Rusija: Najpoželjnije obnoviti dijalog o statusu Kosova

Tanjug | 01. 06. 2010. - 17:19h | Foto: AFP-Ilustracija | Komentara: 10

Predsednik Odbora ruske Dume za odbranu Viktor Zavarzin izjavio je danas na prolećnoj sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Rigi da se na Balkanu zadržala nestabilnost unutarpolitičkih procesa i da se nastavljaju međudržavni teritorijalni sporovi i međunacionalne protivrečnosti, a da je "ključni negativni faktor situacija oko Kosova".

"Uoči odluke Međunarodnog suda Ujedinjenih nacija o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, srpska strana ocenjuje varijante svojih daljih poteza prema Prištini. Najpoželjniji je, po mom mišljenju, obnavljanje dijaloga o statusu Pokrajine", rekao je ruski deputat a preneto je na zvaničnom sajtu vladajuće Jedinstvene Rusije.


"Izgleda svrsishodno inicirati nacrt rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa pozivom da se obnove pregovori o rešavanju pitanja statusa Kosova", ocenio je Zavarzin.
"Međuetnička napetost na Kosovu ostaje na visokom nivou, bez obzira na mere koje preduzimaju naši zapadni partneri", rekao je poslanik JR u Dumi.On je dodao da "Priština teži uspostavljanju pune kontrole nad oblastima Pokrajine koje naseljavaju Srbi i preduzima mere ukidanja srpskih organa lokalne uprave koje podržava Beograd".


Zavarzin je rekao da zadržane protivrečnosti između dve glavne etničke zajednice "i dalje otežavaju mogućnost njihovog mirnog saživota u okviru jedinstvene državne formacije".


Prema njegovim rečima, socijalno-ekonomska situacija na Kosovu i dalje je izuzetno nestabilna, u Pokrajini postoje ozbiljni problemi u radu organa vlasti, ne postoji kontrola finansijske delatnosti vlade, ne poštuju se doneti zakoni i široko je rasprostranjena korupcija.


"Nivo nezaposlenosti dostigao 50 odsto radno aktivnog stanovništva", rekao je predsednik dumskog odbora za odbranu.

Jačanje separatističkih tendencija u BiH

Govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Zavarzin je rekao da su zadržane znatne političke, etničke i verske protivrečnosti.
"Jačaju separatističke tendencije (u entitetima BiH). U celini, analiza vojno-političkog stanja na Balkanu svedoči o prisustvu ozbiljnog destabilizujućeg potencijala u regionu, pre svega na Kosovu i u BiH", rekao je ruski deputat na jesenjoj sednici PS NATO.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/191996/Zavarzin-Najpozeljnije-obnoviti-dijalog-o-statusu-Kosova