"STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

Pogledaj rezultate ankete: Kakva je socijalna politika vlade Srbije?

Glasova
31. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Dobra

  2 6,45%
 • Losa

  6 19,35%
 • Pogubna

  23 74,19%
Prikazujem rezultate 1 do 22 od 22

Tema: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

 1. #1
  Veoma poznat
  Učlanjen
  22.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.980
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Stize paket za siromasne

  NIKADA razgovori sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda nisu toliko išli u prilog socijalnoj politici i bili toliko uspešni. Gotovo da se ceo paket mera može nazvati - socijalnim. Oko 6,5 milijardi dinara će biti potrošeno na one kojima je to i najpotrebnije.
  Ovako Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, za „Novosti“, ocenjuje epilog pregovora sa MMf i predočava plan kako će se ovaj novac utrošiti.
  - Dogovoreno je da se sa dve milijarde pomogne radnicima u javnom sektoru i sa još dve penzionerima. Obe pomoći biće jednokratno uručene. Dodatna milijarda namenjena je za najnerazvijenije opštine kojima su prethodno smanjeni transferi, a još 1,5 milijardi biće utrošeno na klasična socijalna davanja.
  * Šta konkretno sadrži taj najuži paket pomoći koji ste namenili ugroženom stanovništvu?
  - Sastoji se iz više osnovnih mera. Prva je obezbeđivanje 252 miliona dinara za rad 69 narodnih kuhinja i otvaranje deset novih do kraja godine. Ovaj novac biće sasvim dovoljan da narodne kuhinje nesmetano funkcionišu, a to nam je bilo veoma važno jer je za 50.000 ljudi, koliko se hrani u narodnim kuhinjama, ovo i jedini topli obrok u danu.
  * Kome je namenjen ostatak novca?
  - U planu nam je i da obezbedimo 50.300 prehrambenih i higijenskih paketa, a podelićemo ih u 53 nerazvijene opštine. Ovo bi praktično bio drugi krug, jer smo takve pakete već podelili u 53 najsiromašnije opštine.
  * Najavili ste da ćete pomagati i porodicama koje se nalaze u takozvanoj sivoj zoni siromaštva. Ko može da očekuje pomoć?
  - Prvenstveno se misli na porodice koje iz formalno-pravnih razloga ne ostvaruju nikakvu socijalnu pomoć iako imaju potrebu za tim. Takvih je zaista mnogo. Imamo bezbroj primera po Srbiji kada nosilac domaćinstva ima 50 ari zemlje, pa ne ispunjava uslov za dobijanje ikakve socijalne pomoći, a tu zemlju zapravo niko ne obrađuje i od nje niko nema koristi. Za takve porodice opredelili smo 100 miliona dinara.
  * Da li će u budžetu biti dovoljno novca za isplatu već predviđenih naknada za trudnice i porodilje ili se mogu očekivati kašnjenja?
  - Uvek nam je bilo teško da tačno predvidimo koliko će se dece rađati u jednoj godini, pa nam je nedostajalo 500 ili 600 miliona dinara za isplatu dečjih i roditeljskih dodataka i naknada za porodiljsko odsustvo. Taj novac smo, ipak, redovno obezbeđivali bilo rebalansom ili iz nekih budžetskih rezervi. Sada su ta sredstva obezbeđena unapred, baš iz ovog socijalnog paketa, da bi se garantovala redovnost u isplati.
  * Sve ove pomoći su, ipak, kratkoročne. Šta će biti kada se taj novac potroši i da li rešenje može da ponudi novi zakon o socijalnoj zaštiti?
