Filadelfijski eksperiment
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Filadelfijski eksperiment

 1. #1
  Poznat Arkania (avatar)
  Učlanjen
  26.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ZEMLJA KAPITALA
  Poruke
  8.528
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Filadelfijski eksperiment

  Svi smo culi za ovo.Pa jel on zapravo uspeo ili nije? 2. #2
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Filadelfijski eksperiment

  "Filadelfijski Eksperiment" je , navodno, tajni eksperiment U.S.NAVY koji je sproveden 28.oktobra 1943. u dokovima brodogradilista u Filadelfiji, koji je navodno krenuo uzasno pogresnim tokom (poznat je i pod imenom "Project Rainbow")
  Pretpostavka je da je u eksperimentu ucestvovao razarac USS Eldridge iako je svaki clan posade broda negirao da se taj dogadja ikada desio, osim Ala Bijeleka (Al Bielek) koji je nije bio ni blizu broda tog datuma kada je tvrdio da je bio svedok ekperimenta.

  Filadelfijski eksperiment je imao veliki uticaj na razne teorije zaveri i njegovi elementi se mogu naci u mnogim pricama o zaverama.

  Postoje razlicite verzije price o tome i svaka od njih je izazvana od strane ozbiljne naucne zajednice kao neosnovana i spekulativna.

  Osnovna "legenda" glasi da je eksperiment sprovodio Dr. Franklin Reno (ili Rajnhart, ime zavisi od verzije price) u cilju vojne primene Ajnstajnove "opste teorije gravitacije".
  Cilj je bio da se upotrebom odgovarajuce opreme i generatora oko broda stvori elektromagnetno polje koje bi ga ucinilo nevidljivim.
  Test je poceo u leto 1943. i ograniceno uspesno. Jula 22, 1943 USS Eldridge je ucinjen potpuno nevidljivim, video se kao zelena izmaglica, no neki su se clanovi posade zalili na mucninu nakon toga. Tada je promenjen cilj eksperimenta da bude nevidljiv samo za rada.
  28. oktobra eksperiment je ponovo sproveden i ovog puta Eldridge je bukvalno nesto u bljesku plavog svetla. U isto vreme u mornarickoj bazi u Norfolku (600 km odatle) je navodno izvesteno da su videli Eldridge sa obale na nekoliko minuta, da bi opet nestao i pojavio se u Filadelfiji - pretpostavljeni slucaj slucajne teleportacije.

  Fizioloski efekt na posadu je bio da su skoro svi tesko oboleli. Neki su oboleli od sizofrenije i drugih mentalnih bolesti, neki su nestali a prema prici 5 clanova posade je nadjeno spojeno sa metalom broda.
  Svi preziveli clanovi posade su otpusteni iz sluzbe, a na nekima je primenjo "pranje mozga" ako bi zaboravili na to.

  Detalji ovog eksperimenta su saopsteni javnosti na zaobilazan nacin.
  Jedini izvor ove legende navodno je izvezni Carl M. Allen (alias Karlos Aljende) i prvi detalji o eksperimetni su navedeni u 3 pisma koje je pisao amateru astronomu Morisu K. Dzesupu.
  Nikada nije utvrdjen stvarni identitet Karla Alena.

  Prica u obliku kakvim je danas rasprostranjena preko nekoliko knjiga i Internetom potice iz filma "Filadelfijski Eksperiment" (1984).
  1990. pojavio se izvesni Al Bijelek koji je tvrdio da je prisustvovao eksperimentu bas kako je prikazan u filmu, da bi ga 2003. razotkrili kao prevaranta.

  Moris K. Dzesap (Morris K. Jessup) je ostao jedina licnost sa potvrdjenim identitetom od koje potice prica o Filadelfijskom eksperimentu.
  Dzesap je postao donekle poznat u krugovima NLO istrazivaca 1955. kada je objavio knjigu "The Case of the UFO" kvazi naucnu raspravu o pogonima letecih tanjira.

  Dzesap je tvrdio da je 13.1.1955. dobio pismo od coveka koji se predstavio kao Carlos Miguel Allende koji je tvrdio da je video nestajanje i ponovu pojavu USS Eldridge sa palube trgovackog broda SS Andrew Furuseth u blizini (ostaje pitanje kako se trgovacki brod mogao naci u blizini tajnog sprovodjenja vojnog testa ). Tvrdio je takodje da su to videli i drugi clanovi posade i da su doziveli neki od njih ubijeni.
  Dzesap je odgovorio na ovo pismo trazeci dodatne dokaze za pricu. Odgovor je dosao posle nekoliko meseci ovog puta od coveka koji se predstavio kao Carl M. Allen. koji je izjavio da ne moze da detalje koje Dzesap trazi, ali da bi mozda mogao da se priseti pomocu hipnoze.
  Tada je Dzesap odlucio da prekine dalje dopisivanje.

  U prolece 1957. Dzesapa su pozvali iz ONR (Office of Naval Research) u Vasingtonu da prouci sadrzaj paketa koji su primili.
  Paket je bio primerak Dzesapove knjige o NLO koji je bio obimno ispisan na marginama.
  Beleske su napisane u 3 razlicite boje mastila i delovale su kao korespodencija izmedju tri osobe. U tim beleskama je raspravljano o razlicitim "vrstama" ljudi koji zive u svemiru i diskusiju o raznim pretpostavkama koje je Dzesap naveo u knjizi na nacin koji ukazuje na superiorno saznanje, jedna od beleski je glasila "On ne zna, ne moze znati. Samo nagadja".
  Ispitivanje rukopisa od strane Dzesapa i profesionalnih grafologa je ukazalo da jedan rukopis identican sa onima iz pisama koje primao, a da su i druga dva najverovatnije od iste osobe.
  ONR je ispitao slucaj i nasao da je adresa posiljaoca paketa napustena farma.
  Istrazivacka firma povezana sa mornaricom, Varo korporacija je odstampala mali broj primeraka knjige sa sve beleskama (stotinak), i 3 primerka su poslali i samom Dzesapu.

  Nakon toga Dzesap je bezuspesno pokusao da zaradi nesto pisuci o toj temi, no njegova knjiga o tome se nije prodavala. 1958. nakon sto ga je ostavila zena, doziveo je tesku saobracajnu nesrecu od koje se sporo oporavljao, te je izvrsio samoubistvo 1959.

  Kasnije se Filadelfijski eksperiment pojavio u nizu kvazi naucnih i fikcionalnih dela:
  1965 - Vinsent Gedis u knjizi Invisible Horizons: True Mysteries of the Sea je pisao o tome na osnovu "Varo" beleski.
  1973 - u SF romanu "Gravity`s Rainbow" Tomas Pincon je uzeo neke elemente kao deo romana.
  1977 - istrazivac paranormalnog Carls Berlic mu je posvetio jedno poglavlje u knjizi Without a Trace: New Information from the Triangle.
  1978. - roman "Thin Air" Dzordza Simpsona i Nila Burgera je novelizacija celog dogadjaja i zavere oko prikrivanja.
  Dva filma 1984 i 1993, niz televizijskih emisija manje ili vise ozbiljnog karaktera su doprineli daljem sirenju mita.
  RUPE U PRICI:
  - jedini pocetni izvor price o Filadelfijskom eksperimentu su pisma koje je Dzesap primao, i nikakav drugi dokaz nikada nije ponudjen.
  - Najpoznatiji opis eksperimenta je iz knjige Carlsa Berlica i kopija je teksta iz jednog SF romana.
  - pisac Robert Gorman je 1980. napisao clanak za Fate Magazine gde je tvrdio da je "Karlos Aljende/Karl Alen" Karl Meredit Alen iz Nju Kensingtona u Pensilvaniji koji je bio vrlo inteligentan, ali mentalno oboleo te je izmislio celu pricu.
  - naucna podloga price je potpuno besmislena za svakoga sa ko malo bolje poznaje Ajnstajnove radove i fiziku svetlosti, elektromagnetizma i gravitacije.
  - A najveca rupa u celoj prici je sam brod koji je navodno ucestvovao u eksperimentu.
  USS Eldridge je porinut 25.jula 1943. u brodogradilistu u Njuarku, Nju Dzerzi (3 dana nakon navodnih pocetaka eksperimenta) i kako po istorijskim i brodskim zapisima, tako i po svedocenjima svih clanova posade u vreme kada se po prici nalazio u Filadelfiji bio je na probnom krstarenju u podrucju Bahama.
  Od 4.1.1944. do 9.5.1945. USS Eldridge je obavlja zadatak pracenja konvoja za snabdevanja saveznickih operacija u Mediteranu i Severnoj Africi ( a deluje prilicno besmisleno da bi takav brod bio vracen u sluzbu, a ne rastavljen i ispitan na delove).
  Pred kraj rata USS Eldridge je kratko ucestvovao u operacijama na Pacifiku da 1946. bio povucen u rezervu, a 15.1.1951 poklonjen Grckoj u okviru programa vojne pomoci gde je nastavio da plovi pod imenom HS Leon sve negde do 2000-te kada je otisao u staro gvozdje.
  USS Eldridge se nikada nije nasao u Filadelfiji sto su potvrdili clanovi posade novinarima tokom okupljanja veterana sa USS Eldridge u aprilu1999.
  (Kompletni zapisi o USS Eldridge i njegovoj posadi se mogu naci u US Naval Historical Centre u Vasingtonu).
  Naravno pobornici teorija zavera su sve istorijske informacije odbacuju kao zataskavanje navodne "istine" potezuci za to razne razloge pocev od toga da je ta tehnologija jos u upotrebi kao super tajna pa do toga da se vlada brine da ce ih porodice zrtava tuziti za odstetu.
  Sve u svemu Filadelfijski Eksperiment je samo jos jedan mit modernog doba siroko rasiren zahvaljujuci masovnim medijima.

 3. #3
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Filadelfijski eksperiment

  Filadelfijski eksperiment

  Jedna od onih legendarnih priča obavijenih velom misterije o kojoj se pišu knjige i snimaju naučnofantastični filmovi jeste tzv. Filadelfijski eksperiment. Naime, oktobra 1943. u Filadelfiji je navodno izveden tajni eksperiment s magnetnim generatorima, kojim se razarač "eldrige DE-173" usidren u filadelfijskoj vojnoj luci dematerijalizovao, zatim se na nekoliko sekundi pojavio u luci u Norfolku, 350 km daleko odatle, a onda se ponovo materijalizovao u Filadelfiji. Polovina mornara sa broda je nestala, neki su poludeli, neki su se sami od sebe zapalili, a neki su stekli osobinu da se po svojoj volji pojavljuju i iščezavaju. Po jednoj od verzija, eksperiment je urađen na osnovu Teslinih rukopisa koje je posle njegove smrti uzeo FBI. Po drugoj je sam Tesla rukovodio čitavim projektom pod nazivom "Projekat duga" (u koji je, po nekima, bio uključen i Albert Ajnštajn), sve do 1942. kada je namerno počeo da ga sabotira svestan njegovih posledica po čovečanstvo. Zbog toga je Tesla ubijen, a po njegovim proračunima eksperiment je napravljen, ali je nešto pošlo naopako. Kasnije je ovaj projekat nastavljen u smeru ovladavanja "vremenskim tunelima" pomoću kojih se može putovati kroz vreme. Rezultati su naravno bili povoljni, uz jednu teškoću. U prošlost se može putovati bez granica, dok je put u budućnost iz nekog razloga put ograničen samo do 2011. godine, kada će doći ili Vanzemaljci ili Božji sin ili smo ga ugasili.

 4. #4
  Aktivan član Zabranjena_Arheologija (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Spavam na oblacima...
  Poruke
  1.067
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Filadelfijski eksperiment

  Tesla je bio extremno pametan,a posle njegove smrti njegove spise su zaplenili...

 5. #5
  Zainteresovan član Nichelo94 (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  112
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: Filadelfijski eksperiment

  Jа не знам шта је са овим форумом,стално отварате нове теме,а теме са истим садржајем већ постоје,гледајте мало...

Slične teme

 1. Astrologija: Eksperiment
  Autor Svabov u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 497
  Poslednja poruka: 01.12.2007., 23:21
 2. CIA eksperiment...
  Autor Esoteric u forumu Politika
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 14.02.2007., 15:04
 3. eksperiment sa mravinjakom
  Autor acca u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 31.08.2004., 16:14

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •