Balkan nije prioritet za EU


Na današnji samit u Sarajevu „EU - zapadni Balkan“ neće doći šefovi diplomatija najuticajnijih zemalja Evrope Nemačke, Velike Britanije i Francuske i to, kako kaže za „Blic“ Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, ukazuje na to da priključenje zapadnog Balkana nije u vrhu prioriteta EU. Međutim, kaže Đelić, samit je važan jer potvrđuje da je, uprkos velikoj krizi, proširenje EU i dalje na dnevnom redu.

Dva cilja skupa - stabilizacija u regionu i bolja regionalna saradnja: Moratinos i Eštonova

Danas u Sarajevu, u organizaciji Španije, koja predsedava EU, počinje skup od koga se početkom godine očekivalo da značajno ubrza i zacrta put kojim će zemlje zapadnog Balkana postajati članice EU. U međuvremenu se dogodila kriza, pa očekivanja od ovog skupa nisu više naročito velika. Da podsetimo, na skupu je prvobitno trebalo da učestvuju šefovi diplomatija svih zemalja članica EU, a doći će šefovi iz Španije, Italije, Turske, Švedske, Slovačke, Slovenije, kao i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg i predstavnik Rusije. Iz EU dolazi „prva postava“ Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, i Štefan File, komesar za proširenje.

- Ne treba imati nerealna očekivanja od samita pre svega zato što je EU zahvatila najveća kriza do sada, što je samo po sebi onemogućilo da proširenje bude prioritet. Takođe, jedan od razloga je i to što je jako mnogo energije potrošeno na traženje modela da se skup održi u punom sastavu - kaže potpredsednik Đelić za „Blic“.


Đelić kaže da će kriterijumi za ulazak u EU od sada biti oštriji i da će samo zemlje koje su spremne moći da računaju na ulazak u EU.


- Jasno je da zemlje regiona neće biti primljene u paketu kao što se do sada mislilo, već će priključenje ići u dva koraka. Nakon Hrvatske, ući će zemlje koje su spremne, kao što je to bio slučaj sa viznom liberalizacijom - kaže Đelić.
Poznavaoci prilika, poput Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, kažu za „Blic“ da će najveći domet skupa biti činjenica da će ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef diplomatije sa Kosova Skender Hiseni sesti za isti sto. Istovremeno, to je plaćeno neformalnim formatom skupa. Da bi oni seli zajedno, samit je proglašen neformalnim sastankom („gimnih“ formula), ali samim tim ni odluke ne mogu biti formalne.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuje da sa sastanka „EU - zapadni Balkan“ u Sarajevu bude „upućen jasan signal da evropska integracija regiona ne sme da bude zaustavljena“.

Grčki predsednik Karolos Papuljas je juče, nakon susreta sa predsednikom Srbije, izjavio da „Grčka smatra da Srbija u najkraćem roku treba da postane članica EU, jer je to mesto koje joj s pravom pripada“.

Ketrin Ešton je ocenila da „integracija zapadnog Balkana u porodicu evropskih naroda ostaje jedan od poslednjih izazova za izgradnju ujedinjene i demokratske Evrope“, a portparol španskog predsedavanja EU Kristina Galjak izjavila je da EU sa sutrašnje ministarske konferencije u Sarajevu želi svim učesnicima da poruči da je zapadni Balkan važan za EU i da će konferencija biti uspešna ako narodi Balkana shvate da su prioriteti stabilizacija i bolja saradnja država u regionu.