Jurišević: Mafija trgovala organima
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Jurišević: Mafija trgovala organima

 1. #1
  Elita Halix (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na sedmom spratu...
  Poruke
  16.114
  Reputaciona moć
  359

  Podrazumevano Jurišević: Mafija trgovala organima

  Jurišević: Mafija trgovala organima

  03. 06. 2010. 12:00h | K. Marković - Vesti

  "Bolnicama na severu Albanije upravljala je mafija, Albanci ni svojim izbeglicama nisu pomagali ako nisu imali novca, ubijali su ih i bacali im tela u kontejnere, pa me ne iznenađuje da je bilo krijumčarenja organa Srba", izavio je Krejg Jurišević, hirurg iz Adelejda u Australiji koji 1999. otišao na Kosmet da pruža medicinsku pomoć, a onda uzeo pušku i završio pomažući OVK u oružanom sukobu protiv Srba.

  "Savest mi je čista za sve što sam radio na Kosovu i u Albaniji. Večeras sam saznao da se za moju knjigu zainteresovalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i iskreno sam iznenađen. Sačekaću i videću šta će se desiti.
  Da je bilo nekih kršenja ljudskih prava sa moje strane, ne bi mi dozvolili da danas radim u australijskoj vojsci, jer je obaveštajno-informativna agencija ASIO do detalja proveravala sve što sam radio, rekao je za "Vesti" doktor Krejg Jurišević iz Adelejda posle promocije svoje knjige "Krv na mojim rukama".
  O najavi srpskog Tužilaštva da će ispitati njegovu ulogu u dešavanjima na Kosmetu i Albaniji 1999. godine, a posebno njegovu moguću ulogu u trgovini organima kidnapovanih Srba i nelojalnih nealbanaca, što su iz Tužilaštva za "Vesti" potvrdili, Jurišević je rekao da je "samo pomagao žrtvama".
  Posle Adelejda i Sidneja, Jurišević je predstavio u utorak svoju knjigu u čitaonici Nacionalne biblioteke Viktorije u Melburnu. U knjizi koja će poslužiti i za pisanje filmskog scenarija, dr Jurišević je priznao da se borio na strani OVK i da je operisao na severu Albanije.
  U izjavi za "Vesti", međutim, on negira umešanost, kao i da je imao bilo kakvih saznanja da su za vreme njegovog boravka u Albaniji krijumčareni ograni kidnapovanih Srba i nealbanskog življa. Ipak, kako je rekao, ne bi ga iznenadilo da su te informacije istinite.
  - Tek nedavno, ovde u Australiji, čuo sam priče o Žutoj kući i krijumčarenju ljudskih organa i da se time bavi Haški tribunal - kaže on i podseća da je u knjizi naveo da je u Kukešu, severno od Tirane, otkrio da lokalnom bolnicom u kojoj je radio, upravlja korumpirani doktor, a da je lokalna mafija preprodavala sanitetski materijal i naplaćivala lečenje ranjenicima i izbeglicama.
  - Tamošnjim bolnicama je upravljala lokalna albanska mafija, koja je pokušavala i da me ubije. Krijumčarenje organa je moglo da se dešava, puno ljudi je tamo umiralo, Albanci čak ni kosovskim izbeglicama nisu pomagali ako nisu imali novca. Ostavljali su ih da umru. Ponekad su ih ubijali i bacali njihova tela u kontejnere za smeće. Uopšte me ne iznenađuje mogućnost da se krijumčarenje organa Srba dešavalo u Albaniji - kaže Jurišević.
  Na naše pitanje da li bi na Kosovu pomagao i Srbima, ovaj doktor kaže:
  - Da sam imao priliku da lečim ranjene srpske vojnike, naravno da bih - reči su Krejga Juriševića.
  Na promociji knjige u utorak govorili su i penzionisani australijski general Džim Molan i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Melburna Tim Mekormak. Među zainteresovanom publikom u Nacionalnoj biblioteci, bili su i predstavnici srpske zajednice Viktorije, a u manjem broju i članovi albanske zajednice.

  Banditi kontrolisali puteve


  Jurišević je po dolasku u Albaniju radio sa humanitarnim organizacijama, da bi uskoro beli mantil zamenio vojnom uniformom.


