Mobing sve češća pojava u Srbiji
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Mobing sve češća pojava u Srbiji

 1. #1
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Od početka godine podršku i savet u Viktimološkom društvu Srbije (VDS) zatražile su 54 žrtve mobinga, koje će od juna, kada bi trebalo da počne primena zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, pomoć moći da potraže i u nekoj od državnih institucija.


  Mobing je reč engleskog porekla koja se sve više koristi za fenomen zlostavljanja na radu.

  Mobing znači nasrtanje u masi, rulji, gomili, što upućuje da je u pitanju kolektivna akcija, mada je često i pojedinačna.

  Pošto istraživanja pokazuju da je u Srbiji strah od gubitka posla na prvom mestu, proizlazi da radnici trpe i ono što ne bi morali.

  Najčešće žrtve mobinga u Srbiji su, žene, međutim, "na udaru" mobera su često i mladi na početku radne karijere.

  U VDS i Udruženju "No mobing“ složili su se da je mobing sve češća pojava u Srbiji, koja je predloženim zakonom definisana kao specifično ponašanje prema zaposlenom, koje se ponavlja, a za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja i položaja radnika.

  Pod zlostavljanjem na radnom mestu podrazumeva se i ponašanje koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu otkaže ugovor o radu ili raskine radni odnos.

  Zlostavljanje, takođe, predstavlja i učestvovanje, odnosno podsticanje ili navođenje drugih na takvo ponašanje, a odredbe predloženog akta primenjuju se i na slučajeve seksualnog uznemiravanja.

  Koordinatorka Službe za pomoć i podršku žrtvama VDS Jasmina Nikolić smatra da je donošenje zakona o zlostavljanju “korak napred”, ali da se rezultati mogu očekivati tek posle nekog vremena.

  “Ako ništa drugo, zakon će na potencijalne žrtve delovati ohrabrujuće, pre svega zato što je, mobing zabranjen, i zato što su za takvo ponašanje predviđene sankcije”, rekla je koordinatorka Nikolić.

  Nikolić je, međutim, izrazila rezervu prema odredbama kojima se predviđa medijacija pre sudskog postupka.

  Žrtve mobinga koje se obrate VDS dobijaju emocionalnu, psihološku, ali i pravnu podršku, a čak polovina onih koji se obrate toj nevladinoj organizaciji, to čine zbog problema sa zlostavljanjem na radnom mestu.

  Nikolić je ukazala da je mobing u Srbiju čest u privatizovanim preduzećima. "Mobing je jedan od načina da se višak zaposlenih dovede u situaciju da svojevoljno napusti posao, čime se novi vlasnik oslobađa svih zakonskih obaveza koje bi imao prema tim radnicima ", objasnila je ona.

  Sličnog je mišljenja i državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević, šef radne grupe za izradu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, koja je, takođe, strateški mobing u Srbiji prepoznala kao problem.

  Lakićević je objasnila da se ta vrsta mobinga odnosi na veće grupe ljudi i odvija posle privatizacije preduzeća, sa čime se, nedavno složio i savetnik u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović, koja je kazala da su "privatizacija i tranzicija dugo podhranjivale mobing“.

  Kićanović je navela i da predložene zakonske odredbe obećavaju da će broj zlostavljanih na radnom mestu biti smanjen, kao što je i priređen da zaštiti savesnog poslodavca, a ne neradnike.

  Žrtve zlostavljanja na radnom mestu u nadi da će rešiti problem obraćale su se i Inspektoratu za rad, koji nije imao zakonska ovlašćenja da se uključi u “borbu” protiv mobinga.

  Međutim, kada zakon o mobingu počne da se primenjuje i Inspektorat će, u određenim slučajevima, biti “prva adresa” za žalbe građana.

  Predloženim zakonom za zlostavljača, odnosno mobera i poslodavca, predviđene su visoke novčane kazne do 800.000 dinara, rešavanje spora medijacijom, disciplinski postupak u okviru preduzeća i sudska zaštita žrtve u parničnom postupku, koji će biti hitan.

  Ukoliko postupak posredovanja ne uspe, odnosno ukoliko spor ne bude rešen medijacijom, poslodavac "mobera“ može udaljiti sa posla na određeno vreme, premestiti ga u drugu radnu okolinu, a ukoliko u roku od šest meseci ponovi zlostavljanje raskinuti ugovor o radu.

  Kada je reč o sudskom postupku, koji sledi ukoliko posrednik "ne obavi zadatak“, Predlogom zakona o zaštiti od zlostavljanja na radu predviđa se da teret dokazivanja pada na poslodavca, koji će snositi i finansijske troškove.

  Sudski postupci, kada je u pitanju dokazivanje mobinga, do sada su trajali izuzetno dugo, što je uticalo na produženu viktimizaciju žrtve.

  Vera Kondić, predsednica Udruženja “No mobing” kazala je da svakog dana najmanje dve osobe, koje su žrtve zlostavljanja na radnom mestu zatraže pomoć od ovog udruženja.

  Žrtve mobinga, iako stepen obrazovanja nije presudan parametar, uglavnom, su, istakla je, stručnjaci u poslu koji insistiraju na poštovanju zakona i procedura, dok su moberi najčešće frustrirane, duboko nesigurne osobe, koje nezadovoljstvo, a često i nesposobnost, projektuju na druge ljude.

  "Strah je u osnovi mobinga. Izgleda neverovatno, ali mober se u stvari oseća ugroženo ili žrtvu vidi kao konkurenciju, koja ga se na kraju plaši", podvukla je Kondić.

  Predlogom zakona o sprečavanju zlostavljanju na radu propisuje se obaveza za poslodavca da zaposlenog zaštiti od zlostavljanja i da osposobi radnike da prepoznaju uzroke, oblike i posledice mobinga.

  S druge strane, zaposleni će, prema predloženim zakonskim rešenjima, biti dužan da se uzdrži od ponašanja koje predstavlja mobing ili zloupotrebu prava na zaštitu od zlostavljanja.

  Ukoliko se poslodavac ne uzdrži od takvog ponašanja, odgovoran je za nepoštovanje radne discipline, odnosno povredu radne dužnosti.

  Žrtva mobinga zahtev za zaštitu zlostavljanja poslodavcu može podneti najkasnije u roku od šest meseci, a predloženim aktom, osim stalno zaposlenih, pravo na zaštitu imaju i osobe angažovane po ugovoru, kao i volonteri.

  http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2010&mm=05&nav_id=433579

  Биће занимљиво видети како ће и ко да спроводи нови закон у држави у којој су корумпирани носиоци свих нивоа власти.Мени овај закон против мобинга личи на још један пропали покушај маркетинга неспособних људи на власти,а вама?Сумњам да ће до кости корумпирани политичари на власти мрднути ноктом да стварно заштите запослене по разним криминалним приватним фирмама у Србији и тако себи смање приходе од корупције. 2. #2
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  1) Kamo "srece" da je mobing najzastupljeniji u privatnim firmama.Naprotiv, ima ih najvise u "drzavnim, komunalnim" koji su leglo nerada i (nesposobnih) stranackih kadrova.

  2) Kad ce taj zakon?

  3) S kojim sudstvom da se resavaju ovi sporovi kad je neefikasno samo po sebi?

  4) Za zakon protiv mobinga potrebno je ucesce sirih krugova, medija, novina i sl. a ova vest mi lici na onu staru "drz'te lopova" cim pominje samo privatni sektor.

 3. #3
  Stara legenda Reefer (avatar)
  Učlanjen
  28.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  negde između dve reke
  Poruke
  80.133
  Reputaciona moć
  1680

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Picolo, na osnovu čega smtraš da je mobin češći u državnim firmama? Imaš li neki podatak o tome? Ja se ne bih sa tim složio, bar dok ne vidim rezultate nekog ozbiljnog istraživanja.
  A ova tema je veoma bitna i aktuelna, naročito u ovo vreme kad nemamo sindikate, kad su radnici prepušteni sami sebi i krajnje nesposobnom i korumpiranom sudstvu.

 4. #4
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Na osnovu toga sto je u drzavnim/komunalnim firmama sistem zaposljavanja prema stranackoj pripadnosti. I kako koja vlast dodje, postavlja svoje kadrove/poslusnike najcesce na sefovska, direktorska i sl. mesta, a ne samo da sklanja prethodne (ma koliko oni bili strucni i vredni), nego se najcesce dogadja da u nekome u kome vide konkurenciju, bilo iz stranackih ili strucnih razloga, prerasporedjuju ga na najgora radna mesta i daju najgore zadatke samo da bi bio sto dalje od njih (kao da je na Golom otoku), a najcesce preko svojih podredjenih, a 'sitnih" sefova odrzavaju atmosferu losih medjuljudskih odnosa i neadekvatne nagradjenosti za rad.

