Пре 11 година НАТО бомбардовао мост у Варварину. Десет жртава, више десетина рањених. Министар Шутановац положио цвеће на спомен обележје.

На данашњи дан, пре 11 година, авиони НАТО-а, са четири пројектила срушили су мост преко Велике Мораве у Варварину, том приликом убијено је 10 особа, а теже рањено више десетина.

Венце на споменик жртвама положили су чланови породице, пријатељи и родбина настрадалих, као и министар одбране Драган Шутановац и припадници Војске Србије.

После одавања почасти погинулима, Шутановац је изјавио новинарима да је варварински мост сведочанство једног од најтужнијих тренутака у српској историји и свакако најтужнији тренутак у историји Варварина.

Министар је рекао да оно што се овде догодило нема никакво образложење и да је тешко схватити да мост у Варварину може да буде легитиман циљ било које авијације, истакавши да је битно рећи да тадашње жртве не смеју бити заборављене.

"С друге стране, морамо бити свесни да и деца која су данас дошла овде морају имати будућност, само ако наставимо с интеграцијама и ако нас наша прошлост опомене на који начин то треба да радимо", рекао је министар одбране.

Саучешће породицама свих страдалих у НАТО агресији

Шутановац је изразио најдубље саучешће свим породицама погинулих у Варварину, као и у Грделичкој клисури, згради РТС-а у Београду и свим породицама погинулих војника, цивила и полицајаца.

"Наша историја је показала да не учимо увек од оног што је прошлост и надам се да ће оно што се дешавало пре 11 година дефинитивно бити прошлост и да никада у будућности Србија и њени грађани неће доћи у ситуацију да тај начин гину", рекао је Шутановац.

Председник Скупштине општине Варварин Зоран Миленковић је подсетио да је пре 11 година у НАТО бомбардовању моста убијено 10 људи, док је неколико десетина особа повређено.

Миленковић је истакао да су међу погинулима били деца и одрасли људи, који ничим нису заслужили да настрадају тог дана.

Грађани Варварина су се данас овде окупили како би показали да "нисмо и никада нећемо заборавити шта се десило", рекао је Миленковић и додао да држава мора водити исправну политику, да се тако нешто више никада не догоди у Србији.

Миленковић је захвалио припадницима Војске Србије и министру Шутановцу што су одали пошту недужним жртвама, додађући да је Шутановац први мистар обране који је то урадио.

Свештенство Српске православне цркве и ове године служило је опело жртвама бомбардовања, а најбиља ученица симболично је спустила венац у Велику Мораву, у знак сећања на Сању Миленковић (16 година), најбољу ученицу београдске Математичке гимназије, коју су пре 11 убили НАТО бомбардери на том мосту.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/st...%98%D0%B5.html

Da se ne zaboravi.