  - Bili smo smešteni u Kukešu, gde smo se brinuli o oko 150.000 izbeglica. Moja uloga je bila da radim kao koordinator izbegličkih kampova.  U izbegličkom kampu Ujedinjenih Emirata i italijanskom kampu imali smo dve hirurške bolnice, dok je bolnicom u Kukešu upravljalo Ministarstvo zdravlja Albanije.  Zemljom je upravljala neorganizovana vlada na koju je veliki uticaj imao kriminal. Banditi su kontrolisali lokalne puteve - rekao je Jurišević.


  - U Kukeš bolnici i pored desetina tona medicinske pomoći, koja je tamo dolazila od donatora, radili smo pod izuzetno lošim uslovima. Imali smo i mobilne operacione sale, ali su ih opljačkale lokalne albanske kriminalne grupe, zbog čega su bile neupotrebljive - otkriva on.

  Molan: Od doktora se očekuje da ubije


  - Ne vidim problem sa Hipokratovom zakletvom, da neko ko je u miru lekar u Adelejdu, nikada ni pod kojim okolnostima ne koristi legalnu silu protiv drugog ljudskog bića. Od medicinskih radnika se očekuje da ubiju, kako bi zaštitili sebe i one o kojima se brinu. U civilizovanom sukobu to bi bila retkost, ali u Krejgovom slučaju, čitajući njegovu knjigu, on nije bio medicinski radnik sa lekarskim obeležjima. On je bio pojedinac protiv nečeg za šta je verovao da je zlo, verujući da čini dobro - rekao je na promociji general Džim Molan.

  "Ispitaćemo navode iz Jurišićeve knjige"


  Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić ne vidi ništa neobično u nameri ovog tužilaštva da se ispitaju navodi iz knjige Krejga Juriševića "Krv na mojim rukama".
  - Istraga oko trgovine organima Srba i Albanaca u Albaniji za nas još nije završena i otuda ne vidim ništa čudno što ćemo se pozabaviti i knjigom ovog Australijanca. Da se ne bismo oslanjali na novinske natpise nabavićemo tu knjigu i videti da li u njoj ima nešto zanimljivo za našu istragu - kaže Vekarić.
  Prema njegovim rečima, javnost u Srbiji će uskoro biti detaljno obaveštena o svemu što je ovo tužilaštvo do sada prikupilo u ovoj istrazi.
  - Priznanje Juriševića o dešavanjima u nekim bolnicama na severu Albanije je jako zanimljivo za našu istragu, posebno što smo i sami došli do sličnih saznanja. Međutim, od kada smo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju dostavili rezultate naše istrage, otkrili smo još neke, krajnje šokantne detalje koje ćemo uskoro obelodaniti - navodi Vekarić.

  Euleksova istraga


  Tužilaštvo je zadovoljno činjenicom što je Euleks započeo istragu o logorima OVK u Albaniji.


  - Neka Eueleks procesuira dešavanja u tim logorima za obuku OVK na severu Albanije, ali jako je bitno istaći da su ti osumnjičeni odgovorni i za druga krivična dela, a posebno organizovan kriminal u koji spada i nelegalna trgovina organima - kaže Vekarić.

  Izbegavao nezgodna pitanja

  Autor knjige, za razliku od ranijih intervjua u australijskoj štampi, na prezentaciji u Melburnu pokušao je da izbegne detalje o njegovoj umešanosti u oružani konflikt, kada je o rame okačio "kalašnjikov". Većinu izlaganja, posvetio je teškim humanitarnim uslovima u kojima je lečio izbeglice.
  - Odluku da se uključim doneo sam posle gledanja vesti sa suprugom i prijateljima, kako hiljade kosovskih izbeglica prelaze granicu Kosova i Albanije.
  Posle sedam godina balkanskog konflikta, ljudima je više bilo muka od svega, posebno što je zapad posmatrao zločine koji su se tamo dešavali, prvo u Hrvatskoj, Bosni pa i na Kosovu - rekao je autor.
  - U Hlešanu sam se priključio kampu OVK, u koji su dolazili mladi Albanci iz Kanade, Amerike, Švajcarske. Većina njih nije prošla kroz vojnu obuku. Da su srpske vojne jedinice želele da pređu granicu, trebalo bi im manje od 36 sati da poraze OVK. Oni su to znali, a znali su i Albanci. Noću smo prelazili kosovsku granicu i odlazili po ranjene civile i vojnike. Bili smo lake mete i izloženi napadima - ispričao je Jurišević.
  Nakon nekoliko neugodnih pitanja, organizator više nije dozvoljavao javljanje predstavnicima srpske zajednice, uz opravdanje da autor mora da potpisuje primerke svoje knjige.

  Pucao na Srbe

  Ana Vujanić iz srpske zajednice je autora pitala kako se oseća jer je radio za terorističku organizaciju kao što je OVK.
  - Zbog svog slovenačkog porekla trebalo bi da budem na strani Srba. Australijanac sam koji veruje u poštovanje ljudskih prava.
  U ovom konkretnom konfliktu, žrtve koje sam video bile su kosovski Albanci. Znam da je bilo žrtava i zločina protiv kosovskih Srba, i pre i posle kosovskog konflikta. Međutim, kada sam bio tamo 1999. godine, žrtve su podržavale sve međunarodne humanitarne organizacije koje su bile na granici i NATO. Viđao sam kosovske izbeglice kako beže preko granice. Da bih pomogao njima, morao sam da prelazim srpske granice, nosim oružje i sukobim sa ljudima koji su bili tamo - bio je izričit Jurišević.

  "Ne mogu da kažem da su OVK teroristi"

  - Znam da postupci OVK nisu bili bezgrešni. Zvali su ih terorističkom organizacijom, ali to nije na meni da kažem. Bio sam tamo da bih u pozadini pružao pomoć žrtvama - rekao je Jurišević.

  http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/57730/Jurisevic-Mafija-trgovala-organima
  “Ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i vjerujemo u zajedničku budućnost i prosperitet.” - Milo Djukanović 2. #2
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.361
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2449

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  Prodajom krvi i organa se bave danas SVI u svetu. (Sta mislite gde zavrsava dobrovoljno data krv u Srbiji?)

  Iza trgovine oruzjem i trgovine drogom, trgovina organima je na trecem mestu po zaradama.
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 3. #3
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  ништа ново...
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.472
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  Па ново је јер је супротно великој кампањи да је ТРГОВИНА ОРГАНИМА ИЗМИШЉОТИНА, и све док Шиптар отвара овакве теме:

  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14093349&postcount=1

  свако ново сазнање о терористима ОВК је драгоцено...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  Elita Halix (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na sedmom spratu...
  Poruke
  16.114
  Reputaciona moć
  359

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  A gde je Adem?
  “Ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i vjerujemo u zajedničku budućnost i prosperitet.” - Milo Djukanović

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.472
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  Citat Original postavio Halix Pogledaj poruku
  A gde je Adem?
  Отиш'о да погоди пос'о за кикирики-семенке за фудбалске утакмице...

  п.с.

  Ахамммммм........ тек сада сам видео да је АдемИ отишао у бановину... значи није отишао да
  погађа продају - него да сади кикирики...

  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14124373&postcount=3876
  Poslednji put ažurirao/la eremita : 03.06.2010. u 19:28
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.472
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  ...............................
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 8. #8
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Jurišević: Mafija trgovala organima

  Citat Original postavio Halix Pogledaj poruku
  A gde je Adem?
  u cetvrtak mu je prva subota


  sad panicno trazi po netu neku novu grobnicu ili neku frikombirku hladnjacu da pobije sve ovo

Slične teme

 1. Izraelska vojska trgovala organima
  Autor Atreides u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 21.12.2009., 23:12
 2. Trgovalo se i organima Albanaca
  Autor Dragan_srbcg u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 09.03.2009., 14:32
 3. Trgovina organima, u Beogradu
  Autor epoc u forumu Politika
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 08.03.2009., 22:24
 4. HRW: istraga o trgovini organima
  Autor master_of_errors u forumu Politika
  Odgovora: 129
  Poslednja poruka: 26.11.2008., 00:09
 5. Ekoloska mafija (zelena mafija)
  Autor u forumu Ekologija
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 09.10.2004., 19:54

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •