Milioni za Tačijeve agente

petak, 28. maj 2010, 02:05 -> 03:20

Tajna služba OVK, o čijim aktivnostima Euleks već mesecima vodi istragu, godišnje od ucena i iznuđivanja prikupi oko 200 miliona dolara, tvrdi Nacionalni komitet za američku spoljnu politiku. Zvaničnici Tačijeve partije ne žele da komentarišu, dok opozicija tvrdi da taj izveštaj potvrđuje ranije izrečene sumnje.

Tajna služba Oslobodilačke vojske Kosova, ŠIK, koja bar zvanično ne postoji već više od dve godine, je ilegalna bezbednosna struktura Demokratske partije Kosova, koja godišnje od ucena, iznuđivanja i naplate zaštite prikupi oko 200 miliona dolara, navodi se u izveštaju njujorškog Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku.

U izveštaju se navodi da je ŠIK još uvek aktivan i pod kontrolom vladajuće Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, iako je ta organitacija, na čijem se čelu nalazi Kadri Veseli, raspuštena još aprila 2008. godine.

Zvaničnici Tačijeve partije, uključujući potpredsednika kosovske vlade Hajredina Kučija i predsednika parlamentarnog odbora za bezbednost i nekadašnjeg komandanta OVK za region POdujeva Rustema Mustafu, "Komandanta Remija", nisu želeli da komentarišu ovaj izveštaj.

Tokom široke istrage o seriji politički motivisanih ubistava koja su potresala Kosovo do 1999. godine, Euleks je u prethodnih šest meseci uhapsio ukupno šest navodnih plaćenih ubica ŠIK-a, koji su, navodno, učestvovali u petnaestak "akcija", uključujući ubistva, maltertiranja i pretnje.

Čitava afera izbila je prošlog novembra kada je Nazim Blaca, jedan od ubica iz redova ŠIK-a javno priznao da je učestvovao u čak 17 politički motivisanih ubistava i pokušaja ubistva.

Posle Blace uhapšen je Driton Hajdari, osumnjičen za učešće u dva pokušaja ubistva, uključujući i planiranje likvidacije Adema Salihaja, nekadašnjeg zvaničnika Demokratskog saveza Kosova i jednog od ključnih ljudi u pokretanju čitave istrage o misterioznim ubistvima, koja se stavljaju na teret tajnim agentima Tačijevog krila OVK.

Početkom marta uhapšen je i Špresim Uka, bliski saradnik jednog od čelnika ŠIK-a "Velikog ujaka" Azema Sulje, koga je Blaca direktno optužio da je mozak obračuna Tačijevog krila OVK sa političkim protivnicima, pre svih onim iz redova Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.

Blaca je izjavio da su njegovi glavni nalogodavci bili bivši ministar odbrane u Privremenoj vladi Kosova, sada visoki zvaničnik DPK Azem Sulja, poslanik i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haliti i drugi visoki funkcioneri DPK.

Spisak žrtava

ŠIK, Shërbimit Informativ Kombëtar, formiran je početkom sukoba na Kosovu uz pomoć istoimene albanske obaveštajne službe, uglavnom kako bi učvrstila lidersku poziciji Hašima Tačija i neutralisala sve ostale pretenedente na Tačijevo mesto, kojih je, tokom i neposredno posle sukoba, bilo sijaset.

Osim desetak albanskih agenata, angažovanih još 1998. godine, na čelu kosovskog ŠIK-a bili su Azem Sulja i Džavit Haliti i Kadri Veseli, koji su osim eliminacije potencijalnih rivala, nabavljali oružje za potrebe OVK.

Prvo značajno i nikada rasvetljeno ubistvo osoba bliskih DSK Ibrahima Rugove je smrt Ahmeta Krasnićija, nekadašnje pukovnika JNA, koji je ubijen u leto 1998. godine u Tirani. Krasnići je bio ključni čovek u formiranju "Oružanih snaga Republike Kosova", FARK, formacije za čije je akcije kosovska vlada u egzilu Bujara Bukošija izdvojila 4,5 miliona dolara i koja je, suštinski, predstavljala ozbiljnog rivala OVK.

Prema zapadnim izveštajima, Krasnići je ubijen u zajedničkoj akcija albanskih i obaveštajaca OVK.

Posle Krasnićija, ubijena su i još dva lokalna komandanta OVK koji su se, navodno, suprotstavili Tačijevom autoritetu, pisao je kasnije "Njujork tajms", dodajući da su Agim Ramadani i Salji Čeku bili ubijeni u "insceniranim zasedama srpske policije".

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/715470/Milioni+za+Tačijeve+agente.html