BiH nije postala država ili kad radikal postane demokrata

Poruka
4.285
Banja Luka -- Lider SNS Tomislav Nikolić izjavio je da za petnaest godina postojanja BiH međunarodna zajednica od nje nije uspela da napravi državu.

"I danas, kao i 1995. godine imate razdvojena dva entiteta, čak mislim da je ta podeljenost mnogo veća danas, kada ne preti opasnost od rata", kazao je Nikolić.

On je naveo za banjalučke "Nezavisne novine" da RS, prema Dejtonskom sporazumu, ima prava na svoju autonomiju i na svoje mišljenje koje ne može da bude preglasano.

Nikolić smatra da RS ima pravo da razmisli da li joj je mesto u zajedničkoj državi ili nije ako Srbi u BiH budu preglasani od ostala dva naroda.

"Ovog časa RS nema razloga da sumnja u dobre nemere međunarodne zajednice, da bude entitet poštovan sa svim svojim pravima u BiH. Ali ako se ostvare nekakve pretnje, koje se već čuju od strane ljudi koji se politikom bave van BiH, da će jednog dana RS moći da bude preglasana u BiH, onda ona ima sasvim drugačiji put", naglasio je Nikolić.

Komentarišući saradnju vlasti u Srbiji sa vlastima RS, lider SNS-a je ocenio da je potpisivanje Istanbulske deklaracije značilo nepriznavanje institucija RS od zvaničnog Beograda.

"Boris Tadić je sebi uzeo pravo da se meša u odnose jedne druge države i da on rešava nešto o BiH, pozivajući se na Dejton. Bio sam svedok da je RS bila izigrana i kada je imala svoje predstavnike na takvim skupovima, a kako tek neće da bude izigrana kada nema svojih predstavnika", kazao je Nikolić.

On je još naveo da je deklaracija o osudi zločina u Srebrenici doneta pod pritiskom, dodajući da je njeno donošenje bilo uslovljeno isključivanjem svih drugih zločina osim zločina u Srebrenici.

"Deklaracija je trebalo da izgleda potpuno drugačije, da u njoj budu osuđeni svi zločini, kako nad Srbima, tako i zločini Srba, a posebno da se apostrofira zločin u Srebrenici, što meni nije problem da se uradi", kazao je Nikolić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=07&nav_category=167&nav_id=436989

:roll:
 

Back
Top