 5. #5
  Stara legenda Reefer (avatar)
  Učlanjen
  28.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  negde između dve reke
  Poruke
  80.133
  Reputaciona moć
  1680

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Slažem se sa svime napisanim, ali je ista situacija, ako ne i malo gora, u privatnom sektoru. Kad bi malo zagrebala ispod površine, videla bi ko su vlasnici velikih privatnih preduzeća i ko radi posao i na koji način.
  Ono što čini glavnu razliku, jeste da u državnim firmama još uvek postoje neka pravila, bar po pitanju struke i potrebne škole, dok je to u privatnim totalno isključeno i sve se svodi na rodbinsku ili neku drugu vezu i lojalnost (čitaj podanost) prema vlasniku ili direktoru.

 6. #6
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Ma sve je potpuno isto i u drzavnim, samo sto se sve svodi na lojalnost direktoru ili nekoj njegovoj "zamenici", dakle, kao da su privatnici, rodbina.

  S druge strane, i u drzavnom preduzecu mogu da te rasporede na nize radno mesto zbog "potrebe posla", s tim sto je plata (valjda) ista, ali ako je to samo jedna od vise mera kako eliminisati "protivnika, konkurenciju' i sl., onda ni najmanje nije ni prijatna, ni naivna, bez obzira na novac.

 7. #7
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.865
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Bice to divljina izmedju istoka i zapada, gde ce se sve manje piti a sve vise naplacivati.
  A Mari usque ad Mare

 8. #8
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  jeb****o vas MOBING, sta ko koji k***ac znaci
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 9. #9
  Elita Сталкер (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Зона
  Poruke
  21.418
  Reputaciona moć
  3339

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Мобинг (енгл. work abuse, employee abuse) је специфични облик понашања на радном месту, када једна особа или група особа психички (морално) злоставља и понижава другу особу, са циљем угрожавања њеног угледа, части, људског достојанства и интегритета, све до елиминације са радног места. Злостављана особа је беспомоћна, у немогућности да се одбрани. О мобингу говоримо када се такве активности одвијају најмање једном недељно, током најмање шест месеци.

  http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B3
  Срећу за све,бесплатно,и нека нико одавде не оде незадовољан !

 10. #10
  Ističe se chat-nik (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.390
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio bilosta Pogledaj poruku
  jeb****o vas MOBING, sta ko koji k***ac znaci
  kad te goozi nadredjeni.....a tebi nije do toga.......
  "Jos sekunda do kraja, pa mi tu ne možemo ništa.....to mogu samo Srbi.!!!!!!! :)

 11. #11
  Elita dežurno zvocalo (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.211
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Htela bih da postavim pitanje moderatorima zašto je ova tema na ovom pdf-u?!
  Ista ovakva ima i na pdf Posao i novac ali ne znam iz kog razloga se ekonomske teme zadržavaju na ovom pdf-u?!

  Osim toga Srbija ima jako veki problem što se tiče ekonomije ali nisam mogla a da ne primetim da pdf koji se tiče upravo toga je slabo posećen...ovim postavljam i pitanje članovima foruma (pa pomalo izvlačim i zaključak) da ovdašnje ljude više intresuje politika od sopstvene egzistencije.
  Ja sam uvek civilizovana ali me ljudi pogrešno tumače.

 12. #12
  Elita Сталкер (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Зона
  Poruke
  21.418
  Reputaciona moć
  3339

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio malo zvocalo Pogledaj poruku
  Htela bih da postavim pitanje moderatorima zašto je ova tema na ovom pdf-u?!
  Ista ovakva ima i na pdf Posao i novac ali ne znam iz kog razloga se ekonomske teme zadržavaju na ovom pdf-u?!

  Osim toga Srbija ima jako veki problem što se tiče ekonomije ali nisam mogla a da ne primetim da pdf koji se tiče upravo toga je slabo posećen...ovim postavljam i pitanje članovima foruma (pa pomalo izvlačim i zaključak) da ovdašnje ljude više intresuje politika od sopstvene egzistencije.
  Питање мобинга и јесте за политику пошто се ради о почетку примене закона о спречавању злостављања запослених.Влада Србије је та која нацртом и применом закона треба да обезбеди да се овакви случајеви не дешавају и да уколико се десе починиоци буду адекватно кажњени.
  Срећу за све,бесплатно,и нека нико одавде не оде незадовољан !

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  22.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.980
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio malo zvocalo Pogledaj poruku
  Htela bih da postavim pitanje moderatorima zašto je ova tema na ovom pdf-u?!
  Ista ovakva ima i na pdf Posao i novac ali ne znam iz kog razloga se ekonomske teme zadržavaju na ovom pdf-u?!

  Osim toga Srbija ima jako veki problem što se tiče ekonomije ali nisam mogla a da ne primetim da pdf koji se tiče upravo toga je slabo posećen...ovim postavljam i pitanje članovima foruma (pa pomalo izvlačim i zaključak) da ovdašnje ljude više intresuje politika od sopstvene egzistencije.

  Pa to je mozda zato sto nam politicari onemogucuju prostu egzistenciju. Sta ti sve vredi kad je sistem postavljen tako da odgovara samo najgorim lopuzama. Nije ti mozda to palo na pamet. Mada tvoj nick i objasnjava tvoj post.

 14. #14
  Elita dežurno zvocalo (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.211
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio Сталкер Pogledaj poruku
  Питање мобинга и јесте за политику пошто се ради о почетку примене закона о спречавању злостављања запослених.Влада Србије је та која нацртом и применом закона треба да обезбеди да се овакви случајеви не дешавају и да уколико се десе починиоци буду адекватно кажњени.
  Aha taj zakon će se zvati ‚‚ne lipši magare do zelene trave‚‚ ....
  Ja sam uvek civilizovana ali me ljudi pogrešno tumače.

 15. #15
  Elita dežurno zvocalo (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.211
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  254

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio Narodni Tribun Pogledaj poruku
  Pa to je mozda zato sto nam politicari onemogucuju prostu egzistenciju. Sta ti sve vredi kad je sistem postavljen tako da odgovara samo najgorim lopuzama. Nije ti mozda to palo na pamet. Mada tvoj nick i objasnjava tvoj post.
  da a ti si onaj kome su političari krivi za sve...ma nije nego...
  Ja sam uvek civilizovana ali me ljudi pogrešno tumače.

 16. #16
  Veoma poznat
  Učlanjen
  22.05.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.980
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio malo zvocalo Pogledaj poruku
  da a ti si onaj kome su političari krivi za sve...ma nije nego...

  Nije tacno, povuci rec.

 17. #17
  Početnik
  Učlanjen
  08.11.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  19
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Mobing sve češća pojava u Srbiji

  Citat Original postavio misoni
  ...Nikolić je ukazala da je mobing u Srbiju čest u privatizovanim preduzećima. "Mobing je jedan od načina da se višak zaposlenih dovede u situaciju da svojevoljno napusti posao, čime se novi vlasnik oslobađa svih zakonskih obaveza koje bi imao prema tim radnicima ", objasnila je ona.... .
  Potpuno se slazem sa ovom izjavom
  Jedan moj rukovodilac je pre nekoliko godina u izlivu besa rekao : ‚‚ Ima tako da vas natrpam sa poslom da ćete misliti da vršim mobing nad vama, a ustvari to će biti normalan rad.‚‚ . Posle nekoliko godina on je uznapredovao par lestvica u hjerarhiji firme, a nekih 300-400 radnika je uzelo socijalni program.
  Mislim da će biti veoma tesko sprečiti ovakav vid maltretiranja radnika, zato sto je veoma teško postaviti jasne granice gde se završava ispunjavanje radnih obaveza, a gde počinje mobing. Naš radnik je oduvek navikao da kuka ‚‚kako mnogo radi‚‚ , ‚‚kako to nije njegov posao‚‚ , ‚‚kako ovo kako ono...‚‚ , a sa druge strane velika većina je navikla da radi samo dok mu neko stoji nad glavom i dok mu preti. U ovakvim uslovima rada u pojedinim firmama samo ludaci mogu da opstanu, ali to mislim bukvalno. Posmatrao sam nekoliko radnika čije mentalno stanje nije baš najbolje i koji ništa ne rade po ceo dan ili rade onako kako oni hoće, njih niko ne dira. A zašto ? Iz jednostavnog razloga moberi znaju da ovi nisu baš pri zdravoj pameti pa ako krenu da ih maltretiraju, ne znaju šta mogu da dobiju kao odgovor (batine, tužbe, pretnje u privatnom životu ...itd ). Zato lepo imaju ostatak radnika koje mogu da jašu do mile volje.
  Profesionalni moberi nisu glupi ljudi, čak šta više oni svoj posao obavljaju perfektno. Tačno znaju koga mogu da maltretiraju, kome mogu da prete, koga mogu da kinje, a ti kao jedinka treba da dokažeš da je to bio mobing nad tobom.. Problem je što u ovoj državi nema ko da stane iza običnog radnika, tako da su radnici prepušteni sami sebi.

Slične teme

 1. MOBING U SRBIJI
  Autor evaras u forumu Ekonomija
  Odgovora: 85
  Poslednja poruka: 05.04.2014., 08:11
 2. Mobing...?
  Autor tgdanijela u forumu Psihologija
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 17.05.2010., 19:13
 3. mobing
  Autor lunija u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 28.04.2008., 14:00
 4. mobing
  Autor DisMisaL u forumu Muškarci
  Odgovora: 88
  Poslednja poruka: 26.08.2006., 21:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •