Policija proverava Beka i Bubala
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Policija proverava Beka i Bubala

 1. #1
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Policija proverava Beka i Bubala

  Policija proverava Beka i Bubala


  Više tužilaštvo u Beogradu uputilo je Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom krivičnih prijava koje je Savet za borbu protiv korupcije podneo protiv 17 lica umešanih u sumnjivu privatizaciju Luke Beograd, saznaje „Blic nedelje“ od izvora bliskih pravosuđu.

  Sumnja se da su akcije Luke Beograd otkupljeno ispod cene i da je državni budžet oštećen za najmanje 21 milion evra

  Pod lupom SPBOKA naći će se biznismen Milan Beko, bivši ministar Predrag Bubalo, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, članovi Komsije Dušan Bajec, Đorđe Jovanović i Dejan Malinić, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac, direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, izvršni direktor Agencije Goran Mrđa, nekadašnji članovi upravnih i nadzornih organa

  Luke Beograd dr Vladeta Čolić, Vladeta Blagojević, Mirko Vasiljević, inače dekan Pravnog fakulteta, Miroslava Drobac, Dušan Kosovac, Danijel Cvijetićanin, profesor Univerziteta „Singidunum“ i Đorđe Mihovilović. Na listi je i ime Zorice Kosić.

  Savet za borbu protiv korupcije je pre oko mesec dana protiv 17 lica, mahom bivših državnih funkcionera, podneo krivične prijave zbog sumnje da su oštetili državni budžet za najmanje 21 milion evra, omogućivši Milanu Beku da preko fantomske luksemburške firme „Vorldfin“ ispod cene otkupi akcije Luke Beograd od malih akcionara i Akcijskog fonda RS.

  Mada je Savet u više navrata isticao da je preduzeće „Vorldfin“, registrovano u Luksemburgu specijalno za kupovinu Luke, na istoj adresi kao i firma „Novafin“ preko koje je 2005. godine Beko na račun Miroslava Miškovića kupio „C market“, na prijavama se ne nalazi ime vlasnika kompanije „Delta“ niti se ova firma u transakciji kupovine Luke iz 2005. pojavljuje u bilo kom dokumentu.

  Verica Barać, direktorka Saveta za borbu protiv korupcije kaže da su prijave potkrepljene detaljnom dokumentacijom koja nedvosmisleno pokazuje da su „državne institucije sarađivale sa tajkunima, prevarile male akcionare i omogućile „Vorldfinu“ da ispod cene postane većinski vlasnik Luke Beograd“.

  - Ovo je tipičan primer sprege krupnog kapitala, politike i državnih institucija u cilju pribavljanja protivpravne koristi. Radi se o fantomskoj firmi, što su nadležne držane institucije znale, a ipak su odlučile da obmanu male akcionare u korist „Vorldfina“ - kaže Baraćeva, precizirajući da je u pitanju čist slučaj i da su dokazi protiv 17 lica relevantni i čvrsti.


  Prema saznanjima Saveta, firma „Vorldfin“ ničim nije mogla da se legitimiše kao adekvatan kupac u procesu preuzimanja akcija kapitala. „Vorldfin“ ne samo da nije imala upravu, prethodne poslove ili novac na računu, već i u njenom statutu stoji da nema prava da se bavi trgovinom, ili bilo kakvim komercijalnim poslovima. Povrh svega, firma „Vorldfin“, tvrdi Baraćeva, nije imala ni svoju bankarsku garanciju, već se poslužila tuđom.

  - U pitanju je tipična fantomska firma i vrlo je verovatno da je došlo do pranja novca, o čemu su državne institucije morale da vode računa – kaže direktorka Saveta.

  Kako ona navodi, u trenutku preuzimanja većinskog paketa akcija, firma „Vorldfin“ imala je na računu 31.000 dolara, a pazarila je firmu vrednu 45 miliona evra.
  Upravo je tu, slučajno ili namerno, zakazala Komisija za hartije od vrednosti.

  Njihov posao je bio da provere da li potencijalni kupac koji želi da preuzme neku firmu, ima dovoljno novca da je preuzme, odnosno da li je otvorio namenski račun na kome se nalazi iznos jednak ukupnoj vrednosti svih akcija.

  Osim ove institucije, obmana malih akcionara izvedena je i uz pomoć tada aktuelnog rukovodstva Luke Beograd, Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.
  S obzirom da je u trenutku privatizacije knjigovodstvena cena akcije iznosila svega 497 dinara, onako kako je procenjena još 1998. godine, rukovodstvo Luke je za novu procenu angažovalo Institut za ekonomska istraživanja. Ubrzo je Institut obavestio rukovodstvo da je realna cena bar tri i po puta veća, a da će konačnu ocenu dati za nekoliko meseci. Rukovodstvo je o predstojećoj promeni vrednosti firme obavestilo Ministarstvo privrede, Agenciju za privatizaciju, Akcijski fond i Komisiju za hartije od vrednosti, što znači da su svi bili upoznati sa realnom cenom akcija Luke Beograd. Međutim, na skupštini akcionara, Upravni odbor, kojim je predsedavao profesor Vladeta Čolić, sa članovima Vladetom Blagojevićem, profesorom Mirkom Vasiljevićem, Miroslavom Drobac i Dušanom Kosovcem obavestio je akcionare da predstoji korekcija vrednosti kapitala. Ipak, finansijski izveštaji su usvojeni bez tih promena, tako da su akcionari stekli utisak da je vrednost jedne akcije i dalje 497 dinara.

  U izveštaju Saveta ističe se i da je Nadzorni odbor (predsednik je bio profesor Danijel Cvjetićanin) takođe propustio da upozori članove Skupštine da usvajanjem finansijskih izveštaja zapravo nisu korigovali vrednost kapitala. Istog dana kada je održana Skupština preduzeća, Komisija za hartije od vrednosti dala je saglasnost na ponudu luksemburške firme „Vorldfin“ da plati 800 dinara za akciju, iako je po mišljenju Instituta za ekonomska istraživanja bila obaveštena o novoj, većoj ceni akcija.


  Ponuda, koja je važila do 27. septembra dostavljena je preko brokersko-dilerskog društva „M end V Investment“ koje je, inače, posredovalo i u preuzimanju „C marketa“. Upravni odbor je savetovao akcionarima da sačekaju do 23. septembra (rok do koga je mogla da se pojavi kontraponuda), a da potom odluče da li će deponovati svoje akcije. Kako nije bilo drugih zainteresovanih firmi, akcionari su deponovali svoje akcije, Agencija za privatizaciju dala je nalog Akcijskom fondu da proda akcije iz svog portfelja - i ponuda za preuzimanje je uspela.


  Istoga dana, Institut za ekonomska istraživanja dostavio je računicu iz koje je proizlazilo da je vrednost jedne akcije 1.774 dinara. Pritom, u obzir nije uzeta atraktivnost zemljišta na kome se Luka Beograd nalazi, koja je bila uvećana zbog izmene urbanističkog plana.

  Beko: Ne, hvala
  Od svih ljudi koje smo pokušali da kontaktiramo, a protiv kojih je Savet podneo krivičnu prijavu, na našu molbu da tu situaciju prokomentariše reagovao je samo Milan Beko koji je kratko odgovorio – Ne, hvala.

  1 Milan Beko – Vlasnik „Laderne“, bivši ministar za privatizaciju, ključni čovek prilikom prodaje „Telekoma“, blizak svim političkim elitama.

  2 Milko Štimac - Predsednik Komisije za hartije od vrednosti

  3 Dušan Bajec – Član Komisije za hartije od vrednosti, inače kadar DS koji je u 2008. bio član Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda zadužen za sektor finansija.
  4 Predrag Bubalo - Ministar privrede i privatizacije iz redova DSS, a kasnije i ministar ekonomije.
  5 Aleksandar Gračanac - Direktor Akcijskog fonda Srbije
  6 Dr Vladeta Čolić – Predsednik Upravnog odbora Luke Beograd, profesor Saobraćajnog fakulteta.
  7 Vladeta Blagojević – Član upravnog odbora
  8 Mirko Vasiljević – Dekan pravnog Fakulteta Član Upravnog odbora
  9 Miroslava Drobac – Član Upravnog odbora
  10 Dušan Kosovac – Član Upravnog odbora
  11 Danijel Cvijetićanin - Predsednik nadzornog odbora Luke Beograd i profesor Univerziteta Singidunum.
  12 Goran Mrđa – Izvršni direktor Agencije za privatizaciju, na tom mestu bio do kraja 2005. godine, a zatim postao član Upravnog odbora Luke Beograd.
  13 Đorđe Mihovilović – Koordinator za nepokretnosti Luke Beograd
  14 Đorđe Jovanović – Član Komisije za hartije od vrednosti
  15 Miodrag Đorđević – Bivši direktor Agencije za privatizaciju.
  16 Dejan Malinić - Član Komisije za hartije od vrednosti
  17 Zorica Kosić


  Đilas: Dobro je ako su prijave osnovane
  Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je u izjavi za „Blic nedelje“ rekao da grad sa Lukom još vodi spor oko zemljišta, a eventualno pokretanje istrage po prijavama Saveta ocenio kao pozitivno, pod uslovom da postoji osnov.
  - Nerado komentarišem ono što rade Verica Barać i Savet, ali ako ima osnova, pokretanje istrage je dobro. Spor koji Grad vodi oko zemljišta smo prvi put dobili, a sada se predmet nalazi na Višem sudu, gde zbog reforme pravosuđa čeka ishod – naveo je Đilas.

  Kleveta važnija od prevare
  Gotovo 1.000 malih akcionara Luke Beograd podnelo je pre dve godine krivične prijave protiv odgovornih u Luci Beograd zato što su ih prevarili da ispod cene prodaju akcije. Do danas se slučaj nije pomerio s mrtve tačke. S druge strane, kaže Verica Barać, Milan Beko je protiv nje podneo krivičnu prijavu zbog kleveta i za samo tri meseca zakazana su četiri ročišta!?
  - Izgleda je da je ovoj državi mnogo veći prekršaj kada se Beko smatra uvređenim, nego kada rukovodstvo firme prevari male akcionare – kaže Baraćeva.


  http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/192596/Policija-proverava--Beka-i-Bubala 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  05.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  498
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Ma nema od ovoga nista.
  Ima da ih ,,reformisano'' sudstvo ekspresno oslobodi bilo kakve odgovornosti,kao i gospodu sa kofercetom,a isto ce se zavrsiti prica oko luke.
  Pojeo vuk magarca.

 3. #3
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio telecaster Pogledaj poruku
  Ma nema od ovoga nista.
  Ima da ih ,,reformisano'' sudstvo ekspresno oslobodi bilo kakve odgovornosti,kao i gospodu sa kofercetom,a isto ce se zavrsiti prica oko luke.
  Pojeo vuk magarca.
  Као и обично!!!

 4. #4
  Elita kambodza (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  15.472
  Reputaciona moć
  193

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  ......ja bash sad chuo kako tuzilashtvo kupuje ogromne kolichine soli ne bi li im stavila malo na rep ...............
  sitnim slovima na smrtovnici na banderi pishe "on je imao prednost"

 5. #5
  Ističe se Denca PA (avatar)
  Učlanjen
  16.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pančevo
  Poruke
  2.211
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala  Surova realnost

 6. #6
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  450

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio SQUID Pogledaj poruku
  Policija proverava Beka i Bubala


  Više tužilaštvo u Beogradu uputilo je Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom krivičnih prijava koje je Savet za borbu protiv korupcije podneo protiv 17 lica umešanih u sumnjivu privatizaciju Luke Beograd, saznaje „Blic nedelje“ od izvora bliskih pravosuđu.

  Sumnja se da su akcije Luke Beograd otkupljeno ispod cene i da je državni budžet oštećen za najmanje 21 milion evra

  Pod lupom SPBOKA naći će se biznismen Milan Beko, bivši ministar Predrag Bubalo, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, članovi Komsije Dušan Bajec, Đorđe Jovanović i Dejan Malinić, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac, direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, izvršni direktor Agencije Goran Mrđa, nekadašnji članovi upravnih i nadzornih organa

  Luke Beograd dr Vladeta Čolić, Vladeta Blagojević, Mirko Vasiljević, inače dekan Pravnog fakulteta, Miroslava Drobac, Dušan Kosovac, Danijel Cvijetićanin, profesor Univerziteta „Singidunum“ i Đorđe Mihovilović. Na listi je i ime Zorice Kosić.

  Savet za borbu protiv korupcije je pre oko mesec dana protiv 17 lica, mahom bivših državnih funkcionera, podneo krivične prijave zbog sumnje da su oštetili državni budžet za najmanje 21 milion evra, omogućivši Milanu Beku da preko fantomske luksemburške firme „Vorldfin“ ispod cene otkupi akcije Luke Beograd od malih akcionara i Akcijskog fonda RS.