  - Novi zakon bi trebalo da stupi na snagu tek naredne godine, u najboljoj varijanti. Sve ove probleme do sada smo rešavali „ad hok“, a zakon će se njima baviti sistemski.
  * Koliko će on povećati zahvatanja iz budžeta?
  - Za potpunu primenu tog zakona, o čemu smo takođe pričali sa delegacijom Međunarodnog monetranog fonda, i to u varijanti da zakon startuje 1. januara 2011. godine, bilo bi nam potrebno oko 4,2 milijarde. Ukoliko bi, međutim, tražili primenu samo onog dela koji se tiče klasične socijalne pomoći, odnosno isplate materijalnog obezbeđenja i pomoći (MOP), bile bi nam potrebne samo tri milijarde. Zato idemo na tu drugu varijantu, jer je ona izglednija, a izuzetno je korisna.
  * Koji će najveći nedostatak biti uklonjen novim zakonom?
  - Prvenstveno bi se promenili kriterijumi za ostvarivanje prava na MOP, a samim tim bi se proširio obuhvat korisnika. Računamo da bi bio povećan za čak 39 odsto. U novom zakonu, po prvi put, definisaće se i položaj samohranih majki, koje bi za 20 odsto imale veće prihode od dosadašnjih.
  * Kako uopšte može da se vodi socijalna politika kada jedan radnik izdržava jednog nezaposlenog, skoro dva penzionera i dvoje mladih?
  - Rešenje je u jakoj ekonomiji. To je jedini način da se vodi dobra socijalna politika. Moramo da menjamo dosadašnji model ekonomskog i privrednog razvoja. Mora da se proizvodi, izvozi. Ne može da se živi od trgovine, ni od zaduživanja, ni od finansijskih usluga i otvaranja novih banaka. Nama nije cilj da stimulišemo ljude da žive od socijalne pomoći. Oni to i ne žele, hoće da rade i sami zarađuju. Ali, u ovom trenutku to ne možemo da im obezbedimo.
  * Vidite li neke neiskorišćene mogućnosti?
  - Pogledajte koliko ima zemlje koju niko ne koristi, koliko praznih fabričkih hala, napuštenih objekata... Ima ih i u najužem centru Beograda. Nije mi jasno zašto to nekome ne ponudimo. I ne razumem da tako ogroman potencijal koji država ima u svojoj imovini ne ume i da iskoristi. Ne znam da li je to tako zbog birokratije ili zato što se tu ništa ne prodaje, pa niko ne može da se ugradi. Treći razlog zaista ne vidim. A radi se o ogromnim resursima i sasvim je nevažno da li ćemo ih ustupiti našim ili stranim privrednicima.
  * Kakve je posledice do sada ekonomska kriza ostavila na naše radnike?
  - Zaposlenost je od početka krize manja za pet odsto, imamo 770.000 ljudi na birou. I dalje se borimo sa dva ključna i hronična problema - velikom nezaposlenošću i velikom nelikvidnošću naših preduzeća.
  * Mogu li se u te probleme uvrstiti i najmanje plate u regionu na koje neprestano ukazuju sindikati u Srbiji?
  - Takve plate su odraz naše teške ekonomske situacije i stanja u privredi. U niskim platama vodimo neslavnu trku sa Makedonijom, Albanijom i Bosnom. Utoliko je gore što je upravo Srbija, po potencijalima, daleko iznad svih zemalja u regionu.
  * Ko će osetiti najveće posledice aktuelnog „kolebanja“ kursa?
  - Ako se traži ko bi eventualno mogao da ima neku korist od slabljenja dinara, mogli bismo da zaključimo da su to izvoznici, a njih je vrlo malo. Svi drugi imaju samo štetu. A najveću će svakako osetiti radnici, naročito oni koji su uzeli kredite i moraju da nastave da ih otplaćuju. I privrednici su na gubitku jer su, takođe, uzeli kredite kada je evro bio 87 dinara, a sada je preko sto.

  ZAKON
  * DA li će brisanje odredbe u nacrtu zakona da se penzije vežu za 60 odsto prosečne zarade značiti i dalje urušavanje standarda najstarijih?
  - Kada su u pitanju penzioneri, ali i čitava socijalna politika, mora se poći od pretpostavke da je za svaki boljitak neophodno da ojača ekonomija. Bez toga teško da ijedna administrativna mera ili zakon mogu ikome išta da garantuju.

  MLADIĆ JE ŽIV
  * ŠTA mislite o inicijativi porodice da se general Mladić proglasi mrtvim?
  - Ova prilično trivijalna inicijativa ima više medijskog nego drugog efekta. Greška bi bila da se upuštamo u polemiku sa advokatima i porodicom. Njihovo je pravo da pokreću razne inicijative i da daju predloge, ali to neće ni na koji način da utiče na dalji tok potrage. Oni znaju da je Mladić živ, i to je više nego jasno. Mi ćemo nastaviti sa svim operativnim aktivnostima. Ionako smo pretpeli ogromnu štetu. Sve te potrage koštaju. Jedino što očekujem jeste da će se sve okončati što pre, jer bi od toga svako imao koristi - i porodica, i država, i svaki građanin Srbije.

  BRUKA I SRAMOTA CIME SE ON HVALI!!!

  http://www.novosti.rs/code/navigate....d_add=Rasim%20
  Poslednji put ažurirao/la gost 227949 : 30.05.2010. u 18:35 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  17.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  постсербска еуропска бајка*
  Poruke
  24.037
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Ето еуропе.
  Сигурно ће делити Бечке шницле.

 3. #3
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  83.736
  Reputaciona moć
  2072

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  stize lebac u narodne kuhinje navali narode

  nema posla al se zato otvaraju narodne kuhinje
  Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

 4. #4
  Buduća legenda Torrente Bgd (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.958
  Reputaciona moć
  533

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Cuo sam da ce u paketu biti i slika Borula Tadicheskua.
  Daleko ti lepa kuca ahaahhahah

 5. #5
  Veoma poznat
  Učlanjen
  10.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovdeonde
  Poruke
  11.032
  Reputaciona moć
  242

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  ...po sistemu bolje da narod ceka hranu ispred kuhinje nego da dize bune po ulici.

 6. #6
  Stara legenda eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  99.264
  Reputaciona moć
  2042

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Страшно.... да ми Турчин организује и предводи "народне кухиње"... ма треба колективно да извршимо харе-кири.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Ističe se
  Učlanjen
  03.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  BOSNA
  Poruke
  2.458
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Mozda bi te pakete trebalo preusmjeriti dijaspori.
  Oni stalno kukaju kako im je gore nego nama.

 8. #8
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.09.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  GREECE
  Poruke
  1.072
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio Aveiro Pogledaj poruku
  Mozda bi te pakete trebalo preusmjeriti dijaspori.
  Oni stalno kukaju kako im je gore nego nama.
  Zavist i mrznja uniste prvo onog ko to oseca,zato kul i ne brini tudju brigu

 9. #9
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  448

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Жути пакетићи ...
  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 10. #10
  Ističe se
  Učlanjen
  03.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  BOSNA
  Poruke
  2.458
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio agapi_8 Pogledaj poruku
  Zavist i mrznja uniste prvo onog ko to oseca,zato kul i ne brini tudju brigu

  Mislis?

 11. #11
  Domaćin DOBROSTOJECI (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  BG
  Poruke
  3.894
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Страшно.... да ми Турчин организује и предводи "народне кухиње"... ма треба колективно да извршимо харе-кири.
  Poturica...A bolje i on nego niko !
  Ovakav narod svaka vlast samo poželeti može !

 12. #12
  Veoma poznat john doe (avatar)
  Učlanjen
  07.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тамо где је лепо живети
  Poruke
  13.948
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  203

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  stize lebac u narodne kuhinje navali narode

  nema posla al se zato otvaraju narodne kuhinje
  Aha, sve po 3 dinara za veknu

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Страшно.... да ми Турчин организује и предводи "народне кухиње"... ма треба колективно да извршимо харе-кири.
  Pa ti Mito pocni prvi, eto ostalih za tobom da se samoubiju.

  Citat Original postavio mar_comm Pogledaj poruku
  Жути пакетићи ...
  Pa i da su trumanova jaja, sta fali. Ti bi pustio sirotinju da crkne od gladi? Ili bi mozda da ratujes za te pare?
  Срећни народи својој деци у наслеђе остављају будућност, а несрећни прошлост.

 13. #13
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.09.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  GREECE
  Poruke
  1.072
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio Aveiro Pogledaj poruku

  Mislis?
  Lepo si uvezban da se klanjas,a to vama i lezi vidim
  Da mi je tvoje pameti nekoliko dana da se dobro odmorim

 14. #14
  Ističe se
  Učlanjen
  03.05.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  BOSNA
  Poruke
  2.458
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio agapi_8 Pogledaj poruku
  Lepo si uvezban da se klanjas,a to vama i lezi vidim
  Da mi je tvoje pameti nekoliko dana da se dobro odmorim

  Tebi treba nesto drugo.

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  26.09.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  GREECE
  Poruke
  1.072
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio Aveiro Pogledaj poruku

  Tebi treba nesto drugo.
  Meni da, fali mi trenutno jos oko stotinak hiljada eura da zavrsim neke poslice i nista dugo!

 16. #16
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  561

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  i dalje isto...kupovina za jeftine pare socijalnog prividnog mira....podizanje privredne aktivnosti i proizvodnje jos uvek vladu ne zanima....

 17. #17
  Veoma poznat Watchman (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Oklen City
  Poruke
  12.870
  Reputaciona moć
  440

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Najpre te ostave bez posla, osiromase do bola,
  pa otvore narodnu kuhinju i predstavljaju se spasiocima onih koje su ubacili u red za jedan obrok.
  I uz to ih nije sramota da se slikaju kako narodu koji su ojadili udeljuju milostinju.

 18. #18
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Svi vi sto sedite ususkani u nekoj fotelji i lagodno kuckate po tastaturi, idite i pitajte ljude koji nemaju gde da spavaju i nemaju sta da jedu, sta misle o narodnim kuhinjama
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 19. #19
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  448

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio bilosta Pogledaj poruku
  Svi vi sto sedite ususkani u nekoj fotelji i lagodno kuckate po tastaturi, idite i pitajte ljude koji nemaju gde da spavaju i nemaju sta da jedu, sta misle o narodnim kuhinjama
  Питали смо их
  ко их је дотле довео,
  и нико не спомену ни Тита, а ни Милошевића ....

  Кажу код њих није било "транзиције" ...

  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 20. #20
  Zainteresovan član dralle (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  229
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Za one u društvenom sektoru koji imaju platu ispod 80000 dindži,\SPREMA SE SOCIJALNA POMOĆ OD 5000 U JULU I 5000 U SEPTEMBRU!
  E tako se radi,studiozno i tačno onima kojima treba.

 21. #21
  Veoma poznat
  Učlanjen
  22.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.980
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio dralle Pogledaj poruku
  Za one u društvenom sektoru koji imaju platu ispod 80000 dindži,\SPREMA SE SOCIJALNA POMOĆ OD 5000 U JULU I 5000 U SEPTEMBRU!
  E tako se radi,studiozno i tačno onima kojima treba.

  Avatar ti je odlican hocu i ja takav.
  Dobio sam trajni ban na njuhovom "demokratskom" forumu posle samo 6 postova a nikoga nisam vredjao. **** B92, smradovi.
  Poslednji put ažurirao/la gost 227949 : 31.05.2010. u 08:37

 22. #22
  Veoma poznat
  Učlanjen
  22.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.980
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "STIZE PAKET ZA SIROMASNE"

  Citat Original postavio bilosta Pogledaj poruku
  Svi vi sto sedite ususkani u nekoj fotelji i lagodno kuckate po tastaturi, idite i pitajte ljude koji nemaju gde da spavaju i nemaju sta da jedu, sta misle o narodnim kuhinjama

  Sto se hvali time da je obezbedio narodne kuhinje? Hvali se time da nece pustiti ljude da pocrkaju od gladi a ti ga branis.

Slične teme

 1. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 12.05.2011., 13:48
 2. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 26.10.2009., 11:32
 3. Odgovora: 175
  Poslednja poruka: 03.06.2009., 11:14
 4. Novca za siromašne neće biti
  Autor 111111 u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 10.03.2009., 11:34
 5. "JESEN STIŽE, DUNJO MOJA"
  Autor Slavik u forumu Muzika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 03.08.2005., 03:45

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •