E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Tema: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

 1. #1
  Aktivan član lima (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kragujevac, Shumadia, Serbia
  Poruke
  1.528
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Текст Кумановског споразума
  КУМАНОВО, 9. ЈУН 1999.

  Члан 1.
  Опште обавезе

  1. Стране Споразума потврђују документ, који је председник Финске Марти Ахтисари представио председнику Југославије Слободану Милошевићу и који су 3. јуна одобрили српски парламент и савезна влада (СРЈ), укључујући размештај међународног цивилног и војног присуства на Косово под надзором УН. Стране даље примећују да је Савет безбедности УН спреман да усвоји резолуцију, која је представљена, о том присуству.

  2. Државне власти СРЈ и Републике Србије схватају и слажу се да ће међународне снаге за безбедност (КФОР) бити размештене после усвајања резолуције Савета безбедности УН, поменутој у параграфу 1, и да ће на Косову да оперишу без ометања и са овлашћењем да предузму све нужне активности за остваривање и одржавање безбедног окружења за све грађане Косова и да своју мисију обављају на друге наћине. Даље прихватају да испуне све обавезе из Споразума и да олакшају размештање и операције тих снага.

  3. У Споразуму, следећи изрази значиће оно што описују испод: а. "Стране" су потписници Споразума.

  4. "Власти" су одговарајући одговорни појединци, институције или организације Страна.

  a. "Снаге СРЈ" означава све људство и организације СРЈ и Републике Србије које могу војно да делују. То укључује редовне армијске и морнаричке снаге, наоружане групе грађана, удружене паравојне групе, ваздухопловне снаге, територијалну одбрану, пограничну полицију, обавештајне службе, јединице полиције - локалне, специјалне, против демонстрација и антитерористичке - и било коју групу или појединце које као такве наведе командант "КФОР"-а.

  б. Зона ваздушне безбедности (ЗВБ) дефинисана је као зона од 25 километара од покрајинске границе Косова према унутрашњости СРЈ. Она се односи на ваздушни простор изнад те зоне од 25 километара.

  в. Зона копнене безбедности (ЗКБ) дефинисана је као зона од пет километара од покрајинске границе Косова према унутрашњости СРЈ. Она се односи на терен унутар те зоне од пет километара.

  г. Дан ступања на снагу (ДС) дефинисан је као дан потписивања Споразума. (Скраћеница "КФОР" у тексту се наводи у загради, иза "међународне снаге за безбедност. У преводу само скраћеница).

  5. Циљеви тих обавеза наведени су испод:

  а. Да се обезбеди трајан прекид непријатељстава, било какве снаге СРЈ, без претходног изричитог одобрења команданта КФОР-а неће ни под којим околностима ући, поново ући нити остати на територији Косова, ЗВБ и ЗКБ, описаних у параграфу 3. Члана И. Локалној полицији биће дозвољено да остане у ЗКБ.
  Параграф изнад не прејудицира договорени повратак особља СРЈ и Србије које ће бити предмет накнадног одвојеног споразума из параграфа 6 документа поменутог у параграфу 1 овог Члана.

  б. Да се обезбеде подршка и овлашћење КФОР-у, а посебно да се КФОР овласти да предузме неопходне активности, укључујући примену нужне силе, да обезбеди испуњавање обавеза из Споразума и заштиту КФОР-а и да допринесе безбедности окружења међународном цивилном присуству за примену и другим организацијама, институцијама и невладиним организацијама (детаљи у Анексу Б).

  Члан 2.

  Прекид непријатељстава

  1. Одмах по ДС, снаге СРЈ уздржаће се од свих нерпијатељских и аката
  провокације свих врста против било којег лица на Косову и наредиће оружаним снагама да прекину све такве активности. Неће подстицати на, организовати или подржавати непријатељске или акте провокације.

  2. Постепено повлачење снага СРЈ (копно): СРЈ прихвата постепено повлачење свих снага СРЈ са Косова на локације у Србији изван Косова. Снаге СРЈ ће да обележе и рашчисте минска поља, замке и препреке. Како се буду повлачиле, снаге СРЈ рашчистиће све линије комуникација уклањањем мина, експлозивних замки и постављених средстава за уништавање. Обележиће све границе свих минских поља. Улазак и размештај КФОР-а на Косово биће синхронизован. Постепено повлачење снага СРЈ биће према редоследу наведеном испод:

  а. До ДС + један дан, снаге СРЈ лоциране у Зони 3 напустиће, договореним путевима, ту зону да демонстрирају испуњавање обавеза (мапа у Анексу А Споразума). Када буде верификовано да снаге СРЈ испуњавају обавезе из овог одељка и из параграфа 1 овог Члана, НАТО ће да суспендује ваздушне нападе. Суспензија биће настављена под условом потпуног испуњавања обавеза из Споразума и под условом да Савет безбедности УН усвоји резолуцију о размештају КФОР-а довољно брзо да празнина може да буде избегнута.

  б. До ДС + шест дана, све снаге СРЈ на Косову напустиће Зону 1. Утврђивање тимова за везу са командантом КФОР-а у Приштини.

  в. До ДС + девет дана, све снаге СРЈ на Косову напустиће Зону 2.

  г. До ДС + 11 дана, све снаге СРЈ на Косову напустиће Зону 3.

  д. До ДС + 11 дана, све снаге СРЈ на Косову комплетираће повлачење са Косова на локације ван Косова и не у пет километара ЗКБ. На крају периода (ДС + 11 дана) високи команданти снага СРЈ писмено ће да потврде да су снаге СРЈ комплетирале постепено повлачење. Командант КФОР-а мозе на конкретан захтев да одобри изузеће из постепеног повлачења. Кампања бомбардовања биће укинута (до тада
  суспендована) по комплетираном повлачењу снага СРЈ према Члану ИИ. КФОР задржава овлашћење да, ако буде неопходно, силом обезбеди испуњење обавеза из Споразума.

  ђ. Власти СРЈ и Србије потпуно ће да сарађују са КФОР-ом у верификацији повлачења снага са Косова и иза ЗВБ и ЗКБ.

  е. Оружане снаге у повлачењу према Анексу А, односно у договореним областима или на договореним путевима, неће бити мета ваздушних напада.

  з. До доласка цивилне мисије УН, КФОР ће да обезбеди адекватну контролу над границама СРЈ на Косову према Албанији и Македонији.

  3. Постепено повлачење ваздухопловних и противавионских снага СРЈ (РВ и ПВО)

  а. До ДС + један дан, ниједна летелица СРЈ, са фиксираним крилима или ротором, неће летети над Косовом или ЗВБ без одобрења команданта КФОР-а. Сви системи ПВО, радари, ракетни системи земља-ваздух и летелице уздржаваће се од радарског праћења и сваког осветљавања летелица КФОР-а над Косовом или над ЗВБ.

  б. До ДС + три дана, све летелице, радари, ракетни системи земља-ваздух
  (укључујући људством преносиве) и противавионска артиљерија повући ће се на друге локације у Србији изван 25 километара ЗВБ.

  в. Командант КФОР-а контролисаће и координисаће употребу ваздушног простора над Косовом и ЗВБ од ДС. Кршење било које од горњих одредби, укључујући правила и процедуре команданта КФОР-а у управи над ваздушним простором изнад Косова, као и неовлашћене летове или активирање интегрисане ПВО СРЈ унутар ЗВБ, биће мета војне акције КФОР-а, укључујући употребу нужне силе.
  Командант КФОР-а може да пренесе контролу нормалних цивилних
  ваздухопловних активности одговарајућим институцијама СРЈ, да избегне
  конфликте са ваздухопловним саобраћајем КФОР-а и обезбеди сигуран систем ваздушног саобраћаја без застоја. Замишљено је да контрола над цивилним ваздухопловним саобраћајем буде враћена цивилним властима чим то буде изводљиво.

  Члан 3.

  Примедбе

  1. Овај Споразум и писана наређења која захтевају испуњавање обавеза биће прослеђени свим снагама СРЈ.

  2. До ДС + два дана власти СРЈ и Србије обезбедиће следеће конкретне податке о статусу свих снага СРЈ:

  а. Детаљне податке, положаје и описе свих мина, неексплодираних пројектила, експлозивних направа, средстава за уништавање, препрека, замки... физичких и војних претњи безбедном кретању свог особља на Косову које су поставиле снаге СРЈ.

  б. Сваку даљу информацију војног и аспекта безбедности о снагама СРЈ на територији Косова или ЗВБ и ЗКБ коју затражи командант КФОР-а.

  Члан 4.

  Формирање Заједничке комисије за примену (ЈИЦ) ЈИЦ ће бити формирана са разместањем КФОР-а на Косову према директивама
  команданта КФОР-а.

  Члан 5.

  Овлашћење коначног тумачења

  Овлашћење конаћног тумачења овог Споразума и аспеката безбедности мировног споразума имаће командант КФОР-а. Његове одлуке обавезујуће су свим Странама и лицима.

  Члан 6.

  Ступање на снагу

  Овај Споразум ступа на снагу потпсивањем.

  АНЕКСИ:

  А. Постепено повлачење снага СРЈ са Косова

  Б. Операције КФОР-а 2. #2
  Aktivan član lima (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kragujevac, Shumadia, Serbia
  Poruke
  1.528
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  nastavak....

  Анекс Б

  Операције КФОР-а

  1. У складу са општим обавезама из Војно-техничког споразума, власти СРЈ и Републике Србије схватају и прихватају размештај и операције без ометања КФОР-а на Косову, са овлашћењем да предузму све неопходне активности да установе и одрже окружење безбедно за све грађане Косова.

  2. Командант КФОР-а имаће овлашћење, без ометања или одобравања, да учини све што оцени нужним и исправним, укључујући употребу војне силе, да заштити КФОР, међународно цивилно присуство и да примени све обавезе из Војно- техничког споразума и Мировног споразума што га подржава.

  3. Ни КФОР, нити било ко из особља КФОР-а, неће бити одговоран за штету нанету јавној или приватној својини нанетих током извршавања обавеза повезаних са применом овог Споразума. Стране ће чим буде могуће договорити Споразум о статусу снага (СОФА).

  4. КФОР ће имати право да:

  а. Да прати и обезбеђује испуњавање обавеза из овог Споразума и да тренутно реагује и обнови испуњавање, употребом војне силе ако буде неопходно. То укључује нужне акције за:

  (1) Спровођење повлачења снага СРЈ.

  (2) Обезбеђивање испуњавања обавеза по повратку одобраног особља СРЈ на Косово.

  (3) Пружање помоћи другим међународним ентитетима умешаним у примену или са овлашћењем Савета безбедности УН.

  б. Да утврди везу са локалним властима на Косову и цивилним и војним властима СРЈ и Србије.

  в. Да посматрају, прате и проверавају било које и све инсталације и активности на Косову за које командатнт КФОР-а верује да поседују војне или полицијске способности или да могу бити повезане са војним или полицијским способностима или да су на друге начине битне испуњавању обавеза из овог Споразума.

  5. Не опирући се ниједној одредби овог Споразума, Стране схватају и прихватају да командант КФОР-а има право и да је овлашћен да нареди уклањање, повлачење или премештање конкретних снага и оружја и да нареди прекид било којих активности кад год процени да су оне потенцијална претња КФОР-у, његовој мисији или другој Страни. Снаге које се не повинују наређењу да се преместе, повуку или да прекину претеће или потенцијално претеће активности биће мета војне акције КФОР-а, укључујући примену силе ако то буде неопходно, да се обезбеди испуњење обавеза.

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  05.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  498
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  A gde si ti bio sve ove godine sa tako krupnim otkricem.

 4. #4
  Poznat Крагуј (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pivara
  Poruke
  7.170
  Reputaciona moć
  634

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  kapitulacija......u kumanovu je potpisan dokument po kojem je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije......1244.......crno na belo koje natopesadija na čelu sa dodjoškom stokom zvanim institucija pokušava da ospori.......vojska Srbije nije kapitulirala......gubici naši su neznatni........ali vaši prijatelji su krenuli da sa 10000 metara gađaju neduzne i civilne ciljeve........znate vi sve.......znate kako je ona crkotina od mafijaša prizivala bombe.......pozdrav za sve koji su ponosno nosili uniformu vojske Srbije......

 5. #5
  Veoma poznat
  Učlanjen
  11.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.589
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  kapitulacija......u kumanovu je potpisan dokument po kojem je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije......1244.......crno na belo koje natopesadija na čelu sa dodjoškom stokom zvanim institucija pokušava da ospori.......vojska Srbije nije kapitulirala......gubici naši su neznatni........ali vaši prijatelji su krenuli da sa 10000 metara gađaju neduzne i civilne ciljeve........znate vi sve.......znate kako je ona crkotina od mafijaša prizivala bombe.......pozdrav za sve koji su ponosno nosili uniformu vojske Srbije......

  Pozdrav i tebi...

 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  16.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.383
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  ... шта је!

 7. #7
  Aktivan član lima (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kragujevac, Shumadia, Serbia
  Poruke
  1.528
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  kapitulacija......u kumanovu je potpisan dokument po kojem je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije......1244.......crno na belo koje natopesadija na čelu sa dodjoškom stokom zvanim institucija pokušava da ospori.......vojska Srbije nije kapitulirala......gubici naši su neznatni........ali vaši prijatelji su krenuli da sa 10000 metara gađaju neduzne i civilne ciljeve........znate vi sve.......znate kako je ona crkotina od mafijaša prizivala bombe.......pozdrav za sve koji su ponosno nosili uniformu vojske Srbije......
  Vojska možda nije, ali tadašnji vrh SRJ jeste... Kako se zove to kad vam suprostavljena strana diktira šta morate da uradite... ???!!!

 8. #8
  Veoma poznat Blues Brothers (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pusher Street-Christiania
  Poruke
  11.841
  Reputaciona moć
  206

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Klasicna kapitulacija koju je Sloba onomad nazvao pobedom.

 9. #9
  nikadvise90te nije na forumu
  Изазван догађајима-доста ћутања и одобравања
  Aktivan član nikadvise90te (avatar)
  Učlanjen
  29.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.971
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Citat Original postavio lima Pogledaj poruku
  Vojska možda nije, ali tadašnji vrh SRJ jeste... Kako se zove to kad vam suprostavljena strana diktira šta morate da uradite... ???!!!

  Ти ли си то тек сад открио ????........
  Никад више ни 2000-те, и тако деценију за деценијом
  Е, па доста, прво мотка па онда карантин

 10. #10
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.964
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  kapitulacija......u kumanovu je potpisan dokument po kojem je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije......1244.......crno na belo koje natopesadija na čelu sa dodjoškom stokom zvanim institucija pokušava da ospori.......vojska Srbije nije kapitulirala......gubici naši su neznatni........ali vaši prijatelji su krenuli da sa 10000 metara gađaju neduzne i civilne ciljeve........znate vi sve.......znate kako je ona crkotina od mafijaša prizivala bombe.......pozdrav za sve koji su ponosno nosili uniformu vojske Srbije......
  Prijatelju, Kumanovski sporazum jeste kapitulacija, delimična kapitulacija. Svaki potpis između zaraćenih strana, kojim jedna od njih ustupa teritoriju neprijateljskim vojnicima, jeste kapitulacija.

  Ti kažeš da je tamo potpisan dokument (1244) po kome je KiM Srbija.
  Prvo, Kumanovski sporazum je sporazum potpisan između zaraćenih armija, a 1244 je rezolucija UN, i donešena je kada su NATO okupatori već zgazili svojom čizmom našu zemlju.
  Drugo, i Nemačka, kada je potpisala bezuslovnu kapitulaciju, nije potpisala da se odriče svoje teritorije, nego da pristaje na njenu okupaciju.

 11. #11
  Domaćin Nebac69 (avatar)
  Učlanjen
  10.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.915
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Citat Original postavio Donqihote Pogledaj poruku
  Prijatelju, Kumanovski sporazum jeste kapitulacija, delimična kapitulacija. Svaki potpis između zaraćenih strana, kojim jedna od njih ustupa teritoriju neprijateljskim vojnicima, jeste kapitulacija.

  Ti kažeš da je tamo potpisan dokument (1244) po kome je KiM Srbija.
  Prvo, Kumanovski sporazum je sporazum potpisan između zaraćenih armija, a 1244 je rezolucija UN, i donešena je kada su NATO okupatori već zgazili svojom čizmom našu zemlju.
  Drugo, i Nemačka, kada je potpisala bezuslovnu kapitulaciju, nije potpisala da se odriče svoje teritorije, nego da pristaje na njenu okupaciju.
  A da znas samo koliko su teritorije Nemci izgubili '45 a koliko su imali pre rata '39, svaka kapitulacija znaci i gubljenje teritroija a to sto su potpisali Slobini i Mirini komunisti jeste klasicna kapitulacija, o to jos komunisti zovu ''pobedom''. Takve gluopsti mogu da prave i da potpisuju samo komunjare.

 12. #12
  Aktivan član
  Učlanjen
  25.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  s one strane Dunava....
  Poruke
  1.942
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: E ako ovo nije kapitulacija, šta je???!!!!

  Citat Original postavio Крагуј Pogledaj poruku
  kapitulacija......u kumanovu je potpisan dokument po kojem je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije......1244.......crno na belo koje natopesadija na čelu sa dodjoškom stokom zvanim institucija pokušava da ospori.......vojska Srbije nije kapitulirala......gubici naši su neznatni........ali vaši prijatelji su krenuli da sa 10000 metara gađaju neduzne i civilne ciljeve........znate vi sve.......znate kako je ona crkotina od mafijaša prizivala bombe.......pozdrav za sve koji su ponosno nosili uniformu vojske Srbije......
  kako si ti Recit. besednik pravi.
  I u nekoj dilemi!
  Nesto kao razmisljas ?
  Kako da nije. Jeste.
  Da ti resim dilemu.
  Ali ti ces to povratiti tim otrovnim jezikom.
  Poslednji put ažurirao/la elevator : 09.06.2010. u 19:48

Slične teme

 1. Sarajevska kapitulacija
  Autor gost 186118 u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 05.06.2010., 08:57
 2. Kapitulacija Rusije?!
  Autor tomcat318 u forumu Politika
  Odgovora: 62
  Poslednja poruka: 04.10.2009., 15:42
 3. Od Srbije nezavisnost nije dobio samo onaj ko je nije tražio
  Autor delirium tremens u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 21.10.2008., 10:45
 4. (Re)kapitulacija
  Autor veKsla u forumu Politika
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 20.07.2005., 15:41

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •