Rusija lobira za razgovore Beograda i Prištine

03. 06. 2010. 00:49h | Tanjug

Načelnik Odeljenja za Balkan Ministarstva spoljnjih poslova Rusije Aleksandar Aleksejev rekao je da će njegova zemlja lobirati za razgovore Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije. On je za "Politiku" rekao da je Moskva "apsolutno za pregovore o statusu Kosova".

"To konkretno znači da možemo da razgovaramo o tome sa našim kolegama koje su zadužene za jugoistočnu Evropu u inostranstvu", rekao je bivši ambasador Rusije u Beogradu.Upitan da li misli na kolege u EU, rekao je: "Ne samo na njih, jer Kosovo nije samo evropsko pitanje".


"Kosovo je međunarodno pitanje. Savet bezbednosti UN je organizacija broj jedan koja je zadužena za rešenje kosovskog pitanja".


Na pitanje da li lobiranje za pregovore o statusu obavlja u koordinaciji sa srpskom stranom, odgovorio je. "Naravno. Naši odnosi sa Srbijom su sjajni i mi radimo zajedno na svim pitanjima za koja postoji zajednički interes u Beogradu i Moskvi. Siguran sam da je pitanje Kosova broj jedan".On je rekao da je stav Moskve da na Balkanu još ima problema, kao i da je kosovsko pitanje očigledno jedno od njih.


"Jednostrano proglašenjem nezavisnosti, ugrožena su prava manjina. Prava Srba na Kosovu su ogroman problem", istakao je Aleksejev.


"Tehnički razgovori definitivno nisu dovoljni, jer pitanje Kosova nije tehničko nego političko pitanje", istakao je on.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/57714/Rusija-lobira-za-razgovore-Beograda-i-Pristine