Kandidat DS-a pobedio na izborima u Žablju

U drugom krugu glasanja u opštini Žabalj za poslanika Skupštine Vojvodina, kandidat koalicije "Za evropsku Vojvodinu" Tihomir Nežić osvojio je najviše glasova, izjavio potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

Kandidat Koalicije "Za evropsku Vojvodinu" Tihomir Nežić novi je poslanik Skupštine Vojvodine, pošto je u drugom krugu glasanja u opštini Žabalj dobio više glasova od svog rivala Jovana-Jovice Panića iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, potvrdio je večeras u Žablju potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.


Prema njegovim rečima, Nežić je dobio 70 odsto glasova izašlih birača, što je, kako je Pajtić istakao, više nego što je bilo kada iko dobio u toj izbornoj jedinici.

"U poslednje dve godine u Vojvodini je održano pet dopunskih, ili prevremenih izbora, četiri za lokalne organe, a jedni za pokrajinsku skupštinu, i svuda je pobedio DS. To govori da građani, uprkos krizi, imaju poverenja u nas i naš program", dodao je Pajtić u izjavi RTV.

Dopunski izbori u 13. izbornoj jedinici po većinskom sistemu bili su raspisani zbog smrti Branislava Popova, poslanika koalicije DSS-Nova Srbija.

Skupština Vojvodine ima 120 poslaničkih mesta, od kojih se 60 bira neposredno po većinskom, a druga polovina po proporcionalnom sistemu.

Biračko pravo imalo je 22.316 ljudi, glasalo se na 31 izbornom mestu.

U prvom krugu 9. maja učestvovali su predstavnici osam partija i koalicija i ni jedan nije osvojio više od polovine glasova, pa je raspisan drugi krug uz učešće dvojice prvoplasiranih.

Dopunske izbore je sredinom marta raspisao predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/713087/Kandidat+DS-a+pobedio+na+izborima+u+Žablju.html