http://www.blic.rs/Vesti/Svet/190661/Bivsi-politicki-osudjenici-EP-da-osudi-komunizamm
Bivši politički osuđenici: EP da osudi komunizamm
Politički osuđenici iz deset bivših komunističkih zemalja zatražili su danas na međunarodnom kongresu u Rumuniji da Evropski parlament osudi komunizam, kao što je to učinjeno s fašizmom, "jer su obe ideologije prouzrokovale jednako velika stradanja".

Učesnici iz deset bivših komunističkih zemalja okupili su se ovog vikenda u rumunskom gradu Brašov na kongresu Međunarodne asocijacije bivših osuđenika i politički progonjenih za vreme komunističkog režima.
Bivši politički osuđenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Letonije, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Slovačke i Rumunije usvojili su rezoluciju u kojoj traže da Evropski parlament osudi komunizam.

U rezoluciji se od Evropskog parlamenta traži da donese odluku o tome da "žrtve komunizma budu tretirane isto kao i žrtve fašizma, jer su zločini obe ideologije u istoj meri teški".

Rezolucija će biti upućena Evropskom parlamentu i svim drugim evropskim institucijama.

"Odlučno osuđujemo nacional-socijalizam, ali ne možemo prihvatiti da komunistički režim bude blaže tretiran", izjavio je predsednik Međunarodne asocijacije bivših optuženika u komunističkom režimu Jure Knezović, prenosi danas štampa.

Dodao je da "bivši politički osuđenici traže da se osudi komunizam u celini, a ne samo staljinizam i lenjinizam".

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je zvanično osudio u rumunskom parlamentu "zločine komunističkog režima" u toj zemlji, ali su žrtve tog režima očekivale da će biti osuđena komunistička ideologija u celini.

Komunistički režim u Rumuniji u tamnice je pritvarao predstavnike rumunske inteligencije, lidere i pripadnike rumunskih demokratskih partija, visoke oficire, sveštenike, profesore, pravnike, studente, pa i seljake.

Prema podacima iz arhiva represivne službe Sekuritatea, od 1946. do 1964. u zatvorima je bilo 700.000 osoba, takozvanih "klasnih neprijatelja", od kojih je u patnjama umrlo deset odsto njih.

Prema podacima istoričara, u komunističkim zatvorima bilo je oko dva miliona Rumuna, a koliko njih je poginulo još uvek nije poznato, jer se i sada pronalaze leševi nestalih, koji su ubijani bez formalnog komunističkog suda.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако богата Еуропа осуди комунизам.....
шипак ћемо онда да им се прикључимо.....