Favorit Kristijan Vulf

www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=181046&title_add=Favorit%20Kristijan%20Vulf&kword_add=ostavka%2C%20horst%20keler

Vladajući blok kancelarke Angele Merkel predložio je za predsednika Kristijana Vulfa, šefa vlade Donje Saksonije, čije su šanse da u Saveznoj skupštini pobedi skoro potpuno izvesne, a opozicija Joahima Gauka, popularnog sveštenika iz Roštoka, borca za ljudska prava u Istočnoj Nemačkoj i predsednika saveza “Protiv zaborava, za demokratiju”.

Ukoliko Savezna skupština izabere Vulfa za predsednika države, on bi, posle Hajnriha Libkea, bio drugi katolički predsednik od osnivanja Nemačke 1949. godine.

Kandidat SPD i stranke Zeleni Gauk ima veoma male šanse za uspeh u Saveznoj skupštini, a kada bi Nemci mogli direktno da biraju predsednika, 59,7 odsto njih bi, prema u petak objavljenoj anketi, želelo Gauka, a 40,3 odsto favorita Vulfa.

Iako se uobicajeno smatra da je protokolarna funkcija biti predsednik Nemacke itekako ima uticaj i tezinu.
Pisao sam da elita koja vodi zemlju je nemacka katolicka elita.
Ovoga puta je opredeljenje da predsednik bude proverni kandidat u napornim i izazovnim godinama koje dolaze.

Na slici su jedan od najacih politickih lidera u Evropi danas, veoma popularni baron Karl Teodor zu Gutenberg, ministar odbrane Nemacke i buduci predsednik, premijer Donje Saksonije Kristijan Vulf