruzanje rezervnog sastava milicije u opcinama sa preteznom srpskom većinom (u isto vrijeme Hrvati naoruzavaju HDZ i svoje paramilitarne organizacije)
  Osnivanje propagandnih organizacija CiC (Croatian Information Centar) i obmane javnosti(cak i one što se odnose na novi ustav, unajmljivanje firme Rudder & Finn, aktivnosti Ante Belje i advokata Jadranke Cigelj).
  Direktna kontrola medija i naredbe za otpustanje svih Srba iz sredstava javnog informisanja
  Zakon o upravljanju srpskom imovinom
  Koristenje raznih oblika prisile za potpisivanje lojalnosti novoj hrvatskoj vlasti
  Javni i masovni otkazi na nacionalnoj osnovi i upucivanje pismenih naredbi za davanje otkaza
  Masovnost prijetnji
  Osnivanje Narodne Zastite
  Autoritarnost predsjednika
  Izdavanje naredbe policijskih i vojnih organa Hrvatske za iseljenje stanovnistva ("Svi Srbi se moraju iseliti u roku od 24 sata sa podrucja 26 naselja Slavonske Pozege") i izdavanje naredbe o u unistenju srbske imovine - svi koji naredbu nisu poslusali ubijeni su a citavom stanovnistu je unistena imovina i sakralni objekti - iako prije toga nikakvih vojnih akcija nije bilo na tom podrucju - http://www.zamirzine.net/spip.php?page=print&id_article=9354
  Likvidacije nepodobnih kadrova (Reihl-Kir...)
  Demokatija za jednu naciju
  Napad na jednu naciju
  Masovnost smišljenih i organizovanih zločina od strane drzavne vlasti u Hrvatskoj (akcija salotejp, pakracka poljana, Zagrebacki velesajam, ubistva u Paulin Dvoru, ubistva na mostu u Karlovcu, ubistva u Ogulinu, ubistva u Sisku, ubistva u Gospicu, metod "spaljene zemlje" u Medackom Dzepu..
  Odlikovanja pociniocima zločina u II ratu, i odlikovanja pociniocima zločina u ratu 90-95 (Ivo Rojnica, Mihajlo Hrastov...)
  Unistavanje antifasistickih spomenika
  Preimenovanje „Trga Zrtava Fasizma”
  Unistavanje svega sto je srpsko pa čak i obiljezja u znak sjecanja na Nikolu Teslu (Preimenovanje, naziva ulica „Nikola Tesla”, unistenje njegovih spomenika, skrnavljenje muzeja, rusenje crkve u kojoj je radio njegov otac idt.)
  Simbolika (koristenje tamne boje i vatre)
  Neobjektivno sudstvo i presude (Sudjenje Srbinu za ratni zločin zbog samara, kradje bicikla)
  Masovnost unistavanja srbske imovine
  Masovnost oduzimanja srbske imovine sudskim presudama
  Negiranje stanarskih prava
  Ubistva povratnika


  Nacisticka obiljezja

  Masovnost i sveobuhvatnost propagande.

  Tudjman: „Bespuca povijesne zbiljnosti”

  Pozivanje na tradicije NDH (Tudjman: „Nije Hrvatska samo Kvislinska tvorevina već i povijesna teznja Hrvatskog naroda, Tudjman: ”Sretan sam sto mi žena nije ni Zidovka ni Srpkinja„, Mesic: ”Mi smo dva puta pobijedili„, ”Srbi mogu svoju zemlju na opancima ponijeti„, ”Srbi će stati pod kisobran„)

  Revitalizacija ustaških simbola

  Pozdravi u Saboru ”Pro Patria" zvanicnog zastupnika Marijana Jurica

  Negiranje holokausta - Tudjman, Mate Boban

  Izjednacavanje zrtava drugog svjetskog rata.

  Negiranje srpskih zrtava u drugom ratu.

  ”Kristalna noć" (Tri stotine srbskih objekata, kuca, radnji i stanova je demolirano u jednoj noci prije izbijanja oruzanog sukoba u Zadru, akcija poznata medju Hrvatima po uzoru na "Kristalnu noc" - nacisticku akciju sprovedenu na pocetku drugog rata u Njemackoj)

  Presuda Srbinu - Sudija Milanovic: ”Srbin je kriv jer su Srbi petsto godina ugorzavali Hrvatsku„

  Rehabilitacija teroristickih organizacija i veza zvanicne vlasti - sa osudjenim teroristima u svijetu (Barisic, Zvonko Busic, Juliana Busic, ...)

  Rehabilitacija Ludviga Pavlovica osudjenog teroriste iz grupe Fenix tzv. Bugojanske grupe ubacene na Radusu 1972. godine i povjeravanje rukovodjenja paramilitarnom grupom hrvatske za napad na JNA u Studenim Vrlinama u BIH 18.9.1991. godine.

  Obiljezavanje godisnjice ubacivanja teroristicke grupe "Fenix" u SFRJ 1972. godine:
  http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/obiljezavanje-obljetnice-dolaska-feniks-skupine-1376.html#

  Rehabilitacija i docek osudjenog teroriste za otmicu aviona TWA companije i podmetanje bombe na aerodromu LaGuardia u New Yorku i ubistvo jednog i ranjavanje drugog americkog policajca 1977. godine:
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-terorista-busica-docekali-kao-heroja-pjevajuci-mu-thompsonove-pjesme/396083.aspx

  Podizanje spomenika ustaškim velikasima (Juri Franceticu...)

  Ubistvo Srbina zbog kupovine novina na cirilici.

  Pjesme nacistickog karaktera objavljivane preko sredstava javnog informiranja (Jure i Boban, Crnci Francetica Jure, Gradiska Stara)

  Sovinisticke i prijetece Izjave drzavnih i politickih predstavnika..."Mogu Srbi ponijeti svoju zemlju na opancima". "Turci su davno otisli mozete ici", "Svi Srbi ce stati pod kisobran", "Srbima smrde noge"...

  Obiljezavanje stanova kukastim krstom u kojim su zivjeli Srbi.

  Anuliranje rezultata mirovnih sporazuma nakon drugog svjetskog rata.

  Anuliranje rezultata mirovnih sporazuma nakon prvog svjetskog rata. 2. #2
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Fasizam je organizacije države koja ima ideologiju, zakonodavnu i upravnu vlast za izvrsenje zločina, za stvaranje čiste nacije i za unistenje nacionalne grupe koju smatra nepozeljnom. Fasisticka diktatura je oblik vladavine fasisticke države. Odlikuje se autoritarnoscu vodje (oca nacije) i centralizacijom upravnih i politickih funkcija u jednoj osobi.

  Takva država donosi dvoslojni set zakona. Jedan set vazi za povlastenu naciju, a drugi set zakona donosi za ciljanu nacionalnu grupu koju smatra potpuno ili djelimicno unistiti.

  Hrvatska je donijela zakone zakon o raspolaganju srpskom imovinom, uredbe sa zakonskom snagom o izjavi o lojalnosti, izdala je pismene naredbe za otpustanje Srba, izdala je pismene naredbe u Zapadnoj Slavoniji o etnickom ciscenju Srba). Ta je država imale javno objavljenu ideologiju, planove i izvrsne organe, vojsku, policiju, preke sudove, specijalne jedinice za sprovodjenje tih zakona i dakako logore. U svom elementarnom politickom djelovanju proglasili su da broj Srba treba da se svede ispod tri posto (tonski zapisi predsjednika države).

  Zločini su planirani i vrseni direktno pod kontrolom izvrsne vlasti, a po izvrsenju pocinioci odlikovani.

  Svi ti elementi državne organizacije zajedno predstavljaju fasizam. A planirano unistavanje čitavih naroda ili grupa naroda od takve državne organizacije smatra se genocidom.

  Sudska vlast u fasistickoj državi je lisena osnovnih nacela gradjanskog procesnog prava i djeluje u skladu donesenih i prihvacenih pravnih i moralnih normi.

  Djelovanje sudstva u Hrvatskoj najbolje opisuje Semina Loncar predsjednica Centra za razvoj demokracije iz Splita

  „...Da li se u Hrvatskoj optužnice za ratni zločin pišu na osnovu nacionalnosti, to jest, da li je isto krivicno delo za Srbe ratni, a za Hrvate običan zločin?

  - Ima slučajeva u kojima je Srbima, koji su recimo krali posude iz nekih kuca, cime su pocinili krivicno delo krade, ono okvalificirano u optužnicama kao ratni zločin pljacke i terorisanja. Pritom, Hrvatima koji su cinili ratne zločine ubijanja, ta se djela prekvlificiraju u obično klasicno ubojstvo, iako postoje dokazi da su to bili ratni zločini uglavnom prema Srbima, i to smišljeni.

  Tako smo tražili, da se procesuira šef policije koji je ’92. godine službenom biljeskom naredio da se iskljuce telefoni takozvanoj petoj koloni, to jest 77 obitelji srpske nacionalnosti, jer je to bilo uradjeno namjerno, radi deportacije jednog naroda, što je ratni zločin.

  On nikada nije procesuiran, a prije par godina kad smo ga prozvali i u javnosti, oglasio se u Slobodnoj Dalmaciji i rekao da se ne sramni toga, i da bi to ponovo učinio, jer je branio nacionalne interese Hrvatske.

  U slučaju Lora sudac je raspravu zapoceo sa čestitkom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, koja je negdje igrala neku utakmicu! Svi su aplaudirali, a sudnica se pretvorila u nakaradnu predstavu. Sudac je donio oslobadajucu presudu za osam hrvatskih policajaca, a u završnoj rijeci sud je rekao da ne može vjerovati iskazu svjedoka, Srbinu. Jer da je sve tačno što je on ispricao u sudnici, to ni Rambo ne bi preživeo. To je bio komentar jednoga sudca.

  Sada su u toku sudenja u kojima se sudi Srbima koji se preko Interpolovih potjernica isporuceni Hrvatskoj. Koliko su te optužnice lažne i kako su koncipirane i krivotvorene i neutemeljene dovoljno govori cinjenica da je prije tri mjeseca u Slavonskoj Požegi na Županijskom sudu na sudenju jednome Srbinu, koji je isporucen iz Švicarske za kazneno delo silovanja civila, u Staroj Gradišci, gde je navodno organizirao logor, to jest, bio clan grupe koja je cuvala logor. Njemu je pripsano da je silovao gospodju od 50 godina. Osuđen je na pet godina zatvora, ikao je žrtva sama rekla da je niko nije silovao a niko od svjedoka nije potvrdio da je išta od onoga što piše u optužbi istina.

  Inače, dešava se da pozove hrvatska vlast Srbe da se vrate da preuzmu svoje kuce, a onda samo iznikne optužnica za ratni zločin. Pratili samo jedan takav slučaj u kome je jedan Srbin bio optužen za ratni zločin, jer je uzeo bicikl jednome Hrvatu. To su procesuirali kao pljackanje imovine. Jeste, po kaznenom pravu, pljackanje za vreme rata jeste ratni zločin, ali ako je neko nekome uzeo bicikl to je, valjda obična krada. On je bio u zatvoru šest meseci.

  Dakle, doktrina etnicki čiste Hrvatske i dalje živi. Bez obzira koja je bila vlast Racanova ili Senaderova.

  Postoje li u Hrvatskoj dokazi o zločinima nad Srbima, civilima o kojima se do sada nije ništa znalo? Ko bi trebalo time da se bavi hrvatski ili medunarodni sudovi?

  - Mi smo do sada istražili 980 leševa i sve je poslato državnom odvjetniku na procesuiranje, i to su uglavnom bili ritualni zločini.

  Recimo, u selu Islam Grcki, ubijena su 42 starca, srpske nacionalnosti, još prije početka rata. Glava su im bile odvojene od trupova i nalažene i na po dvadeset metara udaljenosti. Sve se to znalo i tada. Mi samo sada ponovo tu pricu obnovili i tražimo da se pocesurira. To je sve bilo još u maju ’91. godine. U njihovim posmrtnim listovima piše da su oni ili izvršili samoubistvo ili umrli od embolije pluca ili umrli prirodnom smrcu.

  Isti je slučaj i sa ubijenim staricama u selu Mažibrade, kod Kistanja, gdje je mrtvozornik zakljucio da se radi o samoubistvu vješanjem na stablu u dvorište kuce, iako je jedan od leševa imao 16 prostrijelnih rana.

  Iako je istraga, započeta 2001. i završena, do danas optužnica nije podignuta, iako su svjedoci dali naznake o identitetima mogućih pocinitelja i vojnoj jedinici hrvatske vojske koja je taj zločin u operaciji takozvanog cišcenja nakon takozvane ”oluje„ i učinila...”

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Da su zločini od strane hrvatske vlasti planirani, potvrdjuje i njihova dobro smišljena propaganda. Hrvatska je za te svrhe unajmila firmu Rudder & Finn i osnovala organizacije koje su imale zadatak da na državnom nivou, vrse obmane i propagandu: CIC (Croation Information Centar) - Naziv je dat na engleskom jeziku da bi se propaganda vrsila prema inostranstvu. Strani novinari je bilo sugerisano da se jave tom centru - u centru su svi govorili strane jezike i stranim novinarima davali informacije i omogućavali im vodice koji su dobro govorili njihov jezik - glavni protagonisti te organizacije su imali direktnu vezu sa neofasistickim organizacijama.

  Tudjman je već 1988 godine - (prije tzv. Milosevicevog govora), povjerio i osnovao tu organizaciju sa Antom Beljom i Jadrankom Cigelj,

  24. Septembra 1988. - U ugodnom ambijentu u Becu sastali su se sa Antom Beljom, Tudjmanovi i upoznali Nevenku i Ivana Milasa.

  http://www.vecernji-list.hr/system/galleries/pics/061201/gal-ankica07.jpg (Slika sklonjena nakon sto je hrvatska vlada 2004 odobrila 5 miliona dolara da se "procisti internet")


  U ovom filmu u 3 minuti i 20 sekundi dokumentovana je uloga Jadranke Cigelj:  https://www.youtube.com/watch?v=um8uP-L0r6Y&feature=related (po istom nalogu sklonjen je i ovaj film)

  „...Before Croatian independence, CIC-director Ante Beljo already formed exile HDZ sections in Canada and the USA.
  He returned to Croatia after independence, was general secretary of the HDZ under Tudjman in 1990-91, later joined the Ministry of Information under Salaj and then formed the CIC, whose staff includes Jadranka Cigelj.
  Beljo is also chairman of the Croatian Homeland Foundation which looks after exiles returning to Croatia. The Croatian Minister of Defence Gojko Susak - also a former Canadian exile - was Croatian Immigration Minister in 1990-91 and already had close contact with Beljo in Canada. In Croatia it is no secret that exile funds were used to finance Tudjman's election campaigns, form a major source of the wealth of the new Croatian elite and help fund its publicity machine and armed forces. The Croatian writer Zvonco Ivankovic Vonta, who repeatedly pointed to this - in his view undemocratic - set-up in recent years, is convinced that Ante Beljo is also involved in illicit arms deals. There are further links between the CIC and the presidential office and emigre groups, some of whom openly co-operate with pro-fascist Ustaša supporters...”

 4. #4
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Citat Original postavio JovanRadovic Pogledaj poruku
  Tadic, Mesic, Seks, Sanader....http://www.teslasociety.com/serbia150.htm

  .
  Tadić im sigurno peva:
  Ko se sa nama druži, život mu je duži,
  ko sa nama pije, dosadno mu nije...
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Ulogu propagandnih organizacija zaposlenih ili osnovanih direktno od hrvatske države opisuju razni americki i engleski novinari i politicari. Vezu između hrvatskih vlasti i poznatih fasistickih organizacija koje su ucestvovale u ratu na strani Hrvata dokumentira i ovaj film koji traje desetak minuta. U desetoj minuiti i 30 sek - spiker intervjuira i nabraja fasisticke organizacije i njihov doprinos za pobjedu fasizma u Hrvatskoj:

  https://www.youtube.com/watch?v=XHJdUWTF0Ag&feature=related (Film je sklonjen po istom planu prociscavanja interneta)

  Rudder & Finn je firma koju je Hrvatska unajmila za krearianje strategije i taktike u komunikaciji sa clanovima US kongresa i Senata.

  Prema izjavi James-a Harffa, vodje poslova za Balkanske kontrakte u firmi Rudder & Finn njegov najveci uspjeh je sto su uspjeli, preko Njemca Roya Gatmana i njegovih vijesti da preokrenu Jvereje u svoju korist i da demoniziraju Srbe. Pored angaziranja Rudder & Finn kompanije od hrvatske vlade hrvatska ih je snabdijevala informacijama preko Roy Gutmana - koji je napisao i knjigu a sve na temelju Jadranke Cigelj, hrvatskog adovkata i glavnog protagoniste u hrvatskoj firmi CIC, osnovanoj za potrebe kreiranja javnog mišljenja:

  In April 1993, French television journalist Jacques Merlino visited the Washington headquarters of Ruder Finn Global Public Affairs to interview the man in charge of the Balkan contracts, James Harff. Merlino asked Harff what he considered his proudest achievement in this operation. The answer: „Having succeeded in putting Jewish opinion on our side.” The image of both Croats and Bosnian Muslims risked being tarnished by their involvement in the persecution of Jews during World War II. „Our challenge was to turn that around”, Harff told Merlino, and this had been done thanks to the „camps” story.

  In the first days of August 1992, the Long Island newspaper Newsday published reports from its Bonn correspondent Roy Gutman, based on interviews in Zagreb, telling of horrendous conditions in Serb-run internment camps in Bosnia. Seeing the potential impact of comparison with Nazi „death camps”, Ruder Finn immediately contacted three major Jewish organizations, the B'nai B'rith Anti-Defamation League, the American Jewish Committee, and the American Jewish Congress, suggesting they publicly protest. They did. This launched the demonization of Serbs as the new Nazis. In 1993, Ruder Finn was awarded the Silver Medal of the Public Relations Society of America in the category „crisis communication”.

 6. #6
  Veoma poznat Watchman (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Oklen City
  Poruke
  13.043
  Reputaciona moć
  447

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?


 7. #7
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  235
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Dosta je satrapa iz Srbije igralo po grobu Krajisnika !!

 8. #8
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Razotkrivanje veze između Rudder & Finn companije, Njemca Roya Gutman-a, Ante Belje, autora mnogih knjiga, Jadranke Cigelj i hrvatske propagandne organizacije CIC, i njihova uloga u ratu u ex Jugoslaviji:

  Exposing the incessant LIES of Roy Gutman

  Brock’s analysis of the work of Roy Gutman is equally devastating. He shows compellingly that Gutman was not A Witness to Genocide (the title of Gutman 1993 book based on his dispatches from Bosnia), but rather an agent of propaganda provided, directly or indirectly, by parties with an axe to grind. Many of his sources were not witnesses but purveyors of hearsay evidence from alleged witnesses. Gutman treated his sources uncritically; even speaking at one point of „reliable rumors.” He rarely demanded--and even more rarely obtained and supplied--any corroboration to allegations of Serb abuse. If the Bosnian Muslims and Croats claimed 100,000 prisoners in Serb prison camps that was enough for Gutman; the fact that the Red Cross estimated that there were only some 10,000 prisoners in the camps of the Serbs, Croats and Bosnian Muslims taken together was of no interest to him; their finding meant that his preferred larger number was „unconfirmed.” His business was making the case against the bad guys, and he didn’t just cut corners in making that case, with the help of his badly compromised sources he wrote works of fiction that had some „unconfirmed” elements of reality.

  Gutman located most of his sources with the help of Croatian, Bosnian Muslim and U.S. Embassy intermediaries, most extensively from the Croatian Information Center (CIC), a government propaganda agency whose work Gutman found to be „more or less scholarly.” Gutman claimed to have met a major propaganda agent of the CIC, and Gutman source, Jadranka Cigelj, „by chance,” but he admits to having gotten a number of witnesses (or purveyors of witness hearsay) from Croatian „charitable foundations” and the U.S. embassy. As one critical journalist (Joan Phillips) put it, his death camp stories „are based on very few accounts from alleged survivors. They rely on hearsay and double hearsay. They are given the stamp of authority by speculation and surmise from officials.”

  Gutman was very free in using analogies to Belsen, Auschwitz and references to „death camps” and „concentration camps,” „deportations,” and estimates of Serb death camp killings running up to 5,000, although his word usage and numbers varied based on probable audience knowledge and receptivity. The lack of scruple here was marked, and misstatements were frequent. „It was like Jews being deported to Auschwitz” was a lie, as there was no evidence whatsoever that Bosnian Muslims moved around by the Serbs were going to gas chambers. Phillips notes that the 350 journalists who rushed into Bosnia looking for death camps „didn’t find them, nor did they find any evidence that they existed.” There was in fact never any evidence that treatment in the Bosnian Serb camps was any worse than that in the Croatian and Bosnian Muslim camps, that were of no interest to Gutman.

  Brock’s detailed analysis of Gutman’s work (pp. 87-116) is a compelling study in journalistic malpractice that should by read by every student of the media, especially given the fact that the outrageous performance that Brock describes here resulted in a Pulitzer prize, shared by Gutman’s rival in disinformation John F. Burns! Gutman didn’t relish any analysis by Brock, warning him by e-mail that his Witness to Genocide could „not be quoted under any circumstances.” He didn’t even relish exposure at the Hague, refusing to testify there, where he would have had to deal with cross-examination.

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=HER20051229&articleId=1667


  War Stories, Roy Gutman and Western perceptions of the Balkans War
  Thomas Deichmann

  Novo, No. 12, September/October 1994.

  --------------------------------------------------------------------------------

  The following text is a translated extract from a larger review of new books on the conflict in the former Yugoslavia entitled „Augenzeugen oder Propagandisten? Zur Rolle der Medien im Krieg auf dem Balkan”, which appeared in Novo, No.12, September/October 1994, pp. 46-50

  --------------------------------------------------------------------------------

  After his first reports on „death camps” in Omarska, which appeared in Newsday in August 1992, Roy Gutman soon became well known in Germany. From November 15, 1992, onwards anyone dealing with the war in ex-Yugoslavia could not fail to take note of him. On this day Gutman joined the women's programme „Mona Lisa” of the Second German Television (ZDF) presented by Maria von Welser for a discussion of alleged mass rapes in Bosnian prison camps.

 9. #9
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Many of Gutman's articles of that period are now reassembled in German translation in his book Augenzeuge des Voelkermords (Witness to Genocide), undoubtedly an impressive publication, based on exceptionally extensive research in ex-Yugoslavia. The Pulitzer Prize winner Gutman interviewed refugees and victims of rape and other atrocities and lets them speak of their experiences in almost 40 separate articles. The book therefore appears highly authentic. It generates empathy and concern, since the gruesome reality of the war is described in great detail.

  Nonetheless, the credibility of some of Gutman's reports is open to question. It is difficult to avoid the conclusion that elementary principles of rigour and balance were not always observed. For example, it appears doubtful whether the frequent reliance on official pronouncements of one party to the conflict and its political representatives reflected in Augenzeuge des Voelkermords constitutes an acceptable journalistic approach. Every journalist knows that the warring parties in any conflict will always seek to promote their own cause, draw exclusive attention to the suffering of the civilian population on their side of the war and portray their enemy as the sole aggressor. This does not prevent Gutman from citing representatives of the SDA - the Bosnian Muslim party of Izetbegovic - to substantiate Serbian atrocities. Gutman deserves commendation for never failing to cite his sources. But, on the other hand, he never offers any comment as to whether the statements made by such sources might deserve being viewed with a degree of suspicion or not. In general, Gutman lets his sources speak for themselves, without offering the reader any indication of a possible political bias.

  One article in Augenzeuge des Voelkermords which is definitely based on questionable sources is „Eine nach der anderen” (One after another) dated February 21, 1993, which deals with the Omarska prison camp in Bosnia and specifically with the suffering of the women imprisoned there.

  Gutman tells the story of Jadranka Cigelj, a 45-year old Croatian lawyer from Prijedor who says she spent several months in Omarska and was raped by camp commander Zeljko Mejahic and other Serb men.

  In a telephone interview in summer 1994 Roy Gutman affirmed that he still regards his rape witness, Jadranka Cigelj, as a reliable source. In his book he acknowledges that she was a „political activist” and „vice chairperson” of Tudjman's ruling party, the Croatian Democratic Society HDZ, and that she worked for the Croatian Information Centre (CIC). Nonetheless, Gutman maintains that he never saw cause to doubt her credibility. Upon closer inspection, however, Cigelj's political activities raise many questions which shed a different light on her person and on the quality of Gutman's story.

  It is not difficult to come across information suggesting that Jadranka Cigelj may well be a paid propagandist of the Croatian government, who therefore deserves as much or as little credulity as Serb camp commander Zeljko Mejahic who - as Gutman acknowledges in the article - repeatedly denied having committed the alleged rape of Cigelj and other women. The Croatian Information Centre (CIC), for which Cigelj works, is a publicity organisation which was formed out of the former Croatian Ministry of Information with exile Croatian funds. The main role of the centre is to provide Western journalists, governments, academics and intellectuals with pro-Croatian information. Its publications are on display in many Croatian book shops, despite the fact that war and economic crisis have severely constrained most other publishing activity. One of the centre's most recent publications, „Genocide - Ethnic Cleansing in North-Western Bosnia” edited by CIC director Ante Beljo appeared in English, German and French. Apart from eyewitness reports of Serb atrocities in the current conflict it also contains reports of Croatian suffering during World War II. The centre's objective evidently is not just to portray present-day Serbs as cruel beasts, but to rewrite Croatian history, which was intimately associated with German fascism, as well.

  The CIC is located in the former History Department of Zagreb University in Opaticka 10, in the immediate vicinity of the Croatian government building „Sabor” and other state institutions. Opaticka 8, which used to house the former Croatian Ministry of Information under Branco Salaj, now is the seat of the press office of the Croatian Ministry of Foreign Affairs.

  Few Western journalists are aware of the fact that all the „Foreign Press Centres” in Croatia - the main ones being located in Zagreb and Split - are also run by the supposedly non-governmental CIC, the successor of the Ministry of Information. This whole publicity machine is a highly professional operation. A large staff is available to deal with the enquiries of visiting Western journalists and to assist them by providing interview contacts. Almost all the staff speak fluent English, since most came from Canada and the USA, where exile information centres bearing the same name are in operation. In addition to the press accreditations of UNPROFOR, the CIC still issues its own press cards bearing the name and photo of visiting journalists.

  Before Croatian independence, CIC-director Ante Beljo already formed exile HDZ sections in Canada and the USA. He returned to Croatia after independence, was general secretary of the HDZ under Tudjman in 1990-91, later joined the Ministry of Information under Salaj and then formed the CIC, whose staff includes Jadranka Cigelj. Beljo is also chairman of the Croatian Homeland Foundation which looks after exiles returning to Croatia. The present Croatian Minister of Defence Gojko Susak - also a former Canadian exile - was Croatian Immigration Minister in 1990-91 and already had close contact with Beljo in Canada. In Croatia it is no secret that exile funds were used to finance Tudjman's election campaigns, form a major source of the wealth of the new Croatian elite and help fund its publicity machine and armed forces. The Croatian writer Zvonco Ivankovic Vonta, who repeatedly pointed to this - in his view undemocratic - set-up in recent years, is convinced that Ante Beljo is also involved in illicit arms deals. There are further links between the CIC and the presidential office and emigre groups, some of whom openly co-operate with pro-fascist Ustaša supporters. [1]

 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Gutman's key witness, Jadranka Cigelj, forms part of this circuit. Since December 10, 1993 she has been the vice-chair of the Croatian section of the international Society for Human Rights (ISHR), whose headquarters are situated in Frankfurt am Main, Germany. The ISHR, whose historic links with the Nazi authorities in World War II and later with the CIA and German secret service BND are well documented, already developed close contact with exiled Croatian nationalists in the 1980s - e.g. with Dobroslav Paraga. Former „human rights” activist Paraga returned from the USA to Croatia after independence and became chairman of the Croatian Party of Law (HSP). Together with a further associate of the ISHR, Ante Paradjik, Paraga organised the formation, arming and paramilitary activities of the notorious neofascist HOS-troops, who perpetrated anti-Serb violence in Croatia in the wake of Croatian independence and were later integrated into the Croatian army. The HSP, which claims adherence to the tradition of Ustaša-leader and Hitler- collaborator Ante Pavelic, still sits in the Croatian parliament. The ISHR Zagreb office and personnel double as the CIC. In Opaticka 10 one of Cigelj's colleagues, Albert Bing, variously operates as chairman of the ISHR or as a member of Ante Beljo's CIC.

  These articles made Jadranka Cigelj known among Western journalists. Cigelj not only figures in Gutman's war coverage, but in numerous publications of the ISHR - as Jadranka C., Jadranka Cigelj, Jadranka Cigev, Jadranka Cigay or simply Mrs. Jadranka. She is sometimes described as a 46 year old Croatian from Prijedor, sometimes as a Croatian in her early 40s from Vukovar.

  When asked about how he came into contact with Cigelj, Gutman recently stated that he first met her by chance in Zagreb in January 1993 and verified that she was a credible witness. Since the Serb authorities had refused to permit him to visit Omarska he had asked the publicity officer of the Bosnian Serb army in Banja Luka to procure a response of Omarska prison camp commander, Zeljko Mejahic, to the accusation that he had raped Jadranka. Mejahic's arrogant, albeit negative response had confirmed his impression that Jadranka could be trusted. Gutman resolutely affirms that he procured sufficient information about the identity of his witness. He regards the fact that he referred to Jadranka „Siget” in his letter to Banja Luka and to „Cigelj” in his article written only 10 days later as a mere oversight.

  The ISHR-brochure „God's Forgotten Children” includes an eyewitness account of a Jadranka C. [2] Without doubt the witness in question is Jadranka Cigelj, since her statements about the length of her imprisonment in Omarska and other details are identical with those in Gutman's story. But there are also some perplexing contradictions. For example, in Gutman's report she says that she was „released” on August 3, 1992 when the prison camp in Omarska was closed down. In the brochure of the ISHR we learn that she still had to spend four days in the „concentration camp Trnopolje\” after leaving Omarska. But perhaps the fact that this episode of her suffering was not mentioned in Gutman's extensive interview is of no particular significance.

  What is rather more puzzling is that Cigelj accuses different Serbs of having raped her in her two accounts. In the ISHR-story she only charged the reserve officer Nedeljko Grabovac with this crime: „Grabovac not only insulted me on account of my nationality, but also threatened me. Suddenly the lights went out, he took my hand and pushed me in the hall. Then he forced me into the bathroom... Then he raped me.” She also reported that „the same happened” in the following nights, but mentioned no other names. At the end of this eyewitness account she underlines the impression that she was raped by only one person in Omarska: She states that the camp commander - Zeljko Mejahic, whose name she never mentions in the lSHR-brochure - had asked her five days after these incidents whether she had received any maltreatment. She expressed her outrage at this question, since he had been present in the first night when Grabovac had grabbed her hand and then raped her. She supplemented her account of the commander's role, stating: „He acted as if he had not been present during that night. But he was the one who had brought this man in. I later found out that the man (the rapist, Note of the ISHR-editor) was a member of the Serb territorial defence forces”. In this account Zeljko Mejahic appears merely as the camp commander - not as a rapist. He is not even mentioned by name. In Gutman's article, however, Jadranka Cigelj claims that she was raped by commander Zeljko Mejahic, the guards Mladen Radic and Kos Milojica, in addition to Nedeljlro Grabovac. Maybe there is an explanation for this divergence too. Jadranka Cigelj may have forgotten the names, or there may have been sloppy editing on the part of the ISHR editors. Roy Gutman says the explanation may be that Cigelj only overcame her trauma in stages, until she was finally able to articulate al the details of her horrific experience. This seems unlikely since the ISHR-brochure was published in the same month as Gutman's article, in February 1993. An earlier ISHR publication sheds some light on Jadranka Cigelj's links with the former Croatian Ministry of Information[3]. It reports that a human rights activist of the ISHR in Frankfurt, had been introduced to „Mrs. Jadranka” by Marika Riser, a member of the ministry staff. A photograph in this brochure shows Jadranka Cigelj in a fur coat and hat, smoking a cigarette and looking rather untraumatised and well. In the brochure „Gods Forgotten Children” Marika Riser is listed as Maritza Risek alongside Jadranka Cigey, not Cigelj, in the information section „Contact addresses in Zagreb” as contacts in Opaticka 10. The same page also features the „Centre for the Investigation of War Crimes\” in Zenica, which co-operates with the German anti-Serbian activist and leader of the Society for Threatened People (Gesellschaft fur Bedrohte Voelker) Tilman Zulch, as a contact address for concerned readers[4]. In other ISHR publications Jadranka Cigelj figures in other functions, for example as chairperson of the „Women's Group Omarska”[5].

  Cigelj is better known abroad than in Croatia. Rarely has a single war victim become so famous. This appears to be due to the fact that she was introduced to Western journalists by Croatian publicity-makers, sent abroad and invited to participate in meetings in other countries. For example, she appeared at the annual conference of the ISHR in Koenigstein near Frankfurt in March 1993 as Jadranka Cigev[6]. But Cigelj had already visited Germany on several occasions before then. She spoke at the public hearing of the German parliament about „systematic rape in Bosnia-Hercegovina” in December 1992. The hearing was held in response to the revelations about mass rape in Bosnia in the „Mona Lisa” programme mentioned above. Amelija Janovic of the Croatian CulturaI Association Rhein-Main acted as Cigelj's translator.

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  In January 1993 Jadranka Cigelj twice featured as a studio guest on the Programme „Einspruch” of the Berlin TV station SAT3. Later she worked on a documentary about her home town Prijedor with a TV team of the SWF Baden Baden, which was broadcast in two parts in October 1993. The CIC has also confirmed that Cigelj assisted another SWF team in research which resulted not just in a TV feature, but in the arrest of the alleged war criminal Dusan Tadic in Munich on the basis of an arrest warrant issued by the German Federal Prosecutor. Tadic has repeatedly been discussed as a potential key defendant in the prospective International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY). Cigelj has also been a studio guest of the Bayerischer Rundfunk and has appeared on French, British and US television.

  Due to her influential connections, Cigelj recently also won official recognition in the US and France. She was honoured by the Minnesota Advocates for Human Rights (MAHR) in Minneapolis „For outstanding contributions to international women's rights” in June 1993, alongside Dr. Shana Swiss of the organisation Physicians for Human Rights (PHR), Boston, who herself in fact nominated Cigelj. The US paper Star Tribune of June 3, 1993 featured an article on the ceremony along with a photograph of Swiss and Cigelj, in which Cigelj was however referred to not as a Croatian, but as a „Bosnian Muslim victim”.

  The French non-governmental barristers' association Institut des Droits de I'Homme du Barreau de Bordeax awarded Cigelj the „Ludovic Trarieux Prize” with FF 30.000. The Institut is said to be associated with French intellectuals around Bernard Henry Levy, a forceful proponent of Western military action against the Serbs. Amelija Janovic of the Croatian Cultural Association Rhein-Main explained to the author that this and other „humanitarian” organisations want to act as prosecutors in the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in The Hague. Jadranka Cigelj, of course, is already billed as a major witness at the Tribunal. She is to put forward her charges against the Omarska camp commander and extend the lawsuit to Karadzic and Milosevic. According to Amelija Janovic, representatives of the French banisters' association accompanied by Austrian colleagues even visited Zagreb in August 1994 to discuss the proceedings with Cigelj.

  [Neil, Here below we can see Thomas Deichmann trying to be apologetic and pulling his punches as regards the credibility of Jadranka Cigelj by saying she was „probably” really raped „by the Omarska commander and his guards”- just like Deichmann pulled his punches and was apologetic in his stated reasons for the ITN-LM case being won by ITN and not LM.]

  The uninitiated reader will perceive Jadranka Cigelj in Gutman's Augenzeuge des Voelkermords as an ordinary victim of terrible crimes. Cigelj was probably really raped by the Omarska commander and his guards. Maybe she can offer some explanation for all the murky links and relationships detailed here or has been an innocent object of political instrumentalisation by the Zagreb authorities. But grave doubt as to her credibility as an unbiased source appears at least advisable.

  Amelija Janovic, wife of the president of the Croatian World Congress in Germany and leading member of the Croatian Cultural Association Rhein-Main, presently acts as Jadranka Cigelj's contact in Germany. In a telephone interview she claimed that Cigelj and Gutman had remained in close contact ever since their first meeting and that she herself had arranged several meetings between them in Bonn. The fact that Gutman introduced the Croatian edition of Augenzeuge des Voelkermords to the Croatian public in the Zagreb Culture and Information Centre together with Cigelj in June 1994 also suggests that the author and his witness have not lost contact. The CIC has also stated that Cigelj had helped Gutman with his research in Bosnia and that it had always passed all „valuable information” to him.

  Gutman himself recently stated that, apart from a very brief and insignificant contact this summer, he had never heard of the International Society for Human Rights (ISHR) and that he did not know that Jadranka Cigelj has been the vice-chair of its Croatian section in Zagreb since December 1993. This appears incomprehensible in view of Gutman's long experience as a journalist and the fact that the ISHR is an international organisation which is well known to the press.

  When he wrote his article about Jadranka Cigelj in February 1993, Gutman was aware of her connections with the governing Croatian party and the CIC. It seems perplexing that, until this day, he has never had doubts about the credibility of this institution. Gutman certainly does not lie in Augenzeuge des Voelkermords. But his sources, particularly Jadranka Cigelj, appear suspect. In June 1994 Gutman, who had run the Bonn office of Newsday since 1990, returned to the United States. His next war assignment and a further book on the Balkans are keenly anticipated.

  ----------------------------------------------------------------------

  Notes and references:

  1 Thomas Deichmann: „IGFM - Menschenrechte im Visier”, in: Novo, No.12, Sept./Oct. 1994.

  2 Internationale Gesellschaf fur Menschenrechte e.V.: Bosnien-Herzegowina: Gottes vergessene Kinder. Das Drama der vergewaltigen Frauen und deren Kinder - Dokumentation, Feb. 1993, FranMurt/Main

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  3 Menrchenrechte, 1/1993.

  4 The „Centre for the Investigation of War Crimes” in Zenica, Bosnia, is a state sponsored publicity institution as well. See Thomas Fischer: „Frontenwechsel in Bosnien”, in: Novo, No.11, July/Aug. 1994.

  5 Fiir die Memschenrechte, 4/1993 & 6/1993.

  6 Fiir die Menschenrechte, 3/1993; Menschenrechte, 23/1993.

 13. #13
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Ovaj dio do sada se odnosio uglavnom na propagandu, gebelsovog tipa. Oni su vrlo dobro znali značaj logistike u ratu, zato ja na ovoj temi i nepisem o zločinima. Broj zločina i nije toliko bitan za ovu temu, već ustvari sirok spektar logistike koji je omogućio te zločine i razloge priznavanja takve države, koja je osnovala organizacije, donijela dvoslojene zakone, uredbe i naredbe. Sve te aktivnosti su dokumentirane - međutim iako dokumentirane, iako protivne modrenim organizacijama države - propagandna masinerija hrvatske je učinila da se njihovi zločini minimiziraju.

  Postoji raznovrsni arsenal aktivnosti koje je Hrvatska primjenila, prije rata, poslije rata, u inostranstvu, u unutrasnjosti Hrvatske - sve u cilju da se broj Srba svede na Tudjmanovu zeljenu i proklamiranu beznacajnu većinu. Zato je Mesic prije rata govorio da će Srbi stati pod kisobran. On uvijek treba dva put ispasti pobjednik.

 14. #14
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Veza najvisih predstavnika hrvatskih vlasti sa antijugoslovenskim teroristickim organizacijama, datira još iz sedamdesetih godina. Tudjman je ocito bio glavna karika te veze, Karl Bildt, jedan od glavnih aktera rasturanja Jugoslavije i nedavni predstavnik UN misije na Kosmetu, je ilegalno, protivno svim međunarodnim pravilima diplomatije, održavao je kontakte na državnom nivou sa nelegalnim predstavnicima:

  Hrvatsko drustvo Matija Gubec u Svedskoj koje je bilo u bliskim odnosima sa ubicom Jugoslovenskog ambasadora Rolovica - organiziralo je i tajni odlazak Franje Tudjmana u vrijeme njegovog navodnog zatocenistva u Svedsku. Taj odlazak Franje nije mogao biti bez znanja najvisih rukovodilaca ondasnje Socijalisticke Hrvatske. O tome piše, pri dnu clanka, na koji ću dati link, Matica Hrvatska:

  „Koliki je pak ugled, ili u svakom slučaju povjerenje, uživalo to društvo prijatelja Matice hrvatske najbolje svjedoči činjenica da su dr. Franju Tuđmana, kome je taj krug ljudi organizirao ilegalni dolazak u Švedsku 1978, ovdje primili najkompetentniji švedski dužnosnici (Carl Bildt, tada državni tajnik u predsjedništvu švedske vlade, Pierre Schori, tada vanjskopolitički tajnik socijaldemokratske stranke a sada švedski veleposlanik u UN, te predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku iz stranke centra)...”

  http://www.matica.hr/HRRevija/revija05.nsf/AllWebDocs/proljece

  Inace Hrvati su poklonili kucu Karlu Buildtu na Jadranu, na Korculi u jednom od najljepših predjela - Bočiću.

 15. #15
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.215
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2447

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Citat Original postavio JovanRadovic Pogledaj poruku
  Tadic, Mesic, Seks, Sanader....http://www.teslasociety.com/serbia150.htm

  Na poljani ispod crkve u Smiljanu u drugom svjetskom ratu ubijeno je od strane ustasa preko 500 Srba - na mjestu na kojem se Tadic slikao sa "velikim prijateljima' istrebljenih Srba.

  Ti bi ove teme trebao da postavljas na nekom forumu iz RS.

  Ovde dovode do kontraefekta od onog koji ti mislis da izazivaju.

  Ovde je ZABRANJENO pljuvati po liku Predsednika Srbije!
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 16. #16
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Ti bi ove teme trebao da postavljas na nekom forumu iz RS.

  Ovde dovode do kontraefekta od onog koji ti mislis da izazivaju.

  Ovde je ZABRANJENO pljuvati po liku Predsednika Srbije!
  Ovo nije za efekat. Ovo su argumentirane cinjenice.

  Filozofi su mijenjali svijet tumaceci ga.

 17. #17
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Evo sto o SUDSKOJ vlasti kaže Luka Susak, advokat iz Zagreba:

  Serija optuženih i selekcija oštecenih

  Koji je još problem postoji kod optuživanja za ratni zločin?

  Početni zločini su najvece zlo preko kojih se mogu objasniti svi poslije učinjeni zločini. Po meni svi zločini moraju biti kažnjeni, bilo da su ih učinili Srbi bilo Hrvati, ili netko treci. Po mom sudu, sve zločine treba promatrati u fazama jer bez takvog pristupa ne može se utvrditi istina. Npr. izvuce se jedan dogadaj i podigne se optužnica, a ostali značajni kriminalni dogadaji se preskacu, što otvara mogućnost da se razlicito tumace u nečije politicke svrhe.

  Zločine bi trebalo promatrati kroz razdoblje od 1990. do priznanja Hrvatske; od priznanja do akcije „Bljesak” i „Oluja”; od „Bljeska” i „Oluje” do danas.

  Srbi su optuživani i sudeni od pravosudnih vlasti u Hrvatskoj za zločine u svim fazama. Ne može se reći da su Hrvati optuženi na isti način, i te razlike bodu oci. Svi gradani moraju pred Ustavom i zakonom biti jednaki, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeroispovijest. A tome nije tako. Ukazat ću samo na mali broj primjera koji o tome govore.

  Od početka i tokom rata, pa i prije, kao i u poratnom razdoblju, gotovo sav hrvatsko politicko propagandni i masmedijski aparat bio je ukljucen u sotonizaciju Srba. Posebnu ulogu na tom planu je odigrala Hrvatska radio televizija, naročito u periodu dok je na njenom celu bio Antun Vrdoljak.

  Već u 1990.g. Branimir Glavaš je u ime HDZ-a Osijeka djelio ograncima HDZ-a po slavonskim opcinama (Vinkovci, Županja, Vukovar) vojni eksploziv „vitezit”. To objašnjava i zašto su već tada Srbi mijenjali imena i prezimena i zašto su već tada njihove kuce bile minirane.

  Do danas nitko nije osuden za ubijanje desetina Srba u Sisaku. Zločini su učinjeni nad Srbima u Virovitici, Zadru, Šibeniku, Splitu, Karlobagu, Zagrebu, Otoccu, Pakracu, Gospicu, Karlovcu, Vinkovcima, Ogulinu, Grubišnom Polju, Borovu Selu, Daruvaru, Podravskoj Slatini, Orahovici i drugim mjestima, što se sve dogadalo prije dogadaja u Škabrnji.

  U Zagrebu su u 1991.g. Srbi odvodeni u tzv. sabirne centre na Zagrebackom velesajmu i u Kerestincu. Iz Zagreba su Srbi odvodeni živi ili polumrtvi u Pakracku Poljanu na likvidaciju. Izvšitelji ovih zločina su još na slobodi. Na sličan način Srbi su nestajali u Osijeku i Vukovaru, samo se tamo govorilo da su „otplovili” u Srbiju, jer su leševi bacani u Dunav i Dravu.

  Drastican primjer je i ubojstvo 13 rezervista JNA u rujnu 1991.g u Karlovcu, na Koranskom mostu. Mihajlo Hrastov, izvršitelj ovog zločina, svojevremeno je odlikovan i proglašen pocasnim gradaninom Karlovca.

  Pakrac je od strane Hrvatske vojske napadnut 19. i 20. kolovoza 1991.g. i tada je policija istjeravala Srbe iz kuca. U Srednjim Grahovljanima 17 osoba je ubijeno.

  Zapovjednik Sektora obrane Slavonska Požega g. Ante Bogovic je 22.10.1991.g. dao proglas da se svi Srbi iz sela s podrucja opcine Slavonska Požega isele u roku 24 sata iz svojih kuca i napuste sela. Svi koji su ostali a nisu se pridržavali naredbe ubijeni su, a radilo se o 34 osobe. Sve kuce su opljackane i potom zapaljene a stoka ubijena. U studenom 1991.g. Hrvatske oružane snage su etnicki ocistile sva sela opcine Daruvar, a u prosincu 1991.g. istjerani su iz svih sela na podrucju opcina Podravska Slatina.

  Mate Granic, ministar vanjskih poslova RH je 1993.g. u intervju austrijskom dnveniku „Die Presseu” na pitanje o razaranju srpskih kuca u Hrvatskoj, naveo da je od 1991. do 1992. porušeno 4000 kuca „ali s razbojnickom namjerom”. (Vecernji list 20.VI 1993.g.). Kad se k tome doda masovno istjerivanje Srba iz njihovih stanova i oduzimanje svih vrijednih stvari, onda se ne može izbjeci zakljucak da je došlo do etnickog cišcenja Srba u Hrvatskoj prije priznanja Republike Hrvatske.

  Ova faza ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, kada su upitanju gradani srpske nacionalnosti, je prešucena od jednog dijela medunarodne zajednice.

  Zašto, po Vama, Haški sud preskace te zločine?

  Rat nije pao s neba. Kada bi bile podignute optužnice za ratne zločine u svim fazama onda ne bi moglo biti izbjegnuto dokazivanje namjere Hrvatske i dijela medunarodne zajednice da se u Hrvatskoj izvrši etnicko cišcenje Srba.

 18. #18
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Citat Original postavio JovanRadovic Pogledaj poruku

  Rat nije pao s neba. Kada bi bile podignute optužnice za ratne zločine u svim fazama onda ne bi moglo biti izbjegnuto dokazivanje namjere Hrvatske i dijela medunarodne zajednice da se u Hrvatskoj izvrši etnicko cišcenje Srba.
  Belosvetske barabe to ne 'žele znati', RH je država koju nameravaju 'uskoro' primiti u EU!?
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 19. #19
  Iskusan
  Učlanjen
  23.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.484
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  1981 godine u Hrvatskoj je živjelo 531 000 Srba.
  388 000 Jugoslovena.
  180 000 Neopredeljenih
  skoro 10 000 Crnogoraca
  --------------------------------------

  1 109 000  Bio je i neki prirodni prirast (pored Slovenije i Vojvodine najmanji u bivšoj državi).

  Treba imati u vidu da je hrvatski popis iz 1991 - kojeg ne treba uzimati za mjerodavno - u trenutku raspada SFRJ, utvrdio da je bilo 581.663 ili 12,2 odsto Srba.

  Generalni sekretar Butros Butros Gali, U svom izjvestaju Savetu Bezbednosti UN o stanju u Hrvatskoj (mart 1993), (Bilten OUN, 1993) navodi da je samo u Krajinu i Srbiju protjerano, 251.000 Srba iz Hrvatske. (U ovaj broj nisu ukljuceni oni sto su zavrsili u inostranstvu)

  Veću brojku iznosi Ivan Cicak, predstavnik međunarodne humanitarne organizacije „Helsinki Voc” za Hrvatsku, sredinom 1993. godine dopisniku „Njujork Tajmsa”. Navodi da je iz nove države Hrvatske moralo da ode od 1991. do 1993. godine 280.000 Srba i da su hrvatske vlasti od 1991. godine do tada tada unistile 10.000 srpskih kuca.

  Po podacima Vojina Dabica, u Hrvatskoj je likvidirano najmanje 14.000 srpskih civila, od kojih su mnogi baceni u 80 masovnih grobnica. Prema procjenama Srpskog Demokratskog Foruma najmanje deset hiljada Srba u Hrvatskoj nasilno je pokrsteno u katolike i promjenilo svoja prezimena.

  Sada u Hrvatskoj ima oko 120 000 Srba i nema Jugoslovena.

 20. #20
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Ti bi ove teme trebao da postavljas na nekom forumu iz RS.

  Ovde dovode do kontraefekta od onog koji ti mislis da izazivaju.

  Ovde je ZABRANJENO pljuvati po liku Predsednika Srbije!
  zar ne reche ti sad na nekoj temi da je doshlo vreme demokratije i da svako ima prava da iznosi svoje mishljenje?
  ili je dozvoljeno samo pljuvati po ustavu
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 21. #21
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: S kim se to Srbija druzi?

  nasilno pokatolicavanje srba u hrvatskoj se i dalje nastavlja
  ...

Slične teme

 1. ko se s vama druzi
  Autor ca-mu47 u forumu Politika
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 06.08.2007., 04:44
 2. Druzi se !!
  Autor jacky_2voo u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 09.11.2005., 22:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •