nagodbu vladajuće stranke i SDSS-a naziva se pogubnom za demokraciju


U Demokratskoj partiji Srba vlada neskriveno ogorčenje zbog informacije da je SDSS s HDZ-om postigao nagodbu po kojoj će Srbi u Hrvatskoj, nakon ustavnih promjena, biti jedina (iako najveća!) nacionalna manjina bez dvostrukog prava glasa. Iako za sada nitko službeno ne potvrđuje, ali i ne demantira nagodbu između HDZ-a i SDSS-a, to je jedna od tema koje se ovih dana izdašno analiziraju i komentiraju u srpskim krugovima u Hrvatskoj. - "donosi naš subotnji prilog - SPEKTAR".

Prema informacijama koje su iscurile u javnost, SDSS, za razliku od ostalih manjina koje su zastupljene s manje od 1,5 posto stanovništva, ne traži dvostruko pravo glasa za Srbe, ali traži nešto drugo – izborni model za saborske zastupnike iz redova srpske manjine koji bi SDSS-u unaprijed i dugoročno zajamčio sva tri zastupnička mandata – tvrde u Demokratskoj partiji Srba, ali i u nekim drugim parlamentarnim strankama.

Konkretno, srpskoj nacionalnoj manjini će, prema dogovoru HDZ-SDSS, u Saboru biti zajamčena tri zastupnička mandata koja će dobiti ona stranačka lista koja osvoji najviše glasova u svih deset izbornih jedinica

Za jedan glas dobiješ sve
Dakle, SDSS-u je dovoljno da u tih deset izbornih jedinica ima jedan glas više od ostalih i tako dobije sva tri mjesta u Saboru. U praksi će to izgledati tako da će sve manjine osim srpske imati pravo glasati za svog predstavnika u Saboru, a onda još dodatno za određenu političku stranku, dok će Srbi moći birati samo za određenu političku stranku. Veljko Džakula, lider Demokratske partije Srba, kaže da je upoznat s takvim dogovorom koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a.

Tom nagodbom Milorad Pupovac čini uslugu HDZ-u jer HDZ zna da to nisu i nikada neće biti njihovi glasovi, tvrdi Džakula, a model po kojemu bi na temelju samo jednoga glasa više SDSS-u pripala sva tri zastupnička mandata vodi u monopol jedne političke stranke nad svim Srbima u Hrvatskoj. Ono što HDZ gubi iz dijaspore, sada u nagodbi sa SDSS-om dobiva preko glasova Srba, odnosno preko čvrstog partnerstva sa SDSS-om, tvrdi Džakula.

“Nama Srbima kao najvećoj političkoj stranci, u tom slučaju ostaje vazalni, poslušnički odnos prema jednome vođi i jednoj partiji jer znamo da infrastruktura koju ima SDSS, preko podrške HDZ-a, donosi toj stranci taj famozni jedan glas više”, kaže Džakula, koji se nada da parlamentarne političke stranke u Saboru neće dopustiti takvo zatiranje političkog pluralizma unutar srpske zajednice u Hrvatskoj.

“To je kao da jedna politička stranka u jednoj izbornoj jedinici ima jedan glas više od ostalih i da već samim tim svih četrnaest zastupnika uđe u Sabor samo s te liste”, nastavlja lider DPS-a, zaključujući kako bi takav model bio poguban za Srbe u Hrvatskoj, ali i za ukupnu hrvatsku demokraciju.

Josip Leko iz SDP-a potvrdio nam je da je takav sporazum koalicijskih partnera HDZ-SDSS došao u saborsku radnu grupu, no kakav će na koncu biti zakon, nije htio prognozirati. “Mislim da to nije pitanje samo jedne nacionalne manjine, nego hrvatskog društva u cjelini jer je opći interes da se pripadnici manjina što bolje integriraju u politički sustav. Nisam siguran da je model koji predlažu HDZ i SDSS u skladu ni s Ustavom, a ni s dobrom demokratskom praksom.

Oni će reći da nude većinski model za nacionalne manjine, ali mi u praksi imamo razmjerni, koji puno bolje reprezentira političku volju birača. To isto vrijedi i za birače unutar jedne nacionalne manjine, ni za njih nije dobro da se samo jednoj stranci osigura ekskluzivni status na izborima i u Saboru”, kaže Leko.


Dosta je glasačke mašinerije
Za razliku od HNS-a, koji još proučava prijedlog HDZ-a i SDSS-a pa se u ovom trenutku ne želi izjasniti, IDS-ovac Damir Kajin je sasvim decidiran. Kaže kako se on zauzima da i saborski zastupnici, kao i načelnici, gradonačelnici i župani, budu neposredno birani, pa tako i saborski zastupnici nacionalnih manjina. Time bi Sabor konačno postao središte političkog odlučivanja u Hrvatskoj, a ne obična glasačka mašinerija kao što je danas.

“Ovo što predlažu HDZ-SDSS je za mene destrukcija demokracije, jer je riječ o biračkoj populaciji koju vladajući HDZ privlači sebi koalicijskom trgovinom s jednom manjinskom strankom”, tvrdi Kajin. “Takav prijedlog još nije došao pred saborske zastupnike pa mogu reći samo to da o tome moramo otvoreno razgovarati”, poručuje IDS-ov saborski zastupnik.


Gjenero: Zatiranje pluralizma u srpskoj zajednici
Davor Gjenero, politički analitičar, kaže: “Ovakvo izborno rješenje unaprijed garantira najvećoj pojedinačnoj stranci u srpskoj zajednici tri zastupnička mandata, a osim toga joj se omogućuje da se u izbornim jedinicama natječe i za dodatne mandate.

Već je sadašnje rješenje - koje jedino mandate srpske zajednice (kad je riječ o izbornim jedinicama iz kojih se bira više zastupnika) dijeli većinskim sustavom, a ostali se, redoviti mandati dijele razmjerno – zatiralo politički pluralizam u srpskoj zajednici.

Ovo novo, pak, rješenje de facto onemogućuje bilo kakvo pluralističko nadmetanje unutar srpske manjinske zajednice te ju izručuje potpunom nadzoru SDSS-a, kao najveće stranke te zajednice.”

šenol selimović


Она гњида од Пуповца већ одавно не води српску него ХДЗ-овску политику.

Српски народ од тога добије само мрвице а он хадезеовске куне.