  Mada je Savet u više navrata isticao da je preduzeće „Vorldfin“, registrovano u Luksemburgu specijalno za kupovinu Luke, na istoj adresi kao i firma „Novafin“ preko koje je 2005. godine Beko na račun Miroslava Miškovića kupio „C market“, na prijavama se ne nalazi ime vlasnika kompanije „Delta“ niti se ova firma u transakciji kupovine Luke iz 2005. pojavljuje u bilo kom dokumentu.

  Verica Barać, direktorka Saveta za borbu protiv korupcije kaže da su prijave potkrepljene detaljnom dokumentacijom koja nedvosmisleno pokazuje da su „državne institucije sarađivale sa tajkunima, prevarile male akcionare i omogućile „Vorldfinu“ da ispod cene postane većinski vlasnik Luke Beograd“.

  - Ovo je tipičan primer sprege krupnog kapitala, politike i državnih institucija u cilju pribavljanja protivpravne koristi. Radi se o fantomskoj firmi, što su nadležne držane institucije znale, a ipak su odlučile da obmanu male akcionare u korist „Vorldfina“ - kaže Baraćeva, precizirajući da je u pitanju čist slučaj i da su dokazi protiv 17 lica relevantni i čvrsti.


  Prema saznanjima Saveta, firma „Vorldfin“ ničim nije mogla da se legitimiše kao adekvatan kupac u procesu preuzimanja akcija kapitala. „Vorldfin“ ne samo da nije imala upravu, prethodne poslove ili novac na računu, već i u njenom statutu stoji da nema prava da se bavi trgovinom, ili bilo kakvim komercijalnim poslovima. Povrh svega, firma „Vorldfin“, tvrdi Baraćeva, nije imala ni svoju bankarsku garanciju, već se poslužila tuđom.

  - U pitanju je tipična fantomska firma i vrlo je verovatno da je došlo do pranja novca, o čemu su državne institucije morale da vode računa – kaže direktorka Saveta.

  Kako ona navodi, u trenutku preuzimanja većinskog paketa akcija, firma „Vorldfin“ imala je na računu 31.000 dolara, a pazarila je firmu vrednu 45 miliona evra.
  Upravo je tu, slučajno ili namerno, zakazala Komisija za hartije od vrednosti.

  Njihov posao je bio da provere da li potencijalni kupac koji želi da preuzme neku firmu, ima dovoljno novca da je preuzme, odnosno da li je otvorio namenski račun na kome se nalazi iznos jednak ukupnoj vrednosti svih akcija.

  Osim ove institucije, obmana malih akcionara izvedena je i uz pomoć tada aktuelnog rukovodstva Luke Beograd, Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.
  S obzirom da je u trenutku privatizacije knjigovodstvena cena akcije iznosila svega 497 dinara, onako kako je procenjena još 1998. godine, rukovodstvo Luke je za novu procenu angažovalo Institut za ekonomska istraživanja. Ubrzo je Institut obavestio rukovodstvo da je realna cena bar tri i po puta veća, a da će konačnu ocenu dati za nekoliko meseci. Rukovodstvo je o predstojećoj promeni vrednosti firme obavestilo Ministarstvo privrede, Agenciju za privatizaciju, Akcijski fond i Komisiju za hartije od vrednosti, što znači da su svi bili upoznati sa realnom cenom akcija Luke Beograd. Međutim, na skupštini akcionara, Upravni odbor, kojim je predsedavao profesor Vladeta Čolić, sa članovima Vladetom Blagojevićem, profesorom Mirkom Vasiljevićem, Miroslavom Drobac i Dušanom Kosovcem obavestio je akcionare da predstoji korekcija vrednosti kapitala. Ipak, finansijski izveštaji su usvojeni bez tih promena, tako da su akcionari stekli utisak da je vrednost jedne akcije i dalje 497 dinara.

  U izveštaju Saveta ističe se i da je Nadzorni odbor (predsednik je bio profesor Danijel Cvjetićanin) takođe propustio da upozori članove Skupštine da usvajanjem finansijskih izveštaja zapravo nisu korigovali vrednost kapitala. Istog dana kada je održana Skupština preduzeća, Komisija za hartije od vrednosti dala je saglasnost na ponudu luksemburške firme „Vorldfin“ da plati 800 dinara za akciju, iako je po mišljenju Instituta za ekonomska istraživanja bila obaveštena o novoj, većoj ceni akcija.


  Ponuda, koja je važila do 27. septembra dostavljena je preko brokersko-dilerskog društva „M end V Investment“ koje je, inače, posredovalo i u preuzimanju „C marketa“. Upravni odbor je savetovao akcionarima da sačekaju do 23. septembra (rok do koga je mogla da se pojavi kontraponuda), a da potom odluče da li će deponovati svoje akcije. Kako nije bilo drugih zainteresovanih firmi, akcionari su deponovali svoje akcije, Agencija za privatizaciju dala je nalog Akcijskom fondu da proda akcije iz svog portfelja - i ponuda za preuzimanje je uspela.


  Istoga dana, Institut za ekonomska istraživanja dostavio je računicu iz koje je proizlazilo da je vrednost jedne akcije 1.774 dinara. Pritom, u obzir nije uzeta atraktivnost zemljišta na kome se Luka Beograd nalazi, koja je bila uvećana zbog izmene urbanističkog plana.

  Beko: Ne, hvala
  Od svih ljudi koje smo pokušali da kontaktiramo, a protiv kojih je Savet podneo krivičnu prijavu, na našu molbu da tu situaciju prokomentariše reagovao je samo Milan Beko koji je kratko odgovorio – Ne, hvala.

  1 Milan Beko – Vlasnik „Laderne“, bivši ministar za privatizaciju, ključni čovek prilikom prodaje „Telekoma“, blizak svim političkim elitama.

  2 Milko Štimac - Predsednik Komisije za hartije od vrednosti

  3 Dušan Bajec – Član Komisije za hartije od vrednosti, inače kadar DS koji je u 2008. bio član Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda zadužen za sektor finansija.
  4 Predrag Bubalo - Ministar privrede i privatizacije iz redova DSS, a kasnije i ministar ekonomije.
  5 Aleksandar Gračanac - Direktor Akcijskog fonda Srbije
  6 Dr Vladeta Čolić – Predsednik Upravnog odbora Luke Beograd, profesor Saobraćajnog fakulteta.
  7 Vladeta Blagojević – Član upravnog odbora
  8 Mirko Vasiljević – Dekan pravnog Fakulteta Član Upravnog odbora
  9 Miroslava Drobac – Član Upravnog odbora
  10 Dušan Kosovac – Član Upravnog odbora
  11 Danijel Cvijetićanin - Predsednik nadzornog odbora Luke Beograd i profesor Univerziteta Singidunum.
  12 Goran Mrđa – Izvršni direktor Agencije za privatizaciju, na tom mestu bio do kraja 2005. godine, a zatim postao član Upravnog odbora Luke Beograd.
  13 Đorđe Mihovilović – Koordinator za nepokretnosti Luke Beograd
  14 Đorđe Jovanović – Član Komisije za hartije od vrednosti
  15 Miodrag Đorđević – Bivši direktor Agencije za privatizaciju.
  16 Dejan Malinić - Član Komisije za hartije od vrednosti
  17 Zorica Kosić


  Đilas: Dobro je ako su prijave osnovane
  Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je u izjavi za „Blic nedelje“ rekao da grad sa Lukom još vodi spor oko zemljišta, a eventualno pokretanje istrage po prijavama Saveta ocenio kao pozitivno, pod uslovom da postoji osnov.
  - Nerado komentarišem ono što rade Verica Barać i Savet, ali ako ima osnova, pokretanje istrage je dobro. Spor koji Grad vodi oko zemljišta smo prvi put dobili, a sada se predmet nalazi na Višem sudu, gde zbog reforme pravosuđa čeka ishod – naveo je Đilas.

  Kleveta važnija od prevare
  Gotovo 1.000 malih akcionara Luke Beograd podnelo je pre dve godine krivične prijave protiv odgovornih u Luci Beograd zato što su ih prevarili da ispod cene prodaju akcije. Do danas se slučaj nije pomerio s mrtve tačke. S druge strane, kaže Verica Barać, Milan Beko je protiv nje podneo krivičnu prijavu zbog kleveta i za samo tri meseca zakazana su četiri ročišta!?
  - Izgleda je da je ovoj državi mnogo veći prekršaj kada se Beko smatra uvređenim, nego kada rukovodstvo firme prevari male akcionare – kaže Baraćeva.


  http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/192596/Policija-proverava--Beka-i-Bubala
  Бисер над бисерима ....

  А шта беше са Министром Трговине садашњим ???

  Ослободило ???

  Па јес видли људи па лажу ...

  КлевеТЈу, срам ги било ...

  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 7. #7
  Bolja Srbija nije na forumu
  RTS javni servis u službi Borisa Tadića, vaša obaveza da gledate VOĐU
  Ističe se Bolja Srbija (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kragujevac
  Poruke
  2.373
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio SQUID Pogledaj poruku
  Policija proverava Beka i Bubala


  Više tužilaštvo u Beogradu uputilo je Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom krivičnih prijava koje je Savet za borbu protiv korupcije podneo protiv 17 lica umešanih u sumnjivu privatizaciju Luke Beograd, saznaje „Blic nedelje“ od izvora bliskih pravosuđu.

  Sumnja se da su akcije Luke Beograd otkupljeno ispod cene i da je državni budžet oštećen za najmanje 21 milion evra

  Pod lupom SPBOKA naći će se biznismen Milan Beko, bivši ministar Predrag Bubalo, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, članovi Komsije Dušan Bajec, Đorđe Jovanović i Dejan Malinić, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac, direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, izvršni direktor Agencije Goran Mrđa, nekadašnji članovi upravnih i nadzornih organa

  Luke Beograd dr Vladeta Čolić, Vladeta Blagojević, Mirko Vasiljević, inače dekan Pravnog fakulteta, Miroslava Drobac, Dušan Kosovac, Danijel Cvijetićanin, profesor Univerziteta „Singidunum“ i Đorđe Mihovilović. Na listi je i ime Zorice Kosić.

  Savet za borbu protiv korupcije je pre oko mesec dana protiv 17 lica, mahom bivših državnih funkcionera, podneo krivične prijave zbog sumnje da su oštetili državni budžet za najmanje 21 milion evra, omogućivši Milanu Beku da preko fantomske luksemburške firme „Vorldfin“ ispod cene otkupi akcije Luke Beograd od malih akcionara i Akcijskog fonda RS.

  Mada je Savet u više navrata isticao da je preduzeće „Vorldfin“, registrovano u Luksemburgu specijalno za kupovinu Luke, na istoj adresi kao i firma „Novafin“ preko koje je 2005. godine Beko na račun Miroslava Miškovića kupio „C market“, na prijavama se ne nalazi ime vlasnika kompanije „Delta“ niti se ova firma u transakciji kupovine Luke iz 2005. pojavljuje u bilo kom dokumentu.

  Verica Barać, direktorka Saveta za borbu protiv korupcije kaže da su prijave potkrepljene detaljnom dokumentacijom koja nedvosmisleno pokazuje da su „državne institucije sarađivale sa tajkunima, prevarile male akcionare i omogućile „Vorldfinu“ da ispod cene postane većinski vlasnik Luke Beograd“.

  - Ovo je tipičan primer sprege krupnog kapitala, politike i državnih institucija u cilju pribavljanja protivpravne koristi. Radi se o fantomskoj firmi, što su nadležne držane institucije znale, a ipak su odlučile da obmanu male akcionare u korist „Vorldfina“ - kaže Baraćeva, precizirajući da je u pitanju čist slučaj i da su dokazi protiv 17 lica relevantni i čvrsti.


  Prema saznanjima Saveta, firma „Vorldfin“ ničim nije mogla da se legitimiše kao adekvatan kupac u procesu preuzimanja akcija kapitala. „Vorldfin“ ne samo da nije imala upravu, prethodne poslove ili novac na računu, već i u njenom statutu stoji da nema prava da se bavi trgovinom, ili bilo kakvim komercijalnim poslovima. Povrh svega, firma „Vorldfin“, tvrdi Baraćeva, nije imala ni svoju bankarsku garanciju, već se poslužila tuđom.

  - U pitanju je tipična fantomska firma i vrlo je verovatno da je došlo do pranja novca, o čemu su državne institucije morale da vode računa – kaže direktorka Saveta.

  Kako ona navodi, u trenutku preuzimanja većinskog paketa akcija, firma „Vorldfin“ imala je na računu 31.000 dolara, a pazarila je firmu vrednu 45 miliona evra.
  Upravo je tu, slučajno ili namerno, zakazala Komisija za hartije od vrednosti.

  Njihov posao je bio da provere da li potencijalni kupac koji želi da preuzme neku firmu, ima dovoljno novca da je preuzme, odnosno da li je otvorio namenski račun na kome se nalazi iznos jednak ukupnoj vrednosti svih akcija.

  Osim ove institucije, obmana malih akcionara izvedena je i uz pomoć tada aktuelnog rukovodstva Luke Beograd, Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.
  S obzirom da je u trenutku privatizacije knjigovodstvena cena akcije iznosila svega 497 dinara, onako kako je procenjena još 1998. godine, rukovodstvo Luke je za novu procenu angažovalo Institut za ekonomska istraživanja. Ubrzo je Institut obavestio rukovodstvo da je realna cena bar tri i po puta veća, a da će konačnu ocenu dati za nekoliko meseci. Rukovodstvo je o predstojećoj promeni vrednosti firme obavestilo Ministarstvo privrede, Agenciju za privatizaciju, Akcijski fond i Komisiju za hartije od vrednosti, što znači da su svi bili upoznati sa realnom cenom akcija Luke Beograd. Međutim, na skupštini akcionara, Upravni odbor, kojim je predsedavao profesor Vladeta Čolić, sa članovima Vladetom Blagojevićem, profesorom Mirkom Vasiljevićem, Miroslavom Drobac i Dušanom Kosovcem obavestio je akcionare da predstoji korekcija vrednosti kapitala. Ipak, finansijski izveštaji su usvojeni bez tih promena, tako da su akcionari stekli utisak da je vrednost jedne akcije i dalje 497 dinara.

  U izveštaju Saveta ističe se i da je Nadzorni odbor (predsednik je bio profesor Danijel Cvjetićanin) takođe propustio da upozori članove Skupštine da usvajanjem finansijskih izveštaja zapravo nisu korigovali vrednost kapitala. Istog dana kada je održana Skupština preduzeća, Komisija za hartije od vrednosti dala je saglasnost na ponudu luksemburške firme „Vorldfin“ da plati 800 dinara za akciju, iako je po mišljenju Instituta za ekonomska istraživanja bila obaveštena o novoj, većoj ceni akcija.


  Ponuda, koja je važila do 27. septembra dostavljena je preko brokersko-dilerskog društva „M end V Investment“ koje je, inače, posredovalo i u preuzimanju „C marketa“. Upravni odbor je savetovao akcionarima da sačekaju do 23. septembra (rok do koga je mogla da se pojavi kontraponuda), a da potom odluče da li će deponovati svoje akcije. Kako nije bilo drugih zainteresovanih firmi, akcionari su deponovali svoje akcije, Agencija za privatizaciju dala je nalog Akcijskom fondu da proda akcije iz svog portfelja - i ponuda za preuzimanje je uspela.


  Istoga dana, Institut za ekonomska istraživanja dostavio je računicu iz koje je proizlazilo da je vrednost jedne akcije 1.774 dinara. Pritom, u obzir nije uzeta atraktivnost zemljišta na kome se Luka Beograd nalazi, koja je bila uvećana zbog izmene urbanističkog plana.

  Beko: Ne, hvala
  Od svih ljudi koje smo pokušali da kontaktiramo, a protiv kojih je Savet podneo krivičnu prijavu, na našu molbu da tu situaciju prokomentariše reagovao je samo Milan Beko koji je kratko odgovorio – Ne, hvala.

  1 Milan Beko – Vlasnik „Laderne“, bivši ministar za privatizaciju, ključni čovek prilikom prodaje „Telekoma“, blizak svim političkim elitama.

  2 Milko Štimac - Predsednik Komisije za hartije od vrednosti

  3 Dušan Bajec – Član Komisije za hartije od vrednosti, inače kadar DS koji je u 2008. bio član Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda zadužen za sektor finansija.
  4 Predrag Bubalo - Ministar privrede i privatizacije iz redova DSS, a kasnije i ministar ekonomije.
  5 Aleksandar Gračanac - Direktor Akcijskog fonda Srbije
  6 Dr Vladeta Čolić – Predsednik Upravnog odbora Luke Beograd, profesor Saobraćajnog fakulteta.
  7 Vladeta Blagojević – Član upravnog odbora
  8 Mirko Vasiljević – Dekan pravnog Fakulteta Član Upravnog odbora
  9 Miroslava Drobac – Član Upravnog odbora
  10 Dušan Kosovac – Član Upravnog odbora
  11 Danijel Cvijetićanin - Predsednik nadzornog odbora Luke Beograd i profesor Univerziteta Singidunum.
  12 Goran Mrđa – Izvršni direktor Agencije za privatizaciju, na tom mestu bio do kraja 2005. godine, a zatim postao član Upravnog odbora Luke Beograd.
  13 Đorđe Mihovilović – Koordinator za nepokretnosti Luke Beograd
  14 Đorđe Jovanović – Član Komisije za hartije od vrednosti
  15 Miodrag Đorđević – Bivši direktor Agencije za privatizaciju.
  16 Dejan Malinić - Član Komisije za hartije od vrednosti
  17 Zorica Kosić


  Đilas: Dobro je ako su prijave osnovane
  Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je u izjavi za „Blic nedelje“ rekao da grad sa Lukom još vodi spor oko zemljišta, a eventualno pokretanje istrage po prijavama Saveta ocenio kao pozitivno, pod uslovom da postoji osnov.
  - Nerado komentarišem ono što rade Verica Barać i Savet, ali ako ima osnova, pokretanje istrage je dobro. Spor koji Grad vodi oko zemljišta smo prvi put dobili, a sada se predmet nalazi na Višem sudu, gde zbog reforme pravosuđa čeka ishod – naveo je Đilas.

  Kleveta važnija od prevare
  Gotovo 1.000 malih akcionara Luke Beograd podnelo je pre dve godine krivične prijave protiv odgovornih u Luci Beograd zato što su ih prevarili da ispod cene prodaju akcije. Do danas se slučaj nije pomerio s mrtve tačke. S druge strane, kaže Verica Barać, Milan Beko je protiv nje podneo krivičnu prijavu zbog kleveta i za samo tri meseca zakazana su četiri ročišta!?
  - Izgleda je da je ovoj državi mnogo veći prekršaj kada se Beko smatra uvređenim, nego kada rukovodstvo firme prevari male akcionare – kaže Baraćeva.


  http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/192596/Policija-proverava--Beka-i-Bubala

  što se Beka tiče , biće ... tresla se gora rodio se miš ... ( pa nije žuto preduzeće ludo da napada samo sebe) .... a što se Bubala tiče , pošto je opozicija njega će da provlače po medijima i blate što više .... a trudiće se i da što češće pomenu njegovo ime pored Koštuničinog i da prikazuju što više snimaka na kojima su jedan do drugog ( B92 će da prednjači naravno) ..... klasika ...... a sudski postupak će da se razvlači , pod uslovom da ga uopšte bude ....


  i pazite kada me ni malo ne čudi što je vest preuzeta iz BLICA ....

 8. #8
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  450

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  А вечитим Министром здравља који је приватизовао Каменицу ???

  Све чисто ???

  Па наравно ....
  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio mar_comm Pogledaj poruku
  А вечитим Министром здравља који је приватизовао Каменицу ???

  Све чисто ???

  Па наравно ....
  Kada ta budala bude otišla ima da bude po celoj srbiji!!!

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  05.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  498
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio SQUID Pogledaj poruku
  Kada ta budala bude otišla ima da bude po celoj srbiji!!!
  Ne ode taj dok ga motikom ne oteraju.
  Osladilo se coveku,nista neradi a uzima veliku lovu.

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio telecaster Pogledaj poruku
  Ne ode taj dok ga motikom ne oteraju.
  Osladilo se coveku,nista neradi a uzima veliku lovu.
  Mislim da njega ni motika ne može oterati.

 12. #12
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  450

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio SQUID Pogledaj poruku
  Mislim da njega ni motika ne može oterati.
  Мотика не,
  али зато "обогаћена" мотка ...
  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 13. #13
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio telecaster Pogledaj poruku
  Ma nema od ovoga nista.
  Ima da ih ,,reformisano'' sudstvo ekspresno oslobodi bilo kakve odgovornosti,kao i gospodu sa kofercetom,a isto ce se zavrsiti prica oko luke.
  Pojeo vuk magarca.
  Baraćeva i ovaj Savet su do sada trista puta podnosili krivične prijave sa svom dokumentacijom i nikad ništa, niko nije reagovao.

  Kako zbog Luke samo da odgovara Bubalo, a gde je tata Miško?
  " Only fools and horses"

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nelson Mandela House
  Poruke
  14.912
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Policija proverava Beka i Bubala

  Citat Original postavio mar_comm Pogledaj poruku
  Мотика не,
  али зато "обогаћена" мотка ...
  Tako već može.

Slične teme

 1. Policija proverava da li su i Karadjordjevići krali pare!
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 135
  Poslednja poruka: 09.04.2010., 20:06
 2. DSS traži od Bubala da se iseli
  Autor systemofadown u forumu Politika
  Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 22.08.2008., 20:28
 3. policija
  Autor anonimam'tip'sam'ja u forumu Škole
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 07.12.2004., 11:03
 4. Kako Murija proverava?
  Autor Marko022 u forumu Mobilna telefonija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 03.12.2003., 00:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •