Euleks: Ne branimo ulazak na Kosovo

28. maj 2010. | 13:08 | Izvor: B92

Beograd -- Euleks neće zabraniti ulazak srpskim političarima na Kosovo, može se zaključiti iz najnovijeg saopštenja.

Pojačana kontrola delegacija iz Srbije koje dolaze na Kosovo odnosi se pre svega na naoružane osobe u pratnji političara, izjavila je za B92 portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

"Sa prethodno neodobrenim oružjem neće biti dopušten ulazak na Kosovo i sva lica koja budu neovlašćeno nosila oružje će biti vraćena", rekla je ona za B92.

"Već više od godinu dana na snazi je ovaj postupak i njega se pridržavaju sve strane uključene u prethodne najave posete zvaničnika Vlade Srbije i posetilaca koji zahtevaju policijsku pratnju. Mi očekujemo od svih da se pridržavaju postojećih procedura. Ono što želim da naglasim je da se odnosi na osobe koje na Kosovo ulaze sa oružjem kao pratnja političara, ne na građane Srbije i ne na privatne posete. Postoji sloboda kretanja za privatne posete i oni slede uobičajene mere i mogu ući na Kosovo potpuno slobodno“, objašnjava portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je na putu za Kosovsku Mitrovicu. Kako nam je rekao, policajci iz njegove pratnje ostaviće oružje pre administrativnog prelaza.

"Naravno dobro je što je Euleks danas pojasnio svoju odluku, očigledno da je urodio plodom naš principijelan stav da je za nas neprihvatljivo da bilo koji političar, bilo ko iz Srbije ko dolazi na prostor Kosova i Metohije da ne može bez najave doći. Naravno mi podržavamo i odluku Euleksa da niko naoružan ne može da uđe na prostor Kosova i
Metohije“, kaže ministar.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=05&dd=28&nav_id=434571