PRESS ISTRAŽUJE: UTICAJ SVETSKOG PRVENSTVA NA SRPSKU EKONOMIJU

Mundijal 'košta' 80 miliona evra

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da će zbog „fudbalske groznice" u sledećih mesec dana bitno opasti radni učinak zaposlenih muškaraca

Nekoliko dana pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu prodaja televizora skočila je za 50 odsto, prodaja piva oko 10 odsto, a ugostitelji očekuju da će promet u kafićima biti duplo veći! Prvenstvu se, međutim, ne raduju poslodavci, jer „šteta" zbog smanjenog radnog učinka zaposlenih muškaraca može da bude čak 80 miliona evra!
Fudbalska groznica u Srbiji polako počinje, utakmice će se igrati u popodnevnom i večernjem terminu, pa se očekuje da će oko milion zaposlenih muškaraca u Srbiji dosta vremena tokom radnog dana posvetiti „najvažnijoj sporednoj stvari".
- Kada smo poslednji put igrali na Svetskom prvenstvu, dešavalo se da ljudi izađu ranije s posla da bi gledali utakmice. To će se najviše odraziti u javnom sektoru, jer u privatnim firmama će teško neko puštati radnike. Imali smo ranije primera da je u mnogim opštinskim upravama radno vreme čak bilo skraćeno zbog fudbala - kaže PR Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.
Zabušavanje na poslu
Rajić kaže da se u državnoj administraciji i javnom sektoru efektivno radi oko 3,5 sati, a u ostatku privrede oko sedam sati.
U Uniji poslodavaca nemaju tačne podatke koliku bi štetu mogli da pretrpe privrednici zbog „fudbalskog zabušavanja" radnika. Ali s obzirom na to da će SP u Africi gledati oko milion zaposlenih muškaraca u Srbiji, na šta će „trošiti" bar dva radna sata dnevno, na dnevnom nivou to je 400 dinara (prosečan sat - 200 dinara) po čoveku. Računica kaže da će na ovaj način za 20 radnih dana u vreme Mundijala biti „izgubljeno" više od 80 miliona evra!
Rajić podseća da je u Nemačkoj tokom prošlog prvenstva otpušteno čak 10.000 radnika jer su pijani dolazili na posao.

- To je jedna od lošijih strana Svetskog prvenstva. Verujem da u Srbiji neće biti ovakvih slučajeva, ali ipak apelujemo na radnike da ne dolaze pijani na posao jer to ne samo da je kažnjivo već je često i opasno po njihovu bezbednost - upozorava Rajić.
S druge strane, trgovci i ugostitelji već trljaju ruke jer je prodaja proizvoda koji imaju veze s fudbalom naglo skočila. Tako je tražnja za televizorima povećana još pre dve nedelje i to za 50 odsto! Direktor marketinga „Veg elektroniksa" Tijana Katalinić kaže za Press da se tokom Svetskog prvenstva očekuje još veća prodaja TV aparata.
- Najviše se traže televizori s velikim ekranima od 32 do 40 inča. Svi uvoznici i dobavljači potrudili su se da daju određene povoljnosti dok traje prvenstvo - kaže Katalinić.
Pred prvenstvo je počela da raste i prodaja piva, bez kojeg se ne može zamisliti dobra fudbalska utakmica. Tako u „Karlsberg Srbija" kažu da im je prodaja skočila oko 10 odsto, a takav trend bi trebalo da se nastavi tokom celog prvenstva.
Sport za zube
Direktor Udruženja pivara Miodrag Maksimović kaže da prodaja piva preko leta raste duplo, a da će SP u fudbalu doprineti još većoj prodaji.
- Sigurno ćemo da prodamo bar za deset odsto više, naročito zato što su skoro sve veće pivare vezane za reprezentaciju - kaže Maksimović.
Inače, u Srbiji se godišnje proda oko 630 miliona litara piva, a preko leta oko 105 miliona mesečno. Pivari pretpostavljaju da će za vreme prvenstva koje traje mesec dana u Srbiji biti popijeno oko 120 miliona litara!


Uz piće obavezno raste i prodaja „grickalica", pa u „Soko Štarku" očekuju da će prodaja smokija i grisina skočiti za petinu.
- Očekujemo porast prodaje i pretpostavljamo da će biti do 20 odsto - rekao je za Press Slobodan Vučićević, predsednik „Droge Kolinske", u okviru koje posluje „Soko Štark".

Skočila prodaja navijačkih dresova
U „Delta sportu" kažu da se u njihovim radnjama trenutno najviše kupuju navijačke majice i dresovi, a uskoro će se pojaviti i novi rekviziti.
- Prodaja dresova i navijačkih majica u prodavnicama „Najki" i „Sport impuls" raste iz dana u dan. U radnjama „Sport impulsa" u prodaji će se uskoro naći artikli dizajnirani u bojama srpske zastave i to torbe za trening, rančevi, koferi, novčanici, navijačke zastave, lupalice, kišobrani, kišne kabanice, kape, kačketi, boce za vodu, znojnice... Cena majice je 1.990, a dresa 4.490 dinara. U ponudi su i trenerke i jakne koje će nositi naši reprezentativci u Africi.


„Jelen" najbolji na Svetskom prvenstvu piva
„Jelen" pivo Apatinske pivare proglašeno je za najbolje pivo Svetskog kupa u fudbalu, koji počinje 11. juna u Južnoj Africi, saopštila je ta kompanija. Dvočlani žiri koji je degustirao piva sastojao se od poznatih televizijskih lica i istovremeno čelnika najboljih barova u Švedskoj, Niklasa Eksredta i Matina Ludgrena, navedeno je u saopštenju.
U konkurenciji 32 pivska brenda iz zemalja učesnica Svetskog kupa, „Jelen" pivo je izabrano za „najbolje koje ide uz fudbal ove godine", pošto je u finalu pobedilo grčki „mitos". Povodom Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine, nemački ilustrovani magazin „Štern" organizovao je Svetsko prvenstvo piva svih zemalja učesnica, na kojem je „jelen" pivo zauzelo vicešampionsku poziciju, iza američkog „badvajzera", navedeno je u saopštenju


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/121119/Mundijal+'ko%C5%A1ta'+80+miliona+evra.html