Европа је мртав политички пројекат

Pogledaj rezultate ankete: Да ли ће се ЕУ распасти?

Glasova
58. Ne možete glasati na ovu anketu
 • да

  41 70,69%
 • не

  8 13,79%
 • не знам

  9 15,52%
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 126

Tema: Европа је мртав политички пројекат

 1. #1
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Question Европа је мртав политички пројекат

  Европа је мртав политички пројекат

  Етjен Балибар
  недеља, 06. јун 2010.

  (Guardian, 25.5.2010)

  Током једног месеца сведоци смо: објаве грчког премијера Јоргоса Папандреуа да његова земља више неће бити у стању да плаћа доспела потраживања, опширног европског спасилачког зајма понуђеног му по цену поражавајућег смањења буџета, недуго затим „деградацијом рејтинга“ португалских и шпанских дугова, претњама по вредност и сам опстанак евра, стварањем (под јаким притиском САД) европског сигурносног фонда вредног 750 милијарди евра, одлуке Европске Централне Банке да (противно својим правилима) откупљује државне дугове, и објави мера буџетске штедње у неколико држава чланица ЕУ.

  Јасно, ово је само почетак кризе. Еуро је слаба карика у ланцу, што негативно утиче и на саму Европу. Велике су шансе да следе катастрофалне последице.

  Као реакција, грчки протести су у потпуности оправдани. Прво, сведоци смо денунцијације целокупног грчког народа. Друго, влада је још једном издала своја изборна обећања без икакве демократске дебате. Напослетку, Европа није испољила искрену солидарност са једном од својих чланица, већ јој наметнула принудне мере ММФ-а, које не штите нације, већ банке.

  Грци су били прве, али мала је вероватноћа да ће бити и последње жртве политике „спашавања европске валуте“ – политике о којој би грађанима требало да буде дозвољено да дебатују, јер ће исход утицати на њих. Међутим, у размерама у којима постоји, дискусија је дубоко пристрасна јер су есенцијалне одреднице скривене или склоњене.

  У својој тренутној форми, под утицајем доминантних друштвених сила, конструкција Европе је можда произвела одређен степен институционалне хармоније и уопштила одређена фундаментална права, што није занемарљиво. Али, супротно постављеним циљевима, она није произвела конвергентну еволуцију националних економија, зону заједничког просперитета. Једне земље доминирају, док се над другима доминира. Становници Европе можда немају антагонистичке интересе, али нације их имају у све већој мери.

  Друго, свака кејнзијанска стратегија стварања „поверења“ јавности у економију почива на три независна стуба: стабилна валута, рационални систем опорезивања, али такође и социјална политика, са циљем потпуне запослености. Трећи аспект је систематски игнорисан у већини тренутних расправа.

  Даље, читава ова дебата око европског монетарног система и будућности Европе ће остати у потпуности апстрактна уколико се не фокусира на праве трендове глобализације, које ће финансијска криза озбиљно убрзати, осим ако се са њима заједничким снагама политички не суоче људи и њихове вође.

  Сведоци смо транзиције једне форме међународне конкуренције у другу; из оне која се одвија (углавном) између продуктивног капитала у конкуренцију између националних територија, које користе пореске олакшице и притиске на наднице ради привлачења више плутајућег капитала од својих суседа.

  Сада је очигледно да, то да ли Европа функционише као ефективан систем солидарности међу својим чланицама за заштиту од системских ризика или просто поставља правни оквир који промовише већи степен конкуренције међу њима, одредиће будућност Европе и политички, и друштвено и културолошки.

  Али постоји једна друга тенденција - трансформација међународне поделе рада, која радикално дестабилизује дистрибуцију запослености у свету. По овој новој глобалној структури Север и Југ, Исток и Запад сада мењају позиције. Европа, или барем њен већи део, искусиће брутални раст неједнакости: колапс средње класе, пад понуде високо-квалификованих занимања, измештање „несталних“ продуктивних индустрија, регресију добростања и друштвених права, уништење индустрија културе као и општих јавних услуга.. Ово ће подстаћи повратак етничких конфликата који су изградњом Европе требало да буду превазиђени занавек.

  Не можемо, дакле, да не поставимо питање, да ли је ово почетак краја ЕУ, конструкције која је започета пре педесет година на темељима вековне утопије, а која сада доказује да је неспособна да испуни своја обећања. Одговор је, нажалост, да: пре или касније, то ће бити неизбежно и све су шансе да ће бити праћено насилним немирима. Уколико не пронађе капацитете за нови почетак на радикално новим основама, Европа је мртав политички пројекат.

  Распад ЕУ би неизбежно препустио њене народе опасностима глобализације у још већој мери. С друге стране, нови темељ Европе не гарантује никакав успех, али барем јој даје шансу за добијање одређеног геополитичког утицаја. Али под једним условом - да се свим изазовима, у идеји о пост-националној федерацији у оригиналној форми, озбиљно и храбро изађе у сусрет. То укључује успостављање заједничког јавног ауторитета, који није ни држава ни једноставно „управљање“ од стране политичара и експерата; обезбеђивање истинске једнакости међу нацијама и стога борбу против реакционарних национализама; и изнад свега оживљавање демократије у оквиру Европе, самим тим се опирући тренутном процесу „де-демократизације“ или „етатизму без државе“, произведеног од стране неолиберализма.

  Одавно је требало признати оно што је очигледно. У Европи неће бити прогреса ка федерализму (оном за који се тренутно са правом неки залажу) ако сама демократија не прогресира иза постојећих форми, дозвољавајући већи утицај народа на супранационалне институције. Да ли то значи да нам у циљу преокретања тока недавне историје, раздрмавања летаргије распадајуће политичке конструкције, треба нешто налик европском популизму? Симултани покрет или мирна побуна широких маса које би изражавале свој бес у својству жртава кризе против аутора и уживалаца исте, захтевајући „спуштање“ контроле над тајним погодбама и диловима тржишта, банака и држава на нижи ниво? Свакако, да. Слажем се да то може довести до других катастрофа. Али ризик је већи уколико национализам превлада у ма којој форми.

  У овом делу света такве снаге су традиционално називане „левица“. Али европска левица је такође банкротирала. У ширем политичком простору, протежући се преко граница - што је у овом тренутку значајно - она је изгубила сваки капацитет неопходан за изражавање социјалних борби и отпочињање еманципаторних покрета. Отуда, она се идеолошки дезинтегрисала. Лишена било какве масовне подршке, партије које је номинално представљају су сада немоћни посматрачи кризе, на коју немају никакав специфичан или колективан одговор.

  Можемо се запитати, шта ће се догодити када криза у постојећим условима уђе у следећу фазу? Биће протестних покрета, скоро сигурно, који ће се наћи у стању изолованости, и врло је могуће да ће одлутати ка насиљу, или бити подстакнути расизмом и ксенофобијом (који се већ помањају око нас). Али питање се такође тиче и интелектуалаца: каква би требало и могла да буде демократски елаборирана политичка акција усмерена против кризе на европском нивоу? Задатак за прогресивне интелектуалце, било да виде себе као реформисте или револуционаре је, да дискутују на ову тему и преузму ризике. Неће бити оправдања ако то и не ураде.

  Етјен Балибар (Étienne Balibar) је професор филозофије на Université de Paris-X.

  Чланак је краћа верзија текста који ће бити објављен у јунском броју онлајн часописа Theory and Event (Johns Hopkins University Press)

  извор

  __________________________________________________ __________________-

  Дакле, ако је Европа мртва, у коју то Европу ми идемо? 2. #2
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  У имагинарну

 3. #3
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Пресретач Pogledaj poruku
  У имагинарну
  А шта ти мислиш, зашто лажу народ?

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Stuttgart
  Poruke
  31.867
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  А шта ти мислиш, зашто лажу народ?

  Pa uvek je prodavanje magle bilo...najunosniji posao, zasto bi to danas bilo...drugacije

 5. #5
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  А шта ти мислиш, зашто лажу народ?
  10 godina lupetaju o evropi, i sada kada je taj projekat na rubu propasti, vec stidljivo najavljuju da nece u EU ako je uslov kosovo, ovo ono, obzirom da ce kriza biti sve dublja, morace da se okrenu Rusiji, ili da odu sa vlasti
  ...

 6. #6
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio pasivna gradnja Pogledaj poruku
  Pa uvek je prodavanje magle bilo...najunosniji posao, zasto bi to danas bilo...drugacije
  Да, али у другим земљама, нпр. у Немачкој, политичари су веома одговорни.

  Шта нагони ове домаће на толику неодговорност према сопственој држави и нацији?

  1. Јесу ли не баш паметни?
  2. Можда луцкасти?
  3. Уцењени?
  4. Битан им је само сопствени џеп и добробит?


 7. #7
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  10 godina lupetaju o evropi, i sada kada je taj projekat na rubu propasti, vec stidljivo najavljuju da nece u EU ako je uslov kosovo, ovo ono, obzirom da ce kriza biti sve dublja, morace da se okrenu Rusiji, ili da odu sa vlasti
  Видиш Дакст, о овоме нисам овако размишљала.
  Има логике.

 8. #8
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Stuttgart
  Poruke
  31.867
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Да, али у другим земљама, нпр. у Немачкој, политичари су веома одговорни.

  Шта нагони ове домаће на толику неодговорност према сопственој држави и нацији?

  1. Јесу ли не баш паметни?
  2. Можда луцкасти?
  3. Уцењени?
  4. Битан им је само сопствени џеп и добробит?

  Sve cetiri, a najvise cetvrto (kad` su Srpski vladari mislili na narod i naciju)

 9. #9
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Видиш Дакст, о овоме нисам овако размишљала.
  Има логике.
  ma providni su, Dodik i Srpska su se vec povezali sa Rusijom, a Srbija uskoro nece imati alternativu nego na istok, tamo su trzista za nasu robu
  ...

 10. #10
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio pasivna gradnja Pogledaj poruku
  Sve cetiri, a najvise cetvrto (kad` su Srpski vladari mislili na narod i naciju)
  Па и то што кажеш.
  Време је да мењамо елиту.
  Од Цара Душана, елита нам ништа не ваља.

 11. #11
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  ma providni su, Dodik i Srpska su se vec povezali sa Rusijom, a Srbija uskoro nece imati alternativu nego na istok, tamo su trzista za nasu robu
  Ето шале!
  На крају стварно нећемо имати алтернативу.
  Судећи по нашим властодршцима, немамо је одавно.
  Државу нам баш воде фаталисти.
  Ау!

 12. #12
  Početnik Либерал (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  47
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Да, али у другим земљама, нпр. у Немачкој, политичари су веома одговорни.

  Шта нагони ове домаће на толику неодговорност према сопственој држави и нацији?
  Зато што могу да врше криминалне радње и да их држава судски не гони, да поправе један пут у неком граду да би народ за њега гласао наредних десет година само ради тога, да направи кардиналну грешку и да помишљајући да да оставку нико ни реч не каже, да напада друге увредама без доказа и аргумената и да га сви обожавају.......

  У Немачкој је држава озбиљна, јако организована и одлично функционална установа.
  Ne diskutujem o državnim pitanjima sa ljudima koji nisu završili srednju školu.

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Европа је мртав политички пројекат

  Етjен Балибар
  недеља, 06. јун 2010.

  (Guardian, 25.5.2010)


  извор

  __________________________________________________ __________________-

  Дакле, ако је Европа мртва, у коју то Европу ми идемо?
  Треба разумети децу и потомке комуниста. Некада су стално певали једну песмицу "У ТУНЕЛУ У СРЕД МРАКА СИЈА ЗВЕЗДА ПЕТОКРАКА" а сада певају "јЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ" и то на исту мелодију.

  Зна се како је завршила прва песмица - а тако ће и ова друга...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.315
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2449

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Треба разумети децу и потомке комуниста. Некада су стално певали једну песмицу "У ТУНЕЛУ У СРЕД МРАКА СИЈА ЗВЕЗДА ПЕТОКРАКА" а сада певају "јЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ" и то на исту мелодију.

  Зна се како је завршила прва песмица - а тако ће и ова друга...
  Pa Evropa nije komunisticka, nisi znao?
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 15. #15
  Nov član Andjela (avatar)
  Učlanjen
  22.09.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  en el cielo
  Poruke
  23.809
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Да, али у другим земљама, нпр. у Немачкој, политичари су веома одговорни.

  Шта нагони ове домаће на толику неодговорност према сопственој држави и нацији?

  1. Јесу ли не баш паметни?
  2. Можда луцкасти?
  3. Уцењени?
  4. Битан им је само сопствени џеп и добробит?

  Pa nisu ni u EU politicari bas odgovorni!
  Quod licet Iovi, non licet bovi.

 16. #16
  Nov član Andjela (avatar)
  Učlanjen
  22.09.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  en el cielo
  Poruke
  23.809
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Треба разумети децу и потомке комуниста. Некада су стално певали једну песмицу "У ТУНЕЛУ У СРЕД МРАКА СИЈА ЗВЕЗДА ПЕТОКРАКА" а сада певају "јЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ" и то на исту мелодију.

  Зна се како је завршила прва песмица - а тако ће и ова друга...
  Pa isto ....ranje kao i SSSR, samo drugo pakovaje i centrala nije u Moskvi, vec u Briselu!
  Quod licet Iovi, non licet bovi.

 17. #17
  Nov član Andjela (avatar)
  Učlanjen
  22.09.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  en el cielo
  Poruke
  23.809
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Либерал Pogledaj poruku
  Зато што могу да врше криминалне радње и да их држава судски не гони, да поправе један пут у неком граду да би народ за њега гласао наредних десет година само ради тога, да направи кардиналну грешку и да помишљајући да да оставку нико ни реч не каже, да напада друге увредама без доказа и аргумената и да га сви обожавају.......

  У Немачкој је држава озбиљна, јако организована и одлично функционална установа.
  Pa i ovde ih ne gone nesto posebno.
  Bila je halabuka oko BAWAG afere recimo u Austriji, trajala mesec dana i gotovo. Takodje i afera bivseg ministra finansija Grasser-a, pa nista...
  Pa afera oko kupovine pokvarenih Eurofighter-a, od koje su strpali ogromnu lovu dzep, pa nista...
  Nemojte toliko da ih hvalite da su moralni i odgovorni!
  Poslednji put ažurirao/la Andjela : 11.06.2010. u 19:39
  Quod licet Iovi, non licet bovi.

 18. #18
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Цитат:
  Оригинал поставио eremita
  Треба разумети децу и потомке комуниста. Некада су стално певали једну песмицу "У ТУНЕЛУ У СРЕД МРАКА СИЈА ЗВЕЗДА ПЕТОКРАКА" а сада певају "јЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ" и то на исту мелодију.

  Зна се како је завршила прва песмица - а тако ће и ова друга...

  Pa Evropa nije komunisticka, nisi znao?
  Наравно да није - она је освајачка... вазда била кроз историју, али када су у питању земље у којима је владао комунизам ПРЕУЗЕТ ЈЕ ИСТОВЕТАН РЕЦЕПТ КОЈИ СУ ЦРВЕНИ ИМАЛИ ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ДИКТАТУРЕ... погледај само шта раде у Хагу - исто оно како је Тито судио тзв."народним непријатељима" - нема ама баш никакве разлике...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 19. #19
  Elita
  Učlanjen
  30.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.563
  Reputaciona moć
  497

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  eu je papazjanija. u perspektivi trebalo je da to bude jedna država.
  teško da će se npr britanci ikad odreći samostalne politike i preneti nadležnosti na brisel.
  to samo nemačka i delimično francuska i italija, ostali po naredbi kako gazda kaže.
  ako gazda kaže da ima da nema eu - ima da je nema.
  amerika neće dopustiti previše jaku eu, to bi imalo višestruke posledice po ceo svet.
  arapi bi npr odmah preko eu probali da rasture izrael, dok ameri drže flotu u mediteranu baš zbog izraela.
  ima toga još, na raznim mestima, bilo bi potresa.

 20. #20
  Ističe se Polemarchoi (avatar)
  Učlanjen
  03.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.587
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Видећемо, ако се Французи и Немци сложе можда и буде ЕУ нешто што може личити на независтан евроспки континент, мада ће тутори Амери и Енглези гледати да им на све могуће начине сјебу планове, а није искључено ни да Французи одјебу Швабе па се онда кад не може економским методама шваба опет одлучи за неке мање демократске кораке.

  Све у свему треба уживати, јер се дешава криза и сукоб унутар оног дела света који нам је у последњих двадесет година нанео много зла.

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  30.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.563
  Reputaciona moć
  497

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio Polemarchoi Pogledaj poruku
  Видећемо, ако се Французи и Немци сложе можда и буде ЕУ нешто што може личити на независтан евроспки континент, мада ће тутори Амери и Енглези гледати да им на све могуће начине сјебу планове, а није искључено ни да Французи одјебу Швабе па се онда кад не може економским методама шваба опет одлучи за неке мање демократске кораке.

  Све у свему треба уживати, јер се дешава криза и сукоб унутар оног дела света који нам је у последњих двадесет година нанео много зла.
  dobar post, al gde smo tu mi?
  ja bi nekako da se povežemo sa rusima, to je samostalna imperija, samostalna politika.
  nezavisna. slobodna, i pored svega.
  u eu nikad se nećemo pitati ni za jednu jedinu bitnu stvar, ne znam zašto srljamo tamo.
  a imamo pitanja i pitanja, nijedno nećemo rešiti ulaskom u eu, samo će reklame da budu bolje.
  slažem se da treba uživati, al treba i malo podgrejati, ubrzati stvari, postaviti neka pitanja pred njih koja će dovesti do disonantnosti u njihovim tonovima, ovako izgledaju ko borg.
  treba to malo razvodniti, a za to treba imati dobre političare. mi ih trenutno nemamo, sve boranija.
  možda jedino dodik ponekad uspe da namagarči te eu činovnike, zato ih i nervira.
  ostali im se uvlače u pedu, ološ. a glume avangardu i viču da eu nema alternativu.

 22. #22
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Ima nova tema:

  Veliki strajk u Danskoj usled drasticnog plana stednje, 50000 ljudi u Kopenhagenu

  Danci su se veoma organizovali i resili da brane svoja ugrozena prava.

 23. #23
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Да је ЕУ била оно што је требала бити (европска економска унија), све би било у реду.
  Међутим, испада да је иста направљена да би пар јаких држава из уније живело на рачун осталих слабих. А то је у сваком смислу немогуће.
  Зато ће и пући.

 24. #24
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.646
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Mislim da će Evropa kao EU preživeti ali da će doći do značajne novčane intervencije spolja,kao posle Drugog Svetskog rata,tačnije ''Maršalovog plana'' od strane Amera i da će cena za to biti stvaranje Euroazije,kao ''zajednice''.
  Myles Bennett Dyson

 25. #25
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: Европа је мртав политички пројекат

  Citat Original postavio goxy Pogledaj poruku
  Mislim da će Evropa kao EU preživeti ali da će doći do značajne novčane intervencije spolja,kao posle Drugog Svetskog rata,tačnije ''Maršalovog plana'' od strane Amera i da će cena za to biti stvaranje Euroazije,kao ''zajednice''.
  Гокси, одакле Америци новац за интервенцију?

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 102
  Poslednja poruka: 30.09.2009., 20:47
 2. ФОРУМ ЈЕ МРТАВ........
  Autor TOMAX u forumu Arhiva
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 15.01.2006., 06:06